Тёмный

Is het openbaar vervoer rolstoelvriendelijk? | Factcheckers 

VRT 1
Подписаться 103 тыс.
Просмотров 58 тыс.
50% 1

In de media verschijnen geregeld negatieve berichten over de rolstoelvriendelijkheid van het openbaar vervoer in Vlaanderen en Brussel. In het begin van dit jaar kreeg de NMBS veel kritiek voor de aankoop van treinstellen die niet toegankelijk zouden zijn voor rolstoelgebruikers.
Nochtans is rolstoeltoegankelijkheid wel een prioriteit voor de vervoersmaatschappij. En ook De Lijn beloofde dat in 2020 alle bushaltes toegankelijk zouden zijn voor rolstoelgebruikers. Maar hoe zit het nu echt? Want het openbaar vervoer is er voor iedereen, dus ook voor mensen met een fysieke beperking.
#Factcheckers Britt, Thomas en Jan testen het uit door een dag lang incognito met een rolstoel het openbaar vervoer te nemen. Ze leggen elk een traject af en doorkruisen zo Vlaanderen en Brussel. Maar eerst worden ze op sleeptouw genomen door een VRT-collega die in een rolstoel zit.
En wat blijkt: er schort echt wel iets met de toegankelijkheid. Dat gaat van defecte assistentiepalen over kapotte liftdeuren voor rolstoelgebruikers tot bussen waar je niet zelfstandig op geraakt. Vooral voor Britt is het een ontnuchterende en confronterende ervaring. Ze wordt er bij momenten moedeloos en emotioneel van. Gelukkig kunnen ze wél rekenen op de goodwill van het personeel en de reizigers, maar daar zou het niet van mogen afhangen.
“Ik voelde de onmacht als rolstoelgebruiker. De manier hoe je op en af de trein moet geholpen worden, het hele gedoe om een plek te reserveren dat uren op voorhand moet, conducteurs die hun dagje niet hadden. Dat was schrijnend.”
Britt Van Marsenille
► Nog niet geabonneerd op het Eén-kanaal? Doe het nu: tinyurl.com/abonneeropEen
💻 Surf naar www.een.be voor het beste van Eén
📺 Bekijk volledige afleveringen op www.vrt.be/vrtnu/
👍 Like Eén op Facebook: / een
📷 Volg Eén op Instagram: / eenbe

Опубликовано:

 

17 дек 2020

Поделиться:

Ссылка:

Скачать:

Готовим ссылку...

Добавить в:

Мой плейлист
Посмотреть позже
Комментарии : 85   
@AdvdW
@AdvdW 2 года назад
Dit is zo herkenbaar. In Nederland hebben we deze obstakels ook gehad. Toen de bus rolstoel toegankelijk werd, moesten de chauffeur daar niks van weten en ze deden hun best om allerlei excuses te bedenken om maar niet te hoeven helpen met de rolstoel-plaat. Ook het excuus wat in het filmpje werd getoond, heb ik te horen gekregen "meneer ik mag niet op staan en weg van het stuur" of "meneer u moet een begeleider meenemen". Ja ik als rolstoel gebruiker heb menig discussies gehad en mijn best moeten doen om in een bus te komen. Gelukkig kan ik u vertellen dat het in Nederland een heel stuk beter is geworden. Chauffeurs van de lijnbussen zijn het nu meer gewend en zijn bereid om te helpen (zonder zuchten of klagen). De bussen zijn 100% rolstoel toegankelijk en de bushalte's in Nederland zijn voor 85% rolstoel toegankelijk. Daar moet nog wat verbetering