Тёмный

Raționalizarea carburanților | Contramitologia 

RFI România
Подписаться 21 тыс.
Просмотров 3,7 тыс.
50% 1

Crizele petrolului din 1973 și 1979 au produs cutremure în economia mondială. De aceste efecte negative nu a scăpat nici România comunistă. Deoarece, după 1968 legăturile comerciale ale României cu occidentul reprezentau aproape jumătate din cifrele comerciale ale țării, economia României a fost foarte legată de dolar, de raportarea dolarului la aur și a aurului la prețul petrolului.
#Contramitologia #rationalizareacarburantilor #comunism #Româniacomunistă #industriaromaneasca #NicolaeCeausescu
Suplimentar la această problemă globală s-a adăugat industria românească de prelucrare a petrolului și produselor petroliere, pe care Ceaușescu pariase și în care investise bani împrumutați de pe piețele mondiale, desigur în valută.
Industria abia pornită (dar și prost planificată) s-a trezit că nu mai are materie primă. Cea mai mare parte a petrolului trebuia importată dar aceste devenise un bun foarte scump. Petrolul se vindea la prețuri uriașe (Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol - OPEC legase prețul petrolului de prețul aurului), dolarul în schimb nu se mai raporta la aur.
De aici au rezultat o serie de anomalii financiare care au dus la creșterea dobânzilor la credite, credite pe care România le avea deja angajate și care trebuiau plătite, cu diferite scadențe. Problema acum era că dobânzile la credite ajunseseră, rostogolite, să depășească creditele. România nu mai putea să achite nici dobânda la credite, ca să nu mai vorbim de credite. A fost perioada în care au apărut restricțiile și raționalizările de tot felul.
Ne aflăm în epoca în care a apărut măsura legală, greu de egalat, după care mașinile putea circula duminica din două în două săptămâni, pe criteriul numărului de înmatriculare: număr par sau impar, „cu soț și fără soț”, cum se spunea chiar în textul legii de atunci. Astfel că, din puținele distracții pe care la aveau românii la sfârșitul anilor 70 și în anii 80, au fost rărite și excursiile. Atunci exista o singură zi liberă pe săptămână, duminica. Nici măcar asta nu o puteai petrece cum îți doreai, în cazul în care aveai mașină și voiai să mergi la țară sau „la iarbă verde”, pentru că trebuia să aștepți duminica în care îți venea rândul să ai voie să circuli.
🔔 Abonaţi-vă la canalul nostru: rfi.my/YTro
Alăturaţi-vă nouă pe Facebook: rfi.my/FBro
Urmăriţi-ne pe X (Twitter): rfi.my/Xro
Descoperiţi actualitatea în imagini pe Instagram: rfi.my/IGro

Опубликовано:

 

27 дек 2023

Поделиться:

Ссылка:

Скачать:

Готовим ссылку...

Добавить в:

