Тёмный

Stofwisseling (Metabolisme) : De Basis 

Juf Danielle
Подписаться 57 тыс.
Просмотров 83 тыс.
50% 1

✅ Stofwisseling: Anabolisme, Katabolisme en Stofwisselingssnelheid | Verpleegkunde
In deze video bespreken we de basis van stofwisseling, ook wel metabolisme genoemd. We verkennen de twee belangrijkste processen: anabolisme, waarbij stoffen worden opgebouwd, en katabolisme, waarbij stoffen worden afgebroken om energie vrij te maken. Daarnaast gaan we in op de stofwisselingssnelheid en hoe deze varieert afhankelijk van factoren zoals leeftijd, activiteit, en gezondheid.
⭐ Belangrijke onderwerpen in deze video:
- Anabolisme (Assimilatie): Het proces van opbouw van nieuwe moleculen voor groei, herstel, en het aanleggen van reserves.
- Katabolisme (Dissimilatie): De afbraak van moleculen om energie vrij te maken in de vorm van ATP.
- Energiebalans: Hoe de verhouding tussen energie-inname en -verbruik bepaalt of je aankomt, afvalt, of op gewicht blijft.
- Basale Metabolisme: De energie die je lichaam in rust verbruikt voor vitale functies.
- Stofwisselingssnelheid: Hoe factoren zoals leeftijd, spiermassa, activiteit en gezondheidsstatus invloed hebben op je energieverbruik.
🎁 Gratis Actieve Samenvatting bij deze video:
Wil je de belangrijkste inzichten uit deze video overzichtelijk uitwerken? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en ontvang gratis de Actieve Samenvatting 🎯
→ link volgt binnenkort!
⭐ Over mij:
Hoi, ik ben Danielle: Arts (niet praktiserend, want fulltime Juf Danielle) en ik maak begrijpelijke uitleg over het menselijk lichaam in korte uitlegvideo’s en leuke actieve lesmaterialen. Ik help iedereen met een hart voor de zorg (van student tot professional) om het menselijk lichaam nóg beter te snappen, om zo met zelfvertrouwen te kunnen klinisch redeneren.
⭐ Meer Juf Danielle:
🔹 Website: jufdanielle.com
🔹 Academie: jufdanielleaca...
🔹 Instagram: / jufdaniellevideos
🔹 TikTok: / jufdanielle
⭐ Disclaimer:
🔹 Alle informatie die hier wordt aangeboden, inclusief informatie gerelateerd aan medische zaken, gezondheidsklachten, behandelingen en producten, dient alleen voor informatieve doeleinden. Het is niet bedoeld ter vervanging van het advies van jouw eigen arts of specialist. Bij lichamelijke of psychische klachten, vragen of het inwinnen van medisch advies, neem dan contact op met jouw eigen huisarts.
🔹 Bronvermelding is voor elke video beschikbaar via de Juf Danielle Academie, of op te vragen via info@jufdanielle.com
🔹 Ik doe mijn uiterste best om de geboden informatie correct en actueel te houden. Voor informatie die desondanks onvolledig, onjuist of verouderd is aanvaard Juf Danielle geen aansprakelijkheid. Voor verbeteringen houd ik mij natuurlijk aanbevolen.

Опубликовано:

 

2 окт 2024

Поделиться:

Ссылка:

Скачать:

Готовим ссылку...

Добавить в:

Мой плейлист
Посмотреть позже
Комментарии : 18   
@JufDanielle
@JufDanielle 6 лет назад
Wat weet jij over hypothyreoïdie?
@jacobvandijk6525
@jacobvandijk6525 4 года назад
Hypothyreoïdie = de aandoening die meestal omschreven wordt als een traag werkende schildklier: de klier maakt dan door die traagheid van bepaalde soorten hormonen te weinig aan. Drie maal raden wat hyperthyreoïdie dan is ;-)
@lucvankasteel1378
@lucvankasteel1378 4 года назад
Een traag werkende schildklier die te weinig thyroxine en trijoodthyronine produceert, waardoor de stofwisseling in cellen niet voldoende plaatsvindt. Hypothyreoïde kan veroorzaakt worden door een afwijking aan hypothalamus (waardoor er te weinig TRH ontstaat), een afwijking aan de hypothalamus (waardoor er te weinig TSH ontstaat), een schildklierafwijking of een tekort aan jood (omdat joodatomen nodig zijn voor de opbouw van thyroxine en trijoodthyronine). Super interessant! Ik hoop over 2 jaar geneeskunde te studeren (zit nu nog in vwo5) en uw filmpjes helpen daar ontzettend bij!
@tjuggerboss8049
@tjuggerboss8049 4 года назад
Een te snel werkende schildklier
@happyspelers1850
@happyspelers1850 3 года назад
Simpel gezegd een te snelle of te trage schildklier zelf heb ik een te snelle schildklier en heb moeite met gewicht bij komen en slapeloosheid
@thebasement7330
@thebasement7330 6 месяцев назад
wil je ruilen ? @@happyspelers1850
@marinadevet4460
@marinadevet4460 3 года назад
Hallo Danielle, ik heb aan het leren over diëten (en daarmee ook voeding en stofwisseling). Nu is er binnen de dieetwereld een stroom die zegt dat vasten goed voor je is. Bij het vasten zou je stofwisselingssysteem rust krijgen en afhankelijk van de duur van het vasten zou dit gezondheidsvoordelen opleveren; bijv na 12 uur zou er groeihormoon worden aangemaakt die oa een rol speelt bij verjonging; na 18 uur zou er autofagie optreden, waarbij bepaalde eiwitten worden opgeruimd; na 24 uur zou de glucose voorraad helemaal op zijn en begint het echte vet verbranden alsook reparaties aan je darmen, hart en hersenen; na 48 zou het lichaam stamcellen aanspreken, waarbij verjonging en reparaties nog beter gaan. Er zijn zelfs onderzoeken die aantonen dat vasten tegen kanker of auto-immuunziekten zou helpen. Zou jij een video kunnen maken over wat er met je lichaam gebeurd als je gaat vasten? En of dit nu wel of niet goed voor je is? Ik weet dat er al filmpjes over bestaan op youtube, maar je weet nooit of de info die ze geven echt juist is en soms is het redelijk complex. Alvast bedankt.
@JufDanielle
@JufDanielle 3 года назад
Hoi Marina! Vasten (met name intermittent fasting) is helemaal hip! Maar helaas is er ook veel misinformatie hierover. Kort samengevat is het een makkelijke en laagdrempelige manier om calorieen te verminderen, en dus is het een caloriebeperkt dieet. Maarrrr verjonging, autofagie, reparaties, etc: Dat is misinformatie (of overdreven weergave van de werkelijkheid). Degelijk wetenschappelijk onderzoek heeft nog geen gezondheidswinst qua kanker of auto-immuunziekten kunnen aantonen. Wel zorgt vasten en intermittent fasting voor gewichtsverlies als je minder calorieen eet dan je verbruikt op een dag - en dat is dan wel weer gerelateerd aan gezondheidswinst (o.a. lager cholesterol, lagere bloeddruk, minder insulineresistentie). Maar dat kan je dus ook bereiken met andere caloriebeperkte diëten ;) Als intermittent fasting jou persoonlijk helpt is daar natuurlijk helemaal niks mis mee en moet je vooral doorgaan ermee, maar verwacht er geen magische uitkomsten van! Voor meer 'in depth' analyse van intermittent fasting wil ik je doorverwijzen naar een diëtist! Die weten daar veel meer van dan ik ;) Groetjes, Danielle
@marinadevet4460
@marinadevet4460 3 года назад
@@JufDanielleBedankt voor je uitgebreide antwoord, Danielle!
@thebasement7330
@thebasement7330 6 месяцев назад
Fijne stem om naar te luisteren
@sesar8945
@sesar8945 4 года назад
Dankjewel juf dit was heel erg leerzaam
@leonardobrogi7472
@leonardobrogi7472 5 лет назад
Deze video heeft me echt geholpen, dankuwel!
@lenafarhat2177
@lenafarhat2177 3 года назад
deze video is echt super helder bedankt voor uw moeite !!
@gokkap4834
@gokkap4834 4 года назад
Dag juf Danielle, erg leerzaam uw video. Ik heb een vraag. Kan een persoon van bijv. 80 kilo met veel vetpercentage, middels training/sport ook om en bij de 80 kilo blijven, maar toch het lichaam omtoveren tot een minder vet lichaam en meer spiermassa. Misschien een domme vraag maar, bestaat er dus iets als een term tussen anabolisme en katabolisme in? Of is het echt eerst afvallen en daarna aankomen. De term ''Body recomposition'' wordt veel besproken tegenwoordig, maar is dit realistisch.
@JufDanielle
@JufDanielle 4 года назад
Ja dat kan zeker ;) Gewicht is namelijk niet de ideale meter voor 'hoe gezond je bent'. Zo kan het zijn dat je zwaarder bent op het moment dat je goed sport, terwijl je dus wel veel gezonder bent! Bespreek dit eens met een dietist: Die weten hier veel meer van dan ik ;)
@ghizlanbelcaid3079
@ghizlanbelcaid3079 3 года назад
Super gedaan leerzaam video dikke duim
@mehribanhaciyeva6661
@mehribanhaciyeva6661 3 года назад
Super bedankt
@helenakurdish3758
@helenakurdish3758 4 года назад
bedankt, erg leerzaam!!!
Далее
Koolhydraten
6:02
Просмотров 55 тыс.
ATP en dissimilatie
8:17
Просмотров 111 тыс.
Airpod Through Glass Trick! 😱 #shorts
00:19
Просмотров 2 млн
Сколько стоит ПП?
00:57
Просмотров 145 тыс.
У КОТЯТ ОТКРЫЛИСЬ ГЛАЗКИ#cat
00:26
Glucosespiegel - Insuline, glucagon, somatostatine
6:57
Actiepotentiaal
8:06
Просмотров 170 тыс.
Het verteringsstelsel | Samenvatting
15:45
Просмотров 67 тыс.
Botten
8:28
Просмотров 106 тыс.
Anatomie van de longen
4:46
Просмотров 166 тыс.
Samentrekking van spieren: Actine en Myosine
4:48
Просмотров 125 тыс.
Afweersysteem: de basis
7:05
Просмотров 253 тыс.
Transport: diffusie, osmose, actief transport
4:18
Просмотров 192 тыс.
Van DNA naar eiwit: transcriptie en translatie
6:44
Просмотров 196 тыс.
Airpod Through Glass Trick! 😱 #shorts
00:19
Просмотров 2 млн