in komen. Wat betreft de trein, dit is een ander verhaal. In Nederland rijden er steeds meer treinen die ECHT rolstoel toegankelijk zijn. Het perron heeft dezelfde hoogte als de trein en om het "gat" de overbruggen, schuift er automatisch een plaat uit. Helaas zijn nog niet alle treinen in Nederland zo toegankelijk. De treinen die nog niet zo modern zijn, daarvoor moet je assistentie aanvragen. Reisassistentie moet je minimaal 1 uur voor je wilt vertrekken aanvragen. Via de app van de Nederlandse Spoorwegen kan je precies zien wanneer assistentie nodig is. Ik moet zeggen, deze app is redelijk accuraat. Deze aanvraag kan via de NS App, Website of Telefonisch. www.ns.nl/reisinformatie/reizen-met-een-beperking/ns-reisassistentie.html De rolstoel toegankelijk treinen in Nederland zijn voornamelijk de Sprinters (stoptreinen). In dit filmpje kunt u zien hoe zo'n toegankelijke trein eruit ziet: ru-vid.com/video/%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BE-j0RJWurxWIc.html Vanaf 5:50 ziet u de betreffende rolstoel-plaat. Ook worden onze Intercity's in de komende jaren vervangen. Zo komt onze nieuwe Intercity eruit te zien. ru-vid.com/video/%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BE-OVla8lJZAtE.html U ziet onder bij de deur, dat daar ook een plaat uit kan schuiven, zodat je zelfstandig met je (elektrische) rolstoel in de trein kunt komen. Ik ben erg blij dat Nederland in de afgelopen 10 jaar veel heeft geïnvesteerd in een (rolstoel) toegankelijk Openbaar Vervoer. We zijn goed bezig, maar nog niet klaar!
@jayait5947
@jayait5947 3 года назад
ik werk als buschauffeur in Limburg en daar word het algemeen geweten dat klanten vriendelijk worden geholpen vandaar dat het bij Jan zo vlot gaat zonder op voorhand te reserveren. Hangt dus ook af per provincie e
@Psychopadia
@Psychopadia 3 года назад
Precies hetzelfde gedoe óók in Nederland! Chauffeurs die met tegenzin de plank open trekken, liften die niet werken of te klein zijn en uiteraard onvriendelijke conducteurs...
@LotteQuintelier
@LotteQuintelier 3 года назад
En dan verschiet men ervan dat ik niet zelfstandig ergens naartoe wil gaan. Nee, liefst met mijn begeleider als het kan. Dat scheelt een hoop stress en gedoe (maar zelfs dan). Moe wordt je ervan. Britt's reactie is heel begrijpelijk. Dankjewel voor deze reportage!
@zenjii1
@zenjii1 3 года назад
Ik heb deze aflevering ook gezien en vind dit echt een eyeopener!!! Mijn zus zit ook in een rolstoel en ik hoor vaak genoeg hoe moeilijk het is om.gebruik te maken van het openbaar vervoer. Kennelijk is er nog zeer veel ruimte ter betering op z'n zachtst gezegd!!!
@sassygirl6407
@sassygirl6407 3 года назад
Dit was echt om te janken. Ik heb zelf MS en zit nog niet in een rolstoel. Maar als ik dit zie kan ik alleen maar hopen dat ik nooit de pech heb om wel in een rolstoel terecht te komen 😥😭
@Scarlett_84
@Scarlett_84 3 года назад
Idem :(
@FogsFles
@FogsFles 3 года назад
Ik wens jullie beiden heel veel sterkte!
