Doamne de câte ori vă ascult mă gîndesc, ce mare profesor sunteți, și cum explicați . Dumneavoastră nu trebuie să plecați de pe pământul ăsta, să trăiți mulți ani cu putere și sănătate căci ne trbuiți . Atâția adevărați meșteri în toate meseriile ne-au părăsit ,și nu eau apreciat nimeni!! PĂCAT de ei 😢❤
Interesant este faptul că tăierea la vișin are specificitatea sa. Ce bine că mereu ne stârniