Тёмный

Lentila de contact cu Stelian Tănase - 1 Decembrie 1918 

Radio Clasic
Подписаться 4,7 тыс.
Просмотров 20 тыс.
50% 1

Vineri, 1 decembrie, de la ora 12:00, scriitorul Stelian Tănase ne propune să ne amintim despre anii premergători Marii Uniri de la 1 decembrie 1918.
Ziua Națională a României, cunoscută și ca Ziua Marii Uniri, este sărbătorită în fiecare an pe 1 decembrie. Această zi comemorează evenimentul istoric din 1918, când Transilvania, Bucovina și Banatul s-au unit cu Regatul României, marcând astfel formarea României Mari. Această unire a fost realizată în urma unei decizii luate de Adunarea Națională de la Alba Iulia, un moment crucial în istoria națiunii române.
Contextul istoric al Zilei Naționale a României este strâns legat de finalul Primului Război Mondial și de deciziile luate în perioada 1918. În timpul războiului, datorită ocupării Bucureștiului de către Puterile Centrale în 1916, Regele Ferdinand și Regina Maria au fost nevoiți să se refugieze la Iași, care a devenit astfel capitala temporară a României.
După armistițiul din 1918 și încheierea conflictului, Regele Ferdinand și Regina Maria au revenit triumfal în București. Acest moment a fost marcat de o mare sărbătoare, fiind văzut ca un simbol al victoriei și al consolidării statului român. Reîntoarcerea lor în capitală a coincis cu perioada în care România își extindea teritoriul, integrând Transilvania, Bucovina și Banatul, ceea ce a marcat un punct culminant în procesul de unificare națională și în afirmarea României ca stat național unitar și suveran.
Emisiunea Lentila de contact este produsă la Radio Clasic de Stelian Tănase în perteneriat cu DeskReport.
Radio Clasic- Un Radio in Culori
www.ClasicRadio.ro
/ clasicradioromania
Radio Clasic este o platformă multiculturală, diversă, care își propune să vă inițieze, să vă informeze, să vă deschidă porți nebănuite în lumea artelor, să dea culoare timpului.
De la clasic la contemporan, de la operă la muzica de cameră, o galerie policromă în care sunteți invitați să călătoriți în timp și spațiu, vehiculul preferat - sunetul muzical.
Pe aripile sunetului veți descoperi alături de noi, Radio Clasic, o intensă paletă de stări și tematici. Prin “Turnul Babel”, vă veți afla mereu în astăzi, ieri și mâine.
Radio Clasic este postul unde valoarea, bunul gust și spectacolul de calitate vor fi prezente 24/24, 7/7
Radio Clasic este locul de difuzare a operelor tuturor autorilor consacrați, a elitelor artistice, muzicale, literare din România și din lume
Radio Clasic promovează valorile europene în spațiul românesc și valorile românești în spațiul universal. Programele zilnice cuprind spectacole de toate genurile - clasic, simfonic, operă, balet, world-music.
Radio Clasic este o oază pentru toți iubitorii de muzică clasică, simfonică, operă, music-hall, artă, literatură, științe, istorie, evenimente culturale de înaltă ținută din România și din întreaga lume.
Adresa de e-mail pentru comunicate si informari: comunicate@clasicradio.ro

Опубликовано:

 

26 сен 2024

Поделиться:

Ссылка:

Скачать:

Готовим ссылку...

Добавить в:

Мой плейлист
Посмотреть позже
Комментарии : 80   
@cezarmariuslucianconstanti1496
@cezarmariuslucianconstanti1496 9 месяцев назад
Mulțumiri d-lui Tănase Foarte mulți romani n-au avut răgazul sa afle atâtea detalii din istoria României! Nu e rău să afli sau sa înveți chiar la o vârstă a senioratulului.Sarbatori liniștite și sanatate❤❤❤
@johnniewalker545
@johnniewalker545 10 месяцев назад
sa nu uitam acei tineri pre-militari inghetati marsaluind pe drumul Bucuresti-Iasi, pt ca ministrii/bogatasii au ocupat toate vagoanele de tren cu mobile,covoare, butoaie muraturi etc.
@alexandruvictor9316
@alexandruvictor9316 10 месяцев назад
...sa nu uitam ca bolnavi , batrani , copii , nu sunt tratati in spitale romanesti din lipsa de bani si Herr Klaus cheltuie cu consoarta intr-un dispret peste intelegere , pe vacantele car edureaza de un deceniu ....si asta probabil e numai ce se poate demonstra...daca se vor desecretiza cheltuielile , vom avea mari surprize ... pe romanii si ungurii din Transilvania, i-a unit cel putin un lucru, ura fata de sasii care erau scutiti de sute de ani de anumite taxe si care erau pe deasupra si batuti in cap , dupa ceum se vede si la rperezentantul lor de frunte ...unul din proverbe care circula acum 100 de ani ,, ce face sasul cand nu mai are ce face ?...isi demoleaza casa si face alta,, ....
@viorica9153
@viorica9153 8 месяцев назад
​@@alexandruvictor9316Iohanis a fost votat tocmai pentru că e " neamț " . Toate stereotipurile privind această nație au devenit " argumente " : hărnicie , seriozitate , cinste , corectitudine , punctualitate . Dacă alegatorii lui ar fi avut DOAR aceste informații din această emisiune , poate că acum țara ar fi arătat puțin mai bine .
@alexandruvictor9316
@alexandruvictor9316 8 месяцев назад
Alegatorii i-au vazut ranjetul cand a explicat ,,ghinionul,, celor 6 case in dialog cu Ponta si tot alegatorii l-au vazut dupa primul mandat , asa cum i-au vazut si pe toti pe care i-au ales in ultimii 34 de ani...dar nu au avut de ales si indiferent ce alegeau, tot aia era@@viorica9153
@DorePeta
@DorePeta 5 месяцев назад
Nu p​@@alexandruvictor9316
@veronicagerea8703
@veronicagerea8703 8 месяцев назад
Sanate multa!
@georgiaarseniemag.dr.4221
@georgiaarseniemag.dr.4221 9 месяцев назад
Si ce de prozonieri au avut românii la Turtukaia! Si Topârceanu a fost prizonier acolo. Si câte minți a deschis el acolo, prin ceea ce le spunea el acestor prizonieri. Cand bunicul meu s-a intors din prizonieratul de la Turtukaia, stia pe de rost istoria lui Alexandru Macedon, vietile filosofilor greci, balade romanesti si nu numai, din spatiul dunarean, etc. ...
@georgescucristina2720
@georgescucristina2720 10 месяцев назад
🇷🇴mulțumesc pentru lecție!🇷🇴❤️🇷🇴
@aurelaurel8222
@aurelaurel8222 10 месяцев назад
Felicitari Dl. Stelian Tanase 💯
@nicolaeneacsu239
@nicolaeneacsu239 9 месяцев назад
Dumnezeule Mare . Chiar și acum cum să i respecți.
@NicHolayou
@NicHolayou 9 месяцев назад
O precizare, în al doilea război Balcanic, Bulgaria, care era la acel moment imensă, cu granița până aprope de Constantinopol și cu ieșire la Marea Egee, își atacă foștii aliații, cu care câștigase primul război balcanic contra Turciei. Bulgaria voia mai mult teritoriu, chiar și la Marea Adriatică. Armatele Bulgariei intraseră în Serbia, Macedonia, Grecia și de aceea armata noastră (CHEMATĂ în ajutorul țărilor atacate) nu a avut rezistență pe direcția Sofia. Doar holera a făcut prăpăd. De remarcat că noi ar fi trebuit din nou să intervenim tot în apărarea Serbiei atacate pe la spate de bulgari în 1915, și chiar planul Antantei era ca întâi să scoatem Bulgaria din război prin joncțiunea armatelor noastre cu trupele aliate din Salonic și apoi cu SPATELE asigurat să intrăm în Transilvania. Chiar ar fi fost altceva, am fi avut succes, mai ales că am fi fost cu trupele aliate, cu tehnica, strategia și tactica lor modernă militară pe linia frontului din Transilvania.
