Hocam ne güzel anlatmışsınız .Videoyu izleyenler çok şanslı. Hele dersinizi atölyede canlı takip edenler daha şanslı. EN DEĞERLİ GURUBUNUZ olsa gerek.✔ Selamlar. Saygılar...
Üsküdar Musiki derneğine 2019 da başladık, 2020 martında pandemi dolayısıyla askıya aldık.Bu ritimleri ve makamları da görüyorduk.İyi ki size rastladık üsküdar makam atölyesinde, herşey artık çok kolay.2014 de sizi bir akşam koromuzda da görmüştük Beşiktaşta.Çok güzel bir öğretim, akılda kalmaması mümkün değil.
@ ayrıca sonlara doğru kelimelerin oturmaması ya da o kadar uzatıyor ki la yı lale olduğu anlaşılmıyor gibi düşünülmemeli. Her şeyde olduğu gibi musikiden de haz almanın yolu eseri önceden okuyup anlamakla olsa gerek diye düşünüyorum. Kusurlarımız affola
Sofyan, yani Sufilerin usulu demiştik dimi Hocam ;) MaşaALLAH Hocam. Her zaman şık, her zaman karizmatiksiniz. Hem makam öğretmeniz, hem ders vermeniz, hem de kendiniz ;) (Bu arada yeni cihazlar almışsınız. Hayırlı olsun efendim :) )
arkadaşlar GERÇEK AŞKI BULDUM DİYE PEK ÇOK YANILDIM GÜZELİM "OF" DERKEN O OF kelimesini çok güzel okuyor farklı tonlarda . Onun bir ismi varmı o yöntemin
‼️hocamm acilen, burdaki haliyle "sen sanki baharin gülüsün....." bu eseri soylemelisiniz. Butun youtube u dolastim sizin gibi ses sizin gibi soyleyen yok‼️🤲🤲
Yanıtınız için teşekkürr ederim.Usülsüz çalışması da olabilir benim için aslında hocam bu pazartesi konservatuar sınavında okumak istiyorum ama baş kısmını heceleyerek söylüyorum daha doğrusu orayı oturtamadım çok ta okuyan sanatçımızı bulamadım o sebeple size danışmak istedim..
Hocam bir konu hakkında bilginize ihtiyacım var..Somut bir örnek üzerinden anlatayım.. Yusuf Nalkesen'in Muhayyer Kürdi şarkısı '' Veda Busesi '' 3/ 8 lik notaya alınmış peki neden 3 / 4 lük değil de 3/ 8 lik.. Yani biz eserin bütün sürelerini iki katına çıkarsak ve metronomu da buna göre yine aynı tempoda olacak şekilde ayrlasak ne değişir.. Yani eserin hızını belirten şey metronom ise bütün darpları aynı olan bu mertebelerin arasındaki fark ne ? Yani besteci şarkıyı bestelerken neye göre bu kararı veriyor.. İkinci sorumu da yine aynı eser üzerinden somutlaştırayım..Bazı yerlerde aynı şarkının 3 / 8 lik değil de 6 / 8 lik bir şekilde notaya alındığını gördüm yani yürük semai..O zaman şarkıdaki ''hani hecesi ile '' O '' hecesi aynı ölçü kalıbı içerisine giriyor aynı şekilde '' bırakıp '' hecesi de iki ölçüde değil tek ölçüde bestelenmiş oluyor ve bu şekilde eser devam ediyor..Özetleyecek olursam hiçbir usul belirtilmemiş ve hiçbir ölçü çizgisiyle ayrılmamış bir eserin sadece notasına bakarak semai mi yoksa yürük semai mi olduğunu nasıl anlayacağız..Sözlü eserlerde işin içine vurgu giriyor fakat eser sözlü değilse bu ayrımı nasıl yapacağız ayrıca sözlü eserlerde de usulün kuvvetli zamanlarına her zaman frekans ya da süre bakımından kuvvetli seslerin gelmediğini görüyoruz.. O zaman birbirlerine bu kadar yakın olan usullerin hangisinin besteye daha uygun olduğunun kararını nasıl vereceğiz ? Yani bir melodinin hangi usulde olacağına müziğin kendi doğası mı karar veriyor yoksa besteci mi ? Şimdiden teşekkür ediyorum iyi çalışmalar diliyorum..
4 года назад
Dostum o kadar güzel sormuş ama bu konudaki bilginle de bir nebze cevabı içine fısıldamışsın ki :) soru insanın bilgi seviyesini gösteriyor hakikaten.. evet kimi gün aynı eseri biraz daha yürür ve hareketli kimi gün daha sengin dertli ağır okuruz kimi insan öyle kimi böyle küçük farktır.. aynı şekilde kimi eserlere 3/8 kimisine 3/8’de uyduğu gibi 6/8 daha yakışır, kimisine tersi.. Sofyan tempo tutar zikir edasında okuruz kimi ilahileri ve öylesi daha yakışır, ki bestekarı dahi Düyek yazmıştır, burun kıvırır Sofyan olmalı deriz. Yani batıda tüm eserleri 2, 3 ve 4 zamanla çözerlerken bizde de her ne kadar çok zamanlı usüller olsa da basit usüller etrafında göreceli bu konuda usül ve yürür, hız belirleyicisi, kimi zaman icracı, kimi zaman bestekar, kimi zaman da eserin bizzat kendisidir. :)
4 года назад
Dostum o kadar güzel sormuş ama bu konudaki bilginle de bir nebze cevabı içine fısıldamışsın ki :) soru insanın bilgi seviyesini gösteriyor hakikaten.. evet kimi gün aynı eseri biraz daha yürür ve hareketli kimi gün daha sengin, dertli, ağır okuruz kimi insan öyle, kimi böyle.. aynı şekilde kimi eserlere 3/8 kimisine 3/8’de uyduğu gibi 6/8 daha yakışır, kimisine tersi.. Sofyan tempo tutar zikir edasında okuruz kimi ilahileri ve öylesi daha yakışır, ki bestekarı dahi Düyek yazmıştır, burun kıvırır Sofyan olmalı deriz. Batılı tüm eserleri 2, 3 ve 4 zamanla çözerken, bizde her ne kadar çok zamanlı usüller olsa da basit usüller etrafında göreceli bu konuda usül ve yürür, hız belirleyicisi, kimi zaman icracı, kimi zaman bestekar, zaman zaman da eserin bizzat kendisidir. :)
Masallah size hocam derslerinizi elimizden geldigi kadar egitimci arkadaslarla takip etmeye calisiyoruz Kuran tilaavetinde makamlarda cok zorlaniyoruz nekada ilaahileri okusakta musiki dinnesekte .