Тёмный
No video :(

Sat parasit ascuns-Ce am gasit in case? 

Informatii din Natura -Project9
Подписаться 77 тыс.
Просмотров 86 тыс.
50% 1

va prezint un sat întreg parasit,in inima sălbăticiei. vizionare plăcută

Опубликовано:

 

22 авг 2024

Поделиться:

Ссылка:

Скачать:

Готовим ссылку...

Добавить в:

Мой плейлист
Посмотреть позже
Комментарии : 548   
@gasparferencz111
@gasparferencz111 Год назад
Multe obiecte de acolo isi au locul la muzeu. “Un popor care nu-și respectă trecutul și datina creștină, un popor care își pierde credința, un popor care nu cultivă iubirea pentru moșii și strămoșii săi este un popor condamnat.” NICOLAE IORGA
@informatiimanu9
@informatiimanu9 Год назад
Așa este . Din păcate multe din obiecte vor fi prinse sub dărâmături
@slavoliub59vezelici21
@slavoliub59vezelici21 Год назад
Felicitari pentru comentariu ! Asa este,dar si pedeapsa divina ne asteapta !!
@saebica
@saebica 5 месяцев назад
Nicolae Iorga, arman etnic...
@Silviiaaa7655
@Silviiaaa7655 7 месяцев назад
Multă muncă, multă trudă pentru a face așa case.Nici nu ne dăm noi seama.Proprietarii ,batranii au murit iar copiii au plecat prin alte zări ale lumii,pentru un trai mai bun și mai ușor.Nu se vor mai întoarce înapoi în veci.Zonele sunt frumoase ca priveliște, ca natura dar condițiile sunt extrem de grele.Din păcate vor fi mult mai multe sate părăsite. De greu au plecat tinerii și nu se mai întorc la mai greu.Dar este o lecție dureroasă pentru noi.Inca odată ni se demonstrează că suntem trecători pe acest pământ și nu luăm nimic cu noi decât bogățiile spirituale și sufletești, dacă am stiut să le adunăm.Este trist să vezi cu ochii tăi ce se poate alege și din munca ta.😪🥲😔
@TheMiniSuperCub
@TheMiniSuperCub Год назад
La 4:16 "ceainicul" acela este o lampa de carbit Sadu. Se foloseau in minerit pentru a produce lumina. Era formata din 2 recipienti asezati unul peste altul, cu o garnitura de cauciuc intre ei. Recipientul de jos se umplea cu bucati de carbit, iar cel de sus era umplut cu apa. Printr-un orificiu ajustabil apa picura peste carbit, iar prin reactia chimica intre apa si carbit se degaja un gaz numit acetilena. Acest gaz iesea din lampa prin pipa din recipientul de jos, care avea la capat un arzator. Acetilena fiind un gaz combustibil, arde degajand o cantitate mare de caldura si producand o lumina foarte puternica. In acele evremuri carbitul se folosea in generatoarele de acetilena folosite la sudura si orice atelier sau mica intreprindere avea cate unul in curte, deci carbitul "se gasea" la discretie. In ultimii ani s-a renuntat la carbit, acetilena se livreaza direct in tuburi, ca si oxigenul sau bioxidul de carbon. In anii 80-90 acele lampi la mai foloseau pescarii, vanatorii si pasionatii de speologie.
@informatiimanu9
@informatiimanu9 Год назад
Va mulțumesc pentru informații
@georgecoman5342
@georgecoman5342 Год назад
Da asa este, iar pe masa langa lampa, sunt 3 bazine de apa cu acel carlig care se agata de armatura unde doreai sa ai lumina. Iar cele 2 orificii prin care iesea gazul se numea brener.
@viorel6751
@viorel6751 Год назад
Și în minerit
@viorel6751
@viorel6751 Год назад
Carbidul se folosea in minerit pentru iluminatul locurilor de muncă.
@mariusflorea5214
@mariusflorea5214 Год назад
@@georgecoman5342 Corect ! Iar brenner , e un cuvânt , care provine din limba germană , şi înseamnă arzător !
@gabicozmoi9477
@gabicozmoi9477 Год назад
Asteptam în continuare asemenea videoclipuri despre locuri uitate dar si informatii despre ciuperci, plante, natura noastră! Mai bine ca tine nu o face nimeni. 🤗
@mihaelaprodan622
@mihaelaprodan622 Год назад
In casa cu etaj în pod era un jug de boi și coarnele de la un plug și plăcuța cu găurile este de la stativele ( războiul) de țesut.
@vioricabaluta3914
@vioricabaluta3914 Год назад
Piesa aceea de fier se numeste calapod.Era folosit la reparatia incaltamintei.Cel putin asa se numeste in zona mea.
@informatiimanu9
@informatiimanu9 Год назад
Va mulțumesc pentru informații
@carmenionelamiler8536
@carmenionelamiler8536 Год назад
Da,așa este si la noi se numea la fel. Și bunicul meu avea un astfel de calapod in magazie,dar mai mare. Mai repara/bătea câte o țintă la un pantof sau gheată,când se desprindea talpa.
@mosclaudiu
@mosclaudiu Год назад
Cred că sunt de la războiul de țesut! Primele două din lemn sunt: suveica în care se punea firul de lână și îl trecea prin războiul de țesut, iar al doilea este fusul care se folosea la toarcerea lânii (am copilărit și eu într-un sat din Sălaj).
@incautare8387
@incautare8387 Год назад
Foarte interesante aceste sate fara de care noi nici unul nu am fi stiut fara ca tu sa ni le prezinți, multumim pentru toate imaginile si clipurile si munca depusa.
