Тёмный

Seni "SEN" yapan şey ne? Zihin Felsefesi 

Pelin Dilara Çolak
Подписаться 528 тыс.
Просмотров 108 тыс.
50% 1

Netflix'in yeni dizisi Living With Yourself'den ilham alarak üç ayrı soruya yanıt arıyoruz:
▪️Kendinin klonu olmadığından nasıl emin olabilirsin?
▪️Seni "sen" yapan şey ne?
▪️Beyin ve bilinç aynı şey mi?
Bu sorulara yanıt ararken klonlama, benlik, bilinç, beden teorisi, bellek, yönelimsellik, fizikalizm, nitelik düalizmi, qualia, açıklayıcı gedik gibi pek çok kavramdan ve düşünürden söz edeceğiz.
🔸 Bahsedilen Düşünürler 🔸
Rene Descartes
Jean Lamarck
John Locke
David Hume
Edmund Husserl
Daniel Dennett
Paul Churchland
David Chalmers
Joseph Levine
Frank C. Jackson
Thomas Nagel
🔸Videoda yer alan dizi ve filmler🔸
▪️Living With Yourself, 2019
▪️Şahsiyet, 2018
▪️Trancendence, 2014
🔸Öneri Kitaplar🔸
▪️Patricia Smith Churcland - Nörofelsefe
bit.ly/32UYW5L
▪️Douglas R. Hofstadter , Daniel C. Dennett - Aklın G'özü
bit.ly/2BQsIg4
▪️Thomas Nagel - Zihin ve Evren
bit.ly/2Nk8cd5
🔸Kullanılan Müzik: Hawkin, Woods
Woods by Hawkin is licensed under a Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0) License
freemusicarchi...
creativecommons...
PEKİ YA BEN KİMİM?
🔻www.pelindilar...
🔻 / pelindilaracolak
🔻 / pelindilaraclk
🔻 / pelindilaracolak
🔻 / pelindilaracolak
📝 Bana Yazın:

Опубликовано:

 

29 сен 2024

Поделиться:

Ссылка:

Скачать:

Готовим ссылку...

Добавить в:

Мой плейлист
Посмотреть позже
Комментарии : 486   
@kubilaycolak5459
@kubilaycolak5459 4 года назад
O kadar çok şey öğrendimki, başım döndü. Videoda anlatılanlar son beş yılda ögrendiklerimin tamamından fazla!
@sadrialsk4185
@sadrialsk4185 4 года назад
gerçekten öyle, hatta öğrenmeyi bırak, düşünmediğim şeyleri öğrendim ben
@Tanjanu2be
@Tanjanu2be 4 года назад
Ezberin dışında felsefe yaklaşımızdan dolayı teşekkür ederim. Çünkü diğer felsefe paylaşımcıları sadece felsefe tarihinden ve ezberden bilgilerden oluşuyor, sizin farkınız ise felsefe konusunda bilgiler arasında bağlar-örüntüler kuruyorsunuz, düşünce geliştiriyorsunuz. . Bunu değerli buluyorum. Çalışmalarınız memnuniyetle takip ediyorum. Elinize sağlık.
@jahn_star
@jahn_star 4 года назад
Gerçek anlamda felsefe yapmak...
@tanenrengin9820
@tanenrengin9820 3 года назад
❣️👍
@nisasena1922
@nisasena1922 4 года назад
Sınav kağıdına sizin sokrates öncesi felsefe hakkında anlattıklarınızı yazdım .İyi bir puan aldım sayenizde .İyi ki bu videoları çekme kararı almışsınız çok çok teşekkür ederim. Ve benim için ne kadar yararlı olduğunu anlatamam :)Ve ilk defa felsefeyi anladım.İyi ki böyle bir kanal açtınız ve iyi ki varsınız 💕
@nagihanyldz3914
@nagihanyldz3914 3 года назад
Ne kadar mükemmel bir video... Senin videolarını izleyince yıllar önce giriş yaptığım ama türlü nedenlerle devam edemediğim felsefe okumalarıma yeniden başladım. Teşekkürler...
@elachinov
@elachinov 4 года назад
Kapsamlı, anlaşılması kolay, kompakt ve beyin çalıştıran mükemmel video olmuş. 👍👍
@nuraytoprak6471
@nuraytoprak6471 4 года назад
Davit Eagleman Beyin isimli kitabı da bu anlattıklarınızı destekler nitelikte çok güzel yorumu okuyanlara tavsiye ediyorum
@davidsabanc2414
@davidsabanc2414 4 года назад
pdfsini indirmiş okuyacaktım sözde biliyorum kitap gibi olmuyor ama bilgi: bilgidir. okurum inşallak ha bir de tanrıça hestia, davit ne allah aşkına david'tir o david :D :D:D:D
@serkanarn5763
@serkanarn5763 3 года назад
Eleman ın beyin adlı kitabını ben okudum. Çok mantıklı gelmişti. Farkında olmadan fizikalist olmuşum. Ama dilarayı dinleyince düalistlere de hak verdim. Günün sonunda dilaracıyım. O nerde ben orda.
@onderozenc4470
@onderozenc4470 3 года назад
Klonlama isleminde, butun apriorik bilgiler birebir kopyalanir, fiziksel gorunus, intellectual kapasite gibi. Kopyalanamayan bilgi sentetik bilgidir, okuma-yazma bilmek, felsefi bilgiye sahip olmak gibi..
@ufuksvnc
@ufuksvnc 4 года назад
birkaç kez izleyip üzerinde kafa patlatmak istiyorum, bu videoyla işim daha bitmedi :) ellerine dillerine sağlık her ne kadar en sevdiğim çalışman sokrates mutluluk felsefesi videosu olsa da oradan oraya sürükleyen bilim kurgu filmi havası kattığın bu çalışmanı da bir takipçin olarak çok sevdim. iyi çalışmalar diliyorum )
@karavandaozgursun6807
@karavandaozgursun6807 4 года назад
yine muhteşemdin. psikolojik bozukluklar sebebi ile suç işleyen insanların gelecekte suçlu olarak nitelendirilmeyeceği kanaatindeyim uzun zamandır.( sosyopat, pisikopat gibi) ayrıca biyolojik robotlar olduğumuzdan neredeyse eminim. bununla ilgili bir kaç teorim var.. emeğine sağlık...
@hamitkaya4297
@hamitkaya4297 4 года назад
Yıllar önce yaklaşık 40 dosyadan aranması olan, uyuşturucu bağımlısı olan uzaktan akrabam Facebook hesabında "Uyuşturucu kullanan bir insanı aşağılamayın, neler yaşadığını bilemezsiniz" diye bir yazı paylaşmıştı. Bende bunun üstüne sizin söylediğiniz şekilde çok düşündüm ama bu da başka bir paradoksa sürüklüyor. Eğer her suça böyle yaklaşırsak toplumda düzen ve tabii ki adalet nasıl tesis edilecek? Bir şekilde oldu diyelim suistimali nasıl engellenecek?
@philosocio
@philosocio 4 года назад
@@hamitkaya4297 hayatta her sorunun iyi bir çözümü yok. bu gerçek, bizim diğer gerçekleri görmezden gelmemizi sağlamamalı. insan iradesi dediğimiz şeyin bir illüzyon olduğunu gösteren determinizm çok güçlü bir fikir. yaşadıklarımız ve yaşamadıklarımız bizi biz yapar. bu kendi seçtiğimiz bir şey değildir. kimse kendisini katil olmaya iten bir hayatta doğmayı seçmedi. ne yapalım? kimi suçlayalım? bu sıradaki büyük sorundur. çözülmesi gerekir ama soykırımlar yada gaz odaları sizin için bir çözüm değilse bunun tek çözümü insanların üremesini kontrol etmek ve her çocuğun güzel bir eğitimle gelişmesini sağlayabilmek. peki kimi suçlayalım? tabii ki her şeyin sebebini, hayatın bu iğrenç kurallarını yaratan biri varsa onu suçlayabiliriz, eğer yoksa bu iğrenç kuralların kendisi suçludur demeliyiz.
@nazmiyyeah
@nazmiyyeah 4 года назад
@@hamitkaya4297kendine ve topluma zarar verenlere kısırlaştırma, muhallebi gibi olma ilaçları, son olarak da uyutma ilaçları verilebilir.
@alirzacakir4859
@alirzacakir4859 4 года назад
Daniel dennett' ın "neredeyim" isimli yazısı konuya dair çok güzel bir öyküdür şiddetle tavsiye ederim
@raven-1490
@raven-1490 4 года назад
teşekkürlerrr❤
@eppursimuove2318
@eppursimuove2318 4 года назад
teşekkürler
@horbar8100
@horbar8100 3 года назад
Denneti okuyorsanız, Davit Chalmersi de okuyun veya you tube de dinleyin derim, hakikat Iki karşıt entellektüelin münakaşalarının arasında olabilir.
@emelkalem5382
@emelkalem5382 3 года назад
Ontolojj varlik bilim felsefenin en sevdigim.alani videonuzu sonuna kadar heyecanla dinledim çok guzel aktariyorsunuz konusmanizda çok akici tebrikler
@klytemnestra
@klytemnestra 4 года назад
Benligimizin olup olmadığını düşünmemiz belkide benliğin ta kendisidir. Benliği illaki kişisel bir şey olarak görmemiz mi gerek?
@Visionar.t
@Visionar.t 2 года назад
Herkes bunu düşünebilir benlik bence seçtiğimiz anılar hayatlar falan
@oktayylmaz7893
@oktayylmaz7893 3 года назад
Bu kadar sevyeli bilgili izleyciyi bir araya getirmişsiniz bir eğitimci olarak tebrik ederim
@okanoz9068
@okanoz9068 3 года назад
Bu tartışma bağlamında Mark Twain’in “İnsan Nedir” kitabını öneririm. Basit bir soru cevaplarla insan iradesinin varlığı sorgulanıyor.
@cagrc.thinker1269
@cagrc.thinker1269 2 года назад
En sondaki açıklamanız bana Carl Jung 'un bir sözünü hatırlattı " Bütün önemli sorular temelinde çözümsüzdür onları çözemezsiniz sadece aşabilirsiniz." :)
@yavuzselimpilis726
@yavuzselimpilis726 4 года назад
saç ekim işlemi otolog transplantasyonna örnektir canlının kendi dokusunun bi yerden başka bir yere aktarılması işlemi denebilir.Tüp bebekte ise sperm ve yumurtanın in vitro ortamda döllenmesinden sonra üreme kanalına aktarılması işlemi denebilir.Tıbbi pratikte şu an klonlama kullanılmamaktadır.Haddime değil ama yanlış gördüğüm bilgileri düzeltmek istedim.
@emre379
@emre379 3 года назад
Bence kolektif bilinçte yönelimler önemli ama öznel bilinçte dualistlerin görüşü önemli olabilir. Yani aslında her ikisi de yer yer kullanılabilecek düşünceler. Mesela Nuh'un gemisi miti. Bu hemen hemen tüm insanlığın ortak anlatımı ve bu anlatı bir yönelim oluşturuyor. Böylelikle kolektif bilinç aktarılmış oluyor. Fakat Nuh'un gemisi mitinden öznel olarak çırsadıklarımız başka başka şeyler gibi.
@alikemal2777
@alikemal2777 4 года назад
Gilles Deleuze, M. Foucaut, J. Lacan ve Marksist kanatta L, Altusser yeni bir dil ve yöntemle varolan yapıyı ve kültürü eleştirdiler. Dil, yapıyı ve sistemi belirleyen en önemli öğedir, bu yüzden İslam felsefesi ve kavramları bize çok yabancı geliyor! Bunu aşan bir Türk yorumcusu var, Ahmed Hulusi, onun ürettiği dil ve yöntem oldukça modern ve zihin açıcı o yüzden Ayan-I Sabite ve Fıtrat kavramlarına onun sitesinden bakmak daha yardımcı olacaktır.
4 года назад
kazanılmış özelliklerin tamamen kalıtsal yolla taşınabileceği düşüncesi bana kendimi yetiştirme şeklimin kalıtımın önüne geçeceğini düşündürüyor. kardeş kuzenlerle evlenmiş iki kardeşi düşünürsek; belki önemli bulduğu için kitap okuma alışkanlığı edinen bir kardeşle, okuma yazmayı öğrenmeyi bile umursamamış bir kadeşin çocuklarını karşılaştırdığımızda genetik miras büyük ölçüde aynı olsa da söz konusu kitap okuyan babanın yada annenin çocuklarının diğerlerinden daha yüksek zeka ve potansiyelle doğduğunu düşünüyorum. Zaten malesef ülkemizde bu örneği sınayabileceğimiz çok sayıda insan bulunmakta
@koftepatatesicetea7332
@koftepatatesicetea7332 3 года назад
Fiziksel özelliklerin kişilik özelliklerini de kapsadığını sanmıyorum. Kişilik oluşumundaki en önemli etken kazanılmış deneyimlerdir. Dolayısıyla başlangıç noktasından sona kişilik, daha çok kişinin yaşadığı ortam ve koşullara bağlı olarak geliştirdiği edinimlerdir. Aynı fiziki özelliklere sahip ikizler bile aynı evde büyümelerine rağmen farklı kişilikte olmalarının sebebi olasıkların çokluğudur. Her deneyim yeni bir nöron ağı oluşturmakla birlikte sizin çıkarımlarınızı(kısa yollarınızı) oluşturur. Bazıları değişir, bazıları kalır; bazen en baştan bile oluşturulabilir. Sevgiler.
