Тёмный

Rajantakaiset kylämme, Säkkijärvi 

Подписаться
Просмотров 8 тыс.
% 174

Säkkijärvi tunnettiin nimenä jo vuonna 1396 ja vuonna 1594 Säkkijärveä kutsuttiin Viipurin kappeliseurakunnaksi. Kirkkopitäjät lakkautettiin vuoden 1865 kunnallisasetuksessa ja uusia kuntia perustettiin nopeaan tahtiin seuraavina vuosina. Säkkijärven kuntakokous pidettiin ensimmäisen kerran vuonna 1867 ja tuolloin kunta aloitti virallisesti toimintansa. Säkkijärven kunta sijaitsi Viipurin läänissä, Etelä-Karjalan alueella. Kunta rajoittui osiltaan Viipurinlahden rantaan ja näin ollen kunta oli yksi Suomen rannikkopitäjistä. Säkkijärven naapurikuntia olivat ennen talvisotaa Virolahti, Miehikkälä, Ylämaa, Vahviala, Viipurin maalaiskunta ja Viipurin lähden takana sijainneet Johannes ja Koivisto. Pitäjän maapinta-ala oli 493 km2 ja asukkaita siellä oli tammikuussa 1938 7 753 henkeä. Kunnan asukasluku oli yli 9 000 henkeä 1930-luvun alussa, kuntaliitosten jälkeen (1920-luvulla asukkaita oli 13 800, mutta asukasluku pieneni, kun osa Säkkijärven kylistä siirrettiin Vahvialaan). Säkkijärveltä muutti väkeä 1900-luvun alkuvuosina Kanadaan ja Yhdysvaltoihin ja sen myötä väestö väheni. Säkkijärvi nimi lienee tullut tunnetuksi Säkkijärven polkasta, jonka ensimmäisen version lienee tehneet Eerik Forsström ja Väinö Kähärä. Amerikansuomalainen Willy Larsen (s. 15.11.1885 Kotkassa) puolestaan esitti 1900-luvun alussa ensimmäisen virallisen Säkkijärven polkan matkalla Amerikkaan. Hän levytti polkan Amerikassa, mutta kuuluisimman version Säkkijärven polkasta esitti vuonna 1939 suomalainen Vili Vesterinen. Hän oli kuullut 1930-luvulla Säkkijärven polkasta Larsenin esittämän version ja siitä Vesterinen sovitti vuonna 1939 uuden version. Vili Vesterisen Säkkijärven polkka nousi sota-ajan Suomessa hittikappaleeksi. Viimeisin Viljo Vesterisen ja Lasse Pihlajamaan Säkkijärven polkka levytettiin vuonna 1952, sitä soitettiin runsaasti yleisradiossa vielä minun lapsuudessa.
Säkkijärven asukkaat saivat toimeentulonsa pääosin maanviljelyksestä ja kalastuksesta. Säkkijärvellä oli viljeltyä peltoa yli 6 500 hehtaaria ja yli 1 000 ha niittyjä. Teollisia työpaikkoja oli kunnassa vähän. Niistä mainitsen Ala-Hämeen Tiilitehdas, kirkonkylän saha- ja mylly, Laivaosakeyhtiö Kaleva, Nahkatehdas, Vilajoen satama ja kylien perustamia maidonmyyntiosuuskuntia. Säkkijärven Osuuskaupalla oli myymälä kirkonkylässä ja useita yksityisiä kauppaliikkeitä. Osuuskauppa perusti haaraliikkeen myös naapurikuntaan Vahvialaan. Säkkijärven kirkonkylässä oli Säkkijärven Säästöpankki ja Säkkijärven Osuuskassan konttori. Säkkijärvellä oli 32 kylää, kansakoulupiirejä ja kansakouluja oli 17. Kunnassa oli oppikoulu ja yhteiskoulu, sekä mies- ja naiskotiteollisuuskoulut. Videossa olevat valokuvat olen muuttanut värikuviksi kuvankäsittelyohjelmilla.
#Säkkijärvi
#Vahviala
#viipuri
#johannes
#Koivisto
#Vainikkala
#Virolahti
#suomenlahti
#eteläkarjala
#Karjalankannas
#Viipurinlahti
#Vesterinen
#talvisota
#Jatkosota
#Säkkijärvenpolkka
#ilomantsi
#

Опубликовано:

 

3 фев 2023

Поделиться:

Ссылка:

Скачать:

Готовим ссылку...

Добавить в:

Мой плейлист
Посмотреть позже
Комментарии : 8   
@perttijalonen4525
@perttijalonen4525 Год назад
Meillä on kotona Säkkijärveltä kotoisin oleva keinutuoli, evakkona päätynyt mutkien kautta meille Virolahteen/Pajulahti! 😍
@railijaskari3531
@railijaskari3531 Год назад
Oli mielenkiintoista suomen menetetyistä pitäjistä
@kuloa8367
@kuloa8367 Год назад
Jälleen olet Ensio tehnyt hienoa työtä ja tallentanut ensiluokkaista suomalaista historiaa jälkipolvien käyttöön. Onneksi löysin mainion kanavasi, nämä menetetyistä Karjalan kunnista tehdyt katsaukset käyvät historian oppitunneista.
@ykserkki9929
@ykserkki9929 Год назад
Valtavan työn Ensio on tehnyt meille ja tuleville sukupolville. Olisi kohtuullista että virallinen suomikin jotenkin huomioisi valtaisan vapaaehtoistyön. Kaikki osat olen katsonut. Kiitos.
@jarmomerikallio14
@jarmomerikallio14 Год назад
Asiallinen kuvaus entisestä maamme alueesta
@mikemilk2653
@mikemilk2653 Год назад
Taas tuli hyvä. Tuli vain mieleen; tuossa alkuintrossa musiikki voisi ulottua aina kylän nimen esittelyyn saakka, ja alkaa vasta sitten vaimenemaan ja loppumaan "luonnollisesti". Musiikkivalinnat sopii hyvin. Paljon olet nähtyt vaivaa ja eri lähteistä viitsitty tietoa hakea. Kiitos tästä.
@anita8473
@anita8473 Год назад
Viipurin automatkoilla 16 km rajalta olisi pitänyt kääntyä valkoisen tsasounan kohdalta ja käydä katsomassa kylää, mutta tuli pistäydyttyä tsasounassa. 💒
@pirkkojohnes8675
@pirkkojohnes8675 Год назад
Muistan Isoäitini, joka oli evakuoitu Seiskarin saarelta 1939, kertoneen että kalastajat (mun isoisä oli niistä yksi) kävivät usein Koivistolla.