Тёмный

PARTEA II, Botezul Copiilor, B. Cruceru și M. Potoroacă.  

Apologia Reformată
Подписаться 37 тыс.
Просмотров 6 тыс.
50% 1

Опубликовано:

 

16 сен 2024

Поделиться:

Ссылка:

Скачать:

Готовим ссылку...

Добавить в:

Мой плейлист
Посмотреть позже
Комментарии : 94   
@davidut767
@davidut767 12 дней назад
Sincer, Bravo frate Beni pentru felul de a discuta si de a argumenta în ciuda faptului că ai fost des întrerupt și ironizat. Tot respectul 🙏
@mikedamyan
@mikedamyan 13 дней назад
Ași fi pus un mare 👍 dacă cei 2 haiduci l-ar fi lăsat pe fratele Beni să vorbească și să nu-l întrerupă continuu..
@borceabetuel1973
@borceabetuel1973 12 дней назад
Adevarat... Beni mereu era intrerupt, nu putea sa-si duca ideea la capat. Trist!
@douaseri7747
@douaseri7747 13 дней назад
Am ascultat doar jumatate de "debate", am impresia ca domnul Madalin a venit doar la bascalie. Domnule Madalin, nu ti-ar strica putina smerenie si respect pentru argumentele colegului tau, fara sa intrerupi ironic.
@NicolaeDT
@NicolaeDT 13 дней назад
Asta inseamna sa sustitii pozitia ta ..faci orice ca sa ti justifici pozitia ....fara sa mai sustitii cu adevarat ce spune biblia....am ajuns sa sustinem erezii ale unor oameni doar ca au anumite cunostiinte ...trist ....
@mariuspistin5279
@mariuspistin5279 12 дней назад
Foarte frumos. Mea placut foarte mult sa ascult!
@alicaalexandru5875
@alicaalexandru5875 14 дней назад
Întrebări pentru Mădălin P nu aveți frate Andrei ?
@douaseri7747
@douaseri7747 13 дней назад
Pai domnul Potoroaca nu are argument biblic, din cauza asta intrebarile sunt indreptate catre domnul Beni.
@AdrianGheorghiu.
@AdrianGheorghiu. 12 дней назад
Ca să spui ca 1.Cor.7 ar vorbi despre botez, este nevoie de un șpagat teologic imens. Scriptura nu ne permite așa ceva. Eu cred ca acolo este indicat faptul ca părintele credincios are un impact mare asupra soțului și soției și asupra copiilor în așa fel încât aceștia să trăiască altfel. Este la nivel matrimonial și familial. Dumnezeu binecuvântează așa pe cel credincios, ca cei din jurul lui să beneficieze de aceste binecuvântări. Nicidecum nu este vorba aici de o sfințire personală, duhovniceasca. Este harul care prin partenerul credincios, de la Dumnezeu, se revarsă asupra membrilor familiei, cu posibilitatea de mântuire. Pacea pe care Dumnezeu o dă copiilor săi, se va vedea în toată familia. Nu în egală măsură, dar acolo va fii clar ca acea familie este diferită. Copii aceia fiind separați de copii unde ambii părinți sunt necredincioși. Acei copii vor trăi după alte rânduieli. În niciun caz nu este vorba de botez acolo. Nu se pomenește nicăieri în acel context. Prezența unui părinte credincios expune soțul și/sau soția și copilul la binecuvântări si aduce protecție.
@marcusdumitru
@marcusdumitru 2 дня назад
@@AdrianGheorghiu. Copii "sfinți" e in sensul de legitimi, în opoziție cu bastarzii. Ei au drepturi și recunoaștere oficială formală în comunitate, ca aparținând de drept . Asta ii face automat "botezabili" in mentalitatea vremii respective. Dumneata privești și interpretezi din afara contextului respectiv, cu valori moderne pentru relații. Asta schimbă și uzul botezului. E ok.
@AdrianGheorghiu.
@AdrianGheorghiu. 2 дня назад
@@marcusdumitru Aceasta interpretare o aud pentru prima dată. Dacă sunteți consecvent atunci ar trebui să aplicăm acest sens și la părinți, termenul “ἡγίασται (hēgiastai)” fiind folosit în tot contextul. Asta ar însemna să traduci 1. Corinteni 7:14 în felul următor: „Căci bărbatul necredincios este “legitim” prin nevasta credincioasă și nevasta necredincioasă este “legitimă”prin fratele; altminteri, copiii voștri ar fi “bastarzi”, pe când acum sunt “legitimi”. Nu are absolut niciun sens. Și să mai punem și botez în acest context unde nu se face absolut nicio referință. Nu știu de unde scoateți aceste informații. ‭
@marcusdumitru
@marcusdumitru 2 дня назад
@@AdrianGheorghiu. Sensurile sunt diferite pentru copii, pentru că despre ei am interpretat legitimitatea. Căsătoria respectivă e recunoscută de Dumnezeu. Contextul e posibilitatea separării de necredincios, și Pavel zice că nu e cazul. Copiii sunt cei legitimi. Eu am folosit mai degrabă în sens spiritual, că fiind copii de credincios, au legitimitate în Biserică, acces cu drepturi depline în poporul lui Dumnezeu. Dacă asta nu s-a înțeles, poate trebuia să mă exprim mai pe larg. Soțul/soția necredincioși au și ei acces în congregație prin perechea credincioasă, dacă doresc, ceea ce le conferă posibilitatea expunerii la adevăr. Acesta e sensul "sfințirii".
@vranauflavius7877
@vranauflavius7877 13 дней назад
Madalin ce nu inteleg e urmatorul lucru la 1 Petru 3:21, tu zici ca Petru nu vorbeste de botezul in apa, dar de ce ar simti atunci sa faca precizarea ca nu e curatare de intinaciunile trupesti? Tu zici ca o face tocmai ca sa arate ca nu vorbeste despre botezul in apa, dar aici imi pare ca e ilogic firul tau argumentativ. Tocmai ca vorbind despre botezul in apa el simte nevoia sa arate ca botezul in apa practicat de catre cei ce s-au increstinat, nu este acelasi lucru cu spalarile evreiesti. Nu cred ca devenim luterani daca credem ca Petru aici vorbeste de botezul in apa. Dupa cum spune si Gavin Ortlund, botezul poate fi vazut ca o metonimie a intregi lucrari mantuitoare, la fel cum poate fi vazut si la parintii apostolici si bisericesti.
