Тёмный

Nervsyst 15 (Aktionspotential) 

agne paulsson
Подписаться 23 тыс.
Просмотров 68 тыс.
50% 1

Опубликовано:

 

31 окт 2024

Поделиться:

Ссылка:

Скачать:

Готовим ссылку...

Добавить в:

Мой плейлист
Посмотреть позже
Комментарии : 38   
@TheJansonn
@TheJansonn 2 года назад
jag studerar på universitetet. Din video på 13:36 minuter förklarade bättre än 1 föreläsning på 4 timmar. Hela skolan skulle potentiellt kunna utföras online med så bra pedagoger som dig. Du förklarar simpelt men ändå informationsrikt
@annika564
@annika564 Год назад
Tack Agne. Vi hade precis en föreläsning om just membranpotential. Jag förstod ingenting och ifrågasatte mitt val av utbildning. Nu har jag tittat på din video och känner mig mycket klokare och fått motivation att kämpa vidare!
@jennarebecca9875
@jennarebecca9875 4 года назад
bästa agne
@ceciliaolsson3773
@ceciliaolsson3773 6 лет назад
Tack för jättebra och förklarande videos! Jättebra att gå på dina föreläsningar och sen titta på videon efteråt
@saraj2111
@saraj2111 7 лет назад
Tack för att du förklarar aktionspotentialen så himla bra!
@saraj2111
@saraj2111 7 лет назад
Kan du möjligen göra en video om Citronsyracykeln?
@agnepaulsson
@agnepaulsson 7 лет назад
Sara J Kanske, det beror på vilka förkunskaper jag förväntar att mina lyssnare har. Du t ex är du bekant med att elektroner har olika energinivåer ? - vilken utbildning läser du ?
@saraj2111
@saraj2111 7 лет назад
Ja, fast jag är enbart medveten om att dom har olika energinivåer. Vet inte varför eller vad det beror på... Jag läser första terminen på sjuksköterskeprogrammet! Anatomi & fysiologi tenta 2/6!
@Erkii007
@Erkii007 7 лет назад
Tack för alla dina underbara videos! Du förklarar så himla bra!!
@timothykamden9661
@timothykamden9661 3 года назад
i know im asking randomly but does anyone know a trick to log back into an instagram account?? I stupidly lost the login password. I love any assistance you can offer me.
@armanijohn932
@armanijohn932 3 года назад
@Timothy Kamden Instablaster =)
@petrawerner455
@petrawerner455 7 лет назад
Tack så jättemycket! fortsätt med sådana här videos! :D
@Ibooo_Suna
@Ibooo_Suna 2 года назад
fantastiska genomgånger,10/10!
@sirakhabtesion252
@sirakhabtesion252 4 года назад
Tack vare dig vi har klarat anatomi!
@ellinoreichhorn4611
@ellinoreichhorn4611 3 года назад
Så oerhört tacksam!
@LindaMalmen
@LindaMalmen 6 лет назад
Tack så mycket! Denna videon hjälpte mig oerhört mycket
@ibrahimsow4424
@ibrahimsow4424 4 года назад
10/10 videos!!! Så jävla bra förklarat.
@hosseinhammadihh
@hosseinhammadihh 4 года назад
Tusen tack!
@heaventodust980
@heaventodust980 5 лет назад
Tack!
@agnepaulsson
@agnepaulsson 5 лет назад
Någon med pseudonymen "Lekintesmart" skrev en kommentar om denna video , men kommentaren verkar inte finnas kvar. Hen hade synpunkter på mitt "enkla språk" - det är ett medvetet val av mig - Om hen hör av sig till mig via mail kan jag utveckla mer varför jag valt att göra det. Hen hade uppfattat att bilden i filmen visar ett axon med en myelinskida. Det visar bilden INTE . Axonen på bilden SAKNAR MYELINSKIDA. ! I början på filmen kan man förväxla min bild av jonkanaler (som i verkligheten är mycket, mycket, mycket små) med myelinskidor . Vidare påpekade hen att när jag säger "vad som händer i slutet " leder till att t ex en muskel kontraheras ,detta kan uppfattas som om aktionspotentialer endast sker i motoriska neuron ej i sensoriska eller interneuron i hjärnan, så är det såklart inte. Samma aktionspotential sker i alla neuron , det borde jag ha påpekat -- men jag förutsätter att du som ser videon vet skillnad på olika neuron: Se : ru-vid.com/video/%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BE-JG7VEXT0qNk.html
@elkawnikawtar
@elkawnikawtar 4 года назад
En svartsjuk person. Du är så fantastisk. Tack o jag nominerar dig till världens bästa lärare !
@rabiayoub8476
@rabiayoub8476 3 года назад
Du bäst lärare du forklarar lektioner bra
@idat7651
@idat7651 4 года назад
Jättebra video :)
@annalinneasvensson1156
@annalinneasvensson1156 3 года назад
hej! tack för bra videor!! Fråga: när jag läser i NE om detta beskriver de det som att kaliumjonkanalerna alltid är öppna, och att kaliumjonerna vandrar ut ur cellen under repolarisationen pga av spänningen (altså inte diffusion som beror på att joner av samma slag vill vara jämnt fördelade). Stängs kaliumjonkanalerna som du beskriver och vad menar de i så fall på NationalEncyklopedin?
@agnepaulsson
@agnepaulsson 3 года назад
Det finns ständigt öppna kaliumjonkanaler. De är viktiga för att det uppstår en vilomembranpotential. Det förklarar jag i filmen om vilomebranpot. I aktionspotentialen så är de spänningsstyrda kaliumjonkanalerna de centrala. När de öppnas så är rusar kaliumjonern ut , i början så är laddningen - utanför , MEN som du ser på kurvan så fortsätter kalium att rusa ut mot ett + . Eller hur ? Jag har inte läst NE. Jag kanske återkommer när jag gjort det .
@twinigirl85
@twinigirl85 4 года назад
Finns någon video om: replikation/splicing, transkription och translation?
@agnepaulsson
@agnepaulsson 4 года назад
Nej, endast en översikt om vad proteinsyntesen går ut på. ru-vid.com/video/%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BE-JLrSo82EvCI.html
@salsamambo2638
@salsamambo2638 6 лет назад
Ja har en fråga, varför finns bara satelitceller bara runt sensorisk och autonoma nevron och inte motoriska.
@agnepaulsson
@agnepaulsson 6 лет назад
1) Jag tar inte upp något alls om satellitceller i någon video . 2) Men jag kan ge ett svar ändå . a) vet du något om embryologi ? skillnad på neuralrör och neurallist . Om du vet det - så bildas satellitceller ur neurallisten - då bör du kunna svaret. b) om du inte läst embryologi : Blir svaret Satellitceller sitter runt cellkroppar i Perifera nervsystemet , Sensoriska nervceller har sin cellkropp strax utanför ryggmärgen . Alltså i PNS . De autonoma cellkropparna som har satellitceller är de som finns i ganglierna .( i PNS) vad studerar du ?
@salsamambo2638
@salsamambo2638 6 лет назад
agne paulsson Tack så mycket ja lite har jag läst blir mer nästa år men ja hänger med och tack för dina videos.
@sanggye74
@sanggye74 5 лет назад
Utsätta mig men det är en "så där " beskrivning. Alltså, det sker en depolarisering , sen genom K+ ström sker en hyperpolarisering ...och sen repolariseras, exempelvis från - 100 mv upp till -70 mv. Vad är det med absolut och relativ refraktär period"?.Det skulle vara också bra att använda logisk skala, exempelvis från - 100 till + 30 för en bättre förstår. Hälsingar!
@agnepaulsson
@agnepaulsson 5 лет назад
Hej Alexander. Nej du har fel. Repolariseringen börjar när K-kanalerna öppnas , när membran potentialen ändras från+30mV ned till -70mV . Sedan är K-kanalerna fortfarande öppna en kort stund och membran potentialen fortsätter förbi vilomembranpotentialen , från -70 ned till -100mV. DET är hyperpolariseringen, dvs membranpotentialen ligger längre från tröskelvärdet. Det riktigt att jag inte nämner varken begreppet hyperpolarisering eller refraktärperioder . Men meningen är att man ska få en känsla över vad som händer, sedan läsa och få in begreppen. Men Depolarisering är alltid att kurvan går upp och repolariseringen tvärtom.
