Тёмный
No video :(

Proceduri endoscopice pentru diagnosticarea și tratamentul afecțiunilor digestive 

MedLife
Подписаться 20 тыс.
Просмотров 1,5 тыс.
50% 1

Procedurile endoscopice sunt investigații imagistice prin intermediul cărora se poate examina tubul digestiv. Endoscopia digestivă superioară se realizează prin intermediul unui tub flexibil ce are o cameră video și oferă informații despre esofag, stomac, duoden cu privire la leziunile ce pot exista.
Endoscopia digestivă inferioară se mai numește și colonoscopie, iar examinarea se face tot prin intermediul unui tub flexibil, pentru verificarea intestinului gros și depistarea afecțiunilor ce pot apărea la nivelul acestuia.
Dr. Alina Bondoc, medic primar gastroenterologie în cadrul Hyperclinicilor MedLife Grivița, Titan, Life Memorial Hospital și Spitalului MedLife Titan, afirmă că endoscopia digestivă superioară le permite medicilor să descopere leziunile specifice zonelor analizate. La nivelul esofagului pot fi depistate tumori esofagiene, leziuni de esofagită de reflux sau ulcere esofagiene. În urma investigațiilor asupra stomacului se pot vizualiza și biopsia unele leziuni precum gastrita, ulcerul gastric benign sau malign.
În cazul unei afecțiuni maligne, medicul poate pune un diagnostic doar după aspectul endoscopic, dar se poate preleva biopsia dacă starea pacientului permite acest lucru. Prelevarea biopsiei poate avea și anumite contraindicații, așa cum este tratamentul în curs cu anticoagulante în cazul unei afecțiuni cardiologice.
Majoritatea pacienților se prezintă la medic pentru dureri abdominale, dar dacă medicul consideră necesar i se va efectua o endoscopie digestivă superioară, prin care se poate pune un diagnostic corect.
Referitor la pacienții cu cancer digestiv sau de alt fel, Dr. Alina Bondoc spune că au o percepție greșită asupra biopsiilor, deoarece asociază prelevarea acestora cu un diagnostic sever. Spune că pacienții trebuie să înțeleagă necesitatea unei biopsii deoarece fără un examen histopatologic nu se pot trata corect problemele depistate. Fără acest examen, medicul oncolog nu poate lua o decizie legată de citostaticele recomandate pacientului, iar chirurgul nu va opera cu viză oncologică curativă.
Prin endoscopia digestivă superioară se poate evalua o boală de reflux fără simptome și oferă posibilitatea recomandării unui tratament.
Dr. Alina Bondoc le recomandă pacienților cu patologii oncologice sau cu simptome alarmante să apele la biopsie, chiar dacă nu este o urgență. Acestea se fac inclusiv în perioada pandemiei, iar amânarea investigațiilor poate scurta viața pacienților.
Medicul este cel care poate stabili, în urma unei consultații, care sunt semnele de alarmă ce necesită efectuarea unor investigații.
Dr. Alina Bondoc le transmite pacienților că dacă se respectă regulile sanitare și anumite circuite de triaj, de excludere a aparținătorilor sau de igienă, riscul de îmbolnăvire este redus.
Bondoc Alina, medic primar gastroenterolog - medlife.ro/med...
Specialitate - medlife.ro/gas...

Опубликовано:

 

24 мар 2021

Поделиться:

Ссылка:

Скачать:

Готовим ссылку...

Добавить в:

Мой плейлист
Посмотреть позже
Комментарии    
Далее
Classic Italian Pasta Dog
00:20
Просмотров 5 млн
What Happens During a Colonoscopy?
4:48
Просмотров 4,3 млн
Care sunt simptomele unei hernii hiatale
5:36
Просмотров 9 тыс.
CROHN'S DISEASE SYMPTOMS | Becki Babbles
10:29
Просмотров 22 тыс.
Sfat de Sănătate. Ce presupune o endoscopie
5:49
Просмотров 3,4 тыс.
Cum se face corect pregătirea pentru colonoscopie?
3:53
How to Naturally Treat Low Stomach Acid
5:51
Просмотров 667 тыс.