Mijn twee agaporniden zijn niet gekortwiekt en ik vind dat wel het beste voor hen. Het is niet altijd evident om ze terug in hun kooitje te krijgen maar ik geef ze de tijd en dan kruipen ze er zelf wel weer in. Nog nooit grote problemen gehad.
Zeer fijn deze video's. Ik ben mij aan t verdiepen in het houden van een Valkparkiet. Veel dingen zijn mij duidelijk, ben nog wat dingen aan t opzoeken wat nog niet helemaal duidelijk is. Zit een beetje met t trappengat en ben bang dat ik hem nooit meer in zn kooi krijg wanneer ik hem tam aan t maken ben. :-) Dat zal wellicht wel meevallen maar met n open trappengat ben ik bang dat ik hem door het hele huis moet zoeken (Wij hebben n huis met 4 etages nl) Ik hou jullie in de gaten nu en straks!
ik vind het geweldig dat je dit doet mijn parkiet is wel lief en zit ook op je schouder aleen soms bijt die je heel hart zonder reden ik geef hem elkekeer weer een kas om bij me te zittten gaat het ff goed en dan bijt die me weer in me nek me vingers en niet zo zachtjes een klein hapje begrijp ik het is een vogel maar mijn grasparkiet bijt heel hart nog tips hij is bijna een 1 jaar vriendelijke groet
Hallo, Ik heb een valkparkiet van 7 maanden en een catharina van 8 weken samen in een kooi. mijn valk is heel sociaal. de Catarina zoekt genegenheid bij de valk maar de valk vliegt dan weg. Kan dit nog veranderen en wat zou ik er eventueel aan kunnen doen. Alvast bedankt voor uw reactie.
Ik heb een tamme valkparkiet van 7 maanden die bijna altijd op mijn schouder zit. Alleen enige probleem die hij heeft is dat hij heel erg bang is, en dat bedoel ik met als hij s'avond in zijn kooi is en slaapt opeens hoort hij een geluid of soms helemaal niks.En schrikt hij... dan is het gebeurd.. Hij gaat aldie hoeken van de kooi aan zeg zelf laten zien. Door dat schrikt breekt hij zijn veren. En dat vind ik echt heel zielig voor hem, volgende dag kan hij niet meer vliegen. vriendelijke groet.
top video trouwens ik vind ook laat de vleugels zoals ze zijn heb geduld ik heb nu sinds 3 dagen een agapornis roseicollis 6/7 weken oud en op de 2de dag langzaam me hand in de kooi met een stuk trosgierst binnen 2 minuten was hij dicht bij me hand grote stap vind ik en best snel ik ga nu vogeltraining kijken eerste dagen in het nieuwe huis vind het top wat je doet.
Hey, ik heb een vraag. Ik woon in Duitsland sinds 30 jaar en we hebben in facebook een heftige discussie over kortwieken. In Duitsland is het door de wet verboden en strafbaar. Hoe zit dat intussen in Nederland? En bovendien zijn er in Duitsland verplichte maten, die een kooi voor een papagaai moet hebben. Is dat in Nederland ook zo? Alvast bedankt voor de informatie en nog een fijn weekend. Groetjes van Daniela😉 PS: Trouwens mijn lories van de blauwe bergen zijn tam en ook niet gekortwiekt......
bedankt voor de reactie Daniela, in Nederland is men ook bezig het leven v/d burger en dus ook van de vogel liefhebber zuur te maken. Maten voor kooien etc zit eraan te komen, maar sinds 2013 mogen jonge niet zelfstandig (kuikens) kromsnavels niet van de ouders worden gescheiden voordat ze zelfstandig zijn. Ze met de hand grootbrengen is dus onmogelijk geworden daardoor, terwijl de rest v/d wereld dit nog steeds als minst stressvolle methode hanteert. Kortwieken is in principe niet de manier om een vogel tam te krijgen. Er zitten veel nadelen aan vanuit het perspectief van het dier, maar ook daardoor voor degene die het dier als huisdier houd. Tegelijkertijd kun je beter een gekortwiekte vogel hebben die buiten de kooi mag leven dan een niet gekortwiekte vogel die zijn kooi niet uit mag. Verder zijn er wel misverstanden over wat kortwieken feitelijk inhoud. Er is een verschil tussen tijdelijk inknippen van slagpennen ten einde fatale ongelukken met jonge pas vliegende kromsnavels te voorkomen of dusdanig knippen dat de vogel nooit meer kan vliegen. Het laatste acht ik meestal gelijk aan verminking, terwijl het eerste het leven van de vogel juist red. We houden de ontwikkelingen goed in de gaten, groeten uit NL.
Om te beginnen een goeie video, hij is heel duidelijk. Maar nu het volgende mijn groenwang parkiet is vier jaar oud en was net zo tam als de gene die jij op de video toonde. nu kan ik er met mijn handen niet meer bij hem in de buurt komen. wat kan dit zijn?