@rzgre7611
@rzgre7611 4 года назад
Bu videonuza bayıldımm
@EmirBuharii
@EmirBuharii 11 месяцев назад
Belkide bilinç varsayımı insan olmanın kibirinden kaynaklanıyordur? Ne demek bu?
@hasanemrekeles2865
@hasanemrekeles2865 4 года назад
Bu işte iyisin 👑👑👑
@dogansiyahdar6639
@dogansiyahdar6639 2 года назад
klonlama ilkel bir soru doğuruyor a a ya denk midir? çünkü zaman ve dolayısıyla değişim var. Yani a'nın a'ya denk olabilmesi için zamanı işlemez var saymalıyız.
@мирт-ж8ч
@мирт-ж8ч 3 года назад
Epiktetos ve İrade. İs gene stoacılar a kalıyor. Elinize sağlık
@rusencav
@rusencav 3 года назад
Buradan devam.👍🏻
@tugrulhansacakli3374
@tugrulhansacakli3374 4 года назад
Oturup sizi dinlediğime göre demek ki beynim iddia edildiği gibi oramda değil peki o zaman beynim nerde?
@HakanSengel
@HakanSengel 3 месяца назад
1-Pelin hanım, beni BEN yapan sensin; seni SEN yapan da benim, yani sen olmasaydın, ben senden farklı ve özgün bir BEN olduğumu bilemiyecektim; keza ben olmasaydım, sen de senin benden farklı ve özgün bir BEN olduğunu bilemeyecektin. 2-İkimizin de ortak paydası BENLİK ise, iki BEN´i farklı ve özgün kılan nedir? : İnsanın varlığına bir bütün olarak baktığımızda, benim bütünlüğüm ile senin bütünlüğün belki % 99 benzerdir(=ortaktır), hem fiziksel özellikler anlamında, hem de zihinsel özellikler anlamında; o halde, BEN dediğimiz şey % 99 AYNILIK'ta değil, fakat %1 FARKLILIK´taki şeydir, yani, benim senden %1 farklılığım, beni farklı ve özgün bir BEN yaparken, senin benden %1 farklılığın da, seni farklı ve özgün bir BEN yapar, öyle olmasaydı, ne ben sana SEN diyebilirdim, ne de sen bana SEN diyebilirdin. 3-Zaten, farklı ve özgün BENLER olmasaydı, Tanrı´nın insanları sınava çekmesi bir zulüm olacağı gibi, iyilikte ve kötülükte şahsilik ilkesi de işleyemezdi ve İLAHİ ADALET gerçekleşemezdi. 4-Ayrıca, nesnellik bağlamında, sadece BİLİNÇ(=şuur) gözlenemez değildir, fakat BEDEN de(=fizik te=madde de) gözlenemezdir, zira bir elektronun yeri ve zamanı aynı anda tespit edilemiyorsa, formsal belirtilerini algıladığımız maddenin ASLI da meçhul demektir.Yani, biz, ne BİLİNÇ´in, ne de MADDE´nin asıllarını bilemeyiz, onların somut ya da soyut belirtilerini duy(umsay)abiliriz. 5-Dolayısıyle, BİLİNÇ maddeye indirgenemez, ama maddeden bağımsız da kılınamaz.Dahası, eğer BİLİNÇ mana´ya dönük bir yeti, BEYİN de maddeye dönük bir araç ise, bu ÖZNE-NESNE BÜTÜNLÜĞÜ demektir, dolayısıyle, ne özne nesnesiz olabilir, ne de nesne öznesiz olabilir en temeldeki ontolojik bağlantılar anlamında. 6-Yani, şuur fiziksel nöronların toplamı değildir elbette ama nöronların toplamının işlevselliğinden bağımsız da değildir.Dolayısıyle, bu husus, MANA-MADDE(=ruh ve madde=özne ve nesne=tin ve ten=vb.) bütünlüğü bağlamında, giderek daha çok anlaşılacak bir husustur, ama insan ne BİLİNÇ´in, ne de MADDE´nin asıllarının ne olduklarını ASLA tam olarak bilemez. 7-Zira, Tanrı´nın manaya ve maddeye ilişkin tasarım ve kavramları, örneksiz yaratılan tasarım ve kavramlar olduğu için, ne kadar didinsek ve derinleşsek te, ne mananın, ne de maddenin asli bir örneğine varamayız, velhasılı kelam.Sağlıcakla ve dua ile :)
@aliyagcioglu640
@aliyagcioglu640 4 года назад
20 yıl önceki benden eser yok. Lisedeyken ferdi Tayfur çok dinlerdim sonrasında rock ve ondan sonrasında caz ve oldes
@alexm.2960
@alexm.2960 8 месяцев назад
Fizikalizm indirgemeci olmak zorunda değildir (bkz. Type-B physicalism). Her indirgemeci olmayan görüş de nitelik dualizmi olarak sınıflandırılmaz. Frank Jackson hayatının ilerleyen kısımlarında fizikalizme dönmüştür ve "Mary's Room" argümanını reddetmiştir. Fizikalizm özgür irade ile çelişmez, nitelik dualizm de özgür iradeyi gerekli kılmaz. Determinizm de aynı şekilde özgür irade ile çelişmez. "2500 senelik bütün Felsefe tarihi" kesinlikle "tamamen aynı durumlarda farklı davranabilme yeteneği" gibi bir fikir üzerine kurulmamıştır, özgür irade bu olmak zorunda değil. (Burada söylediklerime kaynak sunmuştum, fakat yorum sanırım linkler yüzünden kaldırıldı. Kaynaklarım hakkında sorusu olan yazabilir.)
@herkulzeus34
@herkulzeus34 4 года назад
Ruh Sağlığı ve RUH üzerinede videonuz var mı?
