Тёмный

Mutlak Sıfırın Muhteşem Keşif Hikayesi ve Maddenin Garip Halleri 

Bebar Bilim
Подписаться 1,2 млн
Просмотров 140 тыс.
50% 1

Hava Kent'in katkılarıyla: havakent.com/
Lord Kelvin bir maddenin sıcaklığını yeterince düşürdüğünüzde molekülleri tamamen durma noktasına getirerek mutlak sıfıra ulaşılabileceğini teorileştirmişti. Yani mutlak sıfır aslında sıfır hareket demekti.
Peki hareket sıfırlanabilir miydi? Mutlak sıfıra ulaşmak mümkün müydü?
Peki moleküllerin hareketleri sıfırlandığında ne olacaktı? Dağılacaklar mıydı? Yoksa hiç bilmediğimiz yeni bir madde mi ortaya çıkacaktı? Ve bu ne anlama geliyordu?

Опубликовано:

 

30 сен 2024

Поделиться:

Ссылка:

Скачать:

Готовим ссылку...

Добавить в:

Мой плейлист
Посмотреть позже
Комментарии : 194   
@yigitgonen
@yigitgonen 3 месяца назад
bu kanalın genel özelliği çok laf az bilgi. Ama yinede bilim kanalı ne yapsa izlerim
@suleymansiverekli6839
@suleymansiverekli6839 3 месяца назад
mutlak sıfır da aynen ışık hızı gibi evrenin başka bir limiti sanki
@Muradius
@Muradius 3 месяца назад
harbi
@emre42960
@emre42960 3 месяца назад
hareketsizliği 0 gibi düşün, hareketliliği ise pozitif yönte ilerleyen bir sayı gibi. şimdi negatif olan hareketi düşün.
@Kadehtar
@Kadehtar 3 месяца назад
Işık hızına ulaşamamak ile mutlak sıfıra ulaşamamak arasında çok ilginç bir bağlantı var bence.. Işık hızına yaklaştıkça ne olur ? Tabiki de zaman yavaşlamaya başlar. Ayrıca atomlarınızın titreşimi bile yavaşlar. İkizler düşünce deneyini hatırlayın uzaydaki daha az yaşlanır. Demekki atomlarının titreşimleri de etkileniyor. Adeta donmak gibi diğer gözlemciye göre.. Atomlar durgun referansa göre o kadar yavaşlar ki, bu gözlemcinin açısından ışık hızına yakın giden ikiz mutlak sıfıra yakın olarak değerlendirilebilir. Bu temel düşünce gözlemcinin hızı ile sicaklık arasında bir bağ kurmayı sağlayabilir.. Hatta düşünceye göre ışık hızında bir helyum atomu olabilseydi enerji seviyesini asla düşüremezdi. Işık hızında atomların titreşimi durmalıdır ki diğer gözlemciye göre zaman dursun ve tabiki yaşlanma duracak. Kuantuma göre enerjinizi asla sıfır yapamazsınız. Çünkü en temel titreşim En=(n+1/2). w. h/2π olacaktır.. n sıfırken : Eo= 1/2. {h/2π}. w olacak Yani, en temel düzeyde bile enerji vardır. Buna sıfır noktası enerjisi denir.. Bu enerjiyi sıfır yapmak ne kadar imkansızsa ve kuantuma ters ise, ışık hızına ulaşmak tabiri de o kadar terstir. Bunların üçü de birbiriyle bağlantılı şeyler olmalıdır. Mesela bir çember düşünelim ve çemberin bir tam dönüşü 1 adet olayı ifade etsin.. Çemberin dönüş hızı v artarsa, aynı olayın oluşması için t azalmalıdır. Zamanın yavaşlaması anlamına gelir. Eğer iki çemberimiz var ve biri v1 hızında diğeri v2 hızında ise v2>v1, bu iki çemberin senkronize olması için t2
@terazimizan3583
@terazimizan3583 3 месяца назад
Yanlış dünyada kalan daha fazla yaşlanıyor düzelt istersen
@Kadehtar
@Kadehtar 3 месяца назад
@@terazimizan3583 evet orada hatalı cümle kurdum.. Doğrusu uzaydaki ikiz olacaktı
@balikoakpinar
@balikoakpinar 3 месяца назад