@quintenvandeneede3420
@quintenvandeneede3420 3 года назад
Dag één, bedankt om dit item te maken hopelijk ziet de overheid dit ook en kan het zorgen voor een stroomversnelling in zake toegankelijkheid niet enkel bij openbaar vervoer maar ook op vele andere vlakken (WC’s algemene toegankelijkheid)
@denjo3131
@denjo3131 3 года назад
Ik heb vandaag gelezen dat de NMBS 200 nieuwe M7 treinstellen heeft bestelt, en hier zou er wel 1 deur op de standaard perronhoogte zijn (klein detail, maar een kwart van de stations heeft die hoogte, maar bon, beter al iets dan niets zoals nu, en in de toekomst zou deze standaardhoogte (véél te) langzaam toenemen). Slechte nieuws: de Lijn heeft 10 jaar extra monopolie 😖, in ruil krijgen we minder bussen/buslijnen (toch in Aalst, verschillende haltes geschrapt, en van 4 naar 1 stadslijn, delen worden letterlijk afgesneden/onbereikbaar). De Lijn maakt vaak machtsmisbruik, en loopt gewoon mijlenver achter op andere OV's (NMBS is wel gelukkig langzaamaan inhaalbeweging aan het maken, is ook nodig aangezien er binnenkort wss concurrentie is, echter legt dit filmpje nog steeds prachtig de pijnpunten bloot door die 'procedures', en andere zaken zoals foute communicatie zoals overstaptijd, al da' niet op voorhand moeten hulp inschakelen,..). En als laatste, teveel hangt nog steeds af van de goodwill, de ene chauffeur is letterlijk top, en de ander kan je dag kapot maken (zelfs bij gewone reizigers als ze bv. iets vragen is voor sommigen antwoorden al teveel, dit percentage moet er gewoon uit, en uiteindelijk ben je achteraf toch gelukkiger door iemand te helpen dan iemand in de kou te laten?). Hopelijk brengt het politiek wat teweeg, maar de regering heeft momenteel andere prio's, zoals gascentrales ipv een nieuwe kerncentrale (zou me niet verwonderen dat het aan longziekten serieus toeneemt binnen 20 jaar, zoals het er nu voor staat).
@quintenvandeneede3420
@quintenvandeneede3420 3 года назад
@@denjo3131 België loopt mijlen ver achter op landen als bijvoorbeeld Spanje en Italië. Daar hebben ze volgens mij ook gewoon een andere mentaliteit . Ze hebben bijna in elk restaurant café een aangepaste toilet toch in de grootsteden. Bus en treinvervoer perfect aangepast Ze kunnen er hier nog iets van leren misschien eens een accesability coach in dienst nemen, een ervaringsdeskundige.
@ajnachakra7324
@ajnachakra7324 3 года назад
@@quintenvandeneede3420 Spanje en Italië krijgen geld van de noordelijke landen van de EU daarom blijft er niet genoeg meer over voor hier de nodige (hulp vragen aan medereizigers) voorzieningen in eigen land
@marcvanderwee
@marcvanderwee 3 года назад
19.37-19.44. Het werd Britt even teveel. Een heel begrijpelijke reactie na al wat zij meemaakte!
@julievandenbossche3921
@julievandenbossche3921 3 года назад
Dit is echt zo van belang! Ik ben in het vak godsdienst bezig over de toegankelijkheid van het openbaar vervoer voor minder validen en kwam tot de conclusie dat deze mensen eigenlijk niet echt geholpen worden en lang moeten zoeken naar hulp. Ik ga met mijn klassen ook het onderzoek laten uitvoeren in de eigen gemeente, benieuwd op welke obstakels we zullen stoten. Dit kan zo niet meer langer, elke rolstoelgebruiker zou vrij moeten zijn in het gebruiken van het openbaar vervoer waar en wanneer hij dat wil en zou niet mogen vasthangen aan procedures en goodwill van medewerkers.
@rightvoor6483
@rightvoor6483 3 месяца назад
wil je contact met mee over deze toegankelijk om deze mensen te helpen ik ben een van . omdat deze conclusie alleen in HTM dienst . ik reis met mijn stoel overal in NL en hele Europa .
@yoshuablup576
@yoshuablup576 3 года назад
Nog 4 jaar en dan gaan jullie weer checken, Hoop zo dat het veel beter is. 💪🏻🍀❤
@arthurarturo4625
@arthurarturo4625 3 года назад
Ik zit zelf niet in een rolstoel, maar danku om het mij het te laten voelen, dit was zeer leerzaam. Dit heeft veel te weinig views.