@sanggye74
@sanggye74 5 лет назад
​@@agnepaulsson Ja, det stämmer på visst sätt. Ja, repolarisering börjar när kanalen öppnas = "K ström" , men det var repolarisering tills att du bestämde att det skulle bli "lite mer". Om du(repolarisering) skulle stanna vid - 70 mv skulle du var rätt men det fortsätts, eller hur?. Om du försätter efter - 70 mv bör du nämna hyperpolarisering. Sen för att nå igen den vilopotential från -100 mv till -70mv Na+/K+ pumpen behövs och där var jag fel genom att säga "repolarisering", obs ATP behövs!. Jag önskar att meningen blir att göra oss duktig och inte att göra oss "känna över vad händer". Hälsingar!
@agnepaulsson
@agnepaulsson 5 лет назад
@Alexander Fuentes När jag gör om filmen ska jag nämna hyperpolarisering. Men jag är inte överens med dig om Na+/K+ - pumpen . Den arbetar i bakgrunden hela tiden . Den är orsaken till att en membranpotential överhuvudtaget ska uppkomma , den drar som du påpekar ATP( kanske upp till 70% av hjärnans energiförbrukning) . Det tar jag upp i filmen om vilomembranpotential. Vid EN aktionspotential så är det en mycket liten del av jonerna som "byter plats" . Hyperpolariseringen uppkom eftersom spänningsstyrda K+ kanaler var öppna. När dessa stängs så gissar jag att membranpotentialen återgår till vilomembranpotential även om Na+/K+ pumparna för någon millisekund skulle vara avstängda . Anledning till att vilomembranpotentialen uppkommer är 1) Hög halt Na+ extracellulärt , Hög halt K+ intracellulärt (orsakas av Na+/K+ pump) . 2) ständigt öppna läckagekanaler , främst K+-jonkanaler . Hyperpolariseringen uppkom eftersom det var fler K+ kanaler öppna , när dessa stängs borde den återgår till vilomembranpotentialen , förutsatt att koncentrationerna Na+ och K+ inte ändrats märkbart. OM du läst om synapspotentialer EPSP och IPSP så sker även där både liten depolarisering och en liten hyperpolarisering som återställs när jonkanalerna stängs - jag gissar att det skulle ske även om Na/K pumpen var avstängd någon millisekund. MEN jag vet att sv.wikipedia.org/wiki/Aktionspotential ( bilden längst ned ) ger intryck av att Na/K-pumpen "sätts igång " och återställer vilomembranpotentialen . Som sagt så tror jag det är lite fel. [ men de arbetar i bakgrunden hela tiden och är en förutsättning för att få en membranpotential , vilken i sin tur är en förutsättning för att bilda aktionspotentialer ].
@sanggye74
@sanggye74 5 лет назад
@@agnepaulsson Bravo. Tack för så lärorikt kommentarer!
@eveibrahim6673
@eveibrahim6673 4 года назад
Nerv system auction potential Voltage-driven
Далее
Kranialnerverna
15:43
Просмотров 6 тыс.
Nervsyst 14  (Vilomembranpotential)
15:21
Просмотров 56 тыс.
ТИПИЧНАЯ СЕМЬЯ 90х
10:13
Просмотров 157 тыс.
The Action Potential
14:07
Просмотров 1,3 млн
Nervcellens anatomi och funktion
14:21
Просмотров 186 тыс.
Resting Membrane Potential | Nervous System
4:59
Просмотров 116 тыс.
Sköldkörteln Thyreoidea
16:18
Просмотров 36 тыс.
Nervsystemet del 10 ( Reflexbåge)
17:03
Просмотров 52 тыс.
Nervsystemet del 5 (autonoma nervsystemet del 1)
15:17
Muskler 1
16:18
Просмотров 78 тыс.
Hur kontraheras skelettmusklerna?
10:10
Просмотров 26 тыс.
Nervcellen - Anatomi och funktion
6:14
Просмотров 37 тыс.