BBC ve DW Türkçe kanalları 10/10 yönetiliyor, helal olsun. Bizde böyle kanallar yok. NFT’nin ne olduğunu merak ediyorduk, 10 dk’lık konsantre bir video ile öğrendik. Üzerinde saatler tartışılan programlara gerek yok, bize böylesi lazım.
Profil resminizden yola çıkarak instagramda tablolarınızı paylaştığınız bir hesabınız olduğu çıkarımina vardım.Eğer öyle ise resimlerinizi görmeyi çok isterim
Bager Akbay "sonuçta kasa kazanır"😉. çok sevdiğim,fikirlerine işlerine saygı duyduğum biri.Sürekli yeni şeyler deneyen öğrenmekten hiç bıkmayan araştıran ve en önemlisi egosuz bir insan.
@@zosutosu haklısınız.ben tamamen şakasına bunu alıntıladım,başka platformlardaki konusmalarina itafen.Gelinen noktada hangi kurumun yada sanat evinin eseri sunduğu yada pazarladığıyla alakalı (sipekulatif olarak) eserin fiyatının nasıl değiştigiyle ilgili görüşleri vardı Bager Bey'in.Kasa her zaman kazanır lafını buraya bağladım ben kendimce.yoksa sadece bu videoyu ele alırsak kesinlikle dediginizde haklısınız.
öncelikle nft bir protokoldür ve yalnızca sanat ürünleri için kullanılmaz. oradan başladı ama tek olan her şey için kullanılabilir. kimliğiniz, parmak izi, dna, evinizin tapusu ve vereceğiniz oy. değiştirilemez veya yarı değiştirilebilir iki farklı özelliği kullanarak birçok alanda farklı bir amaç için kullanabilirsiniz. tekil olması gereken tüm alanlarda kullanabileceğiniz gibi güvenlik anlamında da kullanabilirsiniz. bu alan çok uzun olduğu için yazmayacağım. yalnızca sana değil, çok fazla farklı alana hitap eden bir protokol.
@@zosutosu kesinlike tek amacı bu olabilir bunun. Sana satılmış bir NFT'nin bir başkasına senden önce satılmış olup olmadığını bilemezsin. Dijital bir eserde sadece bir pixel(gözle görmek imkansız) değişse ya da bir yere bir boşluk ekleseler dökümanda o eser farklılaşır ve o eserin sayısız NFTsini üretmek mümkün olur.
5.30 'dan sonra bahsettiği husus cok cok önemli. Sosyal medyada icerikleri kullanıcılar hazırlıyor ancak influencer'lar disinda tüm kazanc platforma gidiyor
Her konuya deginip, bugün için en yaygin kullanim alani olan "para aklama" konusuna deginmemissiniz. Belki de bu konuyu ayri bir video ile isleyeceksiniz..?!
Çok basit bir soru soracaktım. Acaba internetten bulduğumuz bir görseli&videoyu NFT olarak telif yemeden satabilir miyiz. Eğer telif yiyeceksek bunu nasıl orjinalleştiririz. Cevaplarsanız sevinirim :)
BİR SORU: aşağıdaki "Telif hakları sistemi "yazısından ne anlamalıyım? NFT ilk üreten (telif hakkı sahibi) ikincil satışlardan pay almak için, örneğin %10 komisyon almayı belirleyip,işaretlerse, ürünü alan kişi 3. kişiye sattı, ama sonra bu NFT (örneğin) 10 defa el değişitrdi ise, her ikincil satıştan, (yani bu 10 defa el değişitrdiğinde) hepsinden de %10 alıyor mu? yoksa 1 sefere mahsus mu? Telif hakları sistemi nasıldır? İkincil bir piyasada satılan her ürün için yaratıcıya telif hakkı ücreti ödenir, bu şekilde çalışmaları tanınmış ve desteklenmiş olur. Yaratıcı, ürün satışa çıktığında her ikincil satış için listelenen fiyatın yüzdesi olarak ne kadar telif hakkı ücreti alacağını belirleyebilir. Örneğin, %10'luk bir pay belirlerseniz ürününüz, ikincil piyasada 5.000$'a satıldığında 500$ alırsınız.
'Kendi nft'lerini kendileri satın almış olup kripto para piyasasını canlandırıp balinalar parayı kırmak istemiş olamaz mı?' diye bir yorum görmüştüm😂 mantıksız mı sizce? Veya mantıklı mı?
bence bazı buyukler bir tezgah kurmus kendileri satıyor kendileri alıyor. piyasa canlanınca onlara yarıyor. onların azından düşen kırıntılarla da uyanık veya şanslı olan bazı fakirler bir kaç kırıntı yiyor.
Dk 7.20 de eser yaratıcı sahibini unutmuyor harçlık geliyor diyor o zman sanat sanat içindir ya da sanat toplum içindir olgusu yok direk sanat para içindir olgusu var.
O saçmalık ötesi idi buda boyle gibi hani eski ressamlarin özgün resimlerini anlarim da bunlar sacmalik hani kara para akliyorlar desem başka aklayacak yermi bulamadınız ağa bu ne
08:00 NFT de "sahte eser" diye bir kavram olamaz çünkü onun orjinaliğini belirleyen tek şey "algı"dır.Sizin eserinizin bir jpeg ini başka birisi (günümüzün sanal dünyasında algı oluşturabilecek kudrette) daha pahalıya satabilir.O eserde artık "orjinal" lik aranmaz.Sahte ve orjinal kavramları NFT sözkonusu olduğunda anlamsızlaşıyor.Yani sahte demekle ne demek istiyorsun?gibi bir soru ortaya çıkıyor...
dijital ortamdaki emeğe "eser" demek düşüncesi henüz tartışmaya açık ve daha da çok tartışılacakken fazla yüksekten uçmamak gerek... her şey o kadar hızlı değişiyor ki... değerler dijitalleştikçe, örneğin para değeri gibi, bu değerlerin yaşama entegrasyonu konusundaki gelişmeler bu işlerin değerini artırıp, azaltıyor olacak... ve değere bakışımız şu anda değiştiği gibi yine değişiyor olacak... 1 milyon dolar da bir değerdir, 0.0000001 tl de bir değerdir... guernica da bir değerdir, tiktok videoları da... :)
aslında algılanması zor bir durum değil, para sizin için basit bir yöntem ve olanak ile bol bol, bol bol'dan kastım cidden bol, geliyorsa, skindirik şeylere 3-5 milyon dolar paralar çıtıt çerez parası ve hava gazı olarak gelir. yani her ay 5-10 milyon dolar geliriniz varsa 50-60 milyon dolar bir şeye bağlamak size en fazla 5-6 aylık bir gelirine mâl olur..
Nft projelerinde sahte eser olması gerçek hayattakinden çok çok daha zor binlerce makinenin binlerce doğrulamasından geçmeden adım atamaz blok zincirinde o yüzden bana daha güvenilir geliyor her türlü.
@@abdulhadisalk8435 hayır NFT pazaryeri bunlar. İkisi de ayrı. Ya şöyle, mint ettiğinde sertifika oluşuyor ya, o tek bir blok zincir üzerinde oluşuyor. Başka bir zincirde aynı NFT'nin bir sertifikası bulunmuyor. Dolayısıyla ayrı ayrı kaydedilmedikçe ben bir blok zincirdeki NFT'yi alıp başka bir zincirde kendiminmiş gibi satabilirim
@Fenasi Kerim Dikkat cekme meselesi degil kardesim isterse bilborda yazip her yere ilan verebilir cunku yaptigi sey yasal. Ben biri sanat eseri yaptim ve sattim, gelen geliri de vergilendirip tamamen akladim. Bundan sonrasi kimseyi ilgilendirmiyor. Para aklama dedigin sey zaten paranin vergilendirilmesidir.
@Fenasi Kerim Tamam isin guzel tarafi da o zaten. Bak sana soyle bir ornek vereyim diyelim ki Osman diye bir adam var ve mafya babasi. Ancak devletle basi belaya girmesin diye parayi aklamasi ve vergilendirmesi gerekiyor. Osman gidiyor, bir tane sanatci buluyor. Adama diyor ki mesela sen bana bir tablo yap, guzel bir tablo olsun. Ben bunu senden diyelim ki 1.000.000 liraya alayim. Parayi, senin bankana havale edeyim kendi sirketim uzerinden. Sen de git, benim kurdugum sirketten(bu herhangi bir sey olabilir fark etmez)950.000 liralik alisveris yap. Yani benden mal al veya hizmet al. Bu durumda ne oldu? 1 milyon lira, kaynagi belli olmayan bir yerden sanat alinmak icin kullanildi ancak dikkat cekmedi. Cunku muzayede sistemi vs var gizli alici diyorlar. Parayi alan sanatci, 950.000 liralik mal satin aldi ve Osman'in sirketi 950.000 liralik "temiz" gelir elde etti. Sanatciya da 50.000 lira kaldi. Normalde o tablo belki 5 lira etmeyecekti. Bu sayede 50.000 kazandi. Vergisi verildigi icin bankada para duruyor, maliye inceleme yapsa bile sorun cikmiyor.