@cirjaonisim1113
@cirjaonisim1113 13 дней назад
Madalin pretinde ca "mărturia unui cuget curat înaintea lui Dumnezeu, prin învierea lui Isus Hristos" se refera ca e marturia lui Hristos care era curat in fata lui Dumnezeu. E pur si simplu apogeul fortarii exegetice a lui Madalin asupra textului. Atat e de fixat pe ideea de botez al copiilor incat ajunnge sa nege faptul ca versetul se refera ca botezul ca act e o marturie in fata lui Dumnezeu prin sau datorita invierii lui Hristos.
@mateiuonitiu5905
@mateiuonitiu5905 13 дней назад
Dacă se practică botezul copiilor mici , doar la grămadă , mai ales pruncilor care nu știu ei cum îi cheamă , nu pot vorbi, doar gînguri , nu deosebesc culorile etc. ; atunci ne întoarcem la anul 305 , cînd Biserică s-a încuscrit cu Statul , a fost o manevră politico-religioasă !! Așa fac azi catolicii , ortodocșii și toate cultele care acceptă botezul copiilor mici , inclusiv "Presbiterienii" !! Deci atenție ...😢
@pavlosgabriel8244
@pavlosgabriel8244 13 дней назад
Prietene,copii mici nu sunt botezati la gramada ci copii credinciosilor sunt botezati,este o diferenta enorma intre conceptia ta si invatatura biblica, chiar ma intreb,cand ai primit cetatenia romana,atunci cand teai nascut sau doar atunci cand ai avut discernamant, si apropo cand statul Roman ti-a dat cetatenia a sperat ca atunci cand te vei maturiza sa fii si un cetatean model dar nu a pretins ca are si garantia ca asa vei fi. Si inca o chestie, daca te-ai nascut intr-o familie crestina (nu stiu),dar daca da ma gandesc ca parintii te loau la biserica,deci tu erai in biserica nu in moschee,intelegi? Dar ce sa vezi,dupa conceptia ta tu nu erai parte din biserica,erai cumva pe langa pentru faptul ca nu erai botezat,dar de ce? pentru ca tu nu loasei hotararea sa fii botezat,pentru ca dupa intelegea ta tu hotarasti sa fii parte din biserica si nu invers, si daca am dreptate inseamna ca ai o integere diluata despre biserica,poate o forma de perfectionism
@victortotu
@victortotu 18 часов назад
Ioan 3;3 "Isus a rspuns, daca nu te nasti din nou nu vei intra in imparatia lui Dumnezeu." E clar, botezul nu te mantuieste. Exemplu, talharul de pe cruce. Taierea imprejur se face la varsta de 8 zile. Dumnezeu nu ia zis lui Isac, spunei lui taicatu sa te taie imprejur cand ai 8 zile. Tot asa si botezul. Isus a propovaduit cuvantul adultilor. Nu este nici un exemplu de familie crestina in Biblie care a botezat un adult. Dupa vremea apostolilor, primul botez facut unui adult s-a intamplat in 1525 in Elvetia. Ce ziceti ca s-a intamplat pana in 1525 cu copii botezati? Au fost salvati sau nu?
@eddan6058
@eddan6058 13 дней назад
Le-a zis să facă ucenici din copii sau din maturi? Mă refer la context din Matei 28…
@dumitrucostin
@dumitrucostin 10 дней назад
Lipsă clară de echidistanță în prezentarea argumentelor. Andrei, ai făcut-o intenționat?
@Apologiareformata
@Apologiareformata 9 дней назад
Eu n-am controlat argumentele
@Geneza-Genesis
@Geneza-Genesis 12 дней назад
Domnul Promoroacă este șiret, se vede că nu este serios! Eu cred că el este ateu dar cunoaște Biblia și o predică. Alt motiv când este șiret, bebelușii sunt bebeluși și copii cu discernământ sunt altceva. Și încă o întrebare, fiecare suflet va fi judecat pentru și pentru fapte, păcat un bebeluș sau un avortat a fost pecetluit Cu focul veșnic din principiu!!!?
@radu186
@radu186 9 дней назад
Nu îl judeca așa aspru, eu cred că el își dorește foarte mult ca, copiii lui să aibă un fel de “asigurare” pentru a ajunge în cer și toată interpretarea lui pornește din dorința aceasta care în sine nu e rea dar nu e biblică!
@marcusdumitru
@marcusdumitru 2 дня назад
@@Geneza-Genesis nici un inocent nu va ajunge in Focul Cel Veșnic. Dacă nu a comis păcate (nu a apucat), deși are natura muritoare și coruptă a lui Adam, aceasta este rezolvată de Cristos care prin moarte și înviere condamnă firea și salvează persoana. Pruncii, avortații, cei cu handicap mental sever care n-au capacitate morală, sunt salvați prin har direct fără nevoie de vreo pocăință sau credință. Acestea sunt cerute doar persoanelor cu capacitate morală ale căror păcate sunt imputabile.
@cllau1985
@cllau1985 12 дней назад
Madalin Potoroaca prezinta idei personale de foarte multe ori, idei care nu reprezinta deloc perspectiva reformata asupra botezului din pacate. Era bine daca erau prezentate ideile de baza si biblice care sustin botezul copiilor credinciosilor astel incat cei care asculta sa inteleaga clar perspectiva. Dezbaterea lasa multe intrebari nerezolvate pe care baptistii le au in continuare si din punctul meu de vedere se pare ca au fost bagati in si mai multa ceață.
@danoctavian8184
@danoctavian8184 13 дней назад
1:08:58 aceasta este interpretarea sa personala si nu perspectiva la care adera majoritatea reformatilor si tocmai daia niciunul dintre ceilalti 2 nu au mai auzit de ea. Inteleg orice credobaptist care auzind asta i se pare o bazaconie, pentru ca chiar este.
