Тёмный
No video :(

Reggy Simson in gesprek met Radjinder Bhagwanbali 

Reggy Simson
Подписаться 814
Просмотров 737
50% 1

Опубликовано:

 

5 сен 2024

Поделиться:

Ссылка:

Скачать:

Готовим ссылку...

Добавить в:

Мой плейлист
Посмотреть позже
Комментарии : 7   
@maxmado2051
@maxmado2051 4 месяца назад
Sot ka excuus ye suku. Bevalt het jou niet in suriname, move. Neem Santoki mee.
@AnnWol
@AnnWol 4 месяца назад
A man e’ suku moni,excuus vragen is zgn een “excuus😉(Lees onder het mom van) It’s all about the money!!!100%
@maxmado2051
@maxmado2051 4 месяца назад
Meneer kijkuit dat je je tong niet in een knoop strikt.
@teresita1320
@teresita1320 4 месяца назад
De hindustaanse contractarbeiders waren niet tot kuli gemaakt. Ze waren reeds kuli in het Britse Rijk. Kuli staat voor iemand die zwaar werk doet tegen onderbetaling. Ik heb liever dat verteld wordt dat het woord kuli in Suriname tot scheldwoord is verworden voor hindustanen. Het woord kuli komt in meer Oosterse landen voor zoals in China en Indonesië met precies dezelfde betekenis als in het Britse Rijk, het huidige India.
@AnnWol
@AnnWol 4 месяца назад
⁠​⁠@@teresita1320Vlgns het woordenboek betekent koeli een sjouwer sinds mensen geheugenis,zal dit groepje(op zoek naar meer geld?!)ook naar de door jouw genoemde landen gaan klagen? Waarom niet naar de UK? Vervolgens gebruikt dezelfde zgn “koeli” ook een soortgelijk scheldwoord naar de andere grotere groep toe in Suriname. #Normen&WaardenGebrek
@teresita1320
@teresita1320 4 месяца назад
Wat een rommelig interview. Moeilijk verstaanbaar. Elkaar niet laten uitpraten. Bhagwanbali verwijten dat hij paralellen maakt met de slavernij. Een onnodige opmerking als dat de nazaten van de slaven ook excuses moeten vragen om ‘tot neger gemaakten’. Over het woord neger is er genoeg deining geweest in Nederland. Dat woord moest maar uit de Dikke van Dale geschrapt worden, wat ook is gebeurd. Het woord negerzoen voor en lekkernij mocht niet meer gebruikt worden. Ze worden nu chocozoenen genoemd. Als de nazaten van de Brits-Indische contractarbeiders excuses moeten vragen aan de koning van UK, waarom vragen de nazaten van de slaven geen excuses aan de Ashanti koning, want hij heeft de Afrikanen laten ronselen en verkocht aan de slavenhandelaars. Dat ronselen is makkelijk geweest. ZE werden van de straat geplukt en zelfs geslagen en geketend. Het is niet eerlijk om alle schuld in de schoenen van de Nederlandse slavenhouders te schuiven. Vraag ook om herstelbetaling aan de Ashanti bevolking, omdat zij ook veel geld hebben verdiend aan de slavenhandel. Mij bekruipt het gevoel dat de nazaten van de slaven dat niet zullen doen want het zijn allemaal Afrikanen onder elkaar. Niet alle contractarbeiders, zowel Brits-Indische als Indonesische zijn onder gedwongen ‘vrije wil’ vertrokken naar Suriname. Ook onder hen was geronseld. Zonen maar ook dochters die niet meer thuiskwamen omdat ze op weg naar huis waren gekaapt om verscheept te worden naar Suriname. Omdat de slavernij in Suriname tot 1863/1873 heeft geduurd en de eerste groep Brits-Indische contractarbeiders in 1873 aankwamen, mag dat niet vallen onder ‘slavernij’. Hoe zit het dan met de eerste groep Chinese contractarbeiders die reeds in 1853 vanuit Indonesië en niet vanuit China naar Suriname werden gebracht? Waren zij dan net als de Afrikaanse slaven ook slaven, omdat ze voor 1873 al aanwezig waren? Hoe men het ook wil keren of draaien, de contractarbeiders hebben een verkapte vorm van slavernij meegemaakt. De slavernij van de Afrikanen was gruwelijk en mensonterend, die behandeling is de contractarbeiders bespaard gebleven, maar dat wil niet zeggen dat ze geen leed hebben meegemaakt. Er zijn ook vrouwen van contractarbeiders verkracht door dezelfde witte mannen. Ze werden ook geslagen niet in de mate waarin de slaven werden geslagen c.q. mishandeld. Als ze ziek waren moesten ze toch gaan werken, zo niet dan werden ze over de niet gewerkte dagen niet uitbetaald. Wijlen Anil Ramdas noemde het loon van de contractarbeiders ‘slavencenten’. Zowel Engeland als Mahatma Gandhi hebben een einde gemaakt aan overtocht van de Brits-Indische contractarbeiders naar Suriname nadat bleek dat ze niet goed werden behandeld. De slaven hadden veel pech, niemand kwam voor hen op. Ongeveer 350 jaar onder onmenswaardige wijze heel hard werken en leven is onbeschrijfelijk veel leed. Dat hadden ze mede te danken aan de Ashanti’s.