Ik heb sinds drie dagen twee pyrrhura's in huis. Ze zijn ongeveer 2,5 jaar oud en komen van iemand die er eigenlijk nog nooit iets mee gedaan heeft. Ik ben er veel mee aan het oefenen, maar naar mijn vriend vallen ze echt uit (bijten) en naar mij komen ze ook niet echt heel makkelijk. Ik weet dat het een lang proces is om ze dan tam te krijgen, maar kan eenmalig kortwieken dan niet helpen? Ze hebben natuurlijk ook elkaar en mij niet perse nodig. Als kortwieken geen optie is, hoe kan ik het dan het beste doen?
beste Anita, bedankt voor de reactie. Door alle drukte zie ik hem nu pas, dus maar gelijk even wat regels typen. Als het zo is dat de 2 pyrrhura's 2,5 samen zijn dan zijn ze gezien de omstandigheden die je beschrijft enorm aan elkaar gehecht als soortgenoten. M.a.w. hun relatie was niet met mensen, maar met elkaar als soortgenoten. Nu jij wel die relatie met hen wilt opbouwen, wordt je hoogstwaarschijnlijk als indringer gezien die het duo verstoord. Kortwieken zal hun angst richting jou extra bevestigen. Immers wegvliegen bij gevaar is hun meest elementaire 'veiligheids mechaniek'. Het werkt als reflex, er wordt niet bij nagedacht. Net zoals wij onze hand terugtrekken als die met iets heets in aanraking komt. Na het kortwieken zal er ook weer een situatie zijn die ze als gevaarlijk ervaren. Vervolgens wordt de angst vermenigvuldigd: 1. er dreigt gevaar ik moet vliegen 2. er dreigt gevaar EN ik kan niet vliegen = dubbel gevaar. Omdat ze ook helemaal gewend zijn met de draagkracht die hun vleugels hebben, zijn ze daar helemaal op ingesteld: ik zit in 2 seconden op de kast als het moet. Neem je dat af dan zijn ze ook nog hun enige veiligheid kwijt. Ze gaan dan in paniek rondfladderen met alle grote risico's van dien. Ze beseffen eerst niet dat de draagkracht weg is en storten neer. Als dit iets te hard gebeurd bij een landing op het borstbeen ( ze konden de landing immers niet meer controleren) kan dit breken en dat is einde vogel. Vergeten dus. Wat je het beste kunt doen is de vogels enige tijd uit elkaar halen. Twee kooien is bij het houden van 2 tamme kromsnavels sowieso aan te bevelen ook al leven ze grotendeels in 1 kooi. Het kan nodig zijn om 'bij te sturen'. Bouw dan los van elkaar de relatie op dmv spelletjes, 'positive reinforcement' techniek. Pyrrhura's zijn pittige vogels, zeker Hypoxantha's dus hou daar rekening mee. Veel vliegen is juist goed voor ze dus als je vliegtraining kunt starten is dat helemaal prima. Succes met de roodgele raketjes in elk geval, met vr.groet, Hans ( www.birdbox.nl )
de zomer zit er in de verte al aan te komen maar is het een idee om hem te laten kortwieken zodat hij mee naar buiten kan.Want ook met een vogelriempje ben ik bang dat hij wegvliegt
U vertelde liever niet kortwieken........hoe gaat dat dan in de zomer waneer je constant buiten zit! Je kunt de vogel dan niet uit de kooi zetten ! Vind zo'n vogeltje dat wel acceptabel?
+Gini Jansen bedankt voor de reactie Gini. Het is beslist heel wat werk om 1 kromsnavel tevreden te houden. Niet in de laatste plaats omdat het groepsdieren zijn. Eenmaal als huisdier alleen, nemen wij de functie van de groep over. In dit geval is vliegtraining de oplossing. We kennen al meerdere mensen die met succes onze trainingen hebben gevolgd en met hun vogels naar buiten kunnen zonder dat ze er vandoor willen gaan. Kortwieken is een misverstand gebaseerd op onze menselijke gemakzucht. Het doet de vogel uiteindelijk meer kwaad dat goed. Soms kan iets inknippen noodzakelijk zijn, bijvoorbeeld om te voorkomen dat een jonge vogel zich te pletter vliegt in een kleine ruimte. Echter ik zie dat niet als kortwieken waardoor de vogel niet meer kan vliegen. Dit laatste lijkt 'de kortste weg' om de vogel onder controle te houden, maar bewerkt juist het tegenovergestelde omdat de angst nu verdubbeld bij het dier: 1. er dreigt gevaar ik moet wegvliegen 2. er dreigt gevaar PLUS ik kan niet wegvliegen = dubbel gevaar = dubbel angst die naar binnen slaat met alle gevolgen van dien. Begin binnenshuis de vogel te leren vliegen op uw 'commando'. Van grasparkiet tot Ara zijn ze intelligent genoeg om dit te leren. met vr.groet, Hans
bedankt voor de reactie Shakira. Omdat het niet alleen van de leeftijd afhangt, is het lastig te zeggen zo op afstand. Er zijn meer factoren die een rol spelen bij het socialiseren van een kromsnavel tot huisdier, maar de manier waarop met de vogel wordt omgegaan is wel de belangrijkste. Met juiste training lukt het meestal nog wel op zo'n jonge leeftijd al kan het wat tijd en geduld kosten. met vr.groet, Hans
omdat iets bij u werkt is wat bij een ander werkt DUS niet waar? We gebruiken in elk geval wel echte argumenten. Er is nog nooit 1 kromsnavel tam geworden als gevolg van het kortwieken van de slagpennen. Dat een vogel na kortwieken wel tam kan worden, zal niemand ontkennen. 'Kan niet' bestaat sowieso niet, het gaat er vooral om wat wijsheid is a.d.h.v. opgedane kennis door deskundige die daar serieus tijd in hebben geinvesteerd. Zie verder onze website.