Мой плейлист
Посмотреть позже
Комментарии : 21   
@corneliaguju9567
@corneliaguju9567 6 месяцев назад
Mulțumesc 🙏🏻
@nicumatei4541
@nicumatei4541 6 месяцев назад
La inceputul anului 1984,( de noul an pana pe de boboteaza am facut in Bacau 10 000 lei ca taximetrist illegal, cred ca in fata hotrlului Decebal erau 2-3 taxiuri ), benzina era pe cartiela 30 litri pe luna ,insa eu foloseam gazolina care ii ridicam cifra octanica cu tetraetil de plumb. Ca sa ma lase,a trebuit sa duc un militia la Piatra Neamt ( noaptea) sa aiba o partida de dragster cu amanta,am asteptat pana omu' s-a descarcat😂( aproximativ 90 de minute),l-am adus la Bacau,ei si-a continuat serviciul si eu la fel.
@mishuvv
@mishuvv 6 месяцев назад
Pentru ce?!?! Pentru informari trunchiate🙃
@ciprian1979
@ciprian1979 6 месяцев назад
Oare nu era invers? Era luat în considerare ultimul număr, nu primul. Parcă ăla conta dacă e cu soț sau fără soț . În fine, aveam 10 ani la revoluție, dar eu așa îmi amintesc, poate mă înșel.
@mishuvv
@mishuvv 6 месяцев назад
Ai dreptate. Dar tinerii nostri fac jurnalism dupa ureche, din auzite si presupuneri.
@eusebiualistar
@eusebiualistar 6 месяцев назад
Oare nu era regula simplă și clară: număr cu soț, și fără soț. Asta se calculează, desigur, după ultima cifră, nu se discută dacă e vorba de prima sau ultima cifră!
@eusebiualistar
@eusebiualistar 6 месяцев назад
Cât despre idiotul ăsta care nu poate scoate două cuvinte fără să se uite pe notițe...Ce imbecili!
@4costindan
@4costindan 6 месяцев назад
Unchiul meu facea pe teximetristul cu mașina lui particulară. Ca sa nu dea prea multe explicații la milițieni dacă-l opreau, mă mai lua câteodată cu el
@tiby2006
@tiby2006 6 месяцев назад
Am mai văzut acest clip?
@decebalpuiu9320
@decebalpuiu9320 6 месяцев назад
Dupa 1981 timpul de asteptare pentru o Dacie sau un Oltcit (singurele masini care puteau fi cumparate) a depasit 5 ani. Si asta la niste preturi mai mult decat duble fata de pretul lor real.
@mishuvv
@mishuvv 6 месяцев назад
Eate si amuzant si trist sa asculti tineri vorbind despre o epoca pe care NU o cunosc. Sau o "stiu" truchiat de povestirile unora sau din amintiri din "copilarie". 1 Lipsa adica"lipsa" de benzina a fost proivocata pentru a se duce la export!! 2. Cifra luata in calcul era ULTIMA al numarului de inmatriculare. 3. NU puteai face rezerva de benzina DECAT daca nu o consumai pe cea din luna(cota)anterioara.(20 l). Daca ramaneai fara benzina pe drum apoi acolo ramaneai daca nu erai tractat sau chemai, intr-un fel, ACR-ul. 4. In Bucuresti benzina era fara cota. Provincialii puteau lua benzina doar de la anumite benzinarii(Baneasa, Pantelimon, Chitila,, poate si altele). 5 Sibiul. pe vremea lui Nicusor, era si el privelegiat avand toate facilitatile Bucurestiului(lapte, paine, carne, mezeluri, etc.,etc.)
@decebalpuiu9320
@decebalpuiu9320 6 месяцев назад
Despre articolul din ziar in care se vorbea despre "unii care fac stocuri de benzina": incepand cu toamna lui 1977 au aparut in presa articole despre "pensionari care fac stocuri de ulei si de zahar, ascunzandu-le in cavoul de la cimitir". Reteta de propaganda pentru manipulare era aceeasi.
6 месяцев назад
Clipul pare sa fie identic cu cel din data de 5 decembrie 2023 ru-vid.com/video/%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BE-Kbc-jY7jGCE.html
@elenabibescu1848
@elenabibescu1848 6 месяцев назад
Astia sunt fomisti si manipulatori, iar Hodor ar trebui anchetat pt incalcarea legii functionarilor publici, el este functionar public. Nu cunosc in ce calitate a dezvaluit niste informatii care apartin unei institutii publice. In mod normal, aceste informatii ar fi trebuit publice de catre o institutie, sau publicate online pt ca noi sa avem acces la informatii. CNSAS - este institutie publica pt a avea ei joburi, este unic in lume ca niste documente de arhiva sa reprezinte obiectul muncii pt niste desteptii. Un al scop a fost acela de a publica numai informatiile pe care ei vor si cand. vedeti cazul Basescu.
@FlorinMaghiar
@FlorinMaghiar 6 месяцев назад
Transmitem. Mulțumim pentru observație!
@aurelaurel8222
@aurelaurel8222 6 месяцев назад
​@@FlorinMaghiar in Australia 🇦🇺 😍 benzina nu sa scumpit mult dupa 24 February 2022 ( 5 lei litrul ?
@adrianfundescu5407
@adrianfundescu5407 6 месяцев назад
@@aurelaurel8222 Scoala ....? Nu prea , boss . S-A , despartit . Clasele primare . Asta unu la mana . Doi , ce treaba are cu subiectul ...? Incearca sa intelegi ce s-a zis . Despre ce e vorba .
@mishuvv
@mishuvv 6 месяцев назад
Și care este practic : contramitologia?! Care au fost miturile demontate?!?!
Далее
Paraziții | Contramitologia
28:29
Просмотров 4,6 тыс.
Moș Gerilă | Contramitologia
18:22
Просмотров 3 тыс.
Cum sărbătoreau românii Crăciunul în comunism
1:13:43
Crime și abuzuri ale Securității V • RFI România
21:37