@informatiimanu9
@informatiimanu9 Год назад
Cine știe cunoaște. Un om cu experiență în natură înțelege
@Paul-fz6ko
@Paul-fz6ko Год назад
@@informatiimanu9 uleiul în sticlă de sticlă Dacă toți oamenii care au intrat în casă erau ca noi doi Ar fi fost ordine geamurile închise ușile închise nimic distrus
@rexdacia5363
@rexdacia5363 Год назад
Informatii din Natura -Manu Project9 Felicitări pentru ceea ce faci. Oare chiar nu se găseste nimeni să revendice aceste sate minunate. Propietarii - urmasii acestor locuri nu sunt de găsit? Tinerii trebuie să aducă aceste sate din nou la viată. Dacă nu tinerii, cine? Au venit timpuri grele o să vină curând si mai grele. Dacă s-ar face mici comunităti in astfel de sate in care să se gospodărească oamenii, să se ajute intre ei. Atunci oamenii ar trăi bine. Tinerii din ziua de azi nu stiu să facă aproape nimic, nici măcar o cuadă de coasă de secure să cioplească, almiteri munca câmplui să facă, să mulgă vaca, să tragă coasa, reparatii la casă, etc. Majoritatea caselor trebuie refăcute din nou, nu se pot restaura. Mai ales acoperisul are nevoie de grinzi si căpriori noi. La fel geamuri si usi, sunt rupte, crepate si demodate. Tipic comunist, nu sunt din lemn masiv să se poată restaura. Piatra si cărămida se pot refolosii. Cărămida este mai bună decăt ceea nouă. Valoroase sunt acele locuri nu casele. Majoritatea caselor nu sunt case spatioase si fără conditii. Merită refăcute din nou, numai pentru acele locuri superbe.
@informatiimanu9
@informatiimanu9 Год назад
În satul acesta are primăria un proiect , se lucrează la un drum de acces mai facil , după, probabil restaurarea caselor ,sau fiecare cum v-a dorii sa cumpere etc.
@nicusalistean
@nicusalistean Год назад
Da, păcat! Unealta aia este jugul boilor (de unde și vorba; „Trag la jug ca bou' "), iar tabloul acela este realizat din bucăți de furnir de nuanțe diferite, tăiate în forme ( ca un puzzle ), lipite cu aracet, șlefuite și apoi date cu lac. Am făcut și io la Casa Pionierilor!
@informatiimanu9
@informatiimanu9 Год назад
Va mulțumesc pentru informații. O zi buna
@lilianaerdei137
@lilianaerdei137 5 месяцев назад
Felicitări, respect și admirație pentru tot ce vedem datorita dvs.!
@informatiimanu9
@informatiimanu9 5 месяцев назад
Sănătate multa și toate cele bune va doresc. Va astept si la următoarele videoclipuri.
@danutbaran192
@danutbaran192 Год назад
O zona extrem de sălbatică și frumoasa în același timp , felicitări pentru efortul depus 🙂
@traianmihai1254
@traianmihai1254 Год назад
Asa avrut cel care a omorut comunismu alah de el ducase sa nul mai vedem si numele sa nu mai fie
@fanicadobre2434
@fanicadobre2434 Год назад
La război de țesut
@fanicadobre2434
@fanicadobre2434 Год назад
Aia e suveică și cu fus
@fanicadobre2434
@fanicadobre2434 Год назад
Țesea lumea la războaie pentru astea erau obiectele care leați arătat
@marieamititelu5270
@marieamititelu5270 Год назад
I a toate monedele ca sunt importante m sanatate
@ionguzun
@ionguzun Год назад
Salut, la min 10... obectu luat în mână se numește SUVEICA în care se așază ața de lână. Se folosește la țesuty la STATEVI/RĂZBOI (în diferite regiuni se numește diferit. Scândurica cu găuri la fel este unealta de la statevi, pentru a regla întinderea ațelor/pânza împletită în lungimea lor. Mulțumesc pentru filmele d-stră care îmi demonstrează arta muncii a românelor. La minutul 13 sunt uneltele a stativelor (carcasa). Sunt relicve istorice ca artefact de mare preț. În această gospodărie se țesea țoluri, păretare, prosoape și posibil pânză pentru haine și saci... Lucruri extraordinare din timp... La min 20, este JUG la care se înjuga boii ca se unea la car/plug etc.
@lorenadreghici3510
@lorenadreghici3510 Год назад
Păcat ca au rămas așa ,mulțimi pentru noul clip realizat ca de fiecare data cu informații utile și imagini superbe ❤️
@informatiimanu9
@informatiimanu9 Год назад
🥰
@mariapaul3609
@mariapaul3609 Год назад
Ce gospodării frumoase și ce oameni gospodari au fost...se observă prin lucrurile rămase de la fiecare gospodărie!
@informatiimanu9
@informatiimanu9 Год назад
Au fost odată, întrebarea e , mai sunt acum astfel de oameni ? Sunt dar foarte puțini
@adi5407
@adi5407 Год назад
Dacă erau gospodari nu le părăseau.
@informatiimanu9
@informatiimanu9 Год назад
@@adi5407 nu judecați în felul ăsta , din ce știu eu cei care le-au construit și îngrijit au murit de bătrânețe, ultimul om din sat trăind singur în sat timp de 10 ani încăpățânanduse sa nu plece . Mergând prin păduri ore până la primul magazin să își mai cumpere provizii . Urcând cu ele in spate la peste 70 de ani .pleca dimineață ajungea seara .putem spune că și sistemul a contribuit, nu a dat doi bani să facă un drum ,să tragă curent etc. Restul de tineri care au venit au plecat spre zone mai bune , mai ales după căderea comunismului .
@adi5407
@adi5407 Год назад
@@informatiimanu9 Nu judec, dar bănuiesc că unii dintre ei au avut copii sau nepoți. Aveau o obligație morală să nu le lase în pagină. Cât timp am avut bunici, ce n-aș da să îi mai am, nu am lipsit să le fiu aproape. După ce au murit, la un timp am dat casa unora oameni care au grija de de ea și locuiesc în ea.
@doinad7363
@doinad7363 Год назад
Camerele sunt f mari cu derestre luminoase . Nu mi imaginez din ce traiau oamenii ca mereu a fost saracie peste romani . Animalele pasari mananca nult si din cumparat . Diatantele pana la un magazin greu de parcurs. Azi daca vrei sa stai ce sa faci acolo ? Ar fi grea viata unora in putete . Vine repede batranetea si ramane omul izolat . Crezi ce zic ?
@julianacimpan710
@julianacimpan710 Год назад
Tot respectul pentru tot ceea ce ne prezinti,pacat ca a devenit totul o ruina,nustiu daca cineva va mai putea face ceva acolo,dar nu se stie niciodata.Intradevar e o priveliște minunata
@informatiimanu9
@informatiimanu9 Год назад
Va multumesc
@janakrisztian7935
@janakrisztian7935 Год назад
NU MAI VINDETI PAMANT STRAINILOR!! CEREM LEGI IN ACEST CONTEXT!
@adisornarcis480
@adisornarcis480 Год назад
Corect.Pe băiatul ăsta îl mănâncă în fund .Că din cauza lui mâine poimâine auzim că satul ăla a fost cumpărat de străini. 😥😭😱
@saebica
@saebica 5 месяцев назад
Si daca e cumparat de straini, ce? Ce crezi ca o sa faca? O sa construiasca case cum nu sunt in stare putorile care au fugit de acolo! @@adisornarcis480
@getamihai7785
@getamihai7785 Год назад
Ce ai găsit în pod , fac parte din atelaje de pe vremea aceia iar jos ai găsit o suveică ptr-. țesut și un fus pentru tors lina
@mihaelaprodan622
@mihaelaprodan622 Год назад
Peste munte este mănăstirea Prislop (doar cu piciorul și doar dacă știe cineva locurile). Pe hartă arată aproape. Da nu e de mers singur. Fai e locuri.
@informatiimanu9
@informatiimanu9 Год назад
Am fost eu , te poți rătăcii foarte ușor și zona este plina de haite de lupi și urși . Drumul extrem de abrupt . E muntele Curatului între ele
@remusmarian4718
@remusmarian4718 Год назад
Salutări la toată lumea Mă abțin de la alte comentarii , vreau să prezint obiectele prezentate ; Lampă cu carbit Lada zestre Piese pentru războiul de tesut ; pedala , și alte acesori . Osie plug Pisa de metal în formă de -Y- , se monta cu un inel pe " cracii " osiei din fata a căruței ( cosie , car ) pentru rezistență . Acolo se monta " ruda " La care se punea * jugul * pentru vaci și boi ( pentru cai , acelaș sistem , altă construcție ) . - Carul - e rea făcut 80% din lem de esență tare . Ex.- Ruda- se caută lemn de fag , la bază, în pămînt să aibă o formă specială. Canistra pentru petrol Lada pentru haine sau alimente
@informatiimanu9
@informatiimanu9 Год назад
Va multumesc frumos pentru informații
@mihaelaprodan622
@mihaelaprodan622 Год назад
De la muzeul satului Sibiu ar știi cum se renovează, restaurează asa ceva.
@marijajonic1021
@marijajonic1021 Год назад
Buna ziua Tinere te felicit pentru Tot cea ne filmezi EU nam mai vazut asa ceva am si 61 de Ani da nam mai vazut Multumesc pentru toate filmarile Doamne ajuta 🙏📖🙏
@informatiimanu9
@informatiimanu9 Год назад
Ma bucur ca v-a plăcut, găsiți pe canal multe filmulețe cu sate parasite ,o zi buna
@lidiamihaelajauca5262
@lidiamihaelajauca5262 Год назад
Felicitări in tot ceea ce faci,îți mulțumim 💖
@magdamaier1074
@magdamaier1074 11 месяцев назад
Doamne cat ma bucur ca v am gasit,sunteti deosebit prin ceea ce prezentati!
@informatiimanu9
@informatiimanu9 11 месяцев назад
Eu va mulțumesc ca ma urmăriți, va doresc sănătate multa și toate cele bune
@elenacostache5848
@elenacostache5848 Год назад
Pacat de aceste case sunt toate din caramida si frumose case fara cuvinte
@informatiimanu9
@informatiimanu9 Год назад
Așa e
@mariapapp578
@mariapapp578 Год назад
Piesele din lemn pe care le-ai găsit sunt de la războiul de tesut
@getamihai7785
@getamihai7785 Год назад
Au rămas ruine , e de plins.Totuși unde Sint acești oameni, chiar au dispărut toți ?.
@alexandramattar2669
@alexandramattar2669 11 месяцев назад
Acele unelte din lemn,una e suveica pt razboil de tesut iar cealalta este fus sau fuior pt firul de lina,bunica mea obisniua sa lucreze cu el iar aceasta din fier se numeste calapod special pt reparat incaltaminte,tatal meu avea calapod.
@emilpriscu8934
@emilpriscu8934 Год назад
Mulțumim pt vlog mă doare sufletul cînd văd așa ceva cineva ne vrea dispariția că nație doamne ajutati te mai asteptam
@informatiimanu9
@informatiimanu9 Год назад
Așa e din păcate. Va mulțumesc și va doresc o seara frumoasa
@carmenionelamiler8536
@carmenionelamiler8536 Год назад
Același sentiment îl am și eu...durere!😢
@senna7505
@senna7505 Год назад
Eu cred ca parte din lucrurile văzute (fus pentru tors lână, suveică pentru tesut la război, tigaie cu coada lungă, alte parti ale războiului de tesut, etc.) ar trebui duse la un muzeograf, care sa le reconditioneze si sa le expună vizitatorilor unor muzee etnografice. Ca doar suntem în tara lucrului bine facut....de noi, nu de cei care doar crează lozinci....
