Çok uzun zamandır "ortama" sayılabilecek bir laptop bile alamayan bir üniversiteliyim ve bu can yakıcı hocam. İnsanın kendini geliştirmesi için şu yüzyılda bir bilgisayarı olması şart ve eksikliği gerçekten zor.
Renk işi hatta içerik üreticisi olarak hatta ve hatta 3d modelleme işleri de yapan biri olarak sRGB skalasının sadece %63'ünü karşılayabilen bir laptop kullanıyorum. Maalesef ekonomik şartlar nedeniyle kaliteli donanımlar gün ve gün değil dakika ve dakika bizlerden uzaklaşıyor!
ilker hocam, hem program hem de format muhteşem olmuş, sizden teknolojik ürün detayı dinlemek, bir yandan da bundan sizin fayda sağlayabilmeniz çok mutlu etti beni, programların devamının gelmesi dileğiyle...
M.2 ve SATA bağlantı noktası (connector) teknolojisi. Veri erişim modeli ise eski tip döner diskler ve SATA bağlantı noktasına sahip SSD'lerde AHCI. M.2 bağlantı noktasına sahip AHCI SSD'ler de mevcut bunlar genelde B+M tipi anahtara sahip (Soldan sağa dar-geniş-dar dişlere sahip). Özellike "çok hızlı" şeklinde ifade edilen M.2 bağlantı noktasına sahip depolama birimleri ise genelde M tipi anahtar (soldan sağa dar-geniş dişlere sahip) ile bağlanan NVMe teknolojisi ile erişim sağlıyor ve belleklere (RAM) daha yakın bir veri erişim modeline sahip. NVMe'den daha düşük gecikme süresine sahip ve de prensipte bellek tipi yapıya sahip olan Intel ve Micron'un 3D XPoint teknolojisinde depolama birimleri de mevcut ama bunlar son kullanıcıdan ziyade (p4801x modeli 110mm'lik olanları M.2, P900p'ler PCIe ve P4800x/P5800x U.2 ile bazı masaüstü kasalara takılabiliyor gerçi) veri-merkezinde gecikmenin en aza indirgenmesi gözetilen uygulamalar için kullanılıyor.
Ilker Hocam, "tesadufi" degil, "rastgele" diye cevrilmeli "Random". Nedeni ise, "okuyucu kafa"nin bir adrese ulasabilmesi icin dogrudan adresi generate etmesinin yeterli olmasi. Bir tape gibi sequential degil, random access. Biraz teknik olacak ama, SDRAM (yani laptoplardaki bellek), aslinda random access, ama yine de page'ler de sequential access cok daha optimum. Yani full random kullanildiginda cok verimli degil. Bunun icin SRAM bellekler iyi.
Sram mi ? Dram olmasin o ? SDRAM cok eski bir teknoloji idi.Daha sonra rd, sonra ddr ram'ler cikti.Suan ki teknoloji DDR.Sram'ler genelde soc icine konumlandirilir.Boyutlari minimaldir ama hizlar ve tasiyabildigi veri asiridir.Buna cpu icinde ki L cache bellekleri dahil edilebilir.Suan sram'li kullanabilecegin bir pc yok
@@Sensation710 Benim SRAM'i ornek verme sebebim, (DDR-DDRn)SDRAM'lere gore "rastgele erisim" ozelliginin daha performasli oldugunu soylemekti. Gercekten de, SDRAM'lerde bank'tan banka, page'den page'e tamamen "random" olarak bir dataya erismek isterseniz, SDRAM icerisindeki bellek kontrolcusu state-machine devamli bos cycle'lar yaratacaktir, kendisi degisken komutlari cozumlerken, CPU bekleyecektir idle. SDRAM'lerin en verimli ani, ayni page'de sequential okuma (burst-read) veya yazma yaparkendir. Bu nedenle "cache" denilen bellek birimlerine ihtiyac duyulur. Sonuc olarak, ana bellek olarak SRAM, SDRAM'lerden daha iyi demedim. Bunun nedeni, basta "real-estate" olmak uzere daha masrafli bir teknolojiye dayali olmasi, ve asenkron olmasi, konu sapti. Ama, biraz celiskilerle bezeli olsa da, aciklayici bir ornek sizden geldi: Tamamen sizin yazdiginiza referans vererek soruyorum; Eger su onermeniz dogru ise: "Boyutlari minimaldir ama hizlar ve tasiyabildigi veri asiridir.Buna cpu icinde ki L cache bellekleri dahil edilebilir." (sanirim burada L cache derken L1/L2 cache demek istiyorsunuz), su ifade nasil dogru kalabilir: "Suan sram'li kullanabilecegin bir pc yok" ? Bir celiski yok mu burada?
@@mehmetdurna3115 yahu dimm yada sodimm slotuna takabilecegin sram mi var ? Yazdiginizin yanlis oldugunu bildiginiz halde savunmaya geciyorsunuz.Nvidia'nin tensor core'larinda da L1 cache olarak sram var.Bu L1 cache ram olarak kullaniliyor mu peki ? Hayir.Ecc ram'ler dahi dram teknolojisiyle calisiyor.Calisma surecini biliyorum fakat soylediginiz dogru degil Anakarta dram takmazsaniz o pc calismaz.Sram'ler okuma yazma hizi sebebiyle sadece islemcilerin yada gpu'larin L cache'lerinde kullanilir
MSI ile iş birliği güzel olmuş, devamı bol bol gelsin hocam, yalnız diğer teknoloji kanallarındaki gibi, ürünün tam özellik listesi, ve bu tip incelemelerde kullanılan benchmark testleri ve sonuçlarını gösteren grafikler, oyun odaklı cihazlar için oyunlardaki fps değerleri gibi bilgiler genelde aranan şeyler, timestamplar ve bu tip bilgileri gösteren kısımlar bence faydalı olur, sonraki video için değerlendirin derim.
bahsettiğin verilerin olduğu çok fazla kaynak vardır. buradaki izleyici kitlesi donanımcı değil, dolayısıyla benchmark sonuçlarını göstersen bile anlamaz. dolayısıyla gereksiz ve karmaşık olur.
@@cengiz-ilhan Bence şöyle yap, videolardaki karmaşıklığı gidermek ve yapı kazandırmak için geliştirilmiş timestamp özelliği için daha da karmaşıklaştırır demek yerine, bahsettiğim konulara katılıp yorumu öne çıkaran flu tv izleyicisinin tercihlerine verin olmadan gereksiz demek yerine, "İlker'in tarzı böyle, standartların dışında her konuya değinerek eğitici bir şekilde anlatması bence daha ilginç ve özgün." dersen, en azından argümanının biraz ayakları olur. Bu şekilde de devam edebilirsin ama kendi çemberinin dışında ciddiye alınmazsın, kesin yargılardan eğer çok fazla verin yoksa kaçın, senin için diyorum.
@@BarisPalabiyik yorumunun öne çıkmış olması yorumunu mutlak doğru yapmaz. çoğunluk her zaman doğruyu bilmez. Bknz: şuan ki AKP iktidarı. yorumumu kesin yargı olarak değerlendirip, kendi yorumu "kesin yargı" olarak değerlendirmemen çok enteresan. bu şekilde kendi çemberimin dışında ciddiye alınıp alınmaman konusuna veya bana farklı konularda tavsiye vermeni gerektiren şey neydi bilmiyorum ama sağ ol dostum, aynı fikirde değiliz. bende tavsiye vermek isterdim lakin her önüme gelene tavsiye vermek gibi bir huyum yok ne yazık ki.
