Тёмный

Klapien kuivumisnopeus eri paikoissa 

Jukka testaa ja harrastaa
Подписаться 3,8 тыс.
Просмотров 24 тыс.
50% 1

Halkojen kuivumista seuraavan videosarjan ensimmäinen osa. Tässä tuoreen puun kosteusprosentteja, erilaisia pinoamispaikkoja ja muutaman vuoden kuivuneiden prosentteja.
Kuvauspäivä 25.1.-23
Videosarjan toinen osa: • Klapien kuivumisnopeus...

Опубликовано:

 

7 сен 2024

Поделиться:

Ссылка:

Скачать:

Готовим ссылку...

Добавить в:

Мой плейлист
Посмотреть позже
Комментарии : 25   
@NoahProd
@NoahProd Год назад
Pari päivää sisällä ehtii kuivattaa vain pintaa, joten noinkin paksu klapi on sisältä vielä yhtä märkä, ellei sitten ole koko ajan saunan jälkilämmöt kuivumispaikassa. Mitä ohuemmaksi pilkkoo, sitä nopeammin kuivuu sisällä. Viime talvena kuivattelin leivinuunin päällä noin 5-10 senttiä paksuja männyn halkoja, joiden kosteudet olivat vielä 20-30 % rakennekosteusmittarin mukaan (vuosia sisällä olleella rimalla noin 9 %). Uunia en tosin jatkuvasti lämmittänyt, kun kuivat klapit loppuivat. Yllättävän hitaasti kuivuivat: 1-2 kuukaudessa prosentit tipahtivat vain 15-25 %:iin. Tulos näkyi tummana savuna piipusta ja nokena uunissa, vaikkakin se paloi pois, kun sain kunnon lieskat aikaiseksi. Kun sitten pilkoin noita halkoja 2-3 osaan, kuivuminen nopeutui selvästi.
@artokorhonen2034
@artokorhonen2034 Год назад
Sulla on ihan mielenkiintoinen aihe. Tuolla sähköisellä mittarilla mitatessa pitäisi mitata puut sivusuunnasta. Noin päästä mittaamalla mittari näyttää vääriä lukemia. Mittari pitäisi kalibroida jotenkin mitattavan materiaalin mukaan. En tiedä voiko tuota mittaria kalibroida. Puulajikin vaikuttaa mittaustulokseen. Tuollaisen piikkimittarin piikit pitäisi upottaa mitattaessa niin syvälle materiaaliin kuin pystyy. Vapaan veden alueella sähköinen mittari ei ole oikein luotettava. Noiden tuoreiden puiden kosteus on ainakin tuplat tuohon saamaasi tulokseen verrattuna. Ulkona puut kuivuvat ajan myötä 16-18% iin ja kotona sisätiloissa talvella 6-8%:iin.
@mika-petteripapunen9692
@mika-petteripapunen9692 Год назад
Klapit kuivuu hyvin aurinkoisessa ja tuulisessa paikassa, säkeissä joissa on kuormalava alla, kaikkein parhaiten . Muuten homehtuvat herkästi . Säkit on siirrettävä liiteriin heinäkuun puoleen väliin mennessä .
@mokkilainen4082
@mokkilainen4082 Год назад
Ens kerralla kun mittaat kosteuksia,,,katkaise ja vielä halkaise puu,,,niin pääset varmasti puun sisällä olevaan kosteuteen,,,,ei puhuta pintakosteudesta silloin,,,,,🤔 Ei tuo sisällä olevatkaan pilkkeet nollakuivia ole,,,,,testaappa niidnkin todellinen kosteus,,,,punnitset. Klapin ja sit annat esim leivinuunin päällä kuivaa niin kauan ettei paino tipu,,,sit voit laskea pilkkeen todellisen kosteusprosentin,, Juu ,,,,,kyllä ylivuoteiset pilkkeet on polttokuivaa,,,,ja sittekin jos keväällä varhain pilkottu ja saaneet hyvssä olosuhteissa kuivaa,,,niin kyllä nekin jo hyvin syksyllä palaa !! Ensimmäiset pakkaset kuivattaa joutuin loputkin ylimääräiset vedet pois,,,🤔
@Jukkatestaajaharrastaa
@Jukkatestaajaharrastaa Год назад
Jep, oikeassa olet. Toin muutaman ämpärillisen "pilkkomisjätettä" sisälle kuivumaan. Kuukaudessa kosteusmittari alkoi näyttämään nollaa, mutta ei ne silti palaneet niinkuin pinossa pari vuotta kuivuneet. Paljon paremmin kuitenkin kuin tuoreet. Kunhan tuo kasa sulaa lumen alta niin teen seuraavan videon ja yritän muistaa kertoa tämänkin siinä
@matiasketo5820
@matiasketo5820 Год назад
Itse olen siirtänyt painavia eli märkiä polttopuita pannuhuoneeseen ja sillä lailla kuivannut. Kokeilin kerran ottaa tuoreen puun, punnitsin sen ja annoin olla pannuhuoneessa. Muistelen, että viikon jälkeen ei paino enää keventynyt eli siellä saa kuivaksi minkä vain. Tuo kokeilupuu oli tosin hyvin pieni, sormen paksuinen, tilanne voi olla eri jos puussa on kokoa enemmän. Tietenkään pannuhuoneeseen ei voi kasata puita järjettömästi, se on vain sitä "ennen polttoa" mallia. Eiköhän se kuivemmaksi aina tee ja palaminen on parempaa.
