Тёмный

REZA HEMMATİRAD "SEYYİD NESİMİ" ŞİİR DİNLETİSİ. 

Reza Hemmatirad
Подписаться 4,5 тыс.
Просмотров 16 тыс.
50% 1

Kaynaklarda doğum yeri ve tarihi hakkında yeterli bilgi bulunmadığı gibi son dönem çalışmalarında da çelişkili bilgiler vardır. İran kaynakları Şîraz ya da Şirvan’da, XVI. yüzyıl Osmanlı tezkirecilerinden Âşık Çelebi Diyarbekir’de, Latîfî ise Bağdat’ta (Nesîm nahiyesi) dünyaya geldiğini söylemektedir. Nesîmî ile aynı dönemde yaşayan İbn Hacer el-Askalânî onu Tebrizli gösterir (İnbâʾü’l-ġumr, VII, 269-270). İbnü’l-İmâd da aynı bilgiyi tekrarlar (Şeẕerât, VII, 144). Türkçe divanındaki bir beytine (Ayan, Nesîmî, II, 578) ve Âşık Çelebi’nin Meşâirü’ş-şuarâ’sına (vr. 133a) göre Türkmen asıllıdır. Bunun yanında Arap olduğunu söyleyenler bulunsa da Türkleşmiş bir soydan geldiği ve ana dilinin Türkçe olduğu anlaşılmaktadır (Seyyid Nesîmî Divanından Seçmeler, s. VII). İbn Hacer el-Askalânî’nin Nesîmüddin (İnbâʾü’l-ġumr, VII, 269), Sıbt İbnü’l-Acemî’nin Ali olarak verdiği adıyla ilgili Celâleddin, Ömer vb. isimler de zikredilmiştir; ancak İmâdüddin lakabı isim yerine geçecek kadar kabul görmüştür (Künûzü’ẕ-ẕeheb, II, 125). Künyesi Ebü’l-Fazl’dır. Hemen bütün kaynaklarda ismiyle birlikte “Seyyid” unvanı da kullanılmaktadır. İyi bir eğitim görmüş, genç yaşta tasavvuf yoluna girerek Fazlullah-ı Hurûfî ile Bakü ve Şirvan’da bir süre beraber yaşamış, Hurûfîlik anlayışının en sadık temsilcilerinden biri olmuştur.
Nesîmî’nin önce Bedreddin eş-Şiblî’ye bağlandığı belirtilse de (Latîfî, s. 524) asıl şöhretini, Fazlullah-ı Hurûfî’ye intisap ederek halifesi olduktan ve onun Timur tarafından idam edilmesinin ardından kazanmıştır. Fazlullah’ın öldürülmesi üzerine Azerbaycan’dan ayrılıp Türkçe şiirleriyle tanındığı Anadolu’ya gelen Nesîmî’nin I. Murad devrinde Bursa’ya ulaştığı ve burada iyi karşılanmadığı anlaşılmaktadır. Ayrıca Hacı Bayrâm-ı Velî ile görüşmek için Ankara’ya gitmiş, Hurûfîlik’le ilgili fikirleri sebebiyle huzura kabul edilmemiştir (İA, IX, 207). Ancak Ali Şîr Nevâî’nin Nesîmî hakkında övgü dolu sözler söylemesi (Nesâyimü’l-mahabbe, s. 437) onun Orta Asya Türk dünyasında önemli bir kişilik olduğunu göstermektedir.
Anadolu’da fikirlerini yayacak ortam bulamayan Nesîmî o tarihte Hurûfîler’in Suriye’deki en önemli merkezi olan Halep’e gitti. İbn Hacer el-Askalânî, onun burada Hurûfî şeyhi olarak faaliyette bulunduğunu ve bağlılarının çoğaldığını belirtir (İnbâʾü’l-ġumr, VII, 270). Ahmet Yaşar Ocak, Şeyh Bedreddin Simâvî’nin aynı tarihlerde Halep’e uğramasının muhtemelen Nesîmî ile görüşmek amacını taşıdığını ileri sürmektedir (Osmanlı Toplumunda Zındıklar ve Mülhidler, s. 184). Halkın yanı sıra Dulkadıroğlu Ali Bey’le kardeşi Nâsırüddin ve Karayülük Osman (M. Râgıb et-Tabbâh, III, 16), Karakoyunlu Hükümdarı Cihan Şah gibi devlet adamları da fikirlerinden etkilendiler (Değirmençay, s. 40 vd.). Nesîmî şairlik gücünü fikirlerini yaymak için kullandı. “Tanrı’nın insan yüzünde tecelli etmesi” ve “vücudun bütün organlarını harflerle izah” gibi fikirleri Sünnî çevrelerde tepkiyle karşılandı. Halep ulemâsı onun ulûhiyyet iddia ettiğini, görüşlerinin İslâm’a aykırı olduğunu ileri sürerek öldürülmesi için fetva verdi. Bu fetva, Memlük Sultanı el-Melikü’l-Müeyyed Şeyh el-Mahmûdî’nin onayını alan saltanat nâibi Emîr Yeşbek tarafından boynu vurulup derisi yüzülmek suretiyle uygulandı (İbn Hacer, VII, 270; Latîfî, s. 526-527; Kınalızâde, II, 986). İbn Hacer, olayları kronolojik sırayla ele aldığı eserinde 820 (1417) yılına ait hadiseleri anlatırken onun bu yılda (İnbâʾü’l-ġumr, VII, 269), aynı eserinin bir başka yerinde ise 821’de (1418) (a.g.e., V, 47) öldürüldüğünü belirtir. Sıbt İbnü’l-Acemî (Künûzü’ẕ-ẕeheb, II, 125-126) ve İbnü’l-İmâd el-Hanbelî de (Şeẕerât, VII, 144) Nesîmî’nin 820’de (1417) katledildiğini söyler. Onun ölüm tarihini 807 (1404), 824 (1421) ve 837 (1433) olarak veren kaynaklar da vardır. Abdülbaki Gölpınarlı ise Refîî’nin Beşâretnâme’sinde Nesîmî’yi “şehîd-i aşk-ı fazl-ı zü’l-celâl” diye andığını belirterek onun bu eserin telif tarihi olan 811’den (1408) önce öldürüldüğünü kaydeder (İA, IX, 207). Kabri Halep’te kendi adıyla anılan bir tekkede bulunmaktadır. Şîraz yakınlarında Zerkan dışında bir mezarının bulunduğu kaydedilse de (Rızâ Kulı Han Hidâyet, s. 236) burası bir makam mezar olmalıdır.
Nesîmî ilâhî sıfatlara sahip olan insanın kutsallığının, saygınlığının ve özgürlüğünün korunması gerektiğini söylemiş, inandıklarını ve gerçekleştirmek istediklerini Hurûfîlik’te bulmuştur. Ona göre insan varlık güzelliğinin aynasıdır. Onu korumak, ona saygı göstermek bu güzelliğin korunması demektir. Çünkü Tanrı insan yüzünde görülür. Nesîmî’ye göre insan ceset ve ruhtan ibaret olmasına rağmen aslında daha yüce bir varlıktır. Kalenderîler tarafından takdis edilen şairin bazı şiirleri bu zümrelerin âyinlerinde okunmuştur. Nesîmî’nin seyyid olması ve Alevî-Bektaşîler’in yedi büyük şairinden biri kabul edilmesi kendisine çeşitli yerlerde mezar izâfe edilmesine yol açmıştır. Ayrıca Nesîmî bu çevrelerde şehid ve mazlum bir velî olarak çok büyük kabul görmüş, hakkında çeşitli menkıbeler oluşmuştur.

