Dag Jakob Centrifugeren kan je zien als versneld bezinken. Het maakt dus ook gebruik van verschil in dichtheid. Het werkt als volgt: Je plaatst de reageerbuis met de suspensie in een centrifuge. Wanneer de centrifuge draait, worden de deeltjes met de grootse dichtheid (is meestal de vaste stof) naar de bodem van de reageerbuis geslingerd. Je kan het vergelijken met schoen in een plastic tas. Wanneer je nu zelf heel snel de tas boven je hoofd gaat ronddraaien, wordt de schoen tegen de bodem van de tas geslingerd. Zo worden in de reageerbuis de vaste stof deeltjes tegen de bodem van de reageerbuis geslingerd. Daarna haal je de buis uit de centrifuge en kan je gaan afschenken. Niet in elk scheikundeboek wordt centrifugeren meer vermeld. Vandaar dat ik het niet in het filmpje had opgenomen. Maar ik hoop dat je zo een beetje verder bent gekomen.
Bij het indampen raak je het oplosmiddel kwijt. Dat gaat als gas de lucht in en zie je niet meer terug. Bij destilleren vang je het verdampte oplosmiddel op, dat vervolgens condenseert in d koeler. Je wint dan het oplosmiddel terug.
Bij het indampen ontstaat de vaste stof omdat het oplosmiddel verdampt. De opgeloste stof kristalliseert dan uit. Bij kristalliseren, een scheidingsmethode die niet in de filmpje besproken wordt, wordt een hete oplossing langzaam afgekoeld zodat de opgeloste stof die gezuiverd moet worden langzaam uitkristalliseert. Verontreinigen blijven dan achter in de oplossing. Je moet daarna nog wel filtreren om de vaste stof zuiver in handen te krijgen.