Yok öyle değil. Şu an yazdıklarımı anlamayacağınız için itiraz edeceksiniz biliyorum , fakat aranızda anlayabilenlerin olma olasılığı sebebi ile kısaca ve günlük hayatın içinden örneklerle anlatmaya çalışayım. İkizlerden biri dünyada biri uzayda ışık hızında ilerleme falan filan. Yukarıda zaten detayları ile çok güzel anlatılmış. Görülmesi gereken değişim görülüyor evet. Fakat bu değişim hız sıcaklık vs.. ile alakalı değil. Yer çekimi veya kütle çekimi gibi isimlerle adlandırılan durumun basınç oluşturmasından kaynaklanıyor. Birinci ve onuncu katta oturan komşularda farklı basınca mağruz kalıyorlar. Araştırma sonuçlarına sizde bakarsanız , farklı yükseklikte yaşayan ile deniz seviyesinde yaşayan insanların vücutlarında , bariz görülen belirtiler var. Kalp , damarlar ve beyin başta olmak üzere bir çok organa olumsuz etki ettiği görülüyor. Üst kattaki komşularımız ışık hızında gitmedikleri halde değişim gözleniyor. Duruma şöyle bir örnek ile bakış açınızı değiştirmeyi deneyelim. Mesela ikizlerden biri ışık hızında uzayda ilerlemek yerine dünyanın yüzeyinde sabit kalsa ve diğer ikizi yavaş yavaş dünyanın merkezine doğru inse , yine aynı sonucu göreceksiniz. Derine inen daha fazla basınca mağruz kalıp , kalp damar ve diğer iç organların daha fazla hasar görmesine ve daha erken yaşlanmasına sebeb olacak. Zaman yolculuğu , zamanın durması gibi durumları anlatanları dinleyin bakışınızı geliştirirler , fakat pek ciddiye almayın. Evrenimiz bilimi bize aktaran sosyal medyanın bahsettiği gibi fantastik değil. Bunun deneyini uçak kullanarakta yaptık. Yerdeki ölçülen ile havadaki ölçülenin sonuçları farklı çıkıyor.
@Kadehtar
@Kadehtar 3 месяца назад
@@balikoakpinar Aslında evrendeki herşey ve her olgu birbiriyle bağlantılıdır. Doğa yasaları birbirleri keşfedilmesi gereken ilişkilere sahiptir. Termodinamik, Elektromanyetik, Kuantum mekaniği, Genel görelilik gibi doğanın farklı yönlerini açıklayan kuramlar da birbiriyle ilişkili olmak zorundadır. Öte yandan basınç ile ilgili analojiniz dolaylı olarak doğru. Ancak basınç yerine gerilim tensörü kullanılır. Aslında stres tensörü ve basınç aynı birimlere sahiptir ama basınç tek bir yöndeki etki iken, gerilim birçok yönde etki eder. Mesela ; x, y, z , 3 boyutlu bir küp düşünelim.. x yüzeyine etki eden basınç, bu yüzeydeki değişimleri açıklamaya yetmez. Çünkü basınç tek bir yöndeki değişimi açıklayabilir.. Oysa x yüzeyindeki deformasyon y yönünde, z yönünde ve x yönünde aynı anda olabilir. Bu yüzden tensörler kullanmak zorunda kalırız. Burada Gerilim tensörü gerçekden de birim olarak basınç ile aynı şey olmasına rağmen basınçdan farklı olarak daha farklı boyutlardaki deformasyonu da size söyler. Genel görelilik de tam olarak bu bakış açısıyla tensörleri kullanır. Örneğin uzay-zaman manifoldunun x düzlemi üzerindeki en minik taban uzunlukdaki değişim, diğer boyutlarda da deformasyona neden olabilir. Bu yüzden gij metriği ile açıklanır. Tensörle açıklanır çünkü ; T11 : birinci düzlemin üzerinde birinci düzlem yönünde bir deformasyon oluğunu söylerken T12 : birinci düzlemde ikinci düzlem yönünde deformasyon olduğunu söyler. Kütleçekimini açıklarken de tensörler bu yüzden kullanılır. Çünkü x yönünde taban birim değişirse, bu değişim diğerlerini de etkiler. Yani kısaca basınç olarak tanımladığınız şey, aslında dolaylı olarak Einstein'ın kütle çekimini açıklarken kullandığı şeydir.
