Тёмный

J. R. R. Tolkien: Yüzüklerin Efendisi Üzerine (1962) 

Ümid Gurbanov
Подписаться 117 тыс.
Просмотров 9 тыс.
50% 1

Yüzüklerin Efendisi ile tanıdığımız, Orta Dünya'nın mimarı J. R. R. Tolkien, 1962 yılında katıldığı, sunuculuğunu John Bowen'ın yaptığı Bookstand adlı programda, kendisine yöneltilen soruları büyük bir rahatlıkla olmasa bile, bir biçimde cevaplıyor.
* * *
Çeviri: Ümid Gurbanov
Blog: umidgurbanov.substack.com
Twitter: umidgurbanov
* * *
Twitter: ufaktefekceviri
Patreon: patreon.com/umidgurbanov

Опубликовано:

 

22 окт 2022

Поделиться:

Ссылка:

Скачать:

Готовим ссылку...

Добавить в:

Мой плейлист
Посмотреть позже
Комментарии : 40   
@cattomeowempire
@cattomeowempire Год назад
Sunucunun Tolkien’i sıkıştırmaya çalıştığını ve kafasındaki cevapları alabilmek için manipüle etmeye çabaladığını hissettim.
@kacyloldu7458
@kacyloldu7458 Год назад
aynı hisse bende kapıldım
@-iq2gv
@-iq2gv Год назад
@@kacyloldu7458 tolkien pasif agresif ırkçıdır çünkü. lotr deki karakterler tarihi olaylardan ve ırklardan esinlenilmiş, tarih dersini yeterince iyi dinlediyseniz izlediğiniz anda fark ederdiniz.
@cagdasnarin525
@cagdasnarin525 Год назад
Tolkien dünyasını çok seven biri olarak bu videoyu görünce sevindim daha önce görmemiştim çünkü. Sunucu iyi bir belagat ustası ama klasik gazeteci konumuyla sıradan sorular soruyor sorarken de dönemin bilim ve siyasetini de işaret ediyor. Fark etmediği olağanüstülük kitapları detaylı okuyup bilmemesi değil adamı dinlememesi de. Tolkien gibi Hristiyan ve dindar biri diyor ki bu dünyayı yarattım çünkü yaradan da bizi yarattı ona özendim diyor. Bu evrende tanrı yok, ahlaki kaygıdan çok estetik kaygı var diyor. Bu Tolkienin en çok çalıştığı evrende ve hayatını zihnen adadığı çalışmalarında sanat kaygısının diğer bütün kaygılarından üstün olduğunu vurgulamıştır oluyor. Bir nevi tanrısız bir evren yaratmış olması ve bunda çok başarılı olması olağanüstü.
@noropsikolog
@noropsikolog Год назад
Tanrısız değil evren ama din içermiyor.
@cagdasnarin525
@cagdasnarin525 Год назад
Evet yaratan bir tanrı var adı eru, erupt mı yoksa, big bang mi. Yoksa müzik miydi bütün olanlar? Tanrısal güçleri olan karakterler kaç sayfada yer aldı? Hikayenin başı dışında kimse adlarını andı mı? Yok.
@noropsikolog
@noropsikolog Год назад
@@cagdasnarin525 kimsenin anmaması olmadığını anlamına gelmez ki. Ki illuvatar olarak geçer kitaplarda okuyunca.
@nurdansozalan1972
@nurdansozalan1972 Год назад
Tanrı ve tanrısal güçler var ama din yok, evet. Silmarillion'u severek okuyacağınızı tahmin ediyorum, orada yaratım süreci ve tanrısal güçlerin özellikleri de anlatılıyor.
@noropsikolog
@noropsikolog Год назад
@@nurdansozalan1972Ben iki defa okudum. Hem Silmarillion'u hem de Yüzüklerin Efendisi üçlemesini :) bu gidişle tekrar okurum:)
@SagucuTegin
@SagucuTegin Год назад
Sunucunun sorularına hayran kaldım ne kadar alt yapısı dolu sorular sordu. Şimdiki sunucular olsa "genç hanımlardan mektup alıyor musunuz" türü magazin soruları sorarlardı.
@ehrasmu
@ehrasmu Год назад
Ben de hayran kaldım. Bu videoyu izlediğimde bendeki en güçlü duygu bu idi. Nasıl güzel etüt etmiş ve ne güçlü sorular sormuş. Çok dolu bir adam çok iyi anlayıp çok güzel sorular sormuş. Bugün böyle gazeteci ya da raportör var mı bilmiyorum 🤷‍♂️
@ablanchem
@ablanchem 28 дней назад