@andrianformanciuc211
@andrianformanciuc211 10 дней назад
Eu cred că problema botezului de la 1Petru 3:21 trebuie de privit in ansamblu în tot contextul epistolwi si de atras atentia încă din cap. 1, primele versete că se referă Petru la diaspora evreiască crestină (deci la cei mântuiti) imprastiată in peninsula Asia Mică si se referă la ei ca nascuti din nou deja, (chiar aleși cap1:1) câteva exemple: 1Petru 1:23; 2:10; și mai ales, 2:2 unde le spune că sunt prunci nascuti din nou de curând (îi indeamnă in rest la ascultare) și chiar să sufere pentru Hristos si chiar au suferit cu incercarea de foc de la 1Petru4:12-14 citiți. Cât priveste imaginea(icoana) ca model din 1Petru 3:21 face aluzie la versetul 18 de mai sus despre suferinta si rabdarea lui Hristos mergând la moarte ca ascultare si a avut biruință, ca si Noe cu fii lui in corabie au avut de suferit de pe urma badjocoritorilor din timpul lui si prin ascultare a fost salvat. Asa si acesti evrei credinciosi carora le scrie Petru le spune că chiar dacă suferă prin botezul cu apă a marturiei unui cuget curat catre D-zeu se salvează ca ucenici pentru gloria viitoare si rasplată in vesnicie, având la fel biruintă asupra badjocoritorilor si să meargă la pasul asta să nu se descurajeze, să nu dea inapoi. Da, acest botez, nu e ca botezurile evreilor de curațare trupească(asa și spune Petru, nu curatia trupească) ci marturia unui cuget curat că hotaraste in fata multor martori să-L urmeze ca ucenic ascultator pe Domnul Iisus. Acest botez in apă, nu este nastere din nou, ci indemn, (deoarece Petru îi numeste mai sus deja nascuti din nou), ci marturia unui cuget curat (a mântuitului deja cu viata vesnică in buzunar). Deci aici e botezul cu apă dar ca simbol de identificare cu moartea si invierea Lui Iisus hristos, la ascultare ucenicească declarând că el e a lui Hristos rob total in toată viata. Cazul cu propavaduirea Lui Iisus in adânc (inchisoarea duhurilor) și potopul cu arca e doar o paranteză deschisă de Petru nu esenta principală a ideii. Icoana, modelul este ascultarea suferinta, moartea, invierea și modelul de biruintă a Lui Hristos. Chiar si faptul că Hristos prin botezul in apă a aratat ascultare si ,,un fel de botez a primit prin moartea sa" Doamne ajută.
@eugensecobeanu3549
@eugensecobeanu3549 14 дней назад
Fraților, semnul cel mai clar și adevărat că o persoana indiferent de vârsta, nu bebe sau copilaș fără discernamant a fost născută din nou, a fost străpunsa de Duhul Sfânt este ca cei din jurul ei n o mai recunosc începând de a doua zi, acea persoana este schimbata în comportament, vorba, purtare... etc și mărturisește celor apropiați ca a fost cercetat de Dumnezeu, a avut întâlnirea cu Domnul. Cine a experimentat sau cine a trăit cu adevarat actul Nasterii din nou nu se poate insela, iar cei casnici, cei din jurul lui și apoi cei de la școală sau de la serviciu, nu I mai recunosc, se vede foarte clar ca e schimbat și ca este un om călăuzit de Duhul lui Dumnezeu. Se vede Dumnezeu în om, iar cei firești sau cei care fac voia diavolului îl vad și îl simt mai cu proeminenta prin,, contrastul" care este foarte mare...se vede ca e pus deoparte de Dumnezeu. Botezul lui Ioan a fost tot simbolic și ei știau ca nu apa spala păcatele ci pocăința. De aceea Domnul a subliniat importanta Botezului pocăinței lui Ioan când i a întrebat pe farisei :,, De unde a fost botezul lui Ioan, din cer sau de la oameni? " Fără pocainta nu exista mântuire. Pocăința e un dar, credința e un dar, dragostea lui Dumnezeu turnata în om e un dar si toate vin la pachet la naștere din nou. Domnul sa va binecuvinteze.
@nelucrisan376
@nelucrisan376 12 дней назад
Nașterea din nou(trecut) și proslavirea(viitor) este prin Har fără contribuția omului. Doar viața de sfințire conștientă(prezent) din punct de vedere duhovnicește e prin alegere. Mântuirea(T.P.V) este una, cum de altfel și Dumnezeu( T.F.DS) este Unul.
@vranauflavius7877
@vranauflavius7877 14 дней назад
Conform v. 16 (din 1 Corinteni 7) in traducerea John Tipei (ntsbr) versetul nu induce speranta ca sotul va fi mantuit, ci dimpotriva, are menirea sa il incurajez pe cel necrecincios sa nu tina “mortis” sa ramana cu sotul necredincios care vrea sa se desparta de el (crezand ca astfel ramanand impreuna isi va mantui sotul)
@bettersleep7524
@bettersleep7524 13 дней назад
Pace, bine punctat, să știți că, chiar și în ediția Cornilescu, exact același mesaj este transmis de către apostolul Pavel, în concordanță cu versetul 15. Multă Pace 🙏🏽❤️
@loveliveandpray1431
@loveliveandpray1431 14 дней назад
Am o intrebare care e diferenta intre a duce copilul la binecuvantare si a boteza.. Daca e el se va boteza candva in viitor de ce trebuie dus la binecuvantare (de ce practica asta in biserica)? Va rog daca vreti sa raspundeti ca pentru mine deocamdata e o dilema practica asta .. Multumesc fiti binecuvantati
@benoneiontudor4110
@benoneiontudor4110 13 дней назад
Domnul Isus a chemat la El copilașii ca sa-i binecuvinteze
@danoctavian8184
@danoctavian8184 13 дней назад
Practica binecuvantarii copiilor dupa textul din Numeri 6 este inceputa de anabaptistii in secolul 16 ca o incercare de a isi dezpovara cugetul de tulburarea faptului ca nu ii face nimic copilului. Pentru ca orice credincios intelege ca copilul sau este distins de copiii necredinciosilor, exista o dorinta de face ceva acelui copil. Practica binecuvantarii este intradevar gresita, intrucat Numeri 6 nu ni se aplica. Acea binecuvantare era specifica pentru Israel, si sa o invoci acum este un act gol. Oamenii promit ceva ce Dumnezeu nu promite, intrucat acea binecuvantare era in stransa legatura de legamantul mozaic in care nu ne aflam. Botezul pe de alta parte, corespunde cu noul legamant in care ne aflam, si deci este corect sa il aplicam si copiilor nostri pentru ca promisiunea spalarii pacatelor si iertarii prin sangele lui Hristos este si pentru ei.
@EliberatPrinAdevar
@EliberatPrinAdevar 13 дней назад
@@danoctavian8184 interesant. Sa inteleg ca si tu esti paedo-baptist?
@ionelvasiloni7271
@ionelvasiloni7271 13 дней назад
​@@danoctavian8184 Nu se poate merge la botezul biblic,dacă nu ai nasterea din nou.Botezul nu mîntuiește.Botezul e mărturia unui cuget curat ca ești ascultător de Cuvîntul Domnului.
@MIRA.C.A
@MIRA.C.A 13 дней назад
@@loveliveandpray1431 practica binecuvântarii copiilor in forma ritualică din ziua de azi NU ESTE BIBLICĂ. Copiii sunt deja o binecuvântare de la Dumnezeu, iar datoria părinților este de a-I duce la Hristos în fiecare zi prin:rugăciune, sfătuire din Cuvânt, etc..
@siNedd95
@siNedd95 4 дня назад
Ce atitudine sireata si lipista de smerenie are Madalin. Se vede scopul video-ului.
@GinaMusk
@GinaMusk 7 дней назад
Beni a fost foarte mult interrupt…
@alexandrurotariu2616
@alexandrurotariu2616 11 дней назад
O singură mențiune. Hristos apare în Didaiha încă din introducere. Nu înțeleg ce bază are afirmația cum că în Didahia nu apare Hristos în primele 7 capitole.
@TheBibleExegete
@TheBibleExegete 10 дней назад
Deși nu apare numele Hristos sau Isus, Acesta e citat încă din primele cuvinte ale cărții. Versete întregi sunt citate din Evanghelii, cuvinte ale Mântuitorului. Nu văd relevanța că numele Hristos apare. Numele „Dumnezeu” e menționat din primul capitol și cel de „Domn” din capitolul patru. Sigur, se poate încerca discretiarea Didahiilor, dar dacă tot o facem, să o facem în elementele de substanță.
@EliberatPrinAdevar
@EliberatPrinAdevar 2 дня назад
Sa inteleg ca voi considerati primele 7 capitole, calea vietii , un rezumat fidel scripturii in ce priveste evanghelia? Intrebarea nu e daca apare numele Domnului Isus sau cuvinte Sale citate ci daca asta considerati si voi ca fiind calea vietii sau evanghelia. Discreditarea Didahiei tine din perspectiva mea de continutul problematic, inclusiv cand vorbeste de cina.
@andrianformanciuc211
@andrianformanciuc211 13 дней назад
Eu văd legatura din intregul contextal cap.7 din 1 Corintei: de la versetul 2 explicatia pentru considerarea apostolului Pavel cu privire la necurăția copiilor că ar ieși că sunt ,,nascuți din curvie" (cum era exprimarea aceasta la evrei să nu fie nascut din curvie), fapt inexistent in acest caz in conceptia Lui D-zeu si a lui Pavel prin asigurarea că ei copii sunt sfinți, spre deosebire de sotul necredincios care e sfintit doar prin intermediul celuilalt soț credincios sfânt. Deci situl necredincios chiar dacă e sfintit, el trebuie personal să creadă in Domnul Iisus pentru viata vesnică ca să fie mântuit si cu statut de sfânt, nadejde pe care Pavel o descrie in versetele de mai jos 16 prin ,, ce stii tu credinciosule dacă prin.. îti vei mântui ori, ori" Însă sfințenia copiilor nu vine din botez ci dintr-un subiect scripturistic mult mai vast, despre statutul de mântuit (sau salvat cu directia cer) a pruncilor nu a copiilor mai mari capabil să creadă individual pentru nasterea din nou si primirea Duhului Sfânt în momentul credintei (prin constientizare)in Iisus Hristos Mântuitorul pentru viata vesnică exact ca maturii(ceea ce inseamnă intelegerea si credinta că Domnul Iisus pentru a noastre toate păcate s-a jertfit din trecut, prezent si viitor si ne oferă viata vesnică in dar pentru totdeauna fără riscul de a o mai pierde vreodată, adică directia garantată 100% spre împaratia Lui D-zeu). Că noi suntem pacatosi si trebuie după credintă o metanoia pentru a fi ucenic ascultator și crescând pentru productivitate ucenicească, printre primii pasi ai uceniciei primind și botezul(sau stiu eu exceptie, confirmândul pe cel de mic dar cred că e cugetul impăcat mai degrabă o rebotezare ca mărturie proprie). Botezul în apă nu mântuie cu mântuirea ce îti dă biletul de intrare in imparăție(asta se capătă doar prin credinta în Iisus, punct) ci te mântuie de a nu pierde oportunitatea si prin martiria facută in apa botezului pe altii să-i motivezi să vină la Iisus si hotarârea ta tare de al urma ca ucenic (in crestere spirituală din scriptură si in faptele bune pregatite de D-zeu in care umbli in plinătatea Duhului Sfânt) si va primi rasplată in imparatie ca cel cu 10 poli si 10 talanti si ca acel cu 2 talanți. Doamne ajută.
@naomibaram
@naomibaram 14 дней назад
Cum e cu Cornelius si fam lui?
@beniaminbenta4862
@beniaminbenta4862 13 дней назад
Au fost botezați toți cei ce au ascultat cuvântul (dacă copii mici /bebelușii ascultau cuvântul, lăsăm pe alții să zică asta)
@paulwhite1691
@paulwhite1691 12 дней назад
Presupui ca Corneliu avea bebelusi de 9 luni? De ce nu ar fi avut 3 fete de 14,15 si 17 ani? Doctrina despre botez nu se face pe presupuneri ci pe lucruri concrete.
@danoctavian8184
@danoctavian8184 13 дней назад
6:30 nu este, termenii in greaca sunt diferiti. La barbat ηγιασται descrie un proces, la copil este αγια, o afirmatie incheiata. Pentru copil este folosti acelasi termen pe care Pavel il foloseste pentru toti credinciosii la inceputul/finalul epistolelor lui.