@informatiimanu9
@informatiimanu9 Год назад
E periculos să te bagi in pod după toate ,și trebuie carate prin pădure kilometri. Nu cred că pot fi salvate
@Silviiaaa7655
@Silviiaaa7655 7 месяцев назад
Este chiar o idee foarte bună .😢
@marinelacarpa1954
@marinelacarpa1954 Год назад
Doamne mi s a făcut pielea de găină când am văzut atâtea gospodării părăsite,mai ales că în ziua de azi unii oamenii stau pe străzi dar asta e, nu puteai sa mergi km sa ți faci provizii prin păduri sau drum neasfaltat,păcat Romania e cea mai frumoasa țară!
@mariustanase7396
@mariustanase7396 Год назад
Obiectul de fier se numește calapod și se folosește la cizmarie
@mirelapitian7487
@mirelapitian7487 Год назад
Placuta de lemn cu gauri este de la Razboiul de tesut covoare sau paturi, iar cea ovala de lemn este tot de la razboiul de tesut este suveica de ata care se punea ghemul de ata si se trecea dintr-o parte in alta cind teseau si schimbau ritmul tesutului.iar parul de lemn cu capat patrat este picioru razboiului.
@informatiimanu9
@informatiimanu9 Год назад
Va mulțumesc pentru informații
@mariapredescu7036
@mariapredescu7036 Год назад
Pe vremuri sticlele se vindeau,erau refolosite,nu cum era acum,iar acel atreț din lemn se cheamă jug puntru boi. Erau boii legați la jug şi jugular era prins la ruda carului,şi aşa se trăgea carul de boi.
@corneliulucianbors1481
@corneliulucianbors1481 Год назад
Tot respectul meu pt dvs și ceea ce faceți pt.noi de ne prezinți cele mai valoroase informații ❤🤝👍👍👍
@informatiimanu9
@informatiimanu9 Год назад
Ma bucur tare mult ca va plac toate filmulețele mele, va multumesc și va salut cu respect.
@anastan5351
@anastan5351 Год назад
Obiectul acela cu găuri este de la războiul de țesut dar nici eu nu mai stiu cum se numește.
@olimpiagradinaciuc6286
@olimpiagradinaciuc6286 Год назад
O ie totul cu gauri se folosea alun i Ind ursei Pinza că sa pui mai multe fire care sa nu se încolțească. I
@olimpiagradinaciuc6286
@olimpiagradinaciuc6286 Год назад
Obiectul de fier se folosea la cizmărie,se introducea in pantof cînd reparai talpa să poți bate cuie
@olimpiagradinaciuc6286
@olimpiagradinaciuc6286 Год назад
Îmi pare RAU eu scriu corect și cînd apare textul complet sunt cuvinte incorecte
@olimpiagradinaciuc6286
@olimpiagradinaciuc6286 Год назад
Cana de sticla aduceai apa sfințită de la biserica sau serveai vin in pahare
@olimpiagradinaciuc6286
@olimpiagradinaciuc6286 Год назад
Cu damigeana duceai apa la cimp atunci nu erau preturi și se pastra la umbra
@emilvoin6459
@emilvoin6459 Год назад
La războiul de țesut,sunt toate obiectele acelea din. lemn
@irinaorha4735
@irinaorha4735 Год назад
Bună dimineața sănătate
@informatiimanu9
@informatiimanu9 Год назад
Sănătate, doamne ajuta , o zi frumoasa va doresc
@teodorarotaru2551
@teodorarotaru2551 Год назад
Buna ziua.Din filmulet se vede gospodarul avea Boi care ducea carul (jugul) gospodina tesea in pod se pastra stativele,urzitoarea,raschtoarea.suveica,peria de periat lana,canepa si a.
@informatiimanu9
@informatiimanu9 Год назад
Așa este , aveți dreptate.
@magdalenavulpe1530
@magdalenavulpe1530 Год назад
Exista șanse, dar cum se poate găsi foști proprietari, sau cu cine se poate vorbi pentru ele, pentru că este mult până merge cineva mai curajos și se mută acolo, că după acea vor prinde curaj și alții. Zona este superbă și cred că și pământurile sunt bune.
@informatiimanu9
@informatiimanu9 Год назад
Nu mai exista foștii proprietari, a ajuns proprietate a statului și de acolo nustiu daca s-a vândut mai departe, poate vreunui investitor , sa se salveze ceva trebuie multi bani și munca, nu cred că e posibil, cel puțin pentru case e prea târziu
@adrianmarina3278
@adrianmarina3278 Год назад
SE POATE AFLA PROPRIETARII PRIN RIMARII EI DETIN REGISTRE
@lenutaadam2747
@lenutaadam2747 Год назад
Pacat de aceste gospodarii
@veleriat124
@veleriat124 Год назад
Foarte frumos
@ioanahebbelea6277
@ioanahebbelea6277 Год назад
Chiar nu se găsește nimeni să revendice satul ăsta , că unele case au obiecte din zilele noastre.Ce-am văzut în film ,era o unealtă de reparat pantofii și o suveică de țesut la război.
@floareavoicu2905
@floareavoicu2905 8 месяцев назад
Mulțumesc frumos !