@terazimizan3583
@terazimizan3583 3 месяца назад
@@balikoakpinar ilginç bir yaklaşım bunu destekleyen bilimsel bir kaynak ve araştırma varmı hız ve sıcaklığı elemek basınçtan olduğunu öne sürmek şunu mu demek istiyorsun uzay aracının içinde hareket eden kardeş dünyadakinden çok daha düşük bir basınca maruz kalıyor kalıyor bu da onu daha mı az yaşlandırıyor
@SemaGuner-vy4oi
@SemaGuner-vy4oi 3 месяца назад
bilim gerçekten harika ve insanın aklını başından alıyor
@farukc5304
@farukc5304 2 месяца назад
Bilimin henüz keşfetmediği o geri kalan devasa kısım ve bu bütüncül mühendislik düşündükçe insanı hayrete düşürüyor
@12563469412
@12563469412 3 месяца назад
Bir efsaneye göre mutlak sıfır, Bebar bilimin eksik yönleri aranırken bulunmuştur
@dogandemir2024
@dogandemir2024 3 месяца назад
😂😂
@muratyilmaz3588
@muratyilmaz3588 3 месяца назад
Merhaba Cengiz. 10:37 ‘de bir hata var mı? “-271 °C yani mutlak sıfırın sadece 5 °C üstünde 5 Kelvine ulaşarak imkansızı başarmışlardı” cümlesi.
@tacettinsarp7918
@tacettinsarp7918 3 месяца назад
.
@berk8023
@berk8023 3 месяца назад
Evet hata var.👍
@farukc5304
@farukc5304 2 месяца назад
Hata yok
@Nastyyoucan
@Nastyyoucan 2 месяца назад
O zamana kadar başarılamamış bisiyi başarmış anlamında
@techtech5413
@techtech5413 2 месяца назад
Hata çok
@Charlesdarwin-rf2yx
@Charlesdarwin-rf2yx 3 месяца назад
Bu videonun bir benzerini daha önce yapmıştın güzel olmuş eline sağlık
@Secmesiirler_1923
@Secmesiirler_1923 3 месяца назад
Bilim biryerde tıkandı adam ne yapsın yeni şeyler çıkmıyor
@Oncul-omer
@Oncul-omer 3 месяца назад
Mutlak sıfır soğuk -270 derecenin yalan olduğnu öğrenmiş olduk, nerde ölcmüş de söylemiş
@Agron056
@Agron056 2 месяца назад
​@@Oncul-omerdi mi hic uzay bilimi diye bir şey yok, uzaya atılan cihazlar da kolpa hepsi bizi uyutuyor niye ? Canları öyle istemiş canım, tüm dünya insanlari kandırıyor ama bir babayigit çıkıp ds bunları ifşa etmemiş ve yuzyillardir bu böyle devam ediyor. Güzel kafaymış, kendinde kalsın kardeşim.
@uyubebekim
@uyubebekim 2 месяца назад
Videoda hata mevcut, bilim ve bilim anlaticiligi hatayi kabul etmez. Heleki boyle basit konularda. -271 santigrad , 5 kelvin yapmaz. 2,15 kelvin yapar.
@sweetmelody2090
@sweetmelody2090 3 месяца назад
Sıvılaştırılmış doğalgaz da böyle birşey mi
@StingyMan-ny4fz
@StingyMan-ny4fz Месяц назад
0:32, yokoso, watashino soul society... Yare yare, HADO NO KUJO!
@fatihulkermusic
@fatihulkermusic 3 месяца назад
Şimdi galaksimiz hareket halinde, güneş sistemimiz hareket halinde, gezegenimiz hareket halinde, atom ve elektronlar hareket halinde. Tamamen hareketsizlik evrende mümkün mü bilmiyoruz. Sanırım sabit diye bir şey yok. Uzay zaman dokusu da maddelerin hareketi nedeniyle hareket halinde. Moleküller tamamen durmuş olsa da hareketsiz sayılabilir mi bu durumda ? Hal böyleyken biz tamamen mutlak sıfıra ulaşabilir miyiz ? -273.15 derece yine de bir ısı barındırmıyor mu?
@MertSimyagerMehmedi
@MertSimyagerMehmedi 3 месяца назад
+1
@Kadehtar
@Kadehtar 2 месяца назад
Belirsizlik ilkesine ters olurdu zaten. dp . dx
@EVRİMVARDIR-z8r
@EVRİMVARDIR-z8r 2 месяца назад
@@Kadehtar Mutlak sıfırın altına inmek, termodinamiğin üçüncü yasasına (Nernst ısı teoremi) göre imkansızdır. Bu yasa, bir sistemin entropisinin mutlak sıfıra yaklaşırken sıfıra yakınsamasını belirtir ve mutlak sıfıra ulaşmanın imkansız olduğunu söyler. Bu kural, kuantum mekaniksel etkiler, Casimir etkisi gibi fenomenler için de geçerlidir. Casimir etkisi, vakum dalga modlarının belirli frekanslarda salınamaması sonucu ortaya çıkar. Ancak bu etki, enerji yoğunluklarını değiştirse de bir sistemi mutlak sıfırın altına indiremez. Bu sadece vakum enerjisindeki değişiklikleri gösterir. Casimir etkisi, negatif enerji yoğunluğu yaratabilir, ancak bu negatif enerji yoğunluğu, mutlak sıfırın altına inmek anlamına gelmez. Bu sadece plakalar arasındaki kuvvetleri etkiler.