@Jukkatestaajaharrastaa
@Jukkatestaajaharrastaa Год назад
Lisäksi pitää huomioida että kosteuden haihtuminen puusta sitoo lämpöenergiaa. Siksi kannattaa aluksi kuivata ulkona niin paljon kuin suinki kuivuu, ilmaiseksi.
@CzMnHD
@CzMnHD Год назад
Ei mitään järkee puuliiteriä tehä ja sinne erikseen roudata puita. Tekee isoja klapikoppia joissa peltikate, jonka traktorin nostolaite jaksaa nostaa. Niitä tuo pannuhuoneen viereen kun tarvitsee traktorin piikeillä vaikka missä ikinä tykkääkään säilyttää. Säästyy paljolta ylimääräiseltä työltä kuten koko puuliiterin tekemiseltä.
@Jukkatestaajaharrastaa
@Jukkatestaajaharrastaa Год назад
Tuonko ois tämän talon suunnittelija osannut ottaa huomioon 😂 Ei pääse traktorilla tuomaan puita lähellekkään ilman että ne olisivat sitten muun kulkemisen ja esim. lumitöiden edessä 😔
@kurttufinland9275
@kurttufinland9275 Год назад
Mistä saa noita mittareita Tarkistelisin vähän omiakin polttopuita on myös ylivuotista ja juuri kaadettua ja pilkottua koivuklapia. Aika kuivaa on nuo uusimmatkin 25-30% kun huonekosteus on alimmillaan se 19% Elokuusa nousi jopa 70%.
@Jukkatestaajaharrastaa
@Jukkatestaajaharrastaa Год назад
En edes muista mistä tuo on ostettu, mutta pika googletuksella ainakin puuilossa näyttää olevan.
@Jukkatestaajaharrastaa
@Jukkatestaajaharrastaa Год назад
Tuo mittari mittaa absoluuttista kosteutta. Ilmankosteusmittarit suhteellista kosteutta. Eri asiat, vaikka molemmissa % onkin
@jot9979
@jot9979 Год назад
@Jukka testaa ja harrastaa Joskus punninnut tarkalla gramma vaa'alla n.100g:n palasen juuri kaadetusta koivusta (kesäkuu). Palassa ei tuohta vaan pelkkää puhdasta puuta. Sitten kuivattanut palasta leivinuunissa n. viikon ja mittaillut välillä painoa. Painon asetuttua sellaiseen lukemaan ettei se enää laske voi puun kosteuspitoisuuden päätellä olevan nolla. Tästä laskemalla olen päätynyt siihen, että juuri kesällä kaadetun (tässä tapauksessa koivun) kosteusprosentti on 50% Siis puun painosta PUOLET vettä! 20% kuivuus on sopiva polttopuuna käytettäessä. Eli 30% tuoreen puun painosta täytyy saada vettä haihdutettua, että se on sopivaa polttopuuksi. Tiedä sitten onko mittaustapani suhteellista vai absoluuttista mutta helpompi ymmärtää paljonko puun painosta on veden osuus.
@Jukkatestaajaharrastaa
@Jukkatestaajaharrastaa Год назад
@@jot9979 Tuo on absoluuttista kosteutta. Suhteellinen kosteus ilmoitetaan suhteessa maksimi kosteuteen.
@Jukkatestaajaharrastaa
@Jukkatestaajaharrastaa Год назад
@@jot9979 Iso ero on polttopuun painossa talvella ja kesällä kaadettaessa. Se ero tulee juuri tuosta kosteuserosta ja talvi on siksi oikea aika kaataa polttopuut. Kuivuu nopeammin.
@jounit6849
@jounit6849 11 месяцев назад
Jatkotuloksia odotellessa? Ps. tuollainen mittaustapa ei ole luotettava!
@mikkovuotila8887
@mikkovuotila8887 Год назад
Otappa mittari taskuun joku päivä ku käyt lenkillä niin mitataan nuo munki puut😁
@chery2
@chery2 Год назад
Huonosti kuivaa liiterissä pihan tuore kasa jos meinaat heti laittaa sinne.
@Jukkatestaajaharrastaa
@Jukkatestaajaharrastaa Год назад
Mä luulen että päällimmäiseksi jäävä kasa kyllä kuivuu kun liiterissä pitää ovea auki ja siinä on kolmella seinällä rakolaudoitus. Keskelle jäävät pinot varmasti paljon hitaammin, enkä ole keksinyt keinoa miten niitä pääsisi mittaamaan.
@raulipirttilahti7702
@raulipirttilahti7702 Год назад
5% Alin mittausarvo tuolle mittarille.
@Jukkatestaajaharrastaa
@Jukkatestaajaharrastaa Год назад
Kiitos 👍
Далее
Klapien kuivumisnopeus eri paikoissa osa 3
9:41
Просмотров 22 тыс.
Etanadynamiitilla kalliota pienemmäksi
15:54
Просмотров 32 тыс.
Reen valmistus
11:48
Просмотров 111 тыс.
CopyCut - Hirsikutteri
4:15
Просмотров 14 тыс.
Klapien kuivumisnopeus eri paikoissa osa 2
9:47
Просмотров 2,5 тыс.
Kotitalouksien polttopuun hankinta ja varastointi
4:30
Amatimiehen puunsavotta Timco 22t Pikahalkomakoneella
18:34