tespitin o kadar doğru ki şapkam olsa önünde çıkartırdım ama o an bir o kadar da üzülürdüm çünkü doğru oluşu bayağı üzücü...
@dbalur
@dbalur Год назад
Yüce Eru şahit olsun ki bu adam çok büyük adam.
@Unspecifiedform4
@Unspecifiedform4 Год назад
Lord of the rigs gibi muhteşem bir dünya oluşturan hayal gücünün felsefi olarak zihninin zorlandığı güzel bir sohbet olmuş bence. İzlerken; “felsefeye ilgisi olan bir sunucu seçelim, Tolkien’in o güzel zihni nasıl işliyor daha iyi göstermiş oluruz” dediklerini duydum sanki. :))
@ipek5754
@ipek5754 Год назад
dünyayı güzel yapanlar bu insanlar. derin saygı duyuyorum
@gollum2331
@gollum2331 Год назад
Fantastik edebiyatı Allah'ın bir başka deyişle Tanrı'nın evrende yarattığı her şeyi yetersiz bulma, daha iyisini yaratma ya da bir kaçış olarak görmek mümkün. Fakat bu bir yanılsamadan ibaret. Tolkien "ikincil yaratım" derken aslında Orta Dünya ve Ötesini dolaylı yoldan Tanrıya atfediyor. Ve Yaratılanın Yaratandan kısmi izler taşımasını doğru bulduğundan bunun bir başkaldırı, isyandan çok bilinçaltı, hayal gücü, çağrışımlar, her şeyi bilmek ve yaratmak gibi insana konulmuş çok derin arzuların meyvesi olarak görüyor, suçluluktan çok mutluluk duyuyor. Lakin unutulmamalı ki bu konu kötü amaçlı insanların dikkatini çektiğinde bir çok tehlikeli yöne çekilebilir. Fakat insanların bunu umursayacağını pek sanmam.
@cagrmert9104
@cagrmert9104 Год назад
Muhteşem. Bir süre sonra Tolkien'i değil de sunucuyu izlemeye geldiğimi fark ettim. Daha fazla sunucu lütfen (:
@thegreennight8874
@thegreennight8874 Год назад
Emeğine sağlık, Ümid.
@Markus000
@Markus000 Год назад
Teşekkürler Ümid Hocam.
@onderkeles3756
@onderkeles3756 Год назад
Bu videodan sonra tolkiene sevgin ve saygım dahada arttı.sunucu gerçekten inanılmaz zor ve felsefi sorular sordu bi an tolkien yerinde kendimi gördüm heralde kafayı yerdim
@s2ci1isi
@s2ci1isi Год назад
kitabı gazeteci yazsa finalde yüzüğü hidrojen bombasıyla yok ederdi
@mamiy.3179
@mamiy.3179 Год назад
hocam böyle bilim kurgu fantastik yazarları sıklaştırırsan daha güzel olur ya ilham veriyorlar bana şahsen
@nurullahaydin7520
@nurullahaydin7520 Год назад
4:50’nin “ama mutlak iyiliğe inanırım” şeklinde bir çevirisi olabilir
@umidgurbanov
@umidgurbanov Год назад
Evet, evet, yanlışlıkla "kötülüğe" yazmışım iki defa, düzelttim. Teşekkürler.
@aydnaydemir6721
@aydnaydemir6721 Год назад
Yeni bir Tolkien videosunu Türkçede görmek güzel ama pek bir tat alamadım.Uyumsuz iki kişinin zorlama sohbetiymiş gibi.Sunucu daha Tolkienin eserlerine hakim olmadan sorular soruyor.Doğrusu Tolkien de soruları begenmemisçesine yandan geçiştirmeye çalışıyo gibi...
@user-hf3ul8rf7n
@user-hf3ul8rf7n 2 месяца назад
İstif dediği şey önceden yazmış olduğu kağıt tomarlari
@yunusemresurucu9770
@yunusemresurucu9770 11 месяцев назад
İstif kelimesini birikim olarak değiştirin
@ertasmr
@ertasmr Год назад
Sunucunun birbirinden kopuk ve istediği cevapları almaya çalışarak sorduğu ezbere sorular o dönemde Tolkien'in ne kadar çok önyargıyla karşılaşmış olabileceğini düşündürdü. Özellikle gazetecinin 00:40 ile 00:50 arasındaki tavrı çok rahatsız edici. Estetik fikriyatına hakim olmadan siyaset felsefesi temelli yüzeysel bakış açısıyla Tolkien'in sözlerini bir yerlere çekip altında bit yeniği aramış. Gazetecinin böyle sorular sormasında içinde bulunulan dönemdeki sansür nedeniyle (fantastik/distopik/sembolik) siyasal alegorilere yönelen yazarların etkisi de olabilir. Gazeteci Tolkien'in hikayelerinden tekdüze siyaset/ahlak okuması yapmaya çalışırken Tolkien ise hayal gücüyle oluşturduğu estetik kurguyu anlatmaya çalışıyor. Tolkien'in yaşadığı dönemde anlaşılamadığının çok güzel bir örneği bu mülakat.
