@@LaTara va rog frumos vreau sa stiu varul praf cum il puneti pe teren unde puneti rosiile sau la cuibul de rosii si santul cat de adanc il faceti si le udati cu picurator sau cu furtunul cu apa prin stropire
@ Mariana Petric Noi nu am folosit var, doar mranița și coji de ceapă. Le udăm cu furtunul. Nu am măsurat adâncimea șantului. Ideea este ca apa să nu se risipească, în momentul în care udăm să se ducă acolo unde trebuie, adică la radăcină.
Cea mai buna protectie este solutia de var stins, aplicata pe locul de plantare. Are multe calitati, dezinfecteaza locul, omoare viermii sirmosi, dar si alte ,,prezente nedorite,, ingrasa locul, prin calciul continut, scade ph,ul terenului si e usor de aplicat. Poate mai sint si alte calitati, dar pe astea le vad mai principale. Spor si sanatate !
Cum soluție de var ? Nu se împrăștie varul , așa pur și simplu ? Știu că nu se pune mult să nu deregleze PH ul . Dar , oare cine știe care este ph ul pământului , că eu habar nu am . 😳🙄
Mă îndoiesc că varul stins scade ph-ul terenului, poate îl ridică...este alcalin... Sperăm că mranița pe care o folosim sa le fie pe plac roșiilor. Pe parcurs o să le mai dăm și puțină cenușă la fiecare în parte ca sa protejăm rosiile de dăunători, să le oferim un ingrasământ natural și să echilibram solul, în cazul în care mranița e prea acida...oricum voi face testul înainte. Mulțumim la fel!
A plouat foarte puțin și la noi azi. Mâine se pare că intrăm în cod galben de vreme rea. Atât timp cât plouă e mai mult decât bine, doar să nu fie grindină...am pus plasa de umbrire care protejează plantele de arsură solară dar și de grindină dar știu și eu...dacă vine piatra cât oul de găină găurește si plasă și tot....sperăm să fie bine și sa ne ferească Dumnezeu de așa ceva!!!
Îmi puteți spune va rog ce e mranita, un fel de pământ f. bogat provenit din gunoi bio? Folosiți cumva la roșii soluția aia din drojdie de bere(e plin internetul de ea) sau ce îngrășământ. Am și eu un solar mic în care plantez roșii. Dar fac totul după ureche, de fapt habar n-am. 😅Va doresc o recolta bogata,Doamne ajută.
Exact! Dar mranița trebuie să fie de minim 2 ani, altfel arde plantele. Am testat anul trecut drojdia foliar, anul acesta o voi folosi doar la rădacină. Ca îngrăsămănt, anul asta până acum am folosit doar maceratul din găinaț de pasăre. e necesar sa facem o pauză între fertilizări altfel ce-i mult strică! Vă multumim, la fel vă dorim! Doamne ajută tuturor!
Se pune ceapă si la cartofi, tot la plantare și tot contra viermilor sârmă. Noi nu am pus pentru că am păstrat-o pentru roșii, avem multe fire de plantat. Oricum, pe cartofi am aruncat puțină cenușă, sperăm să fie de ajuns aceasta metodă de prevenție și să nu avem prea mari pagube cu dăunătorii....rămâne de văzut.... N-am idee, poate e cârtița sau poate hârciogul...
Si noi mai avem multă ceapa, din fericire foarte putină a încolțit. Nu ne înduram să o folosim la capcane pentru că la noi ceapa e baza in alimentație...pun câte 3 cepe în supă ...și supa o fac o dată la 2 zile..
@@LaTara Da a încolțit aia mare .....dar banuesc că cojile de ceapă se folosesc contra viermilor de sârmă no ??? Supa e bună....m ai ales dacă ai fiert in apa aia vre un pui de casă, sau găină.......Spor la muncă !!!
Ce intresant,eu am avut probleme doar cu coropisnitele...De doi ani,seaman rosiile si alte plante in paharele de plastic de unica folosinta,cand trebuie sa le plantez definitiv le tai fundul si le ingrop in pamant paharul sa fie la nivelul solului,stiu ca coropisnitele taie planta la un cm de la nivelul solului,de cand fac acest lucru nu mi-au mai distrus nici o planta.
O idee bună, am mai auzit-o dar nu m-am îndurat să o folosesc pentru că reciclez an de an paharele si alveolele. Proabil că în viitor voi folosi și eu metoda asta dar voi înveli tulpina și rădăcina în celofan mai grosuț.
Nici noi nu am pus până acum însă am mai folosit cojile de ceapă la tratarea semințelor. Ne-am documentat un pic și am aflat că se pun în groapă, la plantarea roșiilor sau a cartofilor pentru combaterea viermilor sârmă....fiindcă am folosit mraniță netratată a trebuit să cautăm solutii de prevenție...
Sperăm să funcționeze altfel nu știm ce ne facem....ar fi o mare problemă să nu avem bulion pe timp de iarnă...cu criza asta alimentară...nici nu vreau să mă gândesc :(
Le reteaza coropisnița,asa patesc si eu.....dar cumpar otrava pt.coropisnite si fug 3 sferturi din ele.Fara otrava asta mi-ar reteza tot.Are durata de valabilitate in sol timp de 40 zile....adica o luna si ceva, ele pe unde trec si papa granulele mor.Nu afecteaza plantele si nui toxic pt.sol(otrava).