@widowevers4269
@widowevers4269 3 года назад
Goed dat jullie dit gedaan hebben. Zelf in een rolstoel als valide mens het in de praktijk uitproberen. Pas dan begrijp je het echt! Ik vond het enorm interessant om te zien hoe het er in België aan toe gaat met het OV. Zelf reis ik in NL veel met het OV en gebruik een elektrische rolstoel. Mijn ervaring is dat met de rolstoel reizen, in de lokale treinen (Arriva en Breng) in de Achterhoek (Gelderland) zonder instaphulp kan. Wel moet je nog een gat overbruggen van 10 cm. Met mijn elektrische rolstoel kan dat omdat ik een geoefende rijder ben en mijn rolstoel grotere voorwielen heeft dan de rolstoel in het filmpje. In het merendeel van de bussen in NL kan je zonder vooraf reserveren reizen. De meeste van die bussen hebben een opklapbare oprijplaat die de chauffeur moet bedienen. Ik ben altijd zonder mopperen geholpen. Maar ik weet dat er ook chauffeurs zijn die moeilijk doen. Ook zijn er bussen met van zo’n elektrische uitschuifbare oprijplaat. Is wel storinggevoelig en je kan niet bij ieder perron uit of instappen. In de rest van NL moet je als je met de trein wilt altijd vooraf reserveren. Ze helpen je echt niet als je niet reserveert!! Wel kan reserveren tegenwoordig al vanaf een uur voor vertrek, wat ik wel een enorme verbetering vind. Voorheen moest reserveren 24 uur van tevoren. Het merendeel van de treinen zijn nog steeds veel hoger dan het perron. En de meeste intercity treinen zijn dubbeldekker treinen. Dat betekend dat je nooit in de coupé kan zitten, dus alleen in de hal kunt blijven zitten. De boven- en onder verdieping zijn alleen met trap bereikbaar. En even wat betreft die beloftes die ze doen, reken daar maar niet op. Bij ons is jaren geleden belooft dat men in 2020 overal zonder assistentie zou kunnen reizen. Er zijn maar mondjesmaat dingen verbeterd. Dus ik kom eigenlijk tot de dezelfde conclusie als jullie, het OV is niet rolstoelvriendelijk!! Wido Wevers
@AdvdW
@AdvdW 2 года назад
Hey Wido, Je post is al weer een jaar oud, maar toch wil ik even reageren op jou stukje "In de rest van NL moet je als je met de trein wilt altijd vooraf reserveren." Dit is echt niet zo. NS heeft steeds meer Rolstoel Toegankelijke Sprinters rijden in Nederland. Hier in het zuiden rijden deze toegankelijke Sprinters ook al ruim 5 jaar. Kijk maar: ru-vid.com/video/%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BE-j0RJWurxWIc.html Vanaf 5:50 ziet u de betreffende rolstoel-plaat.
@widowevers4269
@widowevers4269 2 года назад
@@AdvdW bedankt voor je reactie. Je hebt gelijk in veel sprinters kan het zonder hulp.
@EchtEenMilan
@EchtEenMilan 3 года назад
Dat er iemand moet helpen om te duwen bij bijvoorbeeld de bus oké nog. Maar wie heeft in godsnaam bedacht dat die treinen niet aangepast zijn aan de perron hoogtes?