@standartolcu5654
@standartolcu5654 Год назад
Spiker tolkien den daha bllge duruyor.
@dedededededededede
@dedededededededede Год назад
30 yaş üzeri zevksiz mıknatısı
@ryds319
@ryds319 Год назад
Buralar sana fazla git bts dinle
@formetu
@formetu Год назад
@@ryds319 alakası yok. ben de bir fantezi roman bağımlısı olarak lotr'i günümüzde aşırı beğenemedim. vakti için harika bir kitap ama yakın zamanda yazılan fantastik kitaplara göre benim için biraz soluk kaldı
@ryds319
@ryds319 Год назад
​@@formetu Elbette zevkler ve renkler tartışılmaz ama fantastik edebiyat denince aklına ateş topları, asadan şimşekler çakması vb. geliyorsa Orta Dünyanın seni tatmin etmemesi gayet doğal. Tolkien'den önce fantastik edebiyat denen bir kavram yoktu lakin sonraları bu terim oldukça değiştirildi. İnsanlar adeta bir aksiyon filmine gitmişçesine fantastik romanları okuyor ve sürekli yazar, okuyucuyu kitapta tutması için farklı farklı konular, olaylar sunması gerekiyor. sen bir filme gittin ve o 2,5 saatte müthiş eğlendin ama filmden çıktıktan sonra 2 sn bile film hakkında düşünmedin. seni bilmem ama bu bana göre çok kötü bir filmdir aynen öyle de tolkien bitmeyen bir evrendir okudukça kitaplarından çıkamazsın bazı zamanlar sıkılırsın belki ama (ki ben hiç sıkılmadım) yine de okudukça okuyasın gelir işte bu kalitedir, bu yazarın yazdığı eserlere gerçekten uğraştığının ispatı, kendinden bir parça koyduğunun kanıtıdır. bunları yazdım diye 50 yaş üstü geri kafalı biri gibi sakın addetme beni bende senin gibi bu sene o iğrenç sınava gireceğim maalesef Dünya değişiyor bunu suda hissediyorum, toprakta hissediyorum. Kokusunu alıyorum. Eskilerden pek bir şey kalmadı, zira hatırlayanlardan yaşayan yok artık. "Her şey kuru her şey bayat"
@formetu
@formetu Год назад
@@ryds319 dosym haklı olabilirsin ben gerçekten fantezi romanlarında biraz aksiyon seviyorum. normalde öyle aksiyon serileriyle hiç alakam yoktur marvel falan hiç fanı değilim. tolkien'den önce sadece halk efsaneleri ya da mitolojileri olduğunu düşünürsek tolkien'in yaptığı şey gerçekten mucize sayılabilir. özellikle hobbiti okurken destanmış ama çok daha iyi kurgulanmış bir hali gibi hissetmiştim. ama yine ben en son lotr 2. kitabı okudum ve 3. kitap elimde olmasına rağmen onu okuyacak şevki kendimde bulamadım. büyük ihtimalle günümüzdeki eserlerde diğer kitabı okumak için aşırı bir gizem/merak unsuru bıraktıkları için olabilir. teşekkür ederim yazın için. lotr'e bir şans daha vereceğim
@ryds319
@ryds319 Год назад
@@formetuben teşekkür ederim güzel yorumun için. kitap 1000 sayfa ve puntosu da küçücük, o yüzden zorlanmış olabilirsin. size şiddetle silmarillion'u tavsiye ediyorum(!) :) şaka bir yana örnek günde 100 sayfa okuyan biriysen ve sırf roman yüzünden 10'lara kadar düşmüşse acilen bırak bence de o kitabı ama ben yine de şans vermene sevindim, biraz kendini zorlamak gerekiyor, sonradan açılıyor.
Далее
Dört Arketip | Carl Gustav Jung
2:32
Просмотров 738
TOLKIEN KİTAPLARI REHBERİMİZ
16:44
Просмотров 170 тыс.
J. R. R. Tolkien'ın Hayatı ve Orta-Dünya'ya Giriş
23:07
The History of Rhûn | Tolkien Explained
15:05
Просмотров 1,1 млн