@karacahil53
@karacahil53 2 года назад
Sonuç olarak "Hiç kimsenin ceza-i ehliyeti yok. Ben böyle anladım.
@Shamanhause
@Shamanhause 4 года назад
Ah abla be senle döküm çelik işine girip inşahatlara çelik satıp köşeyi dönmek vardı ne oldu ben sanatla ugraştım sen felsefe karnımız gruldar durur abla sanat videolarını bekliyoruz
@ayhan.pastutmaz
@ayhan.pastutmaz 4 года назад
kendimizin bir klonu olmadığımızı belki bilebiliriz. ancak bunu anladığımız argümanla, orjinal kendimizin bir ""yanılsaması" veya bir "imajı" olmadığını bilebilir miyiz?
@enderinadirat
@enderinadirat 3 года назад
Öncelikle videodan epey faydalandığımı ifade etmek istiyorum. Genç ve girişimci, fakat bir o kadar da ayakları yere basan ve oturaklı bir bakış açınız var. Videodaki tartışmalara yeni bir soluk kazandıracağına inandığım bir kitap ve bir de hoca tavsiyem olacak. "Dil ve beyin" dersinde takip ettiğimiz "Descartes'ın yanılgısı" adlı kitabı -eğer okumadıysanız öneririm. Ayrıca görüşlerine çok önem verdiğim felsefeci Ertuğrul Rufayi Turan hocamla bilinç felsefesi konusunda aklınıza takılan hususlarda iletişime geçmeniz, size ve sizi takip edenlere çok şey katacaktır diye düşünüyorum.
@furkanyilmaz_
@furkanyilmaz_ 4 года назад
Nolurun sonsuza kadar bu gözlükleri tak
@try-t8b
@try-t8b 4 года назад
Harikasın
@HakanYildiz
@HakanYildiz 4 года назад
ben diziyi izlemedim. dolayısıyla vereceğim cevaplar eksik olabilir. ama en baştaki soruya cevap vereyim. sorun şu ki, esas mesele klonun aynı olup olmamasından ziyade maddi ve manevi olarak bir ortak daha çıkmış olmasıdır. şimdi diyelim bir klonun ortaya çıktı ve sen elindeki para, mal, sevgili, çocuk vs. paylaşmak zorunda kalacak mısın, kalmayacak mısın? doğal olarak klonun bu kız benim sevgilim diyebilir, veya bu benim şirketim diyebilir. ve haklıdır da. o zaman o kız ya da şirket kimin olacak? şayet paylaşımcı, vicdanlı, kendini seven bilge bir kişiliğe sahipsen klonunla iyi anlaşıp bazı şeyleri paylaşırsın ve onu çok sevebilirsin. yeni bir hayat kurmasına yardımcı olursun, belki çok iyi dost olursunuz ve zamanla klonun ilk etapta senin benzerin olsa bile yaşadıkları dolayısıyla başka bir kişiliğe dönüşebilir.
@44.mindlessrookie71
@44.mindlessrookie71 2 года назад
Benliğimi ararken kendimi kaybettim
@azizdemir3193
@azizdemir3193 4 года назад
Harikasınız
@newriserh5358
@newriserh5358 4 года назад
çok başarılı
@brosef.p2757
@brosef.p2757 3 года назад
Selam, bir düşüncemi paylaşmak istiyorum. Felsefe okuyup, etmem. Söyleyeceklerim tecrübelerime dayanan fikirlerim. Öncelikle milyonlarca hücreden oluşan bir organizma olduğumuza inanıyorum. Robot kelimesi düşüncemi kanalize ettiği için kullanmak istemiyorum. İkinci olarak canlılık dediğimiz şey de irade gösterme olduğunu söylemişsin. Şimdi bir düşünce deneyi kurguluyorum ve deneyde ben bir akıllı hücre çekirdeği olduğumu düşünüyorum. Belli ihtiyaçlarım için besin, mineral ve oksijen alıp, organellerde bunları işleyip enerji üretiyorum. Bir süreçten ve karar almadan bahsediyorum burada dolayısıyla burada da bilincin olduğunu düşünüyorum. Üçüncü olarak insanlar da kendi türleri ile iletişime geçip, daha akıllı sistemler oluşturduğunu düşünüyorum. Ömer Aygün diyor ki sosyal medya ile birlikte dünyada merkezi bir sinir sistemi oluşmaya başladı. Bu noktada da oluşturduğumuz sirkülasyonun canlı olduğunu ve bilinci olduğunu düşünüyorum. Bu mantıkla dünyanın ve evrenin de canlı olduğunu, bilinçli olduğunu ama bizim anlamadığımızı düşünüyorum. Çünkü canlı olarak algılayabildiğimiz hacim, içinde bulunduğum, maruz kaldığımız zaman ve uzay koordinatları çapında. Nasıl ki kedilerin, köpeklerin, hücrelerin, ağaçların bilincini kavrayamıyorsak dünyanın ve evrenin bilincini de kavrayamıyoruz. Burada ritüelistik bi sıçrama yapmak istiyorum. Demek ki bilinç hiyerarşik bir düzende veya kaotik bir şekilde canlılar ve cansızlar arasında pay edilmişse, bu her şeyin özünde bir ortak nokta olduğu anlamına gelmez mi? Yani evrenin var olma motivasyonu bizim içinde bulunduğumuz hengameden nasibini almaz mı? Bir adım daha geriye çıkıyorum hatta, bizler bir araya gelip daha akıllı canlılar, daha kompleks canlılar oluşturuyorsak, aslında tanrının evrendeki son ayak izleri biz olmuyor muyuz? Evren var oldu ve yok olacak. Evrenin gebe olduğu tüm bu daha gelişmiş bilinç, daha gelişmiş, daha, daha, döngüsü bizi sona götürmek için mi? Toparlıyorum şimdi. Genel özet olarak, bedenim varlığını daha tasarruflu idame ettirmek için sistemlerden oluştuğunu, sistemlerin organlardan, organların dokulardan, dokuların bir amaç uğruna gruplaşmış hücrelerden, hücrelerin organellerden, organellerin proteinden, proteinlerin amino asitlerden, amino asitlerin moleküllerden, moleküllerin elementlerden, elementlerin atomlardan, atomların da quarklardan oluştuğunu biliyoruz. Daha da daralttığımızda kuantum boyutuna iniyoruz. Parçacık aynı anda hem var hem yok. Parçacık varken diğer var olanlarla iletişime geçip kendi varlığını ispatlıyor. Bunu da var ve yok desenleriyle yapıyor. Evrenin insan üzerindeki bilinç inşası aslında varlığını kanıtlamak istemesi oluyor bence. O kadar kompleks maddeler oluşturdu ki evren, artık son ürün düşünüyor ve kendi varlığını ispat edebiliyor. Bilinci doğduğumuzda hayvani bir bedensel tatmin aracı gibi düşünürsek, başkaları ile ilişkilendikçe, varlığını ispatladıkça, bilinç bedenden uzaklaşıyor ve dualist bir imaj oluşturuyor. Aslında bilinç hala bedenin için de. O yüzden Freud'un ego ve süper egosu sosyal yaşamın ürünüdür ve bilinç, beden, kimlik ayrımı da sosyal yaşamın bir ürünüdür. Aslında Seni "Sen" yapan şey ne değil doğru soru "Sen" nesin olmalı ilk basamak için. Üretimiş bir sonuçla aramaya başlamak doğru olmayacaktır.