@robert.f.o.2342
@robert.f.o.2342 9 месяцев назад
Stapanul de la Europa Liberă, i-a aprobat doar atât. Nu poate sa spună adevarul, omite.
@laurentiucatrinoiu4975
@laurentiucatrinoiu4975 7 месяцев назад
Daca te crezi așa deștept de ce n ai făcut tu o documentare a evenimentului. De criticat toți ne pricepem .
@NicHolayou
@NicHolayou 7 месяцев назад
@@laurentiucatrinoiu4975 N-am criticat, îl stimez și apreciez pe dl Stelian Tănase! Am făcut doar o precizare după ce am citit mai multe articole și cărți despre această perioadă. Pecizarea este că nu noi am fost cei răi ci bulgarii care s-au lăcomit.
@constantindan3306
@constantindan3306 9 месяцев назад
Tot respectul și admirația ptr acest intelectual de clasa,mare patriot și onest politic!!❤
@doruradu1354
@doruradu1354 10 месяцев назад
Ocupatia este dura . A fost un jaf controlat nemteste .
@dresajcaninbravo5187
@dresajcaninbravo5187 9 месяцев назад
Va mulțumim!
@DDSistemeGraficeDDSistemeGrafi
@DDSistemeGraficeDDSistemeGrafi 7 месяцев назад
Nemtii impuscau cainii, ii jupuiau si trimiteau pieile in Germania famililor. Au jefuit orice casa mai aratoasa.
@romeochelaru7308
@romeochelaru7308 9 месяцев назад
Noi avem 3 sărbători:24 ian.1859,10 mai 1866,și 14 aug.1916-când trecem Carpații!
@mariannemoise979
@mariannemoise979 9 месяцев назад
SUPER, SUPER !!!!!! Oradea BH
@viorica9153
@viorica9153 8 месяцев назад
Dacă 24 ianuarie este sărbătoarea " Micii Uniri " , de ce Marea Unire nu este importantă ? ? 15 august 1916 înseamnă doar trecerea Carpaților , nu este o victorie ! Popoarele își aleg zilele naționale date care marchează victorii , nu doar etape dintr-un proces mai lung .
@DDSistemeGraficeDDSistemeGrafi
@DDSistemeGraficeDDSistemeGrafi 7 месяцев назад
...si 1 Decembrie 1918.
@reludan
@reludan 10 месяцев назад
Multumesc
@SilviaZlat-qp8zh
@SilviaZlat-qp8zh 9 месяцев назад
Și domnul profesor Manole a spus la fel.El nu înțelege de ce ne bucurăm la 1 decembrie?ȘI CHIAR NU ÎNȚELEG CUM LE-AȚI PERMIS ÎN 90 PE ACEȘTI PROSTI SĂ-ȘI ALEAGĂ EI ACESTE ZILE IMPORTANTE
@viorica9153
@viorica9153 8 месяцев назад
Oamenii politici , și nu numai , au dezbătut îndelung , în 1990 , care să fie ziua națională a României . A fost desemnat 1 Decembrie ca simbol al unității de neam și țară ca fiind cel mai important eveniment . UDMR s- a opus , pentru că ei consideră această dată drept o zi de doliu , prin pierderea Ardealului . Argumentul că " e frig " în decembrie este ridicol și lipsit de respect pentru înaintașii de la 1918 . Ei s-au putut duce , unii pe jos , pentru a spune răspicat : Noi vrem să ne unim cu Țara ! , iar " cetățenii " de acum , comozi patriotarzi , vor o sărbătoare " în frumoasa lună mai " , când " trandafirii înfloresc din nou " ? Strâmbă judecată !
@valentinserbanescu5107
@valentinserbanescu5107 9 месяцев назад
Bună ziua. Despre lupta de Crăciun de la Rm. Sărat puteți prezenta un material?
@robert.f.o.2342
@robert.f.o.2342 9 месяцев назад
Ar fi onrabil, sa numiți și trădătorii.
@aurelaurel8222
@aurelaurel8222 10 месяцев назад
ce face pisica se relaxing ???🐈‍⬛
@Target-jv3wn
@Target-jv3wn 9 месяцев назад
As vrea ca anul viitor sa o vad pe Clotilde Armand la Cotroceni si pe Catalin Drula prim-ministru! Asta ii doresc si Romaniei!
@dorosu
@dorosu 9 месяцев назад
@viorica9153
@viorica9153 8 месяцев назад
După ce Iohanis a aservit România intereselor austro - germane , acum și Clotilda , la spartul târgului , ce să mai fure pentru Franța ? Drulă -- USR și - au îndeplinit deja misiunea față de UE , PNRR spune tot !
@steliansilvestru2170
@steliansilvestru2170 9 месяцев назад
@luminitaardeu4748
@luminitaardeu4748 8 месяцев назад
Mai bine alegeau 4 august 1919 când a fost anexat Banatul.
@johnniewalker545
@johnniewalker545 10 месяцев назад
deci nemtii erau jefuitori ca rusii, mai putin violurile
@alexandruvictor9316
@alexandruvictor9316 10 месяцев назад
Cam asa ...eu detin documente din 1918 prin care stra-strabunicul cere despagubiri tribunalului din Tg Jiu pentru ca armata germana i-a jefuit atelierul de cojocarie si magazinul ...i-au luat absolut tot , inclusiv lenjeriile de corp, gainile , porcii ...deci sa o lasam mai usor cu ,,civilizatia ,, germana ....un popor care cand a intrat in criza economica a pornit cotropirea altora, asa au incercat ei sa rezolve situatia si inca de doua ori , generand victime si pagube nemaivazute in istorie ....poporul german a votat, tolerat si urmat nazismul si datorita aliantei inevitabile a noastra cu ei , am ajuns sub cizma ruseasca jumatate de secol ...aviz filogermanilor ,,,
@NicHolayou
@NicHolayou 9 месяцев назад
Jaf foarte organizat! În schimb bulgarii au jefuit rău și de aceea germanii i-au scos din București.
@SilviaZlat-qp8zh
@SilviaZlat-qp8zh 9 месяцев назад
Dacă au gazat ei oameni, să jefuiască era o joacă ptr ei.
@SilviaZlat-qp8zh
@SilviaZlat-qp8zh 9 месяцев назад
😂de ce cred eu că guvernul de la București vor face la fel ca atunci?vor fugii în decembrie 2024?
@nutunelu3655
@nutunelu3655 9 месяцев назад
Poate, dar uiți ca se vorbește de 100 și mai bine de ani Rusii o fac acum când se presupune ca ne-am civilizat.... Ori doar unii?
@mihailanton806
@mihailanton806 9 месяцев назад
Domnu Tănase...sincer te rog sa ma ierți! Care sant ororile făcute de germani în București!!!??? De ce trebuie sa ne dezamagesti in halul asta!???
@viorica9153
@viorica9153 8 месяцев назад
Ieși din starea de confort politic și psihologic !
@DDSistemeGraficeDDSistemeGrafi
@DDSistemeGraficeDDSistemeGrafi 7 месяцев назад
Jefuirea caselor, a depozitelor de alimente, clopotele bisericilor etc. Casa bunicului meu, de pe strada Izvoranu, care se retrasese cu armata in Moldova, fiind locotenent de cavalerie, cand s-au intors in Bucuresti si-au gasit casa complet goala, la fel si casele din vecinatate. Timp de doi ani, din decembrie 1916 pana in decembrie 1918, Muntenia și Dobrogea au intrat sub administratie straina, iar viata locuitorilor rămsi aici, in general batrani, femei si copii, s-a schimbat total. Chiar dacă fiecare în stilul propriu, germanii și bulgarii au spoliat efectiv tara, pauperizand și ostilizand deopotriva populatia aflata sub ocupatie. De la vitele din Lunca Dunarii pana la clopotele bisericilor, de la ouale de gaină pana la plapumile de pe paturi, de la cereale și piane pana la cojoacele din spinarea oamenilor, totul a fost furat, cu sau fara acte, și carat peste granite. Au impusca orice caine le-a iesit in cale pentru a-l jupui si trimite blana in Germania familiei.
@viorelmatei3085
@viorelmatei3085 3 месяца назад
Foarte interesant! Pacat ca va ginditi prea mult pina sa spuneti ceva.
@Sorinacio9009
@Sorinacio9009 9 месяцев назад
Haideți domnu Tănase , că nu era chiar așa ! Adică a fost jefuit Bucureștiul și lăsați impresia că sângera țara .
@POENARUEDAN
@POENARUEDAN 9 месяцев назад
Ati omis sa treceti in revista momentele Oituz-Marasti-Marasesti ... Oare de ce ?
@milogii.s.a.
@milogii.s.a. Месяц назад
Este prezentat în alt episod
@ambra1502
@ambra1502 7 месяцев назад
Comemoram 1 Decembrie ziceți? Asta fac ungurii. Noi îl/ o aniversam.
@dinuachim2979
@dinuachim2979 5 месяцев назад
Zece mai ar fi corect.
Далее
Самая сложная маска…
00:32
Просмотров 747 тыс.
Офицер, я всё объясню
01:00
Просмотров 2 млн
Lentila de contact cu Stelian Tănase - 6 martie 1945
26:47
Profesioniştii cu Stelian Tănase (@TVR1)
56:19
Просмотров 64 тыс.