Todella hienoa ja mietittyä työtä. Kiva katsoa tekemistä mikä on ajatuksella tehty! Kyllä kannatti aikaa käyttää aukon reunoihin. Antaa näköä nuo pyöreät nurkat ja tuli hyötykäyttöön ylimääräiset hirret. Nosta loput hirret liiteriin, niin saat niistä tehtyä vielä työpöydän jalkoja ja montaa muuta juttua... Arvaan painumaksi vuodessa 34mm ! Hyvä Tommi!
Työtasoon jalkoja ja runkoa tulisi ylijäämistä ja kansi jos saisin tuon paksun kuusitukin halkaistua siististi. Taso pitää tehdä että saan remonttia varten jota on aina, jonkun tason myös magneettiporalle. yritetään muistaa 34mm!
Tuota väliseinää ei olisi pinyt ottaa pois. Ei ole mitään hyötyä, ei lisää käyttökelpoista hyöty alaa mutta olis ollut tukena rakenteelle. Lumen tultua on syytä pitää katto puhtaana lumi kuormasta.
rakohan on rako se ei kanna. tuo kantaa nurkista ja nuo kehikon puut ja niskahirret taipuu katon alla. pitäisi olla välihirsitumppeja seinällä. palikat seinillä ottaa pari puuta yhteen että kantavuus paranee eikä painu lontolle.
@@tommisworkshop väitteet tuon seinän silpomisen aiheuttamasta rakenteen heikkenemisestä on ihan tuulesta tempastuja. Väliseinässä on ehjänä kaikki ne hirret mille paino jakaantuu, eikä pitkä hirsi estä rakenteen vääntymistä kun eivät välillä tukeudu toisiinsa. Siistit ja järkevät muutokset😊
Pulpettikatto ei ole mikään paha keräämään lunta. Johtuu siitä, kun ei ole harjaa. Harjakatossa syntyy pyörre harjan jälkeen aina vastakkaiselle puolen mistä tuulee ja lumi kinostuu sille puolen. Valtatuulet tuossakin tulee järveltäpäin ja lumisateet pyyhkäsee yli katosta.
Komia lato itse 🤔 tuleeko lumet katolta alas onko tarpeeksi kaatoa, itsellä kävi että tuli liian loiva ja talvella pitää käyrä purottamassa alas lumet.
ei valu lumet ihan äkkiä, kyllä ne teoriassa valuu. Kotona on se pulpettipeltikatos hallinpäädyssä samalla pellillä ja samalla kattokulmalla ja ajan kanssa suvilumi valuu sieltä pois ellei jäädy kiinni. Viime talvena en pudottanu hallinpäädyn katolta ja ne valu pois.
yritin hieman laittaa liuku-uria pystyyn mutta ei täysin, painuminen menee alas, mutta miten se tarttee sivuttais liikettä en tiedä. siksi eivät ole samassa kulmassa vinolankkujen kanssa vaan enemmän pystyssä että menisi alaspäin pultit.
ne vaijerit/riimut päätyihin vanttiruuveilla ei haitaksi ole ennen talvee. Eli vinokiristimet. Jopa halvat kuormaliinat menisi, toki ne lahoo muutamassa vuodessa.
Tuo lujuusjuttu, lujuuden juju on siinä että erilliset hirret eivät pääse liukumaan jännityksessä toistensa suhteen saumasta. Sama millä ne lukitaan toisiinsa, liima, naulat, ruuvit, tapit. Ruuvit luultavasti napsahtaa vähimmällä kuormalla poikki.
nimenomaan se liukuminen on se juju. sen kun torppaa niin lujuus kasvaa. Täkkipultteja jos ois pitkiä mutta kun ei ollu kaupassa. mennään ruuvilla nyt. Samoilla ruuveilla ne tapittaa hirsitalotkin., toki seinissä ei sitä liukumaa tule eikä kuormaa ruuviin.
Tuo kestää rakenteensa vuoksi ainakin sata vuotta jos ei laho. Ainu on , jos hurrikaani sattuu karibian mereltä tänne tulemaan. Sitä ennen on jo koko etelä ja länsisuomen tönöt kasassa jo ennenkuin pohjoseen kerkiää.
Vastaavan väliseinän sahauksen tuttava teki, mut talvella tossa "elämän langan" tilalla oli kohtuu jämerä ketju... Et ei siellä talvella kukaan koko tilaa tarvinnut. Samanlaisista kierretangoista oli väliketjun ketjun kiinnitys latat kiinni ja samalla toteutuksella oli lankuilla noi hirrenpäät kengitetty. Kestänyt talvesta toiseen ilman mtn ongelmia.
Niin ja se lato lepää vaan isojen kivien päällä ilman mtn valukenkiä... Sanonpahan vaan, ku kaikki täällä eppäilee ettei tollaisen seinän purun jälkeen tuo lato enää kestä... 😂
tuo on kyllä hyvä, tämäkään suoja ei ole talvella välttämättä käytössä, sitä en tiedä vielä onko joku laite tossa entisen väliseinän paikalla. Mutta joku kettinki kyllä muutoin menee ja varmasti estää että ei pullahda lumikuorman alla. Otan vinkin muistiin 👍👍👍
Eikö tuommoseen tarvi yhtään vinotukea lyödä seiniin......niin tietysti se "hirren" painuma......mutta kuitenki jos talvella kertyy katolle reilusti lunta niin.....
aikasemmin ehotettiin ihan vain kettinki tai vaijeri päätyseiniin ja vanttiruuvi jonka kiristää. ei estä painumista mutta jäykistää päädyt tai vaikka peräseinät. en tiiä tartteeko ollenkaan.
Normaalissa hirsirakennuksissa sitä vinoreivausta tulee aika paljon kun hirret on yhdessä ja tapitettu määrävälein. Nuo kun ei ole millään kiinni ku nurkista. Mutta onha noita rakoseinälatoja hyvin harmaantuneita pystyssä. Aika näyttää. Peltikatto oli hyvä ruuvata tiukkaan, se reivaa omassa tasossaan kovasti.
normi heinäladoissa ei ole ainuttakaan tappia eikä vinotukea. Tämä on hieman poikkeis kun on pulpettikatto, kerää lumikuormaa ja pitkät seinät on jatkamalla tehty. onhan niitä pitkiäkin parilatoja 12-16m jatkettuja hirsiä vailla ainuttakaan tappia ja vinorevausta. kokeillaan, nähdään keväällä miten kävi.
Oma liiteri painui läjään oven kohdalla jo kolmisen senttiä ensimmäisen kuukauden aikana. Kattoniskoissa huomasi tasakerran päällä saman alkuvauhdin, holkit on jo puolivälissä varatusta liikematkasta.
Mulla oli talvella kaadetut, keväällä kuoritut ja heinäkuussa salvetut puut. Ja salvokset tein hieman "kupille" eli keskeltä syvemoi, jotta helpottaa siistiä lopputulosta. Dpäilen että varsinkin se vaikutti suht isoon painumaan. Nuo konesalvetut liitokset taitaa olla tasaisesti alapuolista hirttä vasten?
pystytolpissa välisäinän osalla on 4cm laskeumavara karkeesti painua. välipalikat ei painu isommin vaikka on märästä puusta tehty että nekin kutistuisi.
Kun on rakohirsiseinät jo muutenkin niin ei lujuudelta voi ihmeitä odottaa, mutta eipä tuonne ole tarkoituskaan mitään siltanostureita asennella. Eiköhän tuo keväällä vielä pystyssä ole. Dextan alle kun vaan saisi valmiiksi mustaa sepeliä...
onneksi ei mökillä ole ollut vielä pääskyjä ollenkaan, västejä ja räkliä kyllä on. linnut menee lävitte tuosta noin 3cm seinä raosta. Kattolankkujen välit oli mielessä jos laittas seulaverkosta lumisuojat.... lumi menee kyllä 3cm raostakin läpi riittävästi.