@brosef.p2757
@brosef.p2757 3 года назад
yer yer dağıldım ama, hoşuna gidecektir :p
@sametnaras
@sametnaras 4 года назад
Marynin ilk gördüğü kırmızı şey aşkı memnu jeneriği
@muratkarahanl1176
@muratkarahanl1176 Месяц назад
Neden odadaki şeyler mavi yeşil değilde siyah beyaz .yoksa siyah beyaz torpilimi
@erdemkurunlu2725
@erdemkurunlu2725 4 года назад
Kırmızının oluşumu bilmek o rengi gözlemeden neye yarar ki ? Yeşil eriği biliyorum bilgi olarak ama hiç görmedim dokunmadım tatmadım yıllar sonra karşılaştım evet bu erik diyebilirmiyim?🤔hiç deneyimim yokken yani kırmızı yı tanıyalabilmesi için görmesi yada deneyimlemesi gerekmez mi ?
@rodyaVon
@rodyaVon 4 года назад
18:21 Mary renkleri öğrenirken açıklama aktıyla ilgili bilgiler öğrendi ancak gördüğünde algı aktı ile ve yine bilgisi beyne kaydediliyor, bu durumda fizikalistlerle nitelik düalistlerinin farklı sonuçlara varmasını anlamadım ben(bu fark bilginin beyne hangi akt ile oluştuğuyla beraber kaydedilmesiyle alakalı olamaz mı ?).ayrıca qualia'nın
@enderpinarbasi2781
@enderpinarbasi2781 4 года назад
Sayın hocam bütün videolarına nasıl ulaşırım
@CemSaydam
@CemSaydam 2 года назад
insan olmak ne anlama gelir? Kendi hikayesini anlatabilen ilk canlıya insan denir. İnsan olmanın anlamı da hikaye anlatmaktır diyebiliriz.
@horbar8100
@horbar8100 3 года назад
Hakkaten dünkü Dilara bugünkü Dilara ile ayni kişi mi acaba? Dünkü nehirle bugünkü nehrin ayni nehir olmasına veya olmamasına benzer yani hiçte ayni değildir kendi adından başka herbir atomu dünden bu yana değişmiştir. Esasında bizi biz yapan bu atomlar lego taşları gibi hep aynidir fakat atomların belli düzende çalışmasını sağlayan bilgi, özel bir “information” dur. Atomlar lego taşları gibi değiştirilebilinir, ama benliği ve kendi bilinci bu “informationda” aramak gerekir.
@VetellanLaniakea
@VetellanLaniakea 6 месяцев назад
Gothic metalci vibe'ı duruyo
@ruslanalimov5644
@ruslanalimov5644 3 года назад
A9 Tv yi gördüm😉
@sema6358
@sema6358 4 года назад
Videoyu izlerken geçenlerde okuduğum Mark Twain’nin “İnsan Nedir?”kitabı çağrışım yaptı.(özellikle makine konusunda)
@mahirsen7843
@mahirsen7843 4 года назад
Hayvanları doğayı ve çocukları seven ama yetişkin insanlardan nefret edene ne deniyor ve neden böyleyim
@tahiroruc1160
@tahiroruc1160 4 года назад
bana böyle kitaplar okuyan biri gerek :D
@ipsizsapsizmuhabbetler
@ipsizsapsizmuhabbetler 4 года назад
“Beyne bakıp bilinç nerede sorusu sormak, bir ülkeye bakıp bu ülkenin ekonomisi nerede diye sormaya benzer.” Bu analoji çok hoşuma gittiği için burada paylaşmak istedim.
@davidsabanc2414
@davidsabanc2414 4 года назад
kurtuluş yürük orası önemliydi ama ..... ülke ikonomisi grafiklerle anlatılırken bak burası çok önemli ikazını ciddiye almalıydık ya da dınız :D
@seyhanduman1997
@seyhanduman1997 4 года назад
Ülkenin ekonomisinin göstergeleri pek çok Gelişmişlik, refah vs veya hiç yok olabilir. Benzetme de neyi kastettiniz. anlamadım?
@emre379
@emre379 3 года назад
Bu durumda suçlayacak tekil bir kişiyi bulmak mümkün olmaz. Bu ekonomi nerede sorusu tümden toplumun tamamını suçlayacak Bir konuma evrilir ki bence de böyledir :)
@nurtenduzgunsonmemis9379
@nurtenduzgunsonmemis9379 3 года назад
Evet, ekonomi günlük hayatın zaten içindedir. Başka ifade ile; günlük hayattaki faaliyetlerin toplamı ekonomiyi oluşturur. Eylem ve kavramlaşması.
@panteist2329
@panteist2329 3 года назад
bilinç soyut bir kavram. sarı renk kavramını maddeden bağımsız gösteremeyeceğimiz gibi. bir elektrik alan gibi bir telden elektrik geçerse bir alan oluşur. geçmediği zaman potansiyel bir elektrik alan da olmaz.bunun gibi beynin dışında bağımsız bir bilinçte düşünülemez. beynin bir çeşit yan ürünüdür. beyin yoksa bilinçte yoktur.
@erdemulubas
@erdemulubas 4 года назад
Mary’s room örneğinde odadaki her şey siyah beyaz olsa da Mary’nin kendi teni olamaz ama ortamı bozmaya gerek yok
@emrehatipoglu9370
@emrehatipoglu9370 4 года назад
Kolay kolay yorum yapmam ama buralar zamanla çok değerlenir demedi demeyin.
@alperencoskuner5651
@alperencoskuner5651 4 года назад
Özlenen aranan tesadüfen bulunan bir Türk youtube kanalı. Daha çok içerik üretmeniz ve daha fazla sizin gibi RU-vidrlar görmek dileğiyle.
@elifsena9650
@elifsena9650 4 года назад
5 şıkka sığdırılmış 5 soruluk felsefeden sonra kitaplar ve bu kanal beni kurtarıyor çok şükür :'))
@cenkleventdemiroz8180
@cenkleventdemiroz8180 4 года назад
bir rüyadasın, sorulabilecek tek bir soru var: rüyayı gören NE?
@ardameth
@ardameth 4 года назад
Harika olmuş,bu tarzda videolar gelmeye devam etsin👏👏👏
@ergulkurt
@ergulkurt 4 года назад
WinRar dosyası gibi bir videoydu. 22 dakika, 35 saniye de o kadar çok bilgi ve yorum vardı ki videoyu durdura durdura, üzerine düşüne düşüne bitirdim. harikaydı. emeğine sağlık Dilara :))
@abdullahugurlu2622
@abdullahugurlu2622 4 года назад
Ama er geç ben de unutacağım değil mi ? Bütün hatıralarım silinip gidecek. Telefon numaraları bir şey değil de benim şahsiyetim ne olacak?
@altunah
@altunah 4 года назад
Dilozof'a soru: O halde iyi sanat, temas ettiği insanda "explanatory gap"lere en iyi nüfuz eden sanattır diyebilir miyiz?
@burakerdamar5932
@burakerdamar5932 4 года назад
@@pelindilaracolak Peki sevgili Dilara hnm. sanatı üretenlerin nörofizyolojik konfigürasyonlarının, yaşamın uyaranları karşısında, deneyimlediklerini, yaşadıklarını genel toplum kabullerinden daha farklı görme, hayal edebilme, hissedilme becerisi ve bunu cisme dökme becerisi sağladığını düşünemez miyiz? Farklı nörodepresan ya da stimülatörler ile ressamların ya da filozofların ürettiklerinin nasıl farklılaştığı bilinirken.
@onuryokus8313
@onuryokus8313 4 года назад
@@pelindilaracolak :Dd
@muslumgunes3937
@muslumgunes3937 4 года назад
Müzik Öğretmeniyim, işim sanatın bir parçası ve fizikalistim. Bu ne yaman bir çelişki diyenler olabilir :) o halde birkaç sorum olsun, explanatory gap’ler sadece insan türünde mi var? İnsanlar dışında başka hayvanlarda varsa bunu tüm hayvanlar için diyebilir miyiz yoksa bir sınırlama mı olmalı, sınırlama varsa nerede durmalıyız ? Sadece insanlar da varsa insanı diğer hayvanlardan ayıran özel bir tür müyüz ? Bundan bir anlam çıkarabilir miyiz ?
@MrPsy-eh1sw
@MrPsy-eh1sw 3 года назад
@@muslumgunes3937 explanatory gap veya qualia varlığı veya yokluğuna dair herhangi bir kanıt sunamam. Fakat var ise eğer bu kavramlar yalnızca insana özgü kavramlar değil, hayvanlarda da geçerli. Goril koko ve müzik dinleyen hayvanlar diye bir aratma yaparsanız youtube da hayvanlarda da insanvari özellikler olduğunu göreceksiniz. İletişim, estetik anlayışı gibi kavramların insana özgü olmadığını anlayacaksınız. Hayvanlar ile iletişim kuramıyor olmamız (bahsettiğim şey sağlıklı iletişim) onları bilinçsiz yapmaz. (burada insanın da bir bilince sahip olduğunu varsaydım)
@tecomao
@tecomao 4 года назад
Alzheimer yerine amnezi daha iyi bir örnek olurdu. Çünkü Alzheimer durumunda hafıza tamamen yok olmaz. Yakın geçmiş hatırlanmaz.
@try-t8b
@try-t8b 4 года назад
ileri safhalarda uzak geçmiş de etkilenebilir ama
@kenannyavuz
@kenannyavuz 4 года назад
Tehlikeli sular. Ruhu arayan ruhsuzun ta kendisidir.Beden görünen ruh(bilinç) Ruh görünmeyen bedendir.Ben aslında yoğum, Yok...😉
@raven-1490
@raven-1490 4 года назад
abi burda herkes kafayı yemiş nasıl çıkılıyor burdan psikologumu bozacaklar
@mertolojis
@mertolojis 2 года назад
bence etiği sorgulamaya başladığımız andan itibaren problemden biraz uzaklaşıyoruz etik toplumsal değerler ve yaşam standartlarımızı düşüren şeylere karşı uyguladımız bir mekanizma gibi ama bizim asıl sorgumuz benlik yani burda pedofili örneği biraz konudan uzaklaştırıyomuş gibi düşünüyorum
@Sayalgiibrahim
@Sayalgiibrahim 4 года назад
Sıkılmadan izlediğim 22 dakika. Teşekkürler
@tuncaycetin7813
@tuncaycetin7813 4 года назад
Kafamdaki bir suru yuzlerce kitap okuyarak ancak kapatabilecegim hususlari, cok kisa surede cozdunuz. tesekkurler. iyiki varsiniz.
@tecomao
@tecomao 4 года назад
Transcendence (2014) filminde Doktor bilgisayara bilinçli olduğunu kanıtlayabilir misin diye soruyordu. Yapay zeka da siz kanıtlayabilir misiniz diye sormuştu.
@Nikola.Tesla369
@Nikola.Tesla369 4 года назад
2:30 daki amplemi gördükten sonra biyolojik bilginin doğruluğunu sorguladım.
@berkaycelikguitar
@berkaycelikguitar 4 года назад
A9 :/
@eraskolnikov777
@eraskolnikov777 4 года назад
Merhabalar. Videonuzun sonunda msgsü deki derste geçen bilinci beyin organına indirgeleyebilir miyiz? Sorusuna belki de özgür iradeye inanmak istediğiniz için hayır cevabı verdiğinizi söylediniz. Özgür irade- bilinci beyine indirgeme- bağlantısını anlayamadım. Bilinç dediğimiz şey bilimsel olarak gözleyebilsek bile buözgür iradenin var olmadığını göstermez. Tabi bu benim düşüncem. Açıklamalarınızı bekliyorum . Teşekkür ederim
@philosophia37
@philosophia37 4 года назад
Bu konuda bakılması gereken en iyi filozof descartes, kant ve spinozadır tavsiye ederim 👌
@tolgasahiner9325
@tolgasahiner9325 3 года назад
Bilinçin yeri tespit edilememiştir demek yanlış bir yaklaşım.Frontal lob sendromlarında Moria send. oluşur ki bu entellektüelizasyon kaybına neden olur.Kişi ahlaksızlaşır.
@yekvucud3655
@yekvucud3655 4 года назад
Özgür iradenin varlığını nöral süreçler yerine onu da kapsayan determinizm kavramı içerisinde incelerseniz daha doyurucu ve felsefik olur diye düşünüyorum hele bir de heisenberg belirsizlik ilkesine de referans verirseniz dadından yenmez.
@nuraytoprak6471
@nuraytoprak6471 4 года назад
Richard Davit Precht Ben Kimim& Öyleyse Kaç Kişiyim Çok güzel etkilendiğim bir kitap yorumu okuyan herkese öneririm Dilozof, teşekkürler
@horbar8100
@horbar8100 3 года назад
Ben söylemeden Siz söylediniz. Rıchard Davit Precht in kitapları filozofiyi tanımak için çok değerli. Birazda Dılara hanımın yolu, Prechtin Avrupada daha evvelinde başarılı gittiği yoldur yani geniş kitlelere filozofinin kıymetini değerini gösterip, pratik hayattaki tesirlerini anlatabilmektir. Precht süper tavsiye!
@asimpeker2969
@asimpeker2969 4 года назад
"Kendini görecek bir kendin olmadığı için kendini asla göremezsin"
@freedomyoung3153
@freedomyoung3153 4 года назад
Bu sevimli , sempatik ve akıcı anlatış tarzın bence bir felsefe patlaması yaratabilir, seni dinleyenler kısa bir süre sonra yeni düşünceler geliştirmeye başlar bana göre, videoların artı değer üretmede oldukça başarılı.
@sultanozen5499
@sultanozen5499 4 года назад
Kendimizi ancak aynada görebiliyoruz kaldı ki ben kimim sorusunu yanıtlamamız kolay değil diye düşünüyorum.
@BerkayAtl
@BerkayAtl 4 года назад
Her zamanki gibi harika.. Şaşırtmadı 😉😊
@muskulpeasant
@muskulpeasant 3 года назад
Rick and morty'de Beth'in kendi klonu olup olmadığını sorgulaması bence daha iyi işlenmişti, bu bir yatırı- aman izleme tavsiyesidir.
@proznar
@proznar 4 года назад
İzlerken son kısımlarda “özgür irade” ile alakalı yaptığın yorum nefesimi kesti çünkü daha önce düşündüğüm şeyleri resmen kelimelere döktün. Özgür irade problemi aslında tam da bu videonun konusuyla alakalı
@abidinylmazkaya389
@abidinylmazkaya389 2 года назад
Sarı kırmızıya / geçer. Kırmızı, Maviden daha soğuktur,\ maiye iner. Mavinin içinde yüksekte, Yeşil bulunur.@
@onurdemir7177
@onurdemir7177 4 года назад
kırmızı hakkında tüm fizyolojik bilgiyi edinmiş olmanın kırmızıyı anlatmayacağı aşikar, ama bunu desteklediğim için kendimi nitelik dualisti olarak görmem de mümkün değil. bilgi algımızın yetersiz oluşu karşı argüman olarak sunulabilir. yüz milyar nöron yerine yüz trilyon nöronumuz olsaydı belki elmayı gördüğü an hiç şaşırmayacaktı ayrıca gerçekten bu deneyin kontrollü ortamda gerçekleştirilip marrynin kırmızı elmayı gördüğü anda beyninin ne tepki verdiğini görmek isterdim. eminim bütün fizikalistler de görmek istiyordur :) video için teşekkür ediyorum ve çalışmalarının devamını dilerim
@oguzabay
@oguzabay 3 месяца назад
Ben bunun cevabını biliyorum fakat bu bir SIR. Başka bilenler de var. Çok basit ve mükemmeliği de zaten besatetinde. Umarım bilirsiniz…
@irmakarakaya5709
@irmakarakaya5709 3 года назад
Videolarınız çok ufuk açıcı..teşekkür ederiz.. :)))
@muratyumusakkaya888
@muratyumusakkaya888 Месяц назад
Tv ekranındaki tezahürlere bakıp ; Bu iki boyutlu gerçekliği inşa eden bilgi yüklü frekans kalıpları ekranın neresinde ..? Demek ne kadar mantıklı ise Materyale çökmüş frekansları , ekrandaki görüntülerin içinde aramak ne kadar mantıklı ise Videonuzun konusu da o kadar mantıklı olsa gerek ..❤
@cagrc.thinker1269
@cagrc.thinker1269 2 года назад
Benlik sorgulaması üzerine Hintli filozofların icat ettiği Atma Vichara tekniğini tavsiye ederim
@filmmadeni423
@filmmadeni423 4 года назад
Jest ve mimiklerini fazla ve gereksiz kullanıyorsun ayrıca barış Özcan'ın kadın versiyonunu taklit ediyorsun, ayrıca bilgilendirici videoların için teşekkür ederiz
@muhendisChe
@muhendisChe 4 года назад
İnsan beyninde 100 trilyon değil yaklaşık 100 milyar nöron var. Bu nöronlar arasında kurulan ağ yapısı, beynimizde gerçekleşen edimlerle ( imge, kavram, bilgi ...) ilgilidir.
@sezginmesut2397
@sezginmesut2397 4 года назад
Beni ben yapan şeyi bende aramak yerine Beni ben yapan şeyin benim dışımdaki benler olduğu önermesinden hareket etsek cevap için daha geniş bir alan yaratmış olabilir miyiz?
@abidinylmazkaya389
@abidinylmazkaya389 2 года назад
354* Geziniz ve dolaşınız. Görünüz, önceden ne olmuş ve şimdi ne olmaktadır. Şimdi inanmayanlar, biliniz ki, o güne şimdiden kayıp içinde girecekler olacaklardır... Siz, sizin gönlünüze değil, yalnız O'na ibadet ediniz... Ve biliniz ki, doğru düşünmek gerçek bir ibadettir. Sizden öncekilere de bilmeleri için verildi. Onlar bilip bulmadılar ve yok oldunuz. Yeniden başladınız. İşte tekrar etmemek için, yalnız O'nu ve O'nun size gönderdiği gerçeği seviniz... İşte o zaman kazanacak, ikisi arasında, sizin için neler varolduğunu görecek, bilip bulacak, verip kurtaracaksınız. "Sizin için bunda sınır yoktur" demiştik. İşte bu buradan başlar ve bitmez. Öylece biliniz
@Yzbnir
@Yzbnir 4 года назад
Muazzam bir videoydu
@egemenpecin9526
@egemenpecin9526 4 года назад
Bir düşünce deneyi de ben sunayım siz değerlendirin.Ahmet,Mehmet ve Ayşe adında üç kişi düşünelim.Bir deney yapacağız,Ahmet ve Mehmet denek.Ayşe de gözlemci.Çok ileri bir teknolojiye sahibiz ve Ahmet ile Mehmet'in zihinlerini değiş tokuş edeceğiz.Makineyi çalıştıracağız ve denekler uyuyacak.Uyandıklarında Ahmet Mehmet,Mehmet de Ahmet olacak.Buraya kadar her şey normal görünüyor fakat bana sorarsanız burada paradoksal bir durum söz konusu.Çünkü deneyden önce Ahmet diye bir kişi vardı zaten.Ahmet isimli bir birinci tekil şahıs deneyim merkezi.Ona ait anılar,duygular,hisler...Dolayısıyla Mehmet'in Ahmet olması demek Ahmet'in Ahmet olması demekle aynı şey.Bu durumda değişen şeyin,her iki kişiye ait birinci tekil şahıs bakış açısı(fenomenal bilinç) olduğunu söyleyeceksiniz fakat aynı şey bunun için de geçerli.Ahmet diye bir fenomenal bilinç,Mehmet'ten bağımsız olarak vardı zaten.Mehmet için de aynı şekilde.Bu durumda deney sonunda gözlemci için hiçbir şey değişmeyeceği gibi(Ahmet hala Ahmet ve Mehmet hala Mehmet) denekler için de bir şey değişmez.Denekler uyandığında Ahmet'in beyni kendi anılarına,duygularına,hislerine erişmeye devam edip "ben Ahmet'im" der.Mehmet'in beyni de kendi anılarına,duygularına,hislerine erişip "ben Mehmet'im" der.Yani mantıken Ahmet'in bedenindeki Mehmet ve Mehmet'in bedenindeki Ahmet gibi bir şey söz konusu olmaz çünkü kişiyi kişi yapan şeyler beyindedir.Ahmet hala Ahmet ve Mehmet hala Mehmet ise yani Ayşe için de denekler için de bir şey değişmediyse,öte yandan deney sonunda bir şeyin değişmiş olması gerekiyorsa(veya bize böyle geliyorsa ki öyle de olabilir) soruyorum size:Değişen şey nedir?
@orhanunal1005
@orhanunal1005 3 года назад
Merhaba Bu tür konuşmaya başlarken selam vermek bizde saygıdandır 😒 Beni ben yapan şeyin beynimdeki ruhum olarak hissediyorum
@horbar8100
@horbar8100 Год назад
Zihin felsefesinden, bilinçten bahsederken, Prof. Denett ve filozofisi her ne kadar önemli ise, karşıt fikri savunan Prof. Davit Chalmers te o kadar önemli.
@pachareler1970
@pachareler1970 4 года назад
konuya özgür irade değil de kısmi irade olarak baksak? Bilinç tamamen bağımsız özgür değil, irade de değil. Fizyolojik etkenler ve deneyimlerin oluşturduğu bir çorba. Ancak bu çorbanın tuzu biberi ise benim ruh olarak kabul ettiğim, doğuştan gelen adalet algımız.ve iyiye olan yönelimimiz.(bebek deneylerinde 3 aylık bebeklerde dahi gözlemleniyor bu. Ancak bir miktar faşist bir yanımız olduğu da gözlemlenmiş).) Ve bence irade kısmi dahi olsa kelebek etkisi sebebiyle müthiş potansiyele sahip.
@panteist2329
@panteist2329 3 года назад
varlık. zorunluluktur. bir karşıtı yoktur. bu yüzden varlık var olmak zorundadır.varlığın bir zıddı bir karşıtı yada alternatifi olmadığı için vardır.
@bhruzmehrli
@bhruzmehrli 4 года назад
Video Eğitim buluşmalarına katılıyormusunuz peki?
3 года назад
13:40 Buraya bir yorum da ben getirmek istiyorum nacizane. Bana göre bilinç, toplumsal bilinç hatta dinler de bunun içerisinde sadece türümüzün devamını garantilemek adına getirdiğimiz kurallar yada tabular bütünü. Bu yüzden bilincin kendisini evrimin kimliği olarak da tanımlayabiliriz. Dinler bir gereklilikti, çünkü henüz yeteri kadar akıllı olmayan insanların büyük topluluklar halinde yaşaması ve üremesi gerekiyordu. keza örneğini verdiğin pedofili örneği de, bu düşüncenin yarattığı eylemin türün sağlıklı bir şekilde devam etmesini etkileyen bir eylem olduğu için düzeltilmesi gereken bir şey. Yani kıssadan hisse, bilinç dediğimiz şey bize ait olmayabilir. Edit: Ben sanırım nitelik düalistiyim (: 21:28 Sanırım bir gün oturup konuşursak nasıl hem eylemleri üzerinde otoritesi olmayan bir robot hem de özgür irade sahibi olan varlıklar olduğumuz konusunda ikna edebilirim.
@selcuksaribas6190
@selcuksaribas6190 3 года назад
Bu arayışları Yunus Emre daha kısa ve net cevaplamamışmı ? "Beni bende deme, ben bende değilem. Bir ben var bende, benden içeri". Bende bu arayışları şöyle cevaplardım. "Sen sandığın sen, sen değilsin. Bir sen var sende, seni arıyor". Sevgi ve saygı ile .....
Далее
11 ming dollarlik uzum
00:43
Просмотров 675 тыс.
DAXSHAT!!! Avaz Oxun sahnada yeg'lab yubordi
10:46
Просмотров 267 тыс.
YORGUNLUK TOPLUMU: Sen de Tükenmiş Hissediyor musun?
28:29
Descartes'ın Yanılgısı: Zihin-Beden Ayrımı
46:10
Sürüden Ayrıl! Nasıl ÜSTİNSAN Olunur?
21:21
Просмотров 311 тыс.
Dilozof & Emrah Safa Gürkan, Felsefe 101 @Dilozof
39:33
ZİHİN VE BİLİNÇ ARASINDAKİ FARKLAR
16:20
Просмотров 12 тыс.