Öncesinde sıfır temeli ve merakı olup, otuz yaşından sonra yazılım öğrenip iş bulmuş birisi olarak videoyu gayet heves kırıcı buldum. İnsan yaşı ilerledikçe yazılımcı olmasını kolaylaştıracak vasıflar da kazanır. Daha uzlaşmacı olunur, daha sabırlı olunur, sorunlara daha yapıcı yaklaşılır vs. Kimsenin size neyi yapabilip neyi yapamayacağınızı söylemesine izin vermeyin.
İşte aradığım bakış açısı. Kişinin yaşı ilerledikçe yazılımcı olabilmesini kolaylaştıracak vasıfları kazanacağı harika bir tespit. Sabır en başta, gençliğin verdiği maymun iştahlılıktan ve düzensizlikten sıyrılma, konulara daha uzun süre konsantre olabilme. Geç öğrenme handikabı ise bir kaç tekrar daha fazla yaparak kolaylıkla bertaraf edilebilir. 18 yaşında çocuk 1 kerede anlıyor ise 30 undaki adam da 3 tekrarda anlasın, hadi 5 tekrarda anlasın. Neticede anlayacaktır ve her yarışı tavşan kazanmaz.
28 yaşındayım ve 2 haftam yazılıma başlangıc olarak html ve css ile başladım şuan css deym . Kesinlikle dediklerinize katılıyorum. Bir mektepliden tek farkımız bende başka pc dışımda bir üniversite okudum ama çabalıyorum yazılmı amacım çalışmak değil nasıl daha iyi öğrenirim maksadı gütmek daha sonra devamı zaten gelir. Kaldı ki başka işlerde çalışıp asgari ücret alana kadar kendi çabamla öğrenip bu sektörde asgari ücretimi alırım 1 yıl iş konusunda daha da geliştirip daha iyi bir şirkete geçerim. Tek şey ümitle çabalamak…
Yurtdışında sıfırdan başlayıp 6 ayda yazılım tester eğitimi veren kurslar var. Zaten 1 ayda belli eder yapıp yapamayacağınız. Ama kafanıza koyduktan sonra olur
2.5 yıldır sektörde çalışan bir mühendis olarak iki öneri de ben yapayım. Bu işe sonradan yönelenlerin düştüğü bir yanlış var. Yazılımı bir frameworkü bir dili öğrenmek olarak görüyorlar. Temel bilgileri öğrenmeden karşılaşılan hataları çözmeniz çok daha zor. Sebep-sonuç ilişkisini kurabilmek ve çözüm üretebilmek için temel bilgiler gerekli. Bir sene içerisinde öğrendiğiniz dil ve framework cazibesini yitirebilir ama temel bilgileri her zaman kullanabilirsiniz. İkinci önerim ise çalışan ürün yada proje geliştirmeniz gerektiğidir. Udemy ve youtube'dan eğitim bitirerek karşınızdaki firmayı ikna edemezsiniz. O eğitimleri sadece izlemiş de olabilirsin. Firma için yanlış kişiyi işe almanın maliyeti çok yüksek.
@@metinkoca1421 Temel bilgilerden kastım algoritmalar, veri yapıları, mimariler yada bilgisayar yapısıdır. Yonelinen alana göre buraya farklı kavramlar eklenebilir. İşin teorisi olarak özetlenebilir. Herhangi bir üniversitenin müfredatında neyi öğrenmen gerektiğini bulabilirsin.
@@trbasogluben ege istatistik bölümündeyim, 140 bin ile bölüme girdim, bölümümde temel seviyede yazılım dersleri var onları ileriye taşıyıp yazılımcı olabilir miyim sizce, daha 1. sınıfım ve her an alanımı değiştirebilirim, sizce yazılım mi okumam gerek yoksa istatistikten devam edip yazılıma yönelebilir miyim
Mutsuz olduğun bir işte ömür boyu çalışmak istemiyorsan sevdiğin işi yapabilmek için çabalamaktan başka ne yapabilirsiniz? Kimse kolay olacak demiyor. Bu yolda emek sarf etmek çok kıymetli diye düşünüyorum. Mutlaka bu emeklerin karşılığı alınır. Yeterki sabırlı ve azimli olun. Böyle "cık olmaz" diyerek heves kırmanın alemi yok.
Gerçekçi bir video olmuş. Yazılım casual job değildir :). Öğrendim tamam oldu dediğiniz sadece buzdağının görebildiğiniz tarafı. Düzenli aralıklarla komplike konular üzerinde yeni bir şeyler öğrenmenizi gerektirir.
Hali hazırda mesleğin varsa, boş zamanlarda sürekli yazılımla ilgilenirsen ve bir kaç yil boyunca sürekli ugrastiysan her türlü yürür gidersin. Ama öğrenmek için iş bırakmak saçma. Yazılımı ilerlettikten sonra evden yada parttime çalışmaya odaklanın. Baktınız gelişiminiz ilerledi, artık uretebiliyorsunuz ozaman bırakılabilir. Bende sıkıldım B.T ve Programlama mezunuyum yaş 33 oldu, sıkıldım herşeyden iş bırakma aşamasına kadar geldim, bırakayım yazılım çalışayım dedim de 1-2 sene kafa yorcaksin bu süre zarfında paraya ihtiyacın olacak ya da belki yazılım işini beceremeyeceksin düşüncesi doğdu ve sabretmeye karar verdim.
işi bırakmadan gemileri yakmadan olmuyor. bu yazılım işi part time yapılacak yada günde 1 -2 saat çalışarak öğrenilecek iş değil. tüm zamanınızı ayırmanız gerek.
Ben 33 yasinda yazilim sektorune backend developer olarak gecis yaptim, ancak bu oyle 5-6 ay calisip da yaptigim bir sey degil. Ilk olarak elektronik muhendisiyim, zaten okulda ve sektorde analitik, algoritma, embeded programming, plc, assembly, matlab, c# bir cok yazilim dili gorduk, bir cok proje yaptik. 2.’si ben liseden beri bilgisayara, serverlara, web tasarima, isletim sistemlerine, linux’a vs. merakli biriyim. Hobi gibi Bos kaldikca kurcalarim. 3. Turkiye’nin en iyi universitelerinin birinden mezunum. 4. Ingilizceyi iyi derecede okur, yazar, anlar, konusurum. 5. Iki yil boyunca tum bos zamanlarimda oop calistim. Basarilamaz degil, basarilabilir ama bircok degiskenin bir araya gelmesi gerekir. Oyle isimden istifa edip 5-6 ay calisarak ogrenip gecmedim. Halihazirda calisirken yazilim mulakatlarina girdim ve bircogu tarafindan teklif aldim. Bazilari eski isimde kazandigimdan daha fazlasini veriyordu. Istedigimi firmayi secip eski isimden ayrildim, arada bir gun bosluk olmadi.
Ben yaklaşık 1 yıldır öğrenme sürecindeyim yaptığım projeler var fakat yeterli değil,sürecin böyle olacağını kabullenmiştim ama ilk 5-6 ay 8 saat işte çalış eve gel 3-5 saat yazılım öğrenmeye çalış gerçekten yorucuydu,işler çoğu zaman yolunda gitmiyor Allah'tan forumlarda gruplarda sağolsunlar deneyimli insanlar sorulara cevap veriyor bazı yerlerini böyle hallediyorsun geri kalan yerleri Googlela veya üzerine düşünerek vs çözmeye çalışıyorsun,bu mesleği seviyorsan ve içinde bazen ateşin söndüğünü hissedip tekrar yakıyorsan seni kimse durduramaz.Birde birisi bir eğitim videosu önersin yada bir kitap önersin bende oradan hemen öğreneyim o öyle olmuyor ne yazikki :)
Linkedin de şu sözü okumuştum:" Herkes yazılımcıların kazandıklarını başarılarını görüyor. Ancak kimse bu yolda çekilen çileyi görmüyor. " Normal mesleklerden daha fazla kazanabilirsin ancak normal mesleklerden 10 kat fazla eforla senelerce çalışmayı göze alarak başlayın
@@shtappy Zaten bu kadar kolay bir iş olsa bu kadar iş pozisyonu da kolayca dolar bu kadar açık olmazdı. Hayırlısı olsun tabi hevesli olanların hevesi kaçmasın çalışmaya devam etsin.
Elimde zaten elle tutulur bir meslek yoktu(6 yillık satış danişmanlıgı). 2019 da sektör değistirip öğrenmeye başladım son 2 senedir iş başvurusu yapıyorum aynı zamanda kendimi eğitmeye devam ediyorum. Son 1 senedir react üzerine kendimi eğitiyorum. Şuan typescript ve nextjs 'i öğrenmeye başladım. Yazılım öğrenmek zormu evet zor. Ama öğrenemeyeceginiz anlamina gelmiyor. Bütun zamanınızı buna yatırmanız gerekli. Anlamadığınız yer olduğunda(her zaman olacak) orada durup internetten o konuyla ilgili farklı faklı blogları okumanız gerekicek. Zor mu sıkıntı yok yeterki kafaya koyun uzun sürsede öğreneceksiniz.
yeni mezun olup iş bulmakta çok zorlananlar var. Sektörde açık var ama kalifiye yazılımcı açığı var iş bitirecek adam açığı var. Yoksa elini sallasan yeni mezun kimse kimseye ciddi paraları basit işleri yapsın diye vermez
Pilotlar da iyi kazanıyor ama herkes pilot olmak istemiyor. Pilotluk öyle kolay bir iş gibi görünmüyor insanlara ama yazılımcılık daha kolay geliyor demek ki.
Sistem ve network uzmanlığı bulut sistemlerine kaydı tamamen. Birkaç AWS sertifikası ve yeterli tecrübe ile dünyada iş bulamayacağınız ülke yok gibi. Google' a AWS certification yazın yeter. ( Bilge adam' dan uzak durun ama, umut satmaktan başka bir olayları yok )
@@acadamix Hiç fark etmez hangi kursu olduğu. Satış stratejileri her eğitimleri için geçerli neticede. Sattık mı kursu? Sattık, anlattık mı konuları tek tek? Anlattık, bi kez de yaptırttık mı? Yaptırttık, hadi kardeşim, iyi seyirler deyip ittirirler içinde bulunduğunuz şişme botu okyanusa doğru. Anlayana kadar tekrarlatayim yok, hangi kısımları zor anlıyor ona göre bi strateji geliştireyim yok, kursa kabul ederken bu konuda yeteneği var mı bu arkadaşın? Bi kısımda zayıfsa becerebileceği bir dala yönlendireyim yok. Tüm konsantrasyonları satış üzerine.Üstelik yer gök bedava tutorial kaynarken, ücretlileri bile görece ucuz iken hiiç gerek kalmadı artık o binalara gitmeye. İsteyen her şekilde öğrenir.
Arkadaşlar, inanan kişi yapar sözü her şey için geçerli. Yalnız sektöre girmek bundan 3-4 yıl önce ne kadar zorsa şimdi daha da zor. Bu Almanyada yaşayan türklerin almanya'ya gelmeyin almanya'da ekmek yok benzetmesi ile aynı benzetme olduğunu düşünenler var. Buda çok yanlış bir düşünce. Ekmek her sektörde var, kazançlar değişkenlik gösterir. Şahsen yazılımcılar iyi para kazanmıyorlar ürettiğimiz değere göre maaşlar iyi değil. Napıyorsunuz kardeşim atomumu parçalıyorsunuz diyebilirsiniz ancak. Teknik bilimlerde yürümek öyle kolay değil işte bir doktor'un nasıl kazandığı maaşta kimsenin gözü yoksa ki akıllı herkes bilir bir doktor olmak için alınan eğitimi ve yapılan işi. Çalışan motora elini sokmak gibidir doktorluk. Yazılımda bu şekilde insanların çalışan sistemleri var. Bu sistemler eski olabilir yeni olabilir sizleri alıp bu sistemler üzerinde geliştirme yapmanızı isteyeceklerdir. Bu sistemlere öyle takır tukur girip eğitimde öğrendiğiniz herşeyi yazamayacaksınız. Sistem belki çok eski bir sistem olacak ve sizin yazdığınız yeni nesil kodlar orada çalışmayacak. Eski nesil'de nasıl yapıldığını öğreneceksiniz. Yetmeyecek aynı anda yeni sistemler için kod geliştirmek için yeni nesil teknolojileri, araç setlerini, metodolojileri, iş takip yazılımlarını kullanmayı, versiyon kontrol sistemlerinin doğru bir şekilde girilmesi vs. öğrenip üstüne katmaya çalışacaksınız. Günde 8 saatte öğrenirim diyeceksiniz ama öğrenemiyeceksiniz. Diğer mesleklerdeki gibi akşam olunca kafanız rahat yastığa koyamacaksınız. Sürekli yeni yayınlanan frameworkler vs bunları öğrenmek isteyeceksiniz mecbur kalacaksınız. 2 sene içinde kendinizi ilerletmezseniz iyi bir iş bulamayacak olduğunuz şirkettte'de yüksek maaş alamıyacaksınız. Yaş olucak 30-40 arası evlenirseniz çoçuğunuz olucak kodla ilgilenmek zorlaşacak. Çoçuğunuz ve eşinizle vakit geçirmek isteyeceksiniz. Yaşınızın vermiş olduğu deneyimden dolayı yükünüz daha büyük olacak. İş-Hayat dengesini kurarken problemler yaşayacaksınız. Hayat sosyal medya'da toz pembe herkes için. Bunları göze alıyorsanız çalışın didinin projeler yapın. Dediğim gibi inanıyorsanız kendinize iyide iş yaparım diyorsanız 1 2 senede belkide 4-5 sene çalışıp yerinde sayan adamdan daha çok katkı yapabilirsiniz.
Merhaba mustafa bey siber güvenlik alanı hakkında ne düşünüyorsunuz şahsen alanımın biraz heyecanlı olmasını istiyorum tabi ki çok sıkıcı olacak bazı zamanlar fakat yazılım sektöründe biraz daha hareketli geçen bir alan önerebilir misiniz ben siber güvenlik alanı olarak düşünüyorum sizin düşünceleriniz nedir
@@hazarkrdmn6111 işin diğer işlerden farklı olarak pek bir heyecanı yok. Öyle havalı ekranlarda komutları havada uçurmuyorsunuz. Ancak ileride büyük ve küçük firmalar için büyük bir öncelik olacaktır. Siber güvenlik zor bir departman ama yurt içi ve yurt dışında çokça ilanı olan ve ihtiyaç duyulan bir departman güzel ekmek yiyebilirsiniz.
Abi ciddi bir zaman ayırmanız lazım el pratiği de çok istiyor ve şöyle rakiplerinizde var 7 veya 9 yaşından itibaren kodlama kurslarına gidenler de var yani agalar kolay gelsin ne diyim
Bence çok özel yaklaşım lazım bu konuda, 3 dil biliyorum, yeni bir dili öğrenmeye başladım. Yazılımcı olmak da istiyorum, çok güzel tecrübem var başka sektörde, ve bunları hepsini entegre edersem benim gibi yazılımcı çok zor bulunur. Ayrıca, 30 dan sonra "daha zor öğrenilir" çok yalnış algı ve bilgi. Benim fikrim değil, bu bir gerçek.
Arkadaslar oncelikle klişe olacak ama "ogrenmenin yasi yoktur" sebat etmek onemli ama udemy kursu alip bilgisayara vscode kurunca yazilimci olmuyorsunuz! bunu unutmayin lutfen. Bu bitmek bilmeyen bir sevda ve ogrenme sureci. bazen yillik izinden geldik sonra bile piyasanin cok gerisinde kalmis hissi oluyor. Boyle bi meret bu iste
Ben de su anda 24 yasinda insaat muhendisliginden mezun birisi olarak mezuniyetten hemen sonra yazilim sektorunu aylarca arastirdim, uygulamalar yaptim ve mantigima uygun oldugumu dusunerek bu sektorde ilerlemek icin calismaya karar verdim.Ancak 4. ayimdayim ve esasen zorlandigim konu parcalari bir butun haline getirirken cok zaman kaybetmek.Ornegin html css ve js uzerine ugrasirken ortaya kucuk bir oyun projesk koymak istedigimde oldukca yorucu oluyor ve bir urun cikartmakta zorlaniyorum.Sizce bu sekilde zorlanmak normal midir? Yoksa temel olarak algoritma becerilerine bagli bir sorun oldugu icin bu kismi guclendirip daha sonra tekrar proje yapmak gerekir
Dostum gayet normal.Front-End'de zaten çok fazla şey var ve hepsini aynı anda mükemmel şekilde yapmak zor oluyo.Proje işi biraz ordan burdan örneklere baktıkça oturuyor.Algoritma işi tabiki çok önemli ama algoritmada gelişmenin süresi yok.
Bana göre; İnsanların bu işi kolay görme sebebi "60 derste başlangıçtan ileri seviyeye c#" gibi dersler olabilir. 60 derste ileri seviye oluyorsa 100 derste Amerika'dayım 😁
Şimdi videonun sahibi Uğur beyin diğer videolarını da izledim, biraz negatif bir insan, sizin için kıstas olmasın. Kimsenin 5 ay dediği yok ama videoyu bu örnek üzerinden ilerletip negatif yüklüyor etrafa. Yazılım için çalışın, uğraşın, pratik yapın, birkac senelik emek ayırın, gerisi gelir inşallah. Ha bir de İngilizce bilmeniz şart.
Zaten böyle diye diye saçma sapan insanları bu alana yönlendirdiniz, bırakın ilgisi olan, analitik düşünebilen adamlar öğrensin. Kusura bakmayın ama öyle kolay değil. Kolay diyen emin olun bir sürü eksiği olup saçma sapan şirketlerde işe girip orada tökezliyor.
@@Abdulkadir-vb3vj neyi kıskanıcam, ana okulu öğretmeni yazılımcı olmaya çalışıyor kendi işinde gelişirse belki çok iyi bir öğretmen olup ilerde kendi okulunu bile açabilir. Bir de böyleleri bootcamp e felan kabul alıyor dışarıda o kadar işsiz bilgisayar mühendisi varken
@@Abdulkadir-vb3vj dostum anladığım kadarıyla alaylı olmaya çalışıyorsun ama bu insanlar onca yıl emek verip bu üniversiteleri kazanıyor o anaokulu öğretmeni sadece ezberle yazılımcı olur ne bir yeni yöntem geliştirir ne de yeni bir girişim çünkü analitik zeka olsaydı anaokulu değil mühendislik, ya da herhangi bir sayısal bölüm kazanırdı
benden sonra izleyecek olanlara sesleniyorum. dinlemeyin. öneriler felan yok. atlayıp izledim ve bomboş bir video. hayatımın 3 dakikasını boşuna bunu izlemeye verdiğim için pişmanım.