@informatiimanu9
@informatiimanu9 8 месяцев назад
Sănătate multa și toate cele bune va doresc
@marcelacercea8285
@marcelacercea8285 Год назад
Da ani 70 se folosea Rolul
@marcelacercea8285
@marcelacercea8285 Год назад
Tapet
@carmenionelamiler8536
@carmenionelamiler8536 Год назад
Da era mai ușor de folosit rolul,dar se practica și varianta:tapetul. Era o coala mare de carton cu diferite modele tăiate în interior precum flori,copaci,desene cu animale.Aceasta era pusa pe perete și ținută de o persoană iar o a doua persoană vopsea intr-o anumita culoare tăieturile din coala de carton ce reprezentau modelul.Uneori erau două rânduri de carton de tapet și altă vopsea care completa "tabloul".Spre exemplu o floare-era albă iar tulpina și frunzele verzi. Și atunci trebuiau 2 aplicări diferite🤷🏻‍♂️
@magdalenavulpe1530
@magdalenavulpe1530 Год назад
Sunt piese de la războiul de țesut
@ioanabercea229
@ioanabercea229 Год назад
Sănătate multă și multe mulțumiri pentru tot ce faceți !
@informatiimanu9
@informatiimanu9 Год назад
Va multumesc frumos, sănătate multa vă doresc
@istvanszabo9225
@istvanszabo9225 8 месяцев назад
Casa ,casele prezentate de tine ,sunt prea ramolite : - terenul in jurul caselor ar trebui asigurate-fortificate ; - copacii cu radacinile lor trebuiesc taiate ;- fundatii slabite ; - caramizile sunt inbatranite ,rupte , .... ,.... ; - eventualele lucrari de reparatii ar dura mult mai mult timp,si ar costa mult prea mult fata de o constructie la fel ,dar nou nouta .
@informatiimanu9
@informatiimanu9 8 месяцев назад
Asa este. Sănătate multa vă doresc
@razvanursadan3298
@razvanursadan3298 Год назад
Am citit pe internet de acest sat Mosoru,ultima persoana care a mai stat în satul respectiv a fost în 2007,un bătrân fost dulgher cică nea Nica i se spunea,care a ajuns să rămână aproape singur in sat de pe la inceputul anilor 90,incet să ajungă ultima persoana în viața până în 2007,chiar daca cândva satul era populat,personal nu prea cred că va mai fii relocuit din păcate 😕
@informatiimanu9
@informatiimanu9 Год назад
Nici eu nu cred că se mai poate face ceva , e prea târziu, dar na cine știe .te salut
@razvanursadan3298
@razvanursadan3298 Год назад
@@informatiimanu9 🙋
@alinbornemiza9545
@alinbornemiza9545 Год назад
@@informatiimanu9 în ce zona e satul
@marianmihai8057
@marianmihai8057 Год назад
Este f. greu de locuit în aceste locuri pustii , sălbatice va imaginați cum este iarna acolo ?.
@informatiimanu9
@informatiimanu9 Год назад
@@marianmihai8057 va spun eu ca viata acolo este foarte grea , doar un pasionat ar putea trăii asa izolat , fără curent , fără drum ,trebuie sa ai un venit,deșii acum se lucrează la un drum mai facil și poate și la rețeaua electrica. Dacă se va putea ajunge cu masina acolo și va fi curent electric se va popula 100% . Știu un sat care a fost părăsit și după ce s-a făcut un drum de acces și rețeaua electrica a început a se repopula . Dar tot trebuie luat în seama drumul lung pana în primul oraș.
@alexandramattar2669
@alexandramattar2669 11 месяцев назад
In penultima casa acela de lemn era jug de boi si de vaci atunci cind le punea la caruta si in ultima casa acela nu e ulcior e oala de lut se facea mincare in ele pe foc de leme sau linga jar,am copilarit la tara la bunici si de aceea stiu toate astea. Dumnezeu fie cu tine unde mergi si sa te ocroteasca pt ca e cam periculos si totusi este minunat ce postezi.
@informatiimanu9
@informatiimanu9 11 месяцев назад
Va multumesc frumos, sănătate multa și toate cele bune va doresc
@didinadumitru8527
@didinadumitru8527 Год назад
Foarte interesant si mult curaj sa umbli singur prin acele pustietati. Curios ca in toate casele prezentate sant foarte răvășite. In unele au intrat si animale salbatice ,dar cu siguranta nu asa au fost lasate de proprietari. O akta curiozitate am observat peturi si unele recipiente nu foarte vechi. Construcția caselor a fost solida din caramida. Satele nu foarte mari doar cativa locuitori. In general in sate ar fi trebuit sa fie si o bisericuta, dar ceea ce ati prezentat sant cateva case razlete!
@informatiimanu9
@informatiimanu9 Год назад
Nu este biserica în satul de fata și dea lungul timpului au mai stat ciobanii în casele acestea , asa se explica preturile mai noi
@ionmotataianu9869
@ionmotataianu9869 Год назад
Este un jug la care se injugau cornute mari, in principal boi, dar si vaci in gospodarii cu putere eco omica mai mica. Intr o alta casa erau unelte de tesut inrazboi _o suveica, iar acea scandurica din lemn, perforata, nu mi amintesc denumirea,tot de larazboiul de tesut. Langa suveica era un fus de tors canepa, lana, etc. Acela lung cu varf subtiat. Sanatate!