@Kadehtar
@Kadehtar 2 месяца назад
@@EVRİMVARDIR-z8r Bahsettiğiniz teorem basit bir integralin sonucudur. T1 ve T2 arasında ısı kapasitesinin sicaklığa göre integralidir. Sicaklığın bir fonksiyonu olan C(T) integrale göre T2 sıfıra giderken sıfıra yakınsar. Ancak termodinamik ve kuantum mekaniği arasında bazı açmazlar vardır, aynen genel görelilikde olduğu gibi. Casimir etkisi frekans modlarının yoğunluğu azaldığı için ortaya çıkar ve Enerji ile zamandaki belirsizlik E=h/t, plakalar arasındaki enerji yoğunluğunun düşmesine neden olur vakum ortamında.. Bu, temel osilatörün altına inmektir.. Kuantum mekaniğinde E'nin şöyle bir tanımı vardır : E = (n+1/2). h. w Burada temel düzeyde bile hw/2 enerjisi vardır. Buna sıfır noktası enerjisi denir. Bu da 3'üncü yasa ile açık bir çelişkiye düşer. 3'üncü yasa sicaklığın mutlak sıfıra yaklaştıkca entropinin sıfıra sabitleneceğini söyler ve bu, kuantumdaki belirsizlik ilkesine tamamen aykırıdır. Aslında termodinamik, kuantum mekaniği ve genel görelilik net bir şekilde buluşmuyor. Hatta aralarında açık çelişkiler vardır. Bu çelişkileri yok etmek için bazen kuantum mekaniği içinde yorumlar yapılır ama bu yorumları yapanlar bile sistemi yamaladıklarının farkındalar. Birleştirici bir teoriyi henüz bulamadılar ve bu şey bilimin kutsal kasesi olarak kabul edilir.
@erdalgulen2908
@erdalgulen2908 3 месяца назад
Yine muhteşem bir anlatım kısa ve öz. Emeğinize sağlık.
@EVRİMVARDIR-z8r
@EVRİMVARDIR-z8r 2 месяца назад
Tüy Yumağı teorisi hakkında video yapar mısın
@halilsari4550
@halilsari4550 3 месяца назад
Madde enerjiden oluşur, biyolojik olmayan bir maddenin ölümü nasıl olur bilemiyorum.
@fenersizgezenimamnoglu2588
@fenersizgezenimamnoglu2588 3 месяца назад
Ölümün tanımı olmadığı sürece her şey ölebilir
@halilsari4550
@halilsari4550 3 месяца назад
@@fenersizgezenimamnoglu2588 ölüm biyolojik beden için vardır. Biyolojik bedeni yaşatan ise ruhtur. Ruh beden dışına çıktığı anda mevcut olan konumuna gider. Yani ölümsüzdür
@omersoyatik8236
@omersoyatik8236 Месяц назад
Mutlak sıfırdan çok Film adamlarını öğrendik Vallaa
@m.e8820
@m.e8820 3 месяца назад
Kafam almadı Nedenmi almadı Çünkü made üzerinden soğuk ölçülemez Çünkü her madenin kendine özgü biçimi var Bu ölçülen made üzerindeki zaman etkisi degildir Evet made üzerinden zaman etkisini görüyoruz Made üzerinde de soğuk etkisini görüyoruz Ama bu sadece made üzerinde ki etkilidir ama kendisi degildir Diyelimki evren 14 milyar yıldır var ama zaman 14 milyar yılmidır Bu olay soğuk içinde geçerli Sadece soğuk un made üzerindeki etkisinden bas edilebilinir Ama soğukun kendisinden degil Olaya şöyle bakmanı istiyorum Olay artı eksi olayıdır bir yıldız kaç derce sıcaksa unun aynısını eksi olarak soğuk olarak hespliyacaksin Bu tam budur demiyorum ama en mantıklısı budur
@KardeliaDerin
@KardeliaDerin 3 месяца назад
Benzer şekilde düşünüyorum. Dönüp dolaşıp Platon un idealar alemine gidiyor konu kafamda. Teorik fiziksel kavramlar dahi bu alemde kopyasından bahsedilen olgular gibi kalıyor.
@Croww16
@Croww16 2 месяца назад
04:00 Kürtçe bilenler sör dewar ı duyunca hafif tebessüm ettiler
@Harunn_
@Harunn_ 2 месяца назад
Ne demek hocam merak ettik :D
@Croww16
@Croww16 2 месяца назад
@@Harunn_ dewar kelimesi Kürtçede argo bir kelime olarak kullanılıyor manası: öküz,angut,hayvan gibi denebilir
@antispace-by1sy
@antispace-by1sy 3 месяца назад
Madenin diğer hallerini de anlatan videolarda gelsin lütfen ellerinize sağlık ❤
@mustafaakn8365
@mustafaakn8365 2 месяца назад
Bilimin neresi harika be. Daha en basit bir siğilin tedavisini bile bulamadı.
@SvarogSoftware
@SvarogSoftware 3 месяца назад
yapayzeka ile ilgili vidyoları bekliyoruz
@Hacı-v7z
@Hacı-v7z 2 месяца назад
Maddenin ölümü mü yoksa enerjinin mi?
@kenankaya2153
@kenankaya2153 3 месяца назад
Sevgili dostum, 21 bin aboneden buralardayım, sessizce çok da seni rahatsız etmeden izliyorum ve gurur duyuyorum. Bilimle ve seninle kalmak beni hep mutlu etti. Umarım çok daha iyi yerlere gelirsin. Olur da bu yoruma denk gelirsen bir videonda da evrenim renginden bahseder misin? Sanırım ne demek istediğimi anlarsın. Sağlıcakla...
@mehmedgundogdu6880
@mehmedgundogdu6880 3 месяца назад
Saygı Değer Administer Cengiz Bey Şahsen Bilim Alakalı Tarihi Durumları Göz Önüne Sergiliyorsuniz ... Şimdiden Emeklerinize Sağlık Her Daim Bilgilendirici Ve Akademik Çarpıcı İçerikli Yayınların Devamını Dört Gözle Bekliyoruz ...
@zahitmengi5631
@zahitmengi5631 3 месяца назад
10:40 şimdi anlamadıım ben -271c mi yoksa mutlak sıfırın 5 derece üstü mü ? aynı şey değil çünkü bunlar
@musadasgn
@musadasgn 3 месяца назад
Hata var gibi orada
@celik479
@celik479 3 месяца назад
0 kelvin -273 derece celsius iken 5 kelvin -268 derece celsius değilmi ( 1 derece kelvin 1 derece celsius eşit değil mi sayı değeri olarak)
@MAXIMUMVOL
@MAXIMUMVOL 3 месяца назад
Daha önce de Bose-Einstein ve helyum videoları vardı. Konular ara sıra ısıtılıp ısıtılıp tekrar video yapılıyor görünüşe göre
@cocukadam1593
@cocukadam1593 2 месяца назад
30 yıllık türküleri yeniden yorumluyolar dinlemesi hoşsa sıkıntı yok bence 😂
@MAXIMUMVOL
@MAXIMUMVOL 2 месяца назад
@@cocukadam1593 30 yıllık Türküleri sonuçta aynı sanatçı yorumlamıyor :d
@ismailkayabas373
@ismailkayabas373 3 месяца назад
Bilim de bencillik olmaz paylaşıldıkça çoğalır. İşte dawar amcamıza da kaybetirren bu bencilliğidi
@osmanomar5996
@osmanomar5996 Месяц назад
Bilim kanallarının milyonluk abone sayılarına ulaşması umut mutluluk ve heyecan verici. Bilim her zaman kazanır, kaybeden tarafta olmamak dileğiyle...
@ErkanAkaltun
@ErkanAkaltun Месяц назад
Limit varsa simulasyondayiz demektir
@hikmetadali
@hikmetadali 2 месяца назад
Etrafımızda olup biten o kadar inanılmaz şaşırtıcı güç var ki, gerçekten muhteşem ve tüm bunlar evrende nokta olan dünyada oluyor. İnsanın evreni keşfetmesi imkansız.
@defnetumer3366
@defnetumer3366 3 месяца назад
Bebar bilim, yılardır kafamı sıkan bir soru var : Hareketsiz atomlar, hareketsiz moleküller. Tamam, burası mutlak sıfır. Peki bu noktada zaman da donuyor mu? Eğer öyleyse zaman harekete mi bağlı? Cevap alabilirsem sevinirim
@karacahil53
@karacahil53 3 месяца назад
Keşfedilmeden önce mutlak sıfırın -273 kelvin olduğunu nereden biliyorlarmış?!
@cetinakyuz9995
@cetinakyuz9995 3 месяца назад
Bildiklerimi unutturdunuz. Tebrikler.
@mecitturker8561
@mecitturker8561 3 месяца назад
-274 dereceye ulaşmış bir şey geri döndürülemez madde özelliğini kaybetmiştir
@mgokcepinar
@mgokcepinar 3 месяца назад
başlık yanlış olmamış mı? mutlak sıfır maddenin ölümü değil, kinetik enerjisinin bitmesi.
@muratorakclar6
@muratorakclar6 3 месяца назад
bilim tarihini daha'güzel anlatıyorsun.. az'bilinen bilimcileri anlatsana..
@ugurcanhossoz5640
@ugurcanhossoz5640 3 месяца назад
İnanılmaz bir video, emeklerinize sağlık.
@zkeskin26
@zkeskin26 3 месяца назад
İstersen Adını Soyadını Söyle Sen Harika bir arkadaşsın.
@rasulyusifoqlu9375
@rasulyusifoqlu9375 2 месяца назад
Mutlak 0 ulaşmak imkansiz.
@byebyeskylight
@byebyeskylight Месяц назад
Engin bilgi birikiminle bu konuyu aydınlattığın için teşekkürler.🤣
@yusuftoledo
@yusuftoledo 16 дней назад
Bu atomun madde hali için geçerli yalnız…
@ersineyin6502
@ersineyin6502 3 месяца назад
Eline emeğine sağlık dostum
@DundaAge
@DundaAge 2 месяца назад
It's amazing, the blogger is really creative and worth watching
@ahmetucuz0907
@ahmetucuz0907 3 месяца назад
Ellerine sağlık karadeliklerle ilgili yeni içerik üretsen harika olurdu,çok iyi bir video olmasada izlenir.
@merdoteles
@merdoteles 3 месяца назад
En az elektrik savaşları kadar etkileyici bir hikâye. Filmini izlemek isterdim.
@tugcebalta86
@tugcebalta86 3 месяца назад
Ölmüş bir yıldız eşittir mutlak sıfır taklidi olabilir mesela.
@cafercan6875
@cafercan6875 3 месяца назад
emeğine sağlık hocam ...
@muratozkavak7158
@muratozkavak7158 3 месяца назад
Mutlak karanlığın olduğu yer mutlak sıfırın olduğu yerdir.
@anilozen8102
@anilozen8102 3 месяца назад
Bay bebar , sizden istediğimiz videolar bunlar işte gercek bilim
@jekamirkajmeran2280
@jekamirkajmeran2280 2 месяца назад
Mutlak sıfırın tarifi mümkün değildir.
@maltana
@maltana 3 месяца назад
Asıl soru şu: mutlak 0 a maruz kalan madde daha sonra oda sıcaklığında eski özelliğine formuna kavuşuyor mu?
@Croww16
@Croww16 2 месяца назад
Bu soruya cevap vermek için önce o sıcaklığa ulaşmak gerekir akıl yürütülebilir ama kesin cevap verilemez (bence)
@truthanddespair
@truthanddespair 3 месяца назад
biz de boyle kraliz iste bana kostek oldular ama ben gittim nobel aldiktan sonra o sahsiyete respect attim
@Zeytin531
@Zeytin531 3 месяца назад
🎉❤
@rapperjakka3968
@rapperjakka3968 2 месяца назад
emege saygı bebar bilim
@mesutkaytan1670
@mesutkaytan1670 2 месяца назад
Ellerine, emeğine sağlık ama Kelvinden bahsederken "derece" diyemeyiz. Video boyunca, alışkanlıktan sanırım sürekli "5 derce üstünde", "21 derece üstünde" gibi ifadeler kullanılmış. Derece sadece rastgele belirlenmiş ölçüm birimleri için kullanılır.
@farukc5304
@farukc5304 2 месяца назад
Onları bahsederken keyfi sıcaklık üzerinden söylüyor hata olduğunu düşünmüyorum hocam
@mesutkaytan1670
@mesutkaytan1670 2 месяца назад
​@@farukc5304 Emin ol ukalalık olsun diye yazmadım, hatta silmeyi bile düşündüm. Farkına varmadan, alışkanlıktan söylediğine eminim. Size de katılmıyorum, burada "keyfi sıcaklıktan" değil, Kelvin ölçü biriminden, "Mutlak sıfır"'dan bahsediyoruz. O yüzden "Derece" diyemezsin. Yani Mutlak sıfır her zaman sıfır olmak zorunda, bir rastgelelik durumu mevcut değil. Sebebi budur.