Опубликовано:

 

11 сен 2024

Поделиться:

Ссылка:

Скачать:

Готовим ссылку...

Добавить в:

Мой плейлист
Посмотреть позже
Комментарии : 17   
@ZeynepAltunoglu-nv3oy
@ZeynepAltunoglu-nv3oy 2 месяца назад
Böylesi büyük ermiş ululardan ulu can Nesimi ne derin felsefenin Derya denizler gibi sevgim çok büyük yaratıcı en güzel yere koymuştur eminin ❤ Şiir ve resim için sonsuuuz teşekkür ediyorum yüzünü temsili olsada merak ediyordum ❤
@selvibulut6194
@selvibulut6194 6 месяцев назад
Çiziminiz ve okumanız, sundugunuz şiir muhteşem.yureginize sağlık.💚💚💚
@birnurmollaoglu8117
@birnurmollaoglu8117 4 года назад
Şiir dinletiniz ve ayrıca portre çalışmanızla sanata ruhumuzu doyurduğunuz için çok teşekkür ediyorum.
@Olcaycarleone
@Olcaycarleone 2 месяца назад
Ne Muazzam Bir Şiir...
@alisirma7081
@alisirma7081 3 года назад
Muhteşem. Yüreğime dokundu.
@asiyeozkan5821
@asiyeozkan5821 3 года назад
Süperrrr Süperrrr Süperrrr👏👏👏🌹🌹
@zubeydesenol480
@zubeydesenol480 Год назад
Kul nesimi,özünü farz etme sakın,ne bilsin ham ervah likasın Hakk;ıN Hakkı bilmeyene HAK OLMAZ YAKIN
@nihalipekci5293
@nihalipekci5293 4 года назад
Muhteşem ellerinize yüreğinize sağlık 💐💙hocam
@malekperova7442
@malekperova7442 3 года назад
Aterin!Cox sag olun!..
@feşTR-81
@feşTR-81 3 месяца назад
Ağzına sağlık Keşke müzik daha kısık olsaydı.
@ser1446
@ser1446 Месяц назад
Ulu önder Mustafa Kemal ATAMIZI seviyoruz ..
@BruceLee47.
@BruceLee47. Год назад
Şu eserin Türkçe çevirisini nerede bulabilirim bazı sözleri Farsça sanırım
@asroranvar1315
@asroranvar1315 Год назад
Daha dogrusu, bazi sozleri turkce olan farsca siir.
@BruceLee47.
@BruceLee47. Год назад
@@asroranvar1315 her neyse Türkçesinj nerde bulabilirim
@rezahemmatirad3745
@rezahemmatirad3745 4 месяца назад
evet, ancak ben de kendim çevirmek zorunda kalıyorum, var olan kaynaklar güvenli olmadığından
@cumali36
@cumali36 5 месяцев назад
Nesimi burada vahdeti vucut dilinde peygamber efwndimizi anlatıyor
Далее
REZA HEMMATİRAD "ŞEHRİYAR"ŞİİR DİNLETİSİ.
5:20
Osmanlı Padişahına Yazılan MÜSTEHCEN Şiir !!!
8:10
Aşık Seyit Nesimi - Ben bu mekana sığmazam
4:38
Просмотров 496 тыс.
REZA HEMMATİRAD  ANATOMİ VE MİNYATÜR DERSİ 1
20:33
Cavit Murtezaoğlu - Sığmazam
6:10
Просмотров 239 тыс.
Muhyiddin Ibn Arabi's Prophecies That Will Amaze You
19:07