het tekenen van de totale producentensurplus na het opkopen (11:58) kwam in het 2021 examen havo, en door u wist ik hoe k dit moest aangeven, heel erg bedankt daarvoor tijger!
Voor de duidelijkheid: er zijn naast de 3 oplossingen die in deze lesvideo worden genoemd nog veel meer manieren om marktfalen op te lossen in verschillende contexten.
ik heb een vraagje, Het betreft niet iets wat in deze video voor komt maar het gaat wel over de minimum prijs. Kan er een markt bestaan waar een heffing en een minimumprijs van belang is? bijvoorbeeld als er een evenwichts p is en een wereldprijs? en wat is dan het gevolg als bijvoorbeeld een van de 2 wegvalt voor het surplus?
De totale welvaart is na het opkopen door de overheid dus gelijk aan -2250, correct? (Oftewel een verlies in welvaart van 2250 euro.) FS=(30*150)+(30*150*1/2)=6750, totale welvaart=(20*50*1/2)+(40*200*1/2)+-(want het zijn voor de overheid kosten)6750=-2250
Bedankt voor uw duidelijke filmpjes. In mijn boek staat dat de Harbergerdriehoek bij het fs hoort. U telt de Harbergerdriehoek bij het ps. Waar zit dit verschil in?
Graag gedaan Loes. Ik weet niet precies wat er in je boek over staat, dus lastig te zeggen wat het verschil is. Ik kan je in ieder geval vertellen dat het welvaartsverlies wat in eerste instantie ontstaat (door die hogere prijs), weer terugkomt bij het producentensurplus omdat de overheid het overschot opkoopt. Wel is de rest van het fiscaal surplus natuurlijk een welvaartsverlies, omdat dit de belastingbetaler geld kost. Hopelijk kun je dat volgen 😃
@@OsacademieNl Bedankt voor uw reactie. Jammer dat ik hier geen afbeelding kan plaatsen. Fs staat bij mij in de grafiek aangegeven in de vorm van een M, dus met de Harbergerdriehoek. Er staat verder geen uitleg bij. De methode is LWEO.
het overschot is toch pas vanaf een marktprijs van 20? nu is het lichtblauwe vak getekend vanaf 0, maar producenten produceren toch pas/bieden pas aan vanaf een prijs van 20?
Als ik nu in de nieuwe situatie het producenten surplus moet uitrekenen, moet ik dan het gedeelte dat de overheid opkoopt ook meerekenen of alleen het deel dat is opgekocht door de consument?
de totale welvaartsformule is Cs+ Ps + Fs volgens het filmpje. aangezien het fiscaal surplus een verlies zal zijn neem ik aan dat we voor dat gearceerde deel geen positieve waarde, maar een negatieve waarde moeten nemen waardoor we het er niet bij optellen maar er van af trekken. Moet ik het zo opvatten of heb ik het dan verkeerd begrepen?
Gertina Blanket inderdaad aangezien de FS een negatieve waarde heeft staat er dan CS+PS+-FS, als er een + en - naast elkaar staan in een formule gaat de plus weg dus dan staat er inderdaad zoals jij zegt =CS+PS-FS
De overheid kan in plaats van het vernietigen van de goederen gewoon alles bij de voedselbank dumpen? Lijkt me zonde als iedere burger die door belasting betaald aan de overheid en dan vernietigt de goederen van de boeren.
Het mooiste zou inderdaad zijn dat opgekocht spul (zoals melk) naar de voedselbank gaat. In de praktijk gebeurt dit echter lang niet altijd om meerdere redenen; 1) Vaak gaat het om bederfelijke goederen (beperkt houdbaar); de hoeveelheid opgekochte goederen is zo groot, dat het voor een voedselbank veel te veel is, waardoor alles wat overblijft bederft. Grotendeels wordt het dan vernietigd. 2) De overheid heeft er geld in gestoken en wil het liever verkopen (ook al is dat tegen dumpprijzen) i.p.v. het weggeven voor niks.
Hoe bereken je het blauw gearceerde stuk? Want hier kun je niet 0,5XbasisXhoogte doen. En klopt het dat het nieuwe producentensurplus 0,5X200X40= 4000 is?
+yosofine x je berekening van het nieuwe producentensurplus klopt inderdaad. Als je het 'fiscale verlies' uit wil rekenen, dan kun je dat als volgt doen: 150 x 60 = 9.000 (dit is eigenlijk de oppervlakte van het gehele overschot, een rechthoek). En dan hoef je alleen nog maar een deel van die rechthoek er vanaf te halen, namelijk het deel van de rechthoek die nu bij het nieuwe producentensurplus hoort. Oppervlakte daarvan is 0,5 x 150 x 30 = 2.250. Fiscaal verlies is dan: 9.000 - 2.250 = € 6.750 Kun je dit volgen?
Als de overheid het overschot opkoopt, wordt het producentensurplus groter. Vandaar het extra gearceerde stukje. Wat je moet arceren in zo'n geval als dit is het gebied boven de aanbodlijn en onder de minimumprijs, dan zit je altijd goed. Hope it helps :)
het tekenen van de totale producentensurplus na het opkopen (11:58) kwam in het 2021 examen havo, en door u wist ik hoe k dit moest aangeven, heel erg bedankt daarvoor tijger!