@drcanaz
@drcanaz 2 месяца назад
🖖🏻
@SENOL_um
@SENOL_um 3 месяца назад
Başka maddelerin ısısı düşürülünce hacimleri de küçülürken, suyun ısısı düşürülünce niçin hacmi büyür?
@cesurecer9334
@cesurecer9334 3 месяца назад
Hidrojen bağları yüzündendi galiba
@SENOL_um
@SENOL_um 3 месяца назад
@@cesurecer9334 Teşekkür ederim.
@Bsdlrtng1085
@Bsdlrtng1085 3 месяца назад
Diğer gezegenlerde sıcaklık çok düşük olabiliyor maddenin olmaması ondan dolayı mıdır
@celik479
@celik479 3 месяца назад
Gezengenler madde dolu değil mi
@Bsdlrtng1085
@Bsdlrtng1085 3 месяца назад
@@celik479 madde mi atom ya da atom altı parçacığı ya da element bileşikler madde olarak tanımlanır mı
@dzhabarova9469
@dzhabarova9469 3 месяца назад
İzlemeden begendim
@terazimizan3583
@terazimizan3583 3 месяца назад
Neden
@erolertugrul8896
@erolertugrul8896 3 месяца назад
Dewar ve Onnes çalışmalarını ve zaman yapmıştı?
@rdvangercek8990
@rdvangercek8990 3 месяца назад
Sir James Dewar (20 Eylül 1842 - 27 Mart 1923) Heike Kamerlingh Onnes (d. 21 Eylül 1853, Groningen - ö. 21 Şubat 1926, Leiden)
@erolertugrul8896
@erolertugrul8896 3 месяца назад
@@rdvangercek8990 Doğum tarihlerini bilmek istesem google'da aratırdım. Bu iki bilim adamı ne zaman bu tartışmaları yapmış onu sordum.
@rdvangercek8990
@rdvangercek8990 3 месяца назад
@@erolertugrul8896 ÖLMEDEN ÖNCE..
@erolertugrul8896
@erolertugrul8896 3 месяца назад
@@rdvangercek8990 Tahmin edeyim, konuşmayı öğrendikten sonra değil mi? Gerçi konuşmayı bilenler de saçmalayabiliyor.
@rdvangercek8990
@rdvangercek8990 3 месяца назад
@@erolertugrul8896 Sen yinede konuşmayı bırakma.
@mr_kerem
@mr_kerem 3 месяца назад
güzel konu seçimi
@mehmetkaradag9364
@mehmetkaradag9364 3 месяца назад
Nasıl kanıtlamış ki
@Throtmanni
@Throtmanni 3 месяца назад
01:37 deki sol başdan 2. adam kime benziyor ?
@12563469412
@12563469412 3 месяца назад
Kime
@kamara60
@kamara60 3 месяца назад
Emeğine sağlık.
@ayhan885
@ayhan885 3 месяца назад
Bilim çok güzel
@denizkaya9131
@denizkaya9131 2 месяца назад
İnşaat firmasının seninle alakası ne abi ya. İmajını bozuyo
@Croww16
@Croww16 2 месяца назад
Sponsor olmalı
@denizkaya9131
@denizkaya9131 2 месяца назад
@@Croww16 xd yine de alakasız işte
@ismail__kaya
@ismail__kaya 3 месяца назад
Başta anlattığınız nehirin konuyla hiç alakası yok
@rectangle934
@rectangle934 3 месяца назад
0:41’i tekrar izle.
@ismail__kaya
@ismail__kaya 3 месяца назад
@@rectangle934 Yanında yaşadığı nehrin ismini mahlas olarak almıştır dese yeterli. Benim demek istediğim bütün videolarında böyle gereksiz bilgilere yer veriyor. Bu konu dikkatimi çekmese yeminlen izlemezdim videoyu
@afifeayvaci
@afifeayvaci 3 месяца назад
Mutlak sıfır
@hakanaslanbas694
@hakanaslanbas694 3 месяца назад
Sezgisel teori: karadelik, enerji degildir. Büyüklügü ne olursa olsun tek boyutlu ,birbirlerine anında bağlanan frekans üreticiler ve merkezleride çapındaki herhangi bir yer ,büyüklüğüne gore olasılıkları az yada cok olan sey. Karanlik madde,maddenin ölmüş hali ve 2boyutlu. Madde , mikro karadelikliklerin karanlık maddeye baglanmis ve kopamayan ve kendi icinde de uzay_ zamani ,manyetik alani olan parçacıklar .madde karadelige düşerken, kütleyi degil,kendine ait olani aliyor aslinda.