hocam soru makul da istek pek makul değil :)) ( 3d max render alırken cpu & gpu %90 ve üzeri performans ile çalışıyor) 3d render konusuna ne kadar hakimsin bilmiyorum ama çözünürlük, ışık gölge ve en önemlisi poligon sayısına göre süre saatlerce olabiliyor
İlker hocam, benzer bir aleti 2013 yılında ben aldım. i7 işlemci falan filan. Tabii ki eski tarih olduğu için pek çok özelliği daha geri. i7 olsa bile 4. jenerasyon falan. O bile geri aslında. Yalnız izleyen arkadaşlara ( reklam değeri de olan bu videonuzu biraz sabote ediyor da olacağım belki ama her ne kadar mümkün olmasa da belki bu laptopları dizayn eden insanlar bu yorumu görür de " yaaa bi şey yapsak mı acaba " diiye düşünürler, Türkiye'deyiz umut dünyası ) benim başımdan geçen ve hala yaşadığım şu sorunu anlatacağım; maalesef ekran kartı gibi bazı parçaları lehimliyorlar ki kullanıcılar değiştiremesin ve bilgisayar çöp olsun, daha fazla laptop satsınlar. Benim ekran kartım 2015 yılında öldü. Garantisi bitmişti ve sayısız bilgisayar tamircisine götürdü, Toshiba'nın anadolu yakasında Toshiba merkezi yetkili servisi dahil ve her yerden lehimli olduğu için parça değişimi yapılamaz dendi, ve 2022 oldu. Neredeyse 10 senedir kullanıyorum ama işlemcide artık ekran kartı yokluğundan sürekli yüksek performansta çalıştığı için tükkendi. 2008deki samsung pentium işlemcili bilgisayarla eşdeğer performans alıyorum. Diğer bilgisayarda ekran kartı olduğu için onda yapabildiğim bazı şeyleri bunda yapamıyorum bile. Bu bana ciddi bir ders oldu. Laptop üreticileri laptop içersindeki parçaları değiştirilebilir bir biçimde üretmeye başlamadıkları sürece hayatım boyunca tekrar laptop almayacağım ya da bu tarz yüksek fiyatlı laptopları asla almayacağım. Alırsam Powerpoint sunumu yapacak bir laptop alırım en ucuzundan ( öğretmenim, derslerde yardımcı olsun işimi görsün ) ama asla ve asla gamer laptop yada farklı bir pahalı laptop almayacağım. ( ekran kartı, işlemci gibi ana parçaları değiştirilebilenler üretilene kadar). Maksatım bi ürünü kötülemek ya da videoyu sabote etmek değildi, sadece bu işle ilgilenenler olurda bu videoda yorumumu görür, bu tür bir sorunu da bir yerlerde tartışma masasına getirirler ya da pahalı bir laptop almak isteyen insanlar bu işin böyle bir yanı olduğunu da fark edip belki büyük bir hatanın eşiğinden dönerler diye paylaşmak istedim.
Hocam harika bir video olmuş... Yalnız o 'ucuz bişey canım' dediğiniz kalibrasyon cihazının fiyatı 4500 tl 🙂 biliyorum kur falan filan da... öle işte yani😊
Big data ve görüntü işleme işlemleri yapıyorum ve bu aletten aldım. En büyük 2 sıkıntı şu: 1)Sadece home edition işletim sistemi supportu var. 2)Windows 11'e yükseltince bazı fonksiyonlar çalışmamaya başlıyor doğal olarak ürünün özelliklerinden yararlanamamaya başlıyorsun. Örneğin aşağıdaki taskbar, ekran döndürme vs. Ayrıca msi'in programlarına da çok rahat ulaşamıyorsun. Mesela ben bilgisayara format atıp professional edition'a geçince true color'un set-up'ına bile ulaşamadım.
1 dk Hocam, girişte eski laptopta desktop ekran kartı var diyorsun, yeniyi tanıtırken sol üste desktop ekran kartı koymussun, yenisindeki mobil ekran kartı değil mi? Bu hareket ne demek hocammmm? .ddd basarılar, bu denli kalite işe abone sayısı nasıl milyon degil anlamıyorum 👌👌👌
MSI GS66 aldım. Genelde memnunum. Anakart da düzeltilmiş, rahat modifiye ediliyor. Tavsiye ederim. En Sevdiğim yönü: çok iyi linux desteklemesi. Hiç sevmediğim yönü: berbat ses, ve kamera.