@tatjanafrijns5077
@tatjanafrijns5077 3 года назад
De Bus gedeelte is vrij vergelijkbaar met Nederland, maar het verschilt wel per gemeente. In Haarlem (waar ik vandaan kom) zijn alle bushaltes verhoogd, kan de bus kantelen zodat diegene met rolstoel makkelijk in en uit kan, zelfstandig. En hier ook vriendelijke chauffeurs en andere mensen die willen helpen. In Leiden daarentegen was de bereidheid van de chauffeurs er niet, wat mij verbaasde. Ook hier hebben alle bussen zo'n uitlaatklep (btw die van Nederland zijn wel iets beter, sorry) en gordels. In Nederland voor de trein moet je je ook van te voren reserveren en steeds meer stations hebben die mogelijkheid. Maar het gaat met de NS EN het van te voren reserveren niet altijd goed. Die palen ken ik niet, als het goed gaat, staan er mensen klaar om je te helpen en ja ook hier is het een gedoe. Die elektrische uitlaatkleppen ken ik bij de treinen, maar zijn onvoldoende voor rolstoelgebruikers. Soms is inderdaad personeel niet vriendelijk! De trams en metro weet ik niet
@sea.imagineering
@sea.imagineering Год назад
Mijn dochter zit na een operatie 2 maanden in een rolstoel. Straks gaan we voor het eerst met de bus. Ben benieuwd. We hebben al gemerkt dat idd echt van het humeur afhangt hoe we behandeld worden. Bij het oversteken zijn de stoplichten te kort op groen en sommige mensen beginnen vast te rijden en toeteren als we er niet zo snel geraken 😢😢
@dimitry0310
@dimitry0310 3 года назад
Ik voelde mij rot in haar plaats. De Lijn hamert op klant vriendelijkheid en voor hulp bij mindervaliden. Er zijn wel externe bedrijven die voor de lijn rijden dus kan ik niet zeggen voor wie de zuchtende bus bestuurder reed. Maar het doet mij iets om te zien dat mindervaliden niet gelijk worden behandeld. Iedereen heeft recht om gelijk behandeld te worden, eender de afkomst, handicap of geaardheid.als ik met een tram mocht rijden is iedereen welkom 🤗 mits een geldig vervoersbewijs, klant is koning en een koning gedraagt zich dan ook 😉. Dus aan alle helpende Mensen 🥳🥳 een dikke merci.
@Zero-Zero-Zero-Zero
@Zero-Zero-Zero-Zero 3 года назад
In Nederland is het in ieder geval niet rolstoelvriendelijk. De treinstations zijn vaak te 'bereiken' met de trap, maar de liften zijn vaak kapot, of te klein. Daarnaast is er een ruimte tussen het perron en de ingang van de trein, waardoor de rolstoel of scootmobiel daar niet overheen kan. Er zijn speciale platen voor, maar deze liggen achter slot en grendel en moeten gehaald worden door personeel. Dit personeel is niet te vinden op de stations, daarnaast hebben de meeste geen idee waar de platen liggen. Hierdoor moet dus 48 uur van te voren worden aangevraagd dat je met een specifieke trein gaat. Eenmaal uit de trein, kun je de bus ook niet in. Tussen de stoep en de bus is een enorm gat en een hoogte verschil. Dan zit er in de bus wel een ingebouwde plaat, maar deze kan de rolstoel gebruiker niet zelf uitklappen. Hier moet je maar hopen dat de buschauffeur je ziet. En dat andere passagiers je voorlaten om de plaat te kunnen gebruiken. En dan spreek ik nog niet over de ruimte in de bus en trein... Kort gezegd, rolstoel gebruikers kunnen absoluut niet alleen met het openbaar vervoer. (en vaak ook niet zelf rijden, dus ze kunnen nergens komen)
@Ahmad100
@Ahmad100 3 года назад
Jammer dit
@devranbruinen4263
@devranbruinen4263 3 года назад
Hopelijk komt er nu snel een wet die verplicht dat alle nieuwe bussen en treinen moeten voorzien worden van zo een automatisch platform. Alle treinen en bussen die aangepast kunnen worden moeten binnen X aantal tijd verplicht aangepast zijn. Ik heb het zelf ook al meegemaakt met een kennis van mij die in de rolstoel zit en graag nog eens naar Antwerpen wou om terrasjes te doen en iets te eten. Man man man, die mens heeft nadien nooit nog het openbaar vervoer proberen nemen, zo schandalig was het.
@saskiavandelsen2814
@saskiavandelsen2814 2 года назад
Dit bewijst alleen maar dat onze maatschappij nog heel wat werk heeft rond intigratie van mensen met een beperking.
@ouwetroep6910
@ouwetroep6910 3 года назад
Vanuit Brecht kan je toch rechtstreeks naar Brussel Noord? Ik ben regelmatig met de trein van Brussel Noord op en neer naar Breda geweest. Dan kom je altijd langs Brecht.
@noahdifebbo5958
@noahdifebbo5958 Год назад
Zoiets moet ook in Nederland worden gedaan kan er gezien worden hoe niet toegankelijk het is. Nu ben ik gelukkig redelijk handig met me rolstoel. Maar zelfs ik heb soms de grootste moeite.
@888records
@888records 3 месяца назад
Dit hebben ze gedaan in de nieuwste video van Tim Senders
@feetpovlover
@feetpovlover 3 года назад
Erg om zien, vroeger kon dit allemaal wel want er was meer personeel bij de NMBS. Oa de NVA (bewust fout getijpt) heeft zoveel afgeschaft in hun besparingen dat het personeel en de reizigers er de gevolgen van dragen, alles voor de grootverdieners, de middenstand brengt te weinig op. Met deze regering ziet het er weer beter uit, laat ons hopen. En zeker nu is er wel solidariteit maar ikzelf merk dat het egoïsme primeert helaas.
@Pinkblossomsubs
@Pinkblossomsubs 4 месяца назад
zeker leuk filmpje
@lievenwoutervanassche2695
@lievenwoutervanassche2695 Год назад
In station brussel noord stop niet eens een metro
@airamihkelson638
@airamihkelson638 10 месяцев назад
En in Landen zo als Estland bijvoorbeeld zijn alle treinen perfect rolstoel toekankelijk zonder hulp, kan je er met 2 tegelijk inrollen, speciale plaatsen voor fietsen weilig mee te vervoeren en al.
@bramkieftenbeld1669
@bramkieftenbeld1669 3 года назад
Ik ben benieuwd of nederland beter uit de test komt.
@Ahmad100
@Ahmad100 3 года назад
Hoe zit het in Nederland?
@RuchamaGrace
@RuchamaGrace 3 года назад
In Nederland is het helaas net zo.
@Ahmad100
@Ahmad100 3 года назад
@@RuchamaGrace jammer om te horen, ik ga ervan uit dat mensen hiermee bezig zijn
@frederikdeschepper7607
@frederikdeschepper7607 3 года назад
Kijk de stations en bussen zijn wel aan gepast het is gewoon een kwestie van die mensen en de TOESTELLEN die niet macheeren dat is het probleem denk ik de bussen hebben een klep bij de trein heb je assistentie maar kom je bij de verkeerde persoon terecht dan heb je het vlaggen ik hoop dat mensen van het openbaar vervoer ook opleidingen krijgen bij het handelen van rolstoel gebruikers
@jochemheldoorn4861
@jochemheldoorn4861 3 года назад
Ik ging de trein in in Nederland en ik kwam de trein bijna niet in ik zit zelf in een rolstoel
@nijlpaardw9085
@nijlpaardw9085 4 месяца назад
In NL hebben we gwn n mooie laadklep die de conducteur even neerlegt. Net als die laadklep op jullie bus.
@MrMobieleauto
@MrMobieleauto 3 года назад
Dat is toch een stuk beter geregeld in Nederland zeg.
@Broekmanium
@Broekmanium 3 года назад
Hangt veel van de locatie af maar wat ik zo meekrijg valt het toch ook nog vies tegen.
@RuchamaGrace
@RuchamaGrace 3 года назад
Helaas is het in Nederland niet beter geregeld. Er zijn zelfs buschauffeurs die je gewoon voorbij rijden wanneer ze je in je rolstoel zien zitten.
@Nintenboy82
@Nintenboy82 3 года назад
In Nederland 🇳🇱 is niet veel anders. Hetzelfde gedoe nah jah iets minder heb je ook met kinderwagens.