@mustafaozturk5565
@mustafaozturk5565 3 месяца назад
10 kere okuyup yine anlamadım yorumu.
@hakanaslanbas694
@hakanaslanbas694 3 месяца назад
@@mustafaozturk5565 kütle, madde ayrı kavram demek istedim.kütle =uzay Kütle +mikro karadelik+zaman=madde Karadelik kütle değildir. Kütleyi büken şeydir. Dedim
@Secmesiirler_1923
@Secmesiirler_1923 3 месяца назад
Bilimsel olarak kanıtlandıginda yazdıklarının hepsinin gerçek dışı olduğu ortaya çıkar hayat yanılgı dan ibaret ve en çok insan yanılıyor
@hakanaslanbas694
@hakanaslanbas694 3 месяца назад
​@@Secmesiirler_1923farkındayım. Şuan ki fizik yasaları içinde geçerli yazdıkların. Elimizde sadece radyoaktivite ve 5 duyu organımız var. Amaç yeni fikirler üretmek. Sende ekleme yapabilirsin. belki bu daha dogrudur😊
@SazanSadrazam
@SazanSadrazam 3 месяца назад
Anladığım kadarıyla betimleme şu şekilde; uzayı bir su kütlesi olarak düşünüyorsun, karadelikleri ise su kütlesinin içerisinde bulunan bir hava boşluğu veyahut vakum boşluğu olarak, su kütlesi bu hava boşluğunu(vakum boşluğunu) kapamak için bir basınç uyguluyor, buna benzer olarak yapılan deneylerde su kütlesi içerisinde yaratılan bir hava boşluğunun(içerisinde hava yok aslında vakum yani) kendi içine çökerken bi ışık yaymasını gösteriyordu. Ekleme veya çıkarma, yorumunu bekliyorum Hakan @hakanaslanbas694
@mesutist
@mesutist 3 месяца назад
Emeğine sağlık
@Dul_Avcisi_70_Cm_Zurna_Durum
@Dul_Avcisi_70_Cm_Zurna_Durum 3 месяца назад
SAÇ TELLERİNDEN BİLLURLARINA KADAR BİLİM KOKAN BEBAR ABİM AŞKSIN ❤
@krmzenjektor-mp5fj
@krmzenjektor-mp5fj 3 месяца назад
👍
@killnue7415
@killnue7415 3 месяца назад
yine harika bir video
@cakohasan69
@cakohasan69 3 месяца назад
🧡
@caferbulbul7131
@caferbulbul7131 3 месяца назад
@fsldayanadam5995
@fsldayanadam5995 3 месяца назад
@kemalkoc9807
@kemalkoc9807 3 месяца назад
TEŞEKKÜRLER. SAYGILAR
@hasantunc8486
@hasantunc8486 3 месяца назад
Teşekkür ederim.
@hasanfidan320
@hasanfidan320 3 месяца назад
👍🏻
@Pickle_rick13
@Pickle_rick13 3 месяца назад
@semihkozdag
@semihkozdag 3 месяца назад
🤸‍♀️
@yalliterbiyecisi
@yalliterbiyecisi 3 месяца назад
Hep soruyorum: -1000 derecenin altında madde nasıl bir hal alır?
@jessac4657
@jessac4657 3 месяца назад
Şu an bildiğimiz fizik kurallarına göre bu soru anlamsız. Çünkü inebileceği en düşük ısı -273,15 C°. Zaten mutlak sıfır ve süper iletken denilen durum da bu.
@techtech5413
@techtech5413 2 месяца назад
-273,16 neden olmuyor?
@yalliterbiyecisi
@yalliterbiyecisi 2 месяца назад
@@techtech5413 oda olur.
Далее
Bir Kuantum Mucizesi - BOSE-EINSTEIN Yoğunlaşması
10:37
🛑самое главное в жизни!
00:11
Просмотров 67 тыс.
I Took An iPhone 16 From A POSTER! 😱📱 #shorts
00:18
Philadelphia Deneyi Belgeseli - Bir Efsanenin Anatomisi
17:37
Tarihteki En Büyük Bilim İnsanları
3:19:35
Просмотров 1 млн
Evrenin Sınırları Ötesinde Hangi Gizemler Var
2:55:14
Mutlak Sıfıra Doğru - Helyum Dağı #8
12:20
Просмотров 275 тыс.
3 Cisim Problemi - Uzaylıların Bilimi ve Teknolojisi
34:37