Тёмный

Investmentbolag vs aktiefonder - Vilka är Bäst?? 

Nordnet Sverige
Подписаться 37 тыс.
Просмотров 29 тыс.
50% 1

Aktiefonder eller investmentbolag i portföljen är en återkommande fråga från sparare. I denna totala jämförelse får du ta del av det något förvånande resultatet.
blogg.nordnet.se/investmentbo...
Investmentbolag och aktiefonder har mer gemensamt än vad som skiljer dem åt. Du som investerare får en samling av tillgångar vilket ger dig riskspridning. Det finns en avgift förknippad med att köpa detta paketet av tillgångar. I fonder tas avgiften ut i form av förvaltningsavgift, i investmentbolag har man kostnader i resultaträkningen i form av personal och dylikt vilket sänker resultatet. Tillgångarna förvaltas av ett team och det lämpar sig att spara på lång sikt.
Skillnaderna är som bekant att ett investmentbolag är ett aktiebolag vars aktier handlas på börser och fonder sparar du som investerare direkt in i.
Poängen är att du vill ha en god riskspridning och god avkastning i ditt sparande. Frågan är vem av dessa båda som är bäst på att leverera.
💰 Pröva på courtage upp till 80.000kr om du öppnar konto hos Nordnet idag: www.nordnet.se/blikund/
👉 Följ Nordnet´s RU-vid kanal för att få bättre koll på Börsen: / nordnetbank
Gratis webbinarier som ger dig kunskapen att investera smartare:
👉 blogg.nordnet.se/event/
Häng med i flödet på:
👉 Facebook - / nordnetsverige
👉 Instagram - / nordnet
👉 Twitter - / nordnetse
Disclaimer: Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se.

Опубликовано:

 

16 фев 2019

Поделиться:

Ссылка:

Скачать:

Готовим ссылку...

Добавить в:

Мой плейлист
Посмотреть позже
Комментарии : 28   
@toma9129
@toma9129 5 лет назад
9 års historik är aldeles för kort för en seriös slutsats. Det finns inte ens en krash med i inom tidsintervallet.
@NordnetSverige
@NordnetSverige 5 лет назад
Du har en vettig ståndpunkt!
@johanmagnusson8348
@johanmagnusson8348 5 лет назад
Som vanligt intressant Alex! själv kör jag en något lat variant och kör spiltan investmentfond (både svensk och deras globala)
@geerteree6336
@geerteree6336 5 лет назад
Spiltans svenska är 30% Industrivärden vilket är helt sjukt om man skulle göra en investmentbolagportfölj.
@geerteree6336
@geerteree6336 5 лет назад
Du betalar avgift på avgift för samma avkastning som Lundbergs ger dig för 0.1% i avgift.
@StudsAJontA
@StudsAJontA 5 лет назад
IndustrivärLden?
@Atalithan
@Atalithan 5 лет назад
Hej! Snälla göra en video för hur man analyserar amerikanska bolag. Samt hur man analyserar och läser deras årsredovisningar. Fattar ingenting av deras årsredovisningar. prata gärna om GAAP income för det förstår jag inte och Non-GAAP och även hur man analysrerar REIT.
@alexandergustafsson9661
@alexandergustafsson9661 5 лет назад
Tjenare, Har fått denna tidigare. Jag kommer under mars göra en livesänd serie med hur de utländska börserna fungerar, vilka bolag som finns och hur man analyserar. Ska försöka få till detta önskemål då. Annars så får jag fixa det efter den webbserien. Vi kommer lägga upp denna serie här om några dagar: blogg.nordnet.se/event/ Tack för önskemålet :)
@Atalithan
@Atalithan 5 лет назад
@@alexandergustafsson9661 Ja gör gärna mycket mer än den serien. Önskar även att du fortsätter göra en massa sådana här videos, som den om fundamental analys. Det är jättebra att du börjar från start och skriver grundligt men skulle också önska ex "fundamental analys 2, 3, 4" osv så man kan lära sig mer och mer och inte stanna. Har läst lite om företagsvärdering eftersom att jag är en ung ny tjej på börsen och inte kan men jag blir lite avskrämd att första kapitlet handlar om diskontering, tycker det verkar skitsvårt, krångligt och tråkigt. Är det något du gör och behöver man göra det för att analysera bolag? :/
@geerteree6336
@geerteree6336 5 лет назад
Förvaltningsavgift?
@lonzhao
@lonzhao 5 лет назад
Jag kanske missade det i klippet, men är investmentbolagens avkastning med eller utan återlagd utdelning? (totalavkastning)
@MrYogidoo
@MrYogidoo 5 лет назад
3:24 så säger han inklusive.
@alexandergustafsson9661
@alexandergustafsson9661 5 лет назад
Det är Totalavkastning på både investmentbolagen och fonderna. Fonder ger ju normalt ingen utdelning utan återinvesterar. Investmentbolagsindexet är lika så räknat med utdelning återinvesterad.
@98jonaas
@98jonaas 5 лет назад
Har Swedbank robur Kapital Invest (stort innehav). Funderar på att sälja av och få mer kapital till min utdelningsportfölj.
@NordnetSverige
@NordnetSverige 5 лет назад
Ja varför inte? Vad har du i utdelningsportföljen?
@nahojen4933
@nahojen4933 5 лет назад
Bra video, jag håller på att bygga en portfölj med investmentbolag, så det var motiverande att se det här :D
@NordnetSverige
@NordnetSverige 5 лет назад
Som alltid tack för engagemanget :)
@villeskarbovik5067
@villeskarbovik5067 5 лет назад
"Latour 40 miljarder"
@doitfortheshow
@doitfortheshow 5 лет назад
Missvisande att jämföra 5 bästa aktiefonder mot investmentbolag då det finns mycket fler aktiefonder. Bättre i så fall att jämföra ett snitt av de 10% bästa aktiefonder eller investmentbolag.
@geerteree6336
@geerteree6336 5 лет назад
Och hur många procent i avgift ligger de fonderna på? Latour ligger på 0,1%
@doitfortheshow
@doitfortheshow 5 лет назад
@@geerteree6336 procenten är säkerligen redan avräknad i de där siffrorna. Fonders prestation redovisas ju nästa alltid med avgifterna redan avdragna.
@geerteree6336
@geerteree6336 5 лет назад
@@doitfortheshow Löner och diverse avgifter tas inte med i beräkning på aktiekursen eller nav-värdet... Det är vad du betalar varje gång du t.ex. köper en (1) fondandel eller köper en aktie i ett investmentbolag. Varje rapport kommer de pengarna betala löner och avgifter.
@alexandergustafsson9661
@alexandergustafsson9661 5 лет назад
Håller med om att det inte blir helt rättvist. Men är svårt att avgöra vart man ska dra gränsen, visst går det välja de 10% bästa men haken är ju att det kommer skilja sig från tid till annan. Ska jag jämföra 10% bästa fonderna idag? Eller 10% bästa 2011 när jag började undersökningen. Därför jag ville kolla Samtliga aktiefonder mot Samtliga Investmentbolag. Men jag håller med om din invändning och det säger jag mot slutet att det finns en hel del aktiefonder som gått bättre än en del investmentbolag. De top 5 bästa har ju bättre avkastning än de 4 näst bästa investmentbolagen. Så skulle man ta de 10% bästa aktiefonderna idag så är det bättre än samtliga investmentbolag. Här är ju min poäng, vi vet inte vilka som är morgondagens 10% bästa utan bara de historiskt bästa. Avkastningen på fonderna är efter kostnad. Värt att notera är ju att de 5 bästa som jag visar har alla en avgift över 1,25% (flesta ligger på 1,5%) men ändå haft en bättre avkastning/eller lika bra som Latour. Så ibland är hög avgift motiverad. :)
@olivernordin
@olivernordin 4 года назад
@@alexandergustafsson9661 Bara för att de som presterat bäst under de gångna 5 åren hade en hög avgift så betyder inte att en hög avgift är motiverad. Fonderna som har har högt avgifter har också högst volatilitet (ingen skulle betalat en hög avgift för en bred, passiv och indexnära fond), vilket leder till att med ett utbud av tusentals fonder under en femårsperiod, så kommer man finna bolagen med högst avgift i toppen och också i botten. Medans de billiga indexnära fonderna hittar man i mitten då de presterar mest likt index.
@geerteree6336
@geerteree6336 5 лет назад
Varför rekommendera nya sparare att hitta nischfonder som överavkastar när investmentbolagen gör detta åt dig till lägre avgift? Förstår inte denna video alls... Som du säger i videon, ska man gå igenom 2000+ fonder när vi i Sverige har en sparform som är överlägsen?
@likemysnopp
@likemysnopp 4 года назад
Är inte så komplicerat att förstå fonder. Kolla bolagen som är i fonder. Går de upp? Har de gått upp länge? Är uppgången stabil? Tror du på bolagens hållbarhet? Om du gör det, kör på. Att bara investera blint är aldrig en bra ide oavsett vad det är. Och att göra vinst på kort sikt i pennystocks är en dröm förövrigt. Strunta i hypen kring olika bolag och kolla på vad som faktiskt går upp och vad du själv känner. Sen kan du prova smått, se om det är rätt i hur du tänkte och efter det kan du fylla på med tiden. Bästa med fonder på avanza och möjligen nordnet är att man kan "köpa alla" med ett klick när man har några stycken.
@andyn6053
@andyn6053 3 года назад
@@likemysnopp fonder är billigare köpa hos savr
@likemysnopp
@likemysnopp 3 года назад
@@andyn6053 Och alla fonder finns inte där. Så galet mycket skillnad är det heller inte. Knappt en hel procent på de jag jämförde med avanza exempelvis
Далее
Spara med Ara | Investera i fonder
1:14:45
Просмотров 3,5 тыс.
Risker med Investmentbolag
9:30
Просмотров 26 тыс.
Ränta på ränta effekten (Bli miljonär)
10:48
Просмотров 43 тыс.
Läkemedelsjätten backar - trots stark rapport
25:00
Просмотров 3,5 тыс.
Så påverkas du av en nyemission
4:51
Просмотров 9 тыс.
Guide: Tolka och förstå en årsredovisning
29:21
Просмотров 111 тыс.