@fermitupoupon1754
@fermitupoupon1754 3 года назад
Het idiote is nog dat het tot een jaar of 15 geleden in NL met de NS wel goed geregeld was. De conducteurs deden het namelijk zelf, bleven ook op de trein waar je in zat. Toen moest het allemaal aan de goedkoopste partij worden aanbesteedt en gingen de regiotaxibedrijven het doen. Met als gevolg dat hulp vaak niet of te laat kwam opdagen. Of dat ze niet goed hadden doorgegeven dat je in de trein zat en dat er dus niemand was om je er weer uit te helpen. Vroeger als de ene trein vertraagd was waardoor je overstap met hulp in het geding zou komen, werd de aansluitende trein dan maar een minuutje of 2 opgehouden. Omdat dat minder gedoe was dan alles regelen voor de volgende trein. Nu als je een overstap mist moet je opnieuw hulp aanvragen en zit je gewoon 3 uur te wachten in de hoop dat Jan Lul die je moet helpen wel komt opdagen.
@workoutwithme1121
@workoutwithme1121 3 года назад
Wow "met al die ziektes" wat denkt die gast omg
@yasmineo.1131
@yasmineo.1131 3 года назад
Idd... Ik schaam me met zulke collega's. Ik rij ook met de bus, maar door zo een chauffeurs zijn wij allemaal "slechte" in de ogen van reizigers 😢. Ik ben van het principe: dat hoort bij onze job, als je het niet graag doet, stopt er dan mee! 😢 Ik ben zo kwaad bij het zien hoe sommige collega's het aanpakken en niet alleen mijn collega's, maar algemeen het openbaar vervoer. Helpen staat bij velen niet in hun woordenboek... Mentaliteit gaat erop achteruit 😢 ook bij vele reizigers jammer genoeg.. Sommigen worden zelfs kwaad als je een goeie dag zegt of even naar de wc gaat als je aan je eind halte aangekomen bent en daar 20 min pauze hebt... Terwijl die reizigers daar ook binnen warm kunnen zitten..😞 Soms komt het erop neer dat je bv 6 a 12 u niet je bus uit mag, omdat ze per se, per direct, op willen stappen om dan 20 min op uw bus te zitten wachten en dan na 10 min nóg te komen vragen of da je niet vertrekt 🤔... Maar swat... Eender waar en wanneer en bij welke job dan ook, zowel als op straat mekaar tegen te komen, een goeie dag en respect is toch niet teveel denk ik dan? 😞
@FogsFles
@FogsFles 3 года назад
@@yasmineo.1131 Wat goed dat je helpt!
@yasmineo.1131
@yasmineo.1131 3 года назад
@@FogsFles dat hoort ook bij de job. Én bij de opvoeding denk ik ook 😅 ze noemen het niet voor niks een samenleving hé ☺️
@workoutwithme1121
@workoutwithme1121 3 года назад
@@yasmineo.1131 💞
@devranbruinen4263
@devranbruinen4263 3 года назад
"Met al die ziektes" bedoelde de chauffeur het Corona virus. De manier waarop de chauffeur geholpen heeft was niet correct, maar die opmerking was niet gericht aan mensen die in een rolstoel zitten.
@shueber
@shueber 3 года назад
In 2025 zijn 25% van de stations toegankelijk en dat is goed nieuws? Het betekend dat meer en deel van de stations niet toegankelijk zijn. Een toegankelijk station is natuurlijk geen toegankelijke trein. Dus je kunt als rolstoeler alleen zelfstandig met de trein als ook de trein een gelijk vloerse instap heeft. Ik vindt het niet eerlijk om de NMBS en de Lijn op de zelfde hoop te gooien. Bij de NMBS moet je echt van te voren reserveren. Bij de Lijn hebben alle bussen gewoon een treeplank en bij alle bussen konden konden ze gewoon mee. Natuurlijk waren niet alle chauffeurs even vriendelijk en niet alle haltes waren even gemakkelijk, maar je kon in ieder geval reizen zonder reservering
@joriskemper5392
@joriskemper5392 2 года назад
Volgens mij is die 25% tegen 2025 niet voldoende aan de minimumvereisten aan het VN-verdrag inzake personen met een handicap. En ik betwijfel ten zeerste dat ze die 25% wel gaat halen.