@adrianfrincu8530
@adrianfrincu8530 12 дней назад
Cred ca trebuia accentuat ca botezul vine in urma credentei asa cum gasim scris in Marcu dar si in Faptele Apostolilor (Fapt 18:8) Dar Crisp, fruntașul sinagogii, a crezut în Domnul împreună cu toată casa lui. Și mulți dintre Corinteni, cari auziseră pe Pavel, au crezut și ei, și au fost botezați.
@ioanamoni
@ioanamoni 13 дней назад
Nu scrie in Biblie că vreun copil a fost botezat ... Într-o casă , sigur că sunt mai multe persoane , e la mintea cocoșului , dar până la a boteza un bebeluș care nu știe nimic e multă cale ...Doar că vouă vă convine să interpretați așa , daaa.. Folosiți Cuvântul lui D-zeu , selectiv , mecanic si după preferinte .Biblia nu e a ortodocsilor si nici a pocăiților , e Cuvântul lui D-zeu . Nu vă bazați pe logica voastră , că omul nu pe logică merge la D-zeu , că prin credință . Nu ar fi mai bine să uităm tot ce știm și să luăm Biblia ? Părerile noastre de fapt nu sunt a noastre , sunt a celor dragi nouă , sau a celor de care suntem impresionați , sau a scolii unde studiem fiecare ,vedem și auzim ceva și facem că toți le fac .Dacă nu ar exista aceasta practica si nimeni nu si-ar boteza copiii ,nici nu v-ați fi gândit vreodată la botezul copiilor , chiar dacă citiți in Biblie că a fost botezat el si casa lui .Scrieti-mi versetul unde se specifică botezarea vreunui copil . Fiecare acceptă lucrurile care-i convin și îi plac și uite așa în mintea umană, nu mai poate pătrunde alt adevăr . Botezarea copilului e o mare erezie !!!
@pavlosgabriel8244
@pavlosgabriel8244 13 дней назад
Buna! vad ca esti foarte dogmatica,foarte cunoscatoare si hotarata, banuiesc ca tot discursul se aplica altora dar nu si tie,corecteazama daca gresesc. Vreau sa te intreb,daca esti crestina(nu stiu),dar daca esti,iei parte la cina Domnului? daca da vreau sa te intreb,plecand de la presupozitia ca esti femeie (poza de profil),ai macar un singur verset biblic,explicit in care o femeie ia parte la cina Domnului,daca da vreau sa sa-l stiu si daca nu este dar totusi participi la cina as fi curios sa stiu interpretarea pe care te bazezi. Si mai am o intrebare,daca poti arata un singur verset biblic in care este botezat un copil al unui crestin,atunci cand ajunge la o varsta la care poate discerne. Multumesc
@cirjaonisim1113
@cirjaonisim1113 12 дней назад
@@pavlosgabriel8244 1 Corinteni 1:2 „către Biserica lui Dumnezeu care este în Corint, către cei ce au fost sfinţiţi în Hristos Isus, chemaţi să fie sfinţi, şi către toţi cei ce cheamă în vreun loc Numele lui Isus Hristos, Domnul lor şi al nostru” si apoi 1 Corinteni 11:20 „Când vă adunaţi dar în acelaşi loc, nu este cu putinţă să mâncaţi Cina Domnului” Daca pentru dumneavoastra o adresare catre sfintii din biserica din Corint exclude femeile, sunteti in cel mai bun caz un slab exeget si in cel mai rau caz un misogin. Dupa aceeasi logica dati-mi un verset (pe atat de clar pe cat pretindeti dumneavoastra de la doamna @ioanamoni) unde ne este prescris ca trebuie sa cantam in comun toti si nu unii altora (cum scrie in Coloseni 3:16) sau un alt verset prin care sa ne fie prescris ca trebuie sa predicam si toti trebuie sa asculte SI mai ales ca asta ar trebui sa ocupe o buna parte din programul de biserica. Daca e sa o luam asa, orice se poate nega, confirma sau inventa ”folosind” Biblia sau versete scoase din context. Ce a facut Madalin in partea aceasta a 2-a e un abuz exegetic. Asta demonstreaza cata incapatanare poate avea un om pana acolo in cat sa nu poata sa recunoasca ca Biblia tace despre botez si nu exista idei in Biblie din care sa extragi invatatura asta. Spre deosebire de doctrina sfintei treimi care e in ADN-ul Bibliei pe tot parcursul ei. Priviti diferenta!
@ioanamoni
@ioanamoni 12 дней назад
@@pavlosgabriel8244 Nu sunt nici dogmatică , cunoscătoare si nici hotărătă . D-stra chiar credeți că femeile nu luau Cina? Eu da, iau cina , pt că mântuirea nu e doar pt bărbați .Isus nu s-a adresat doar bărbaților , nu a făcut diferențe și nu a dat femeile la o parte , ba chiar a ridicat femeia ...la fel și ucenicii , au botezat femeile, doar una o menționez , Lidia ,etc . Așa pe scurt , că nu pot scrie kilometrii aici , vă rog citiți Noul Testament si vedeți că e scris despre multe femei . Despre botezul copiilor nu scrie , tocmai asta ziceam!!! Fiți binecuvântat 🙏🙏🙏
@GeluTimoficiuc
@GeluTimoficiuc 13 дней назад
Wolfgang Musculus (reformator pedobatpist) despre 1Cor 7: "formerly, I have abused this place against the Anabaptists, thinking the meaning was, that the children were holy for the parents' faith; which though true, the present place makes nothing for the purpose: and I hope, that, upon reading this, everyone that has abused it to such a purpose will make the like acknowledgment; I am sure they ought." Nu e nicio dovada concludenta, dar daca tot vorbim de dezbatere e un punct de vedere util.
@EliberatPrinAdevar
@EliberatPrinAdevar 2 дня назад
Salut Gelu, ai putea explica mai clar ce ai vrut sa spui cu acest comentariu? Merci
@pebune9562
@pebune9562 12 дней назад
Toate dilemele voastre sunt explicate foarte bine de către marele teolog Oscar Cullmann, într-un articol exhaustiv, zic eu. Se găsește pe net și nu cred că poate fi combătut.
@ecaterinatet6227
@ecaterinatet6227 8 дней назад
Dacă se vrea sincer Biblia explica totul Biblia se explixa cu Biblia ........
@nmarin6985
@nmarin6985 9 дней назад
Este neindoielnic faptul ca originea botezului este cerul, nascut in mintea Domnului. In Geneza, apa reprezinta "usa" prin care se face trecerea de la un nivel inferior spre alt nivel, superior, asa cum scrie ca Duhul se misca deasupra apelor, facand sa se nasca din dezordine, haos, moarte, o noua creatie, cu legi si ordine ce sustin viata. In cazul potopului, vedem o resetare, pe care Dumnezeu o face creatiei ce tindea prin pacat, spre dezordine, haos, moarte. Dumnezeu face o cernere, alegere a binelui de rau.... prin alegerea binelui de rau....indepartand raul prin moarte.... si trecand binele prin apa, spre un taram curatat de rau. O resetare. Cuvantul "botez" apare in Biblie prima data in Noul testament si se refera la lucrarea lui Ioan Botezatorul, numit "botezul pocaintei" prin care omul isi recunostea starea pacatoasa si se pocaia, apoi facea scufundarea trupului omului in apa, adica SIMBOLIC, se lepada/curata de pacat. Dupa moartea si invierea domnului Isus, ucenici practicau botezul in numele domnului Isus, prin scufundarea in apa, ce simboliza moartea omului pacatos/ingroparea cu domnul Isus si apoi ridicarea din apa, ce simboliza invierea impreuna cu domnul Isus, pentru o viata noua, omul avand acum un cuget curatat de pacat, prin credinta in Jertfa Domnului. (Romani 6:3-4) Botezul lui Ioan face parte dintr-un sir de simboluri (icoana inchipuitoare) pe care le gasim incepand cu Geneza si toate aratau spre lucrarea de salvare a omului, pe care o face domnul Isus la cruce, adica moartea si invierea Lui. In Vechiul testament gasim aceste simboluri ca de exemplu: inceputul creatiei, cand Duhul se misca deasupra apei din care se naste Pamantul capabil sa sustina viata; potopul; vindecarea lui Naaman; salvarea de la moarte, a copilului Moise (inconstient) in cosuletul de papura, in apa Nilului, de catre parinti si fica faraonului; trecerea evreilor prin Marea Rosie (adulti constienti de eveniment, copii si animale inconstiente); botezul in nor in timpul celor 40 de ani petrecuti in pustiu si chiar spalarea rituala a preotilor, pentru a putea trece din tabara pacatosilor, in cortul intalnirii, care era un loc sfant. De remarcat este faptul ca trecerea domnului Isus din lumea aceasta spre lumea cereasca, a fost facuta "prin NOR", asa cum va fi facuta si trecerea Adunarii lui Hristos, la rapirea de la final! FA 1:9 "După ce a spus aceste lucruri, pe când se uitau ei la El, S-a înălţat la cer, şi un NOR L-a ascuns din ochii lor." Căci Însuşi Domnul, cu un strigăt, cu glasul unui arhanghel şi cu trâmbiţa lui Dumnezeu, Se va coborî din cer şi întâi vor învia cei morţi în Hristos. Apoi, noi cei vii, care vom fi rămas, vom fi răpiţi toţi împreună cu ei în NORI, ca să întâmpinăm pe Domnul în văzduh; şi astfel vom fi totdeauna cu Domnul” (1 Tes. 4:16-17). Toate aceste simboluri semnifica acelasi lucru: lucrarea Duhului Sfant de trecere prin apa/nor de pe un taram al dezordinii, al pacatului, pe un taram nou, al ordinii, fara pacat si inceputul unei vieti noi. Trebuie evidentiat ca in cazul potopului, in cazul copilului Moise,in cazul trecerii Marii rosii si al vindecarii lui Naaman (necrediciosul!!! Slujitorii sai credeau ...), au fost salvate si fiinte care nu puteau sau nu voiau sa-si exprime acordul sau credinta in lucrarea de salvare. Astfel, in cazul potopului au fost salvate animale, in cazul lui Moise, salvarea au decis-o parintii, el fiind copil, iar in cazul trecerii Marii rosii au fost salvate animale si copii, care la fel cu Naaman, NU CONSTIENTIZAU SI NU SI-AU EXPRIMAT CREDINTA PENTRU SALVAREA LOR, ci actiunea de salvare a fost initiativa altor oameni. ATENTIE!!! Ba chiar vedem ca in cazul poporului evreu, TOTI cei maturi, care au trecut Marea rosie cu credinta salvarii, in deplina capacitate de intelegere, NU AU AJUNS IN CANAAN, ci doar copii, adica cei care NU au avut credinta salvarii, ci au fost botezati "in mare si nor" de altii, fara consintamantul si credinta lor. Aceste exemple sunt argumente biblice puternice in favoarea botezului copiilor mici, (vezi si Fap. 8:4-16; 16, 15, 30-39; 18, 8; I Cor. 1, 16) care la fel cu alte fiinte ce nu pot intelege si nu pot lua decizii, pot fi salvate prin decizia celor ce inteleg, a celor maturi care ii iubesc si vor sa-i salveze din taramul pacatului si sa-i aduca pe un taram al binecuvantarilor lui Dumnezeu. Toate simbolurile din Biblie au caracter didactic cu scopul de a ne intari credinta in Dumnezeu, dar multi oameni, care nu inteleg acest lucru, au facut si fac din aceste simboluri idoli, adica isi pun credinta in aceste simboluri. Asa s-a intamplat cu sarpele de arama, cu Legea, cu sabatul, cu botezul, cu painea si vinul folosite la "cina Domnului" si alte simboluri crestine cum ar fi crucea, icoanele, sfintii, ungerea cu ulei, aghiasma, care toate au fost transformate in idoli ce-l indeparteaza pe om de Dumnezeu. Chiar si "Tatal nostru", care este modelul de rugaciune pe care l-a lasat domnul Isus, a fost transformat in idol, formula magica, mantra, incantatie vrajitoreasca, folosit la descantece! Cei care slujesc acestor idoli sunt cei despre care vorbeste domnul Isus in Matei 23: 13-33. Pavel minimalizeaza clar importanta botezului prin afirmatia din 1Corinteni 1:17 „De fapt, Hristos m-a trimis nu să botez, ci să propovăduiesc Evanghelia ….” Oare Pavel nu cunostea Marcu 16:16? S-auzim numai de Bine! Ps. Poate cineva sa demonstreze ca cei 12 ucenici au fost botezati in apa, (in numele trinitatii)? Sau Apolo, care cunostea doar botezul lui Ioan, oare s-a botezat in numele trinitatii? Fapte 18:24-25 La Efes, a venit un iudeu numit Apolo, de neam din Alexandria. Omul acesta avea darul vorbirii şi era tare în Scripturi. El era învăţat în ce priveşte Calea Domnului, avea un duh înfocat şi vorbea şi învăţa amănunţit pe oameni despre Isus, măcar că nu cunoştea decât botezul lui Ioan. Apolo a fost botezat in numele trinitatii? S-auzim numai de Bine
@Achimbeniamin
@Achimbeniamin 5 дней назад
Da,se poate demonstra! Vezi Matei 28 la marea trimitere! Sau cel mai bine, explicati voi unde se aplica sau gaseste mai departe in Biblie botezul lasat de Isus! Sa fi vorbit el vorbe goale? Nu cred…
@marcusdumitru
@marcusdumitru 2 дня назад
@@nmarin6985 sunt bune aceste colecții și aprecieri. Dar trebuie făcute două precizări: Botezul nu apare prima dată în NT. In LXX sunt mai multe pasaje unde se folosește baptizo sau derivate, inclusiv în locuri precum despre Naaman, pe care l-ați pomenit. A înmuia, scufunda , uda sau spăla din ebraică sunt traduse in LXX cu botez in mai multe locuri. Dar lucrul cel mai important este că folosiți cuvântul "salvat/mântuit" in multe sensuri distincte, și nu e vorba în nici unul de mântuirea sufletului. Și asta e foarte important. Prin acele cufundări sau spălări sau udări oamenii au parte de salvare pământească, de la o situație rea la una mai bună: boala spre sănătate, condamnare la moarte, șansă de viață, străin la cetățean cu drepturi, sclav la liber, din domeniul principalităților in domeniul lui Iahveh. Chestia bună e că botezul creștin, confirm lui Petru, tot aia înseamnă, tot la scară pământească.
@gabrieldeaconu3349
@gabrieldeaconu3349 12 дней назад
Iertați-mă frați dragi, în Noul Testament nu este nicaieri menționat ca biserica ar fii practicat binecuvântarea copiilor.
@Beniamin_
@Beniamin_ 2 дня назад
Adevărat. Nu avem porunca. Dar Isus a binecuvântat copiii. Dacă părinții vin și se mai roagă o dată împreună cu biserica, asta face numai bine.
@gabrieldeaconu3349
@gabrieldeaconu3349 День назад
@@Beniamin_ multumesc de răspuns.
@palosimarton
@palosimarton 6 дней назад
Incredibil, ce ciorovaiala absurda. S-a discutat orice altceva in afara de esenta problemei, adica de maturitatea credinciosului la momentul botezului. Copilul este copil pentru ca nu este matur inca, indiferent ce declara acesta, ce credinta afiseaza, ce afirmatii "inteligente" face. Prezbiterianul are o atitudine lipsita de seriozitate, iar ceilalti doi nu vor sa-l jigneasca. Deci nu conteaza adevarul, ci e mai important sa va simtiti bine impreuna.
@FoldiImI
@FoldiImI 14 дней назад
Fraților in Domnul Isus Hristos nu vă uitați la acest teatru citiți Biblia pt că au erezi și s-ar putea că n-au nici nașterea din nou sau sunt imaturi grav ei poate sunt doar pocăiți dar totuși nu se vede credință în Domnul Isus nu inplinesc cuvântul.
@johnnyb4783
@johnnyb4783 14 дней назад
Erezii? Da ati trait o zi macar cu unul dintre cei trei sa vedeti daca au credinta de spuneti ca nu se vede credinta? Auzi si tu "teatru". Ce usor atacati oameni. Cati dintre oameni au avut bunul simt sa stea la masa ca si Beni sa vorbeasca cu ei? Domnul sa il binecuvanteze pe Beni ca a avut curajul si a venit cu o atitudine smerita sa vorbeasca despre acest subiect. Si daca sunt eretici de ce nu distruge Dumnezeu lucrarile lor? Asa usori bagam si scoate oamenii in iad, prin faptul ca spunem ca nu sunt nascuti din nou. Nu va jucati dea Dumnezeul sa spuneti cine e nascut si cine nu e nascut din nou. Si chiar daca nu vedeti credinta va puteti ruga pentru ei daca tot ati observat asta. Domnul sa se indure de d-voastra si de gandirea d-voastre si El sa va lumineze. Ma rog pentru d-voastra!
@FoldiImI
@FoldiImI 14 дней назад
@@johnnyb4783 sunt multe secte in Romania de multi ani ei trebuie să se pocăiască pt au fost avertizați
@flavicoman8622
@flavicoman8622 13 дней назад
Bro woke up and chose violence
@flavicoman8622
@flavicoman8622 13 дней назад
@Foldilml du-te si canta la alta masa cu acuzatiile astea
@Achimbeniamin
@Achimbeniamin 13 дней назад
Repeți aceleași cuvinte ca și Loloș. Meseria de papagal nu e bine plătită din câte știu...
@marcusdumitru
@marcusdumitru 13 дней назад
Băieți, nu e bine. Ba chiar e trist, că această discuție este mai degrabă în detrimentul oricăror clarificări. Amândouă pozițiile sunt greșite din start. Când vor renunța să mai lege botezul fizic in vreun fel de un statut spiritual, vor face primul pas spre adevăr. Până atunci, sunt orbecăiri. Amândoi au impresia că botezul în apă trebuie totuși să "facă" ceva, sau să însemne ceva despre o realitate spirituală. De la această pleacă restul confuziilor. Trebuie înțeles contextul primului secol. 1 Petru 3:13-22 e despre 1 Enoh. Cristos e comparat cu Enoh. El s-a dus să predice duhurilor din închisoare. Noe și ai lui sunt creștinul și casa lui, care suferă condițiile de persecuție și o viață de ne trăit, sub domnia duhurilor rele.. Mântuirea de acolo (V.21) NU e despre viața veșnică, ci despre eliberarea de sub efectele îngerilor căzuti. Asta e in capul lui Petru. Te botezi să intri in biserică, o împărăție in domeniul vizibil liberă de domnii și stăpâniri ale întunericului. Dacă nu înțelegi 1 Enoh, n-ai ce căuta să îți dai cu părerea despre Petru. "Mărturia unui cuget curat" e o traducere stângace. La Pavel, uneori Suneydesis e cuget aducă conștiință, alteor conștiență (self awareness), dar Petru folosește cuvântul cu sens de conștiinciozitate, adică râvnă pentru bine, nu stare interioară a omului. Doar când e cu sensul de conștinciozitate primește epitet: bun, rău, curat. ”Mărturia” e la tribunal, sau verdict parlamentar în urma unei anchete judiciare. E recunoașterea că Cristos a câștigat în fața demonilor, a forului interior care dă un verdict în favoarea lui Criatos, împotriva demonilor. Asta a făcut Enoh. Asta e Icoana, o amplă paralelă între situația din care omenirea a fost scăpată de sub duhuri rele pe vremea potopului, și situația în care omenirea e scăpată prin contopirea cu Cristos, prin aderarea la El, care a învins aceleași duhuri, dar la scară universala și definitivă. Dar așa cum omenirea a avut o nouă șansă cu resetarea creației la Potop, să asculte, să creadă și să fie mântuiți, așa scăpăm și noi dintr-o situație imposibilă, sub stăpânirea principatelor, a stihiilor, și ni se dă prin Biserica o șansă nouă, să credem, să ascultăm, să fim primiți în glorie, in viața veșnică. Dar doar unii din Biserică o vor primi, așa cum doar unii din arcă și din urmașii lor au profitat cu adevărat de această oportunitate. Biserica e împărăția pe pământ, ca Israelul de odinioară. Ești în poporul pământesc al lui Dumnezeu, cu beneficii, binecuvântări, oportunități pentru tine și copiii tai. Dar ai credință să fi și mântuit? Majoritatea Israelului pământesc nu a avut. Au fost lepădați. Așa e și Biserica vizibilă, pământească. Păcăleala multor neoprotestanți este falsa impresie că adunările lor sunt constituite doar din oameni mântuiți, născuți din nou. O fi un procent mai mare decât la catolici, ortodocși sau luterani, dar tot n-ai nici un control sau capacitate să discerni cine merge sus și cine merge jos. A impune botezul mare față de botezul mic e doar o amânare nejustificabilă a aceleiași iluzii, că poți tu să știi inima cuiva. Prezbiterienii cred că va avea loc conversia, Baptiștii cred că a avut loc conversia, și pe aceasta premiză aplică botezul. Amândouă sung greșite, pentru că leagă virtual botezul de conversie. Botezul are doar scop pământesc, de recunoaștere a poziției de cetățean in Biserică, cu drepturi și obligații. Nu spune absolut nimic despre starea veșniciei. Nici la maturitate, nici în copilărie. E doar certificat de aparținător. Atât. E normal să consideri pe copiii creștinilor aparținători, deci botezabili, căci intră din naștere ca ucenici. Ucenicul e un învățăcel, nu un graduat. Cine cred că doar un ”născut din nou” e ucenic ”adevărat” e un naiv care nu se uită în jur. Ucenici sunt toți aderenții. Unii foarte repetenți și care se retrag, alții care învață și nu ajung niciodată să înțeleagă materia... Aici intră Pilda Semănătorului. Dar unii se vor gradua, la venirea lui Cristos. Credința Fidelă face diferența. Domnul cunoaște pe ai săi, și nu după Botez va separa oile de capre. Vocabularul cu definiții corecte, lămurește repede situația.
@EliberatPrinAdevar
@EliberatPrinAdevar 13 дней назад
Buna Marcus, cum poti justifica ca e vb de Enoh? Mai ales ca textul nu vorbeste despre el? Si cum poti pretinde ca stii ce gandea Petru?
@GeluTimoficiuc
@GeluTimoficiuc 13 дней назад
realizezi ca 1 Enoh nu e canonica, nu?
@ionelvasiloni7271
@ionelvasiloni7271 13 дней назад
​@@GeluTimoficiucÎmi cer scuze că intervin.Cartea 1 Noh e apocrifă Apocrifele nu fac parte din Septuaginta. Domnul Isus citează foarte mult din Vechiul Testament. Nu și din apocrife.
@andrianformanciuc211
@andrianformanciuc211 10 дней назад
Ca să fie inteles mântuirea (salvare)în scriptură se pune intrebarea ,,mântuit de la ce). Mântuit doar prin credinta în Iisus pentru viata vesnică punc, (că pentru pacatele mele s-a rastignit si viată vesnică i-mi dă, dat gratis 100% pentru totdeauna, intrarea in rai, in viata vesnica)de la Locuinta mortilor(hades) si in viitor de la iad pentru rai, pentru imparătie în viata vesnică-nastere din nou, regenerare prin Duhul Sfânt, înviat de Duhul Sfânt din moarte la viață; Alt tip de mântuire este de la a nu risipi viata mea crestină pentru a pierde oportunitătile pierzând cairosul, timpul în care să umblu in faptele bune pregătite de D-zeu să umblu in plinătatea si puterea Duhului Sfânt si ca astfel să nu pierd binecuvântarile Lui aici pe pământ și rasplata in vesnicie cu cununile ceresti la revenirea Lui. Al treilea tip de mântuire urmează la parusie la revenirea lui (după 7 ani a lui antihrist) si când vom fi cu totii in slavă, după ce inaunte de cei 7 ani vom fi rapiti la cer sa fim cu Hristos la invierea prima a mortilor sfinti ce au crezut in Hristos pentru viată primind trup de slava si imrdiat transformarea noastră celor credinciosi ramasi in trup de slavă mergând prin rapire la El intâlnind-ul pe norii cerului in vazduh. Doamne ajută si mângâiere cu asta.
@romanianbrethren1569
@romanianbrethren1569 9 дней назад
Ce HAR ca au existat învățători ca J.N. DARBY! Dar cine sa ii înțeleagă argumentele când cei mai mulți au o înțelegere atât de limitată a Scripturilor?!
Далее
Q&A 2 Tabăra 5 Sola (A. Croitoru, I. Faur, A. Ghita)
1:52:43
offuri în limbi, cu Cristian Ionescu
23:14
Просмотров 22 тыс.
Dialog între un protestant și un profesor ortodox
1:00:01