Тёмный

PİA MATER ÖZET Serkan Karaismailoğlu ve Nöro-Roman…Sinir Bilim Roman 

bayram keskinbalta
Подписаться 5 тыс.
Просмотров 2,4 тыс.
50% 1

www.elmayayine...
www.instagram....
/ skaraismailoglu
Serkan Karaismailoğlu’nun daha önceki Beyinde Ararken Bağırsakta Buldum ve Kadın Beyni Erkek Beyni kitaplarını okumuştum. Tamamen kişisel gelişime dair genelde sıradan bulduğum ama kendisini okutmayı başaran türde kitaplardı. Açıkçası Pia Mater kitabını da bu tarz bir kitap sandığım için okuma konusunda pek heveslenmemiştim.
Pia Mater Serkan Karaismailoğlu’nun söylediği gibi bir Nöro Roman. Yani sinirbilimsel bilgileri bir hikaye içine yerleştirilmiş bir roman. Bir taraftan kurgulanmış bir hikaye okurken diğer tarafta bolca beyin ve onun nasıl çalıştığına dair bilgileri öğreniyorsunuz. Bilgilendirme sadece sinir ve beyin ile de kalmıyor. Bir çok konuda faydalı bilgiler var ve bunlar hikayenin akışı içinde parça parça size sunuluyor.
PİA MATER, bir roman ancak bildiğimiz romanlardan çok farklı. Yazarın tanımlaması ile o bir Nöro-Roman. Bir sinirbilimci olan Serkan Karaismailoğlu daha önce yayımlanmış olan Kadın Beyni Erkek Beyni ve Beyinde Ararken Bağırsakta Buldum adlı kitaplarından sonra ilk defa bir roman denemesiyle okuyucunun karşısına çıkıyor. Ancak bu kitabında da gene bilim var. Bildiğimiz roman kurgusunun içine ustalıkla yerleştirilen bu bilimsel veriler, roman kahramanlarının eşliğinde bir hikâyeye dönüşüyor.
Macera, bilim ve heyecanlı bir kitap okumak istiyorsanız PİA MATER tam size göre. Elma Yayınevi bir ilki daha buluşturuyor okuruyla; Serkan Karaismailoğlu ve Nöro-Roman…
Nöro-Roman: Sinirbilimsel gerçeklerin, belli bir kurgu ve hayali karakterler eşliğinde okuyucuya sunulduğu bir roman türüdür.
Adam bir türlü anlamıyordu. Beyin üzerine onlarca kitap ve araştırma okumuştu. Bu konuda kendisini önemli bir şekilde geliştirmişti ama gene de anlayamıyordu. Nasıl olur da bir başka insanı bu kadar net içinde hissedebilirdi ki. Onu gördüğü her an, sahip olduğunu sandığı bütün organlarının aslında ne kadar bağımsız ve başına buyruk olduklarını bir kez daha algılıyordu. Yıllardır beraber yaşadığı kalbi artık başkası için atıyordu, beyni desen çoktan olay yerini terk etmişti. Kendi hücreleri bile dinlemiyordu adamı. Bir insanın hücresi neden bir başkası için kendi vücuduna ihanet ederdi ki... Ama adam bir şeyden çok emindi. Tüm hücrelerinin kendisini terk edeceğini de bilse, onu gördüğü tek bir anı bile dünyada hiçbir şeye değişmezdi
Açıkçası kitabın ilk yarısını okumanızı bu bilgiler sağlıyor. Romanların başlangıcında olan karakter tanıtımları genelde kitabın en sıkıcı tarafıdır. Fakat yazar buna yaratıcı bir çözüm bulmuş ve bu tarz ilgi çeken faydalı bilgileri ekleyerek bu kısımda okurun sıkılmasını önlemiş.
Kitabın başında diğer ilgi çeken konu ise karakterlerin isimleri. Sanki bir ya da iki harf değiştirilerek tamamen farklı isimler oluşturulmuş gibi. Yanlış hatırlamıyorsam net bir Türkçe isim yok. Bu da çok ilginç bir uygulama olmuş.
Kitabın ikinci yarısında ise asıl macera başlıyor ve oldukça da sürükleyici. Aslında hikayenin iki tarafı var ve ortak kişi Tesla gibi görünüyor. Ablası aldatılması sonrası intikam düşüncesi ile yapmaması gereken bir hata yapıyor ve kendini adeta çocukken yaşadığı travma ile şeytanın kokusunu tanıyan birinin eline teslim ediyor. Adam da kadında şeytanın kokusunu alınca eline geçen fırsatı mükemmel kullanıyor ve ona bir kaçış planı sunuyor.
Diğer tarafta ise Tesla ve en yakın arkadaşı bir kavgaya karışıyor ve hayatı tamamen değişiyor. Kavgada burnu kırılan kişi aslında bir mafyaya bağlı ama hikayenin ilginç kısmı bu değil. Mafyanın başındaki kişi çocukluğundan beri Tesla’ya aşık bir tutkun. Kavga nedeni ile çocukluklarından sonra ilk kez karşı karşıya geliyorlar.
Tesla hayatı boyunca onu takip eden ama bir kere bile ona görünmeyen bu gizemli aşkı öğrenmesi ve ablasının ortadan kaybolması ile kendini bir karmaşanın içinde buluyor. Fakat kendisine hayran bu adam mafyanın başı olmakla birlikte aynı zamanda ülkenin en gelişmiş teknolojisine de sahip biri. Onun yardımı ile ablasını kandırarak kaçıran adamı buluyorlar ama hikaye burada daha da karmaşık hale geliyor.
Kitabın son bölümü oldukça karmaşık ve her seferinde insanı daha fazla meraka ve bilinmezliğe sürükleyen bir girdap gibi. Okudukça daha fazla merak ediyorsunuz, tam merakınız giderilirken yeni bir bilinmezliğin içine giriyorsunuz. Sonu ise bu merak ve bilinmezliğin tam ortasında sona eriyor.
Sanırım Pia Mater seri olacak ve ikinci kitap ile soruların cevaplarını alacağız. Ya da o kitapta da yeni sorular ile karşı karşıya kalacağız.
Son olarak kitapta dikkat çeken farklı bir nokta daha var. Serkan Karaismailoğlu karakterleri neyin beklediğini sürekli imalı bir şekilde kitapta belirtmiş. Bu da hem soru başlamadan dolaylı yoldan cevaplamış gibi durmasına neden oluyor. Bu da isimlerdeki harf farklılığı gibi okurun beyni ile oynadığı bir oyun mu yoksa sadece okura genel bir durum sunarak detayı öğrenme isteğine itmek mi?
www.elmayayine...

Опубликовано:

 

3 окт 2024

Поделиться:

Ссылка:

Скачать:

Готовим ссылку...

Добавить в:

Мой плейлист
Посмотреть позже
Комментарии : 2   
@gojo667
@gojo667 Год назад
Arkada müzik olmasaydı daha güzel olabilirdi
@elfozd5601
@elfozd5601 2 года назад
Güzel bir özet
Далее
Arachnoid Mater - Nöro Roman
6:27
Просмотров 33 тыс.
Çalıkuşu Roman Özeti
18:41
Просмотров 18 тыс.
ОВР Шоу:  Семейные понты  @ovrshow_tnt
07:21
小路飞嫁祸姐姐搞破坏 #路飞#海贼王
00:45
SON ZAMANLARDA BENİ ETKİLEYEN 5 KİTAP
10:48
Просмотров 237 тыс.
PİA MATER - SERKAN KARAİSMAİLOĞLU
8:06
Просмотров 2,3 тыс.
BACAKSIZ OKULDA KİTAP TANITIM VE ÖZET
6:20
Kim milyoner olmak ister kovulan yarışmacı!
0:58
Просмотров 3,9 млн
Dura Mater - Nöro Roman
5:34
Просмотров 25 тыс.
PİA MATER ( AŞIRI HEYECAN İÇERİR )
5:10
Просмотров 7 тыс.
ОВР Шоу:  Семейные понты  @ovrshow_tnt
07:21