Ram'a çok vurgu yapmışsınız ama 8 GB ram da olsa işlemci ve ekran kartının yeni ve performanslı olması önemli. Ram'ı aldıktan sonra da yükseltirsiniz. Ancak işlemciyi ya da ekran kartını değiştirme olanağınız laptop için yok. Yapmanız gereken tek şey laptobu almadan önce boşta ram slotu olup olmadığına bakmak. Ram ve SSD hallolur ama işlemci ve ekran kartını performanslı seçmek çok mühim. Son olarak da pc'nin termal stresini yönetebilecek bir sisteme sahip olduğundan emin olun. Ben de Msi kullanıyorum. Katana laptobum stresini çok iyi yönetiyor ve de cooler boost var. Laptop ısınsa bile bir şekilde düşürme yeteneğine sahip. Montajda ram çok fazla gidiyor ona katılıyorum. Sevgiler.
workstation laptop'lar gidin kahvede calisin diye degil de yazin yazlikta, hafta ici bi kac gun evden bi kac gun ofisten calisin diye varlar. o yuzden buyuklugu cok sorun degil acikcasi, zaten gunun sonunda 2 tane 4K ekrana falan bagliyoruz bunlari. ideal donanimi dusunuyorum da mimarlik, grafik, sinema kisaca sanat ve tasarim ogrencileri icin cok uzgunum boyle bir doneme denk geldikleri icin.
O laptop güç girişini görünce kusma geliyor Huawei kullanıyorum type c bir güç girişi var incecik ve küçük bir telefon adaptörü tarzında bir adaptörü var ve 120w ile dakikalar içerisinde şarj ediyor neden hala şu yuvarlak giriş ve elektrikli bisiklet şarj ediyormuşuz gibi bir adaptör taşımak zorundayız
Ben seyi merak ediyorum ya mesela hollywood filmleri icin nasil bilgisayarlar kullaniyorlar acaba. Cunku piyasadaki en ust ekran karti belli yani acaba piyasada satilmayan islemcileri ekran kartlarini mi kullaniliyorlar
eski adı ile rtx 8000 quadro yakın zamanda isim değişikliğine gittiler ama tam hatırlamıyorum ( bu arada o ekran kartının parası ile 2 tane sağlam pc toplarsın)
2010 öncesi youtube videolarının %90 ı aşırı buğulu, net olmayan bir görüntüsü var, o zamanlar bize net gelirdi bu görüntüler halbuki. Videolar mı bozuldu yoksa gözümüzde bir değişiklik oldu ?
9:22 bu beynin kalibre olmasıyla alakalı çok ilginç videolar var, "Why Your Brain Thinks These Strawberries Are Red" videosunun açıklamasındaki linklere bakın. o videolarda beyninizi kalibre edip renkleri farklı görmenizi sağlıyorlar. çok garip bir durum.
MSI GE65 Raider var bende oyun bilgisayarı. Buradan MSI yetkililerine sesleniyorum. Bu steelSeries midir nedir saçma sapan klavyeden vazgeçin artık. 15 yıl önce aldığımız dandik klavyelerin bile tuşları silinmiyordu. Sene olmuş 2022 laptop klavyesindeki tuşlar siliniyor. Driverlar düzgün çalışmaz, şase ses yapar. Isınır kapanır, Dragon Center'da auto ayarı fanın hızını buna göre ayarlayamıyor ilginç. MSI almadan önce iyi bilirdim. Bundan sonra kesinlikle uzak duracağım bir markadır maalesef. :(
Render alırken mangal yapabilmenizi sağlayan, fanı boostlamadan oyun moyun hak getire olan bir tabletop bilgisayardır, kucağınızda yanıklar istiyorsanız laptop diyebilirsiniz tabi. 3D iş yaparken CTRL tuşunda insanın parmağı yanar mı arkadaş.
Apple Watch takipda MSI reklami yapmak basarili bir calisma olmus ama bir kere Apple M1 kullanan bir kisi asla marka kullanacagini zannetmiyorum - M1 Pro ve Max versionlarini zaten anlatmaya gerek yok
@@flu İlker şu anda loire vadisindeki şatosunda şömine başında don perignon içip kendine eşlik eden ifa'daki psikoloğa kendiyle aynı karakterdeki william blake'in şiirlerini ingiliz kraliyet aksanıyla okuyup binoche'un başını okşuyordur. Duygu şeytani kurnazlığıyla artvinli kızı delirttiği gibi izleyicileri de manipüle etme derdinde. Lütfen şeytani zekanı kablo ve adaptörleri kaybetmemekte kullan ve artvinli kızıda az rahat bırak. Selam ve dua ile.