@wimve4719
@wimve4719 2 года назад
Wordt daar gelukkig (nog) niet mee geconfronteerd ... kan het niet echt veranderen maar F**K, dit moet zo frustrerend zijn ... **roll_eyes_20_times_ and_more...°° Ik ben zo beschaamd ...
@tomdeboeck
@tomdeboeck 2 месяца назад
21:50 Hoever zouden ze staan? 2025 is niet zo ver meer.
@detrippendebosworm3056
@detrippendebosworm3056 3 года назад
Toch moeilijk om alle bussen zomaar te veranderen, financieel gezien.
@sanneaxolotl9986
@sanneaxolotl9986 3 года назад
Het is niet enkel voor mindervaliden moeilijk. Neem eens als blinde de bus of als dove de trein. In de treinen zonder scherm roepen ze de haltes af, ben je vet mee als dove.
@sandrasteffin2943
@sandrasteffin2943 10 месяцев назад
Nog geen negatieve ervaringen meegemaakt, maar dit soort filmpjes maken me wel angstig om naar buiten te gaan en onder de mensen te komen.
@markdebruyn1212
@markdebruyn1212 3 месяца назад
Sorry maar ik denk dat dit zo is een hoop landen binnen europa
@xo8325
@xo8325 3 года назад
Amai, Britje ziet er zo veel schoner uit met lang haar
@xo8325
@xo8325 3 года назад
Jj
@Keyser_Soze739
@Keyser_Soze739 3 года назад
ja, DAT is wat we hier van leren. Simpele geest!
@jedekoo
@jedekoo 3 года назад
5:33 tis wer ne bruine zenne...
@xo8325
@xo8325 3 года назад
Bb
@AllahDoesNotExist
@AllahDoesNotExist 3 года назад
Belgium should make separate bus for women and men so that men cannot get impure thoughts. Iran has best solutions, you can call minibus for women.
@goldtaxi8395
@goldtaxi8395 3 года назад
@Lennart Daniëls haha jullie voelen zichzelf niet eens veilig na middernacht
@geert574
@geert574 3 года назад
Rolstoelers hebben toch dikke uitkering die kunnen auto kopen moet je echt geen meelij mee hebben
@jandee1975
@jandee1975 2 года назад
Ben jij helemaal gek geworden man ??? Ik hoop dat jij ooit eens voelt wat die mensen dag in dag uit meemaken, loser !!!
@saskiavandelsen2814
@saskiavandelsen2814 2 года назад
Amai dat meen jij toch niet! Hopelijk blijf je gezond en krijg je zelf nooit te maken met een beperking! Hoe durf jij dit hier schrijven??? Echt ongelooflijk!!. In duizend jaar beschaving. Totaal ongepast!! Schandalig! Ik voel plaatsvervangende schaamte!!
@dylandetobel7954
@dylandetobel7954 2 года назад
niet iedereen heeft mensen om zich te laten rond reiden dombo
Далее
220 volts ⚡️
00:16
Просмотров 419 тыс.
Waarom behalen zo veel hoogbegaafden geen diploma?
14:51
Down the road: Grote uitdagingen overwonnen
24:12
Просмотров 113 тыс.
Opnieuw auto rijexamen doen | Factcheckers
16:13
Просмотров 108 тыс.
EXTREME Emoties bij Hoogbegaafde Kinderen
14:33
Просмотров 10 тыс.
Mariam leert met een De Lijn-bus rijden
2:38
Просмотров 108 тыс.