@Mehmet Yılmaz Digital oldugu icin eskisi gibi sanat galerisi, toplanti yapma vs gibi bir zorunluluk da yok. Tek tiklama ile yapacaklar. Bir de banka hesabi yurt disi kaynakliysa takibi yapilmasi cok daha zor. Aman bosver yapan yapsin ben boyle konusuyorum da bakma asgari ucrete nefes almaya calisiyorum, birileri o kadar fazla para kazaniyor ki aklamasi gerekiyor, birileri de gecinecek kadar bile kazanamiyor. Adaletsiz dunya. :)
Ya bu olay aslinda sey gibi degilmi hani birisinden bisey alirsin ama bankayla direk lap diye gonderemezsin yuksek tutari arayip sorarlar ne oluyor diye ama nft diye bisey cikar ohh mis gibi ona buna para yollarsin ama neden noluyo bilinmez arka tarafta ama on kisimda nft aliyor gibi
Merhaba, bunun için blockchain altyapısında oluşturulmuş RU-vid ile birebir aynı özellikte bir platform mevcut zaten:) sitenin adı cos.tv idi yanlış hatırlamıyorsam. Orada videoları yorum yapıp beğenenler de kazanıyor hatta yorumları beğenilenler de ekstradan kazanıyor. Henüz içerik olarak çok video mevcut olmasa da mantığını kavrayabilmeniz için İncelemenizi öneririm. 👍
Biz de muhendisler olarak yaptigimiz seyler daha fazla kisiye ulasinca bize para gondersinler mesela. Sanatci arkadaslar telefonlari/bilgisyarlari ile nft yaptikca, internete girdikce bize para versinler.
Amerkadan biri nft üzerinden bir eseri almak istediği söyledi kargo yapayım dedim yok dedi illa nft diye tutturdu nedir bu nft nasıl eklerim alsında kurtulalım 🙄 bu adam ne diyor biri beni aydınlatsın şu adama kargosuz dijital ürün saticam dijital parayı nasıl normal paraya ceviricem o aslında normal paramı ben nft yi ilk kez duydum 🙄 Allah'ını seven bir yardım etsin nft
“NFT Coin alınır mı?” Sorusunu yazan göremedim 😃 Noluyo acaba insanlar blockchainin sadece kripto yatırımı ile zengin olmak, olmadığını mı anlamaya başladı.
Diyelim ki ben bir NFT yaptım ve x kişisi aldı benden sözleşmede x kişisinin her satışından %10 alacağımı belirttim, oda gitti y kişisine sattı %10 girdi buraya kadar tamam, peki y kişisi, z kişisine satarsa, bu durumda, ben hem x hem y kişisinden mi %10 almış olacağım? Yoksa sadece x kişisinden mi %10 alabiliyorum? İlk söylediğim gibi olursa, her seferinde fiyatı artar ve satan kişi her satın aldığı kişiye belirtilen miktarı ödeyeceği için kazancı düşüyor.
sonraki satışlardan % 10 alırım diye eserinizi 10 liraya bana sattınız, 10 lira cebinizde. ben onu 15 liraya z'ye sattım; 1.5 lirası size 13.5 lirası bana. z paraya ihtiyacı olduğu için 5 liraya sattı, 50 kuruş size 4.5 lira z'ye gider
hehe 69 milyon doları resime versinler afrikadaki çocuklar içecek su bulamıyor 69milyon dolar ile binlerce su kuyusu açılabilir hiç bunlar akıllarına gelmedi mi
Kimse çıkıp demiyor ki. Başka birinin eserini NFT yapıp satan adam bildiğin başka birinin eserini çalmakta. Bir boka da sahip olunmuyor. NFT gösterip yasal olarak hak edebileceğiniz bir şeyde yok.
Çok güzel anlatmışsınız ama sanatçılar eserlerini teknolojiye yani tablete bilgisayara çiziyorlar. Dijital olarak yapılan bir eseri satmak için başlangıçta oluşturulmuş bir platform. Daha sonra RU-vid a çevirmişler işi. NFT yokken de eserin gerçek sahibi fikir ve sanat kanununa göre dava açıyordu ve uzman bilir kişi o eserin kimden çıktığını bulup, hakim de gerçek sahibinin kim olduğuna hükmediyordu. NFT burada anlatılan gibi eseri tescillemez, sadece youtube gibi para kazanmalarını sağlar. O eseri kopyalayıp satana bir yaptırım uygulayamaz. Yine mahkeme çözer. Mahkemelerde NFT tescillemesini sallamaz. Kendi bilirkişisine bakar. Yani RU-vid un başka bir kolu. Çok ballandırmışsınız.
Ne nft imiş direk kargoyu kabul etmiyo ... Tablo çerçeveli al işte kendin yap ne yapıyorsan nft mi yapiyosun ne halt yapıyorsan yap kargo yapardım... her yerde karşıma ters biri çıkıyo biri bana yardım etsin
Bayagi sacmalanmis. Bir resmin fotografi ile resmin arasindaki farktan bahsetmiyoruz. Dijital Bir foto ile onun birebir kopyasindan bahsediyoruz. Ikisi birebir ayni ise kimin umrunda imza? Ayrica bir tane yok; ayni eser ya da smac videosu icin 100lerce olabiliyor.