Тёмный
No video :(

Lojik Diyot Devreleri, Fotodiyot ve LED- #12 

Emin Üçer
Подписаться 42 тыс.
Просмотров 14 тыс.
50% 1

Опубликовано:

 

25 авг 2024

Поделиться:

Ссылка:

Скачать:

Готовим ссылку...

Добавить в:

Мой плейлист
Посмотреть позже
Комментарии : 12   
@kemalettinsonmez
@kemalettinsonmez 7 лет назад
Valla , Usta Senin sayende çözmedim soru kalmadı üniversite, bizim öğretmenlerden iyi anlatıyorsun çok teşekür ederim eline diline sağlık
@hakaneskici2771
@hakaneskici2771 5 лет назад
Hocam V0'ın bağlandığı yerde hem 10V hem de 0.7V var ama V0'ı direk 0.7 aldık neden?
@aynbaht7068
@aynbaht7068 5 лет назад
Hocam Vb ye -0.7 nasil diyebiliyoruz bu ikinci varsayımı sağlayacak sonsuz tane Vb gerilim değeri var ?
@stark9397
@stark9397 5 лет назад
Hocam o silikon değil de silisyum olması lazım
@nursimaophelia
@nursimaophelia 8 месяцев назад
silikon silisyum aynı şey
@coderhex1675
@coderhex1675 7 лет назад
hocam foto diyottaki deplation-region, ışıkla elektron sökme olayını biraz es mi geçtik ne? Bence asıl önemli nokta orası ve pek az kaynakta olayın fiziği anlatılıyor. Bu durumu pek kavrayamadım, bana anlatabilirseniz sevinirim. Saygılar...
7 лет назад
Merhaba. Bu dersin içeriği elektronik cihazlar ve devreler ile ilgili olduğundan katı hal elektroniği üzerinde çok durmuyorum. Ama merak etmeniz gerçekten güzel. Bunun için yarı iletkenler fiziği, fotoelektrik olay gibi konuları araştırabilirsiniz. Ama olayın özeti gerçekten de anlattığım kadar. Ters bayaslanmış bir diyot'un arınma bölgesine elektron bağlarını kıracak enerjiye sahip bir ışık düşürürseniz, yüksüz bölgede ışık şiddetiyle orantılı olarak yük açığa çıkartmış olursunuz.
@coderhex1675
@coderhex1675 7 лет назад
Biraz çalıştım.Yukarıda anlattığınızla sanırım paralel(sanırım). P ve N bölgeleri fiziksel olarak(fabrikasyon sürecinde) bir araya getirildiğinde bu iki eklemin birleşim bölgesinde bir arınma bölgesi oluşuyor. *Arınma bölgesinin N tarafında (N+) oluşuyor.(çünkü 5 valans elektronlu idi 4 yapmak için bir elektronu P ye gönderdi.) *Arınma bölgesinin P tarafında (P-) oluşuyor.(çünkü 3 valans elektronlu idi 4 yapmak için bir elektron aldı.) Ters bayaslanmış olan bir diyotta dışarıdan uygulanan potansiyel ile yukardaki anlatılan arınma bölgesinin "w" genişliği artıyor. Genişlemiş olan bu arınma bölgesi elektronlar için yüksek bir elektrik alan oluşmuş oluyor. Buraya kadar elektrik akımı akmıyor.Bundan sonra; Işık enerjisi sayesinde serbest kalan elektron yüksek elektrik alan içerisine düşer, + yüklü iyonlar(N+) tarafından çekilip, - yüklü iyonlar(P-) tarafından itildiklerinden dolayı hareket eder.Devre tamamlanmış olur. Ben böyle biliyorum hocam yanlışım var mı, düzeltebilir misiniz beni?
7 лет назад
Evet doğru. Arınma bölgesi yük difüzyonu sonucu oluşmuş nötr bir bölgeyi ifade eder. Ters gerilimle genişliği artar. İçerisinde yük olmadığından dolayı iletken değildir. Bu bölgeden akım geçirmek için ya arınma bariyerini ileri yönde bayas uygulayarak kırmak yada içerideki atomların elektron bağlarını koparmak gerekir. Böylece serbest yükler ve dolayısıyla da akım meydana gelir. Elektron bağları aşırı ters bayasla da kırılabilir (ki bu olaya çığ kırılması diyoruz, bu gerilime ise kırılma gerilimi, zener diyotlar bu özellikle çalışır), ya da dışarıdan bir başka fiziksel etki ile bu gerçekleştirilebilir. Fotodiyotlarda bu etki ışıktır.
@coderhex1675
@coderhex1675 7 лет назад
Çok teşekkür ederim. Sonunda öğrendiklerimi sorabileceğim bi vatan evladına rastladım :-) Konumuzla pek alakalı değil ama, İlerleyen videolarda mosfetler cmos vs. anlatmayı düşünürmüsünüz?
7 лет назад
Rica ederim. Vakit buldukça tüm elektronik konularını anlatacağım.
@sezginyesil5952
@sezginyesil5952 6 лет назад
.
Далее
Transistörlere Giriş ve BJT'ler - #13
38:08
Просмотров 66 тыс.
拉了好大一坨#斗罗大陆#唐三小舞#小丑
00:11
skibidi toilet multiverse 041
06:01
Просмотров 4,7 млн
How does an Electric Motor work?  (DC Motor)
10:03
Просмотров 17 млн
Boost Converters and Buck Converters: Power Electronics
14:00
Transistor Logic Gates - NAND, AND, OR, NOR
19:17
Просмотров 125 тыс.
DC Bayaslama ve Çalışma Noktası - #15
31:57
Просмотров 23 тыс.
Elektro-Optik Konu - 4 (Fotodiyot-1)
40:40
Просмотров 1,7 тыс.