@informatiimanu9
@informatiimanu9 Год назад
Sănătate multa
@ileanaeleonoramanoila3237
@ileanaeleonoramanoila3237 Год назад
Daca ar fi cine sa curete mizereia de linga ele. Si ginditiva bine putin timp si multi vor fugi din orase pentru ca cu noua orinduire multi ar fugi si nu or avea unde. Ginditiva ca vine timpul sa lucreze pamitul ca nu o sa vrea sa iti dea nime nimic dar cei care sint invitati ar trebui sa se gindeasca
@viorel6751
@viorel6751 Год назад
Situația aceasta cu pustiirea satelor nu este specifică numai Românie se întâmplă și în alte țări de exemplu în Italia sunt peste 5000 de sate în această situație. Dar la noi oamenii au plecat din sate chipurile pt ai duce mai bine dar nu să întâmplat acest lucru.Aproape că a fost un fenomen de turmă ,o modă să plecăm și noi numai să nu dim acasă unii fac muncii pe care aici nu le-ar fi făcut niciodată de exemplul grijesc de vacile și oile străinilor iar la noi nu găsești oameni pt așa ceva li se pare o muncă înjositoare dar acolo nu .Eu nu știu ce cred acești oameni că acele țări s-au dezvoltat fără muncă cetățenilor lor așa dintr-o dată au devenit prospere cetățenii au stat cu mâinile în sân sau au fost plecați și când s-au întors au găsit bogăție .Cine cred că o să muncească în România puțini tineri care au mai rămas și bătrâni care i-au lăsat acasă și pentru a le plăti pensia muncesc tot acei care au rămas acasă
@mihaelavladu9607
@mihaelavladu9607 Год назад
Din nefericire nu cred, mai repede cladesti o casa nout decat sa investesti intr-o casa parasita si gata sa se prabuseasca.
@informatiimanu9
@informatiimanu9 Год назад
Asta mă gândeam și eu . Mai mult că trebuie dărâmate de tot și carat molozul sau folosit cumva .
@UnulOarecare
@UnulOarecare Год назад
Asta daca ai finanțe pt așa ceva
@mariasimonia5837
@mariasimonia5837 Год назад
Doamne de ce au părăsit aceste case atât de frumoase ce motiv au avut de le-au parasit
@informatiimanu9
@informatiimanu9 Год назад
Ai murit bătrânii și fiind izolat tinerii nu s-au mai întors
@elamarin2801
@elamarin2801 Год назад
Interesant totul!
@constantafercea2563
@constantafercea2563 Год назад
În chestia aia de tablă de pe fereastră țineau cutea de ascuțit coasa cu apă în ea s-o poată ascuți bine. Multă sănătate și toate cele bune.
@informatiimanu9
@informatiimanu9 Год назад
Sănătate numai bine
@danielpuscasu6683
@danielpuscasu6683 Год назад
Felicitări
@informatiimanu9
@informatiimanu9 Год назад
Va mulțumesc.
@mariapredescu7036
@mariapredescu7036 Год назад
Spune mereu unde se află,judetlțul şi satul poate aşa so găsi cinevă să mai cumpere.
@elenaely1551
@elenaely1551 Год назад
Pietrele se folosea I la arinderea focului prin frecare face scintei
@lenutarotaru3466
@lenutarotaru3466 Год назад
Ce se alege din munca omului.
@carmenionelamiler8536
@carmenionelamiler8536 Год назад
...praf și pulbere!😢 Și tot așa și de noi,oamenii...atât va rămâne din noi😔
@mariatrif6739
@mariatrif6739 Год назад
Bună ziua.acele piese de lemn sunt de la Războiul de țesut.
@informatiimanu9
@informatiimanu9 Год назад
Va mulțumesc pentru informații
@marcelacercea8285
@marcelacercea8285 Год назад
Fus suveica
@marcelacercea8285
@marcelacercea8285 Год назад
Un calapod pt cizmar
@VictoRustic
@VictoRustic Год назад
Îmi plac de numa filmările tale
@informatiimanu9
@informatiimanu9 Год назад
Ma bucur, sănătate multa vă doresc
@anatataru4446
@anatataru4446 Год назад
La minutul 13 ati gasit 3 obiecte din lemn toate se foloseau la razboiul de tesut : unu cu gauri care are la capat o sfoara ( ati gasit altul la fel dar un pic mai mare )se folosea la razboiul de tesut jos unde se schimbau itele ( cu picioarele ) ,altul ca o suveica , iar cel mare cu un orificiu in capat sustinea sulul de la capatul razboiului de tesut pe care era infasurat materialul (urzeala) care trecea prin ite si care ajungea la cel care tesea si combinat cu lana sau bumbacul de pe suveica , tras cu spata iesea materialul tesut .Acest obiect era asezat in partea dreapta a razboiului sprijinit de podea ,pentru a fi rasucita urzeala de pe sulul din capat ca sa se inainteze cu lucrul .Iertare daca nu m-am exprimat clar .
@informatiimanu9
@informatiimanu9 Год назад
Va multumesc pentru informații. Va doresc o seara frumoasa
@renata-valirusu8671
@renata-valirusu8671 3 дня назад
Piatra aceea de unde se țineau lemnele, cred că este cremene care se folosea la aprins focul împreună cu amnarul și o bucată de iască.
@mariapaul3609
@mariapaul3609 Год назад
Cred, că acele pietre sunt cremene pentru aprins focul...să vedem ce spun și alți urmăritori!
@informatiimanu9
@informatiimanu9 Год назад
Multi spun că sunt pietre de sulf folosite la dezinfectantare . Alții că se băgau la vin .
@carmenionelamiler8536
@carmenionelamiler8536 Год назад
👍Asemenea am gândit și eu,că sunt cremene.
@corneliachifu5257
@corneliachifu5257 Год назад
Nu este ceainic e lampă de minerit cu carbit. O foloseau minerii.
@LiuboviLiuba
@LiuboviLiuba 8 месяцев назад
26:18 екзистэ 26:31 шансэ 26:31 сэ 26:31 сентоаркэ 26:31 чинева 26:31
@ghitasoaita1565
@ghitasoaita1565 Год назад
Obiectul se numește jug, și era folosit pentru boi și pentru vaci, și vacile erau puse la jug.
@SebyLazarovici
@SebyLazarovici Год назад
Timpurile cand trebuie sa ne retragem in locuri retrase se apropie cu pasi uriasi!... casele astea o sa fie cautate si refacute cat de curand!.... Deja se intrevede ca suntem foarte aproape de aceste timpuri!
@vioreltudorie1120
@vioreltudorie1120 8 месяцев назад
Cetati de scapare...
@teodorateo9301
@teodorateo9301 Год назад
Acele pietricele cred ca se numea Pucioasa si se folosea la albitul lini
@informatiimanu9
@informatiimanu9 Год назад
Va mulțumesc pentru informații
@emiliapetcu4776
@emiliapetcu4776 Год назад
Buna rragule reporter. Te rog daca poti sa ne spui localitatea unde se afla. Daca au utilitati, care e cel mai apropiat oras, etc.
@tavigurza6309
@tavigurza6309 Год назад
Sulf se afuma butoaiele pentru a nu face floare vinul, la tuica nu trebuie.
@informatiimanu9
@informatiimanu9 Год назад
Va multumesc
@luminitarusu5926
@luminitarusu5926 Год назад
Bună seara, este trist dar adevărat am trăit vremurile, saltele cu paie pe vremea acea, vă urmaresc din Belgia 😢❤️🇷🇴🇷🇴
@informatiimanu9
@informatiimanu9 Год назад
Va multumesc ca ma urmăriți, va salut .
@mihaelaprodan622
@mihaelaprodan622 Год назад
Butoiul de tablă cred că era pentru petrol lampant
@monicamares2668
@monicamares2668 Год назад
Poate că e vorba de osia de la căruță ?
@MunteanuBeny
@MunteanuBeny Год назад
Penultima casa e faina tare , cu vreo 10 mii o faci boboc ..m as muta acolo! 😁
@leomarin2205
@leomarin2205 Год назад
dupa cum arata Situ-l .. au plecat si au scuipat in urma lor ☹😥😞 pacat te doare sufletul ,, asta inseamna "civilizatia" iti tai singur radacinile cei ce te urmeaza nu vor sti niciodata de unde se trag ,, am vazut sate abandonate in japonia , unde toate lucrurile desi prafuite erau la locul lor nu imprastiate nu sparte nu aruncate
@informatiimanu9
@informatiimanu9 Год назад
Multi au trecut pe acolo din momentul parasiri satului, au luat toti ce au putut. Au intors tot Nu cred ca proprietarii au lasat asa neaparat .
@LiuboviLiuba
@LiuboviLiuba 8 месяцев назад
24:20 еу 24:29 вэ 24:43 зик 24:51 мсэ 25:07 луаць 25:22 тоате 25:34 монетеле 25:49
@marinmateiuc2388
@marinmateiuc2388 Год назад
Sulful sau Pucioasa folosea la afumat butoaiele de vin toamna înainte să fie umplute cu vin.
@mihaelaprodan622
@mihaelaprodan622 Год назад
Oamenii au plecat de necaz! Nu de bine
@informatiimanu9
@informatiimanu9 Год назад
Așa e , nu e deloc ușor să trăiești în așa loc izolat
@trandafirapintilii2
@trandafirapintilii2 Год назад
În anii '70 '80 atunci se țesea se numeau războaie ce ați arătat acolo acelea lemne cu găuri se folosea la acelea războaie
@danieladobre5950
@danieladobre5950 6 месяцев назад
Da ar fi frumos să ai o casă de vacanță acolo. … să stai din mai pina în septembrie… dar cred ca județul nu are știți bani pentru drumuri și reabilitare … curent etc … păcat …. Cred să vie și timpurile cind se vor înghesui să cumpere și pe acolo
@teodorarotaru2551
@teodorarotaru2551 Год назад
🙏🙏🙏Multumesc pentru lucrul care i-l faceti.Din filmulet
@teodorarotaru2551
@teodorarotaru2551 Год назад
🙏🙏🙏💓💙💜👍👍👍
@instagram1967
@instagram1967 Год назад
O casa ne intretinuta cade prada naturii in doar cativa ani, pacat de ele. Tinand cont de prezenta peturilor si a altor produse nu cred ca au mai mult de 10- 15 ani de cand sunt parasite. Am si o lista a ,, sculelor" recunoscute de mine: 4:52 sulf folosit la aprinderea focului; 5:12 zugraveala la moda pana la cativa ani dupa ,, revolutie"; 6:20 capac de lemn; 6:27 cos de nuiele pentru bebelusi; 7:08 Crema pentru reumatism; 7:49 osia din spate a carului; 8:03 ,, coarne" de plug; 8:22 ,, scula" de la razboiul de tesut numita paleta; 9:14 ,, tigaie" obtinuta prin ambutisare, nu este fier forjat; 9:29 beciul este pentru alimente, grajdul pentru animale; 10:33 radio Albatros anii 70-80; 10:39 suveica de la razboiul de tesut; 10:52 fus de tors lana; 11:43 intaritura din otel forjat care se atasa la mecanismul in care se fixa oistea carutei; 12:10 calapod pentru reparat incaltamintea; 12:34 butoi de lemn( cazanele sunt din metal); 13:03 suveica deteriorata; 13:10 sulul urzitor de la razboiul de tesut; 13:21 paleta de la razboiul de tesut; 15:25 godin; 15:40 candela; 16:40 broasca din anii 60- 70, langa sticla de ulei; 20:25 Jug pentru vite; 22:38 vatrai; 23:27 15 bani, atat costa o Eugenia cand eram la gradinita; 24:25 frunza de stejar nu arata asa, pare a fi ulm; 24:40,, tablou" pirogravat pe suport de furnir si lacuit; 25:24 bufet din anii 70.
@informatiimanu9
@informatiimanu9 Год назад
Multumesc pentru informații. O zi frumoasa va doresc
@victorisip7326
@victorisip7326 8 месяцев назад
La stative se folosea aceia care ai gasit la doua casi aceia gaurita si sulu tot la stative de tasut la panza. Care facea din ea camasi.
@marianmarian1821
@marianmarian1821 Год назад
Superbe acele locuri.
@bitireflorenta3424
@bitireflorenta3424 8 месяцев назад
Am descoperit de citevz zile aceste voturi și stau numai cu tel. în mina scula cu gauri e de la războiul de țesut! Aveam și noi acasă, Mama mea și bunica temeau iarna !teseau
@SharpLikeAtV
@SharpLikeAtV Год назад
Pot sa jur ca aud pe fundal oameni vorbind, și nu e singurul clip in care aud. 14:40
@gatusabastian9907
@gatusabastian9907 Год назад
Buna dimineata tuturor va salut din londra.. foarte trist,am Mai facut comentarii despre depopularea rominiei care scade foarte mult oricum peste 10-15ani vom incepe SA fim pe cale de disparitie se urmareste inlocuirea natiei noastre...
@floaremiclaus5023
@floaremiclaus5023 Год назад
Nui de lemne ie de zestre
@informatiimanu9
@informatiimanu9 Год назад
Pai asta cam așa e . Va salut,o zi buna
@gatusabastian9907
@gatusabastian9907 Год назад
@@informatiimanu9 multumesc detin dovezi..
@alexandratrandafir9136
@alexandratrandafir9136 Год назад
Spunea Vadim Tudor dar nu l credea nimeni că românii vor fi înlocuiți cu alte nati .PAMINTUL nostru i plin de singele străbunilor ce a luptat PTR a ne fie noua bine
@ioncapra7337
@ioncapra7337 Год назад
DEPOPULARE ??? VĂ VETI ÎNTOARCE CU LACRIMI ÎN OCHI !!! IAR CÎT DESRE COPII ,***UNELE FEMEI NU AU VRUT SA-I AIBĂ !!! IAU DAT LA GALEATA SAU IAU OMORÎT LA STADIL DE GAMETI !!! *** CRIME ALE LIBERTATII !!
@iulianalexandru3927
@iulianalexandru3927 Год назад
Lume care a fost civilizata preturile an saci nu aruncate ca la a tâmplărie ca civilizația de azi.
@informatiimanu9
@informatiimanu9 Год назад
Alea din saci îmi păreau a fi noi , la seturi
@carmenzoitaulrich7423
@carmenzoitaulrich7423 Год назад
Coarnele plugului,si ala cu gauri e un instrument cu care se incorda si bloca tesatura pe razboiul de tesut
@floraflorea2750
@floraflorea2750 Год назад
Foarte frumoasa zona de at.irat dar nu.cred ca sar mai muta cineva ptr ca toată lumea fuge la oraș și necesita munca multa mai ales la tot stufarisul.ala acolo și mulți bani băgate în case și multa munca asa ca omul prefera sa cumpere alta noua dar foarte frumoasa zona superba priveliste
@LiuboviLiuba
@LiuboviLiuba 8 месяцев назад
Мскулп 9:04 делататиче 9:39 апои 9:54 ькултиватор 10:14 деыер 10:36 с 8:40
@emiliapuica9564
@emiliapuica9564 Год назад
Era o suveica care se folosea la tesut in razboi, iar langa e era un fus pt tors lana sau canepa. In pod era un sul pt.razboiul de tesut.
@ancaobarsanu4230
@ancaobarsanu4230 Год назад
Sunt foarte curioasă perioada în care satul a fost părăsit?Îmi poate spune cineva,vă rog?! Foarte interesant!
@informatiimanu9
@informatiimanu9 Год назад
După 89 a început a se depopula. Ultimul om a parasit satul in 2007 ,el deja fiind singur în sat de vreo 4,5ani .
@tiberiocociumag7723
@tiberiocociumag7723 5 месяцев назад
Aici. Statul a greșit oameni ăștia. Trebuiau susținuți. Chiar daca locuiau. La sate. Trebuiau puse niste baze. De. Agricultura. Sa silvicultura. Sau ceva care se putea produce în zona respectivă
@danielnastase6794
@danielnastase6794 Год назад
Salut cît costă o casă,pe mine mă interesează mai multe terenuri din zona
@informatiimanu9
@informatiimanu9 Год назад
La primărie la Toplița, din ce știu eu preturile sunt mici
@danyandrei361
@danyandrei361 Год назад
Felicitări pentru videoclip! Dar în ce zona se afla mai exact acest sat! Iubesc acea liniște!
@informatiimanu9
@informatiimanu9 Год назад
Judetul Hunedoara
@floricaoprea699
@floricaoprea699 Год назад
Interesante locuri, greu accesibile, probabil de asta au fost părăsite de urmașii celor care sau născut acolo. E dură viața acolo!
@informatiimanu9
@informatiimanu9 Год назад
Asa este
@dordemunte27
@dordemunte27 Год назад
super videoclip, ca de obicei 👍 Este careva de vänzare?
@informatiimanu9
@informatiimanu9 Год назад
Din ce am înțeles și văzut acolo , se lucra la un drum de acces spre sat ,credca se vor pune în vânzare parcele . La Primăria Toplița se poate întreba de preț , asta daca nu cumva sa și vândut totul între timp
Далее
PEDRO PEDRO INSIDEOUT
00:10
Просмотров 2,9 млн