Тёмный

O călătorie pe Calea Rahovei 

Muzeul Municipiului București
Подписаться 2,7 тыс.
Просмотров 13 тыс.
50% 1

Vă prezentăm cea mai recentă digitizare a unui film de arhivă realizat la începutul anilor 1970 de către Sahia film la cererea Muzeului de Istorie a Muncipiului București, astăzi Muzeul Municipiului București.
Pelicula recuperează întreaga zona sistematizată a Căii Rahovei oferind publicului de azi o imagine încă patriarhală a orașului București, chiar dacă vorbim de una dintre arterele cele mai vechi ale orașului, apărută încă din evul mediu și numită la început Podul Craiovei, iar în folclor Podul Calicilor. Aceasta pentru că, în spatele Dealului Patriarhiei de azi, se află mahalaua calicilor, a sărăcimii și dezmolteniților sorții, mahala aflată în grija mitropolitului și a Domniei. Este desființată de Constantin Brâncoveanu la finalul secolului al XVII-lea.
În prima parte, filmul oferă imaginea trecerii de la zona centrală, a instituțiilor (Spitalul Brâncovenesc) și a comerțului (Piața Unirii cu hala mare), către zona atelierelor de meșteșugari și a serviciilor de cartier, dispărute după sistematizare. În spatele acestora se întindeau străzi și fundături care aminteau de traiul patriahal, aproape sătesc, al periferiilor interbelice. Prezente încă și în anii 1970, după cum puteți vedea în partea a doua a filmului.
Ajungem desigur și la cel dintâi segment de modernizare, care începuse încă de la finalul anilor 1960, de la periferie către centru, de la Piața Rahova de azi la platforma Electromangnetica de odinioară. Informația istorică relevantă este aceea potrivit căreia regimul comunist avea în vedere sistematizarea orașului, în liniile sale de schimbare radicală a fizionomiei urbane, înainte de 1977. Astfel, „în 1971 a fost aprobat proiectul programului general de sistematizare a Bucureștilor pe următorii 30 de ani. Așadar, conform acestui plan, undeva între anii 1995-2000, întregul fond de case uzate și insalubre urma să fie înlocuit cu construcții noi, moderne". Într-o primă etapă a acestui plan de sistematizare era anul 1975, când „jumătate din populația Bucureștiului ar fi urmat să locuiască în case noi". Urmările cutremurului din 1977 au fost pretextul cel mai potrivit pentru accelerarea planului general de sistematizare a orașului București.
Vă dorim vizionare plăcută a acestui film documentar fără sonor, iar întâlnirea cu lumea părinților și a bunicilor voștri să vă fie o reală surpriză plăcută.

Опубликовано:

 

25 окт 2024

Поделиться:

Ссылка:

Скачать:

Готовим ссылку...

Добавить в:

Мой плейлист
Посмотреть позже
Комментарии    
Далее
На самом деле, все не просто 😂
00:45
He went ALL in 😭
00:12
Просмотров 2 млн
Drumețind prin București
21:04
Просмотров 5 тыс.
Misterul aerului otrăvit din sudul Capitalei
18:33
Просмотров 429 тыс.
Poveste din Bucurestii de altădată
21:09
Просмотров 16 тыс.
Un cartier de medici din Bucureştiul de ieri
7:14
Просмотров 8 тыс.
Cinema Museion - Calea Văcărești
20:01
Просмотров 20 тыс.
На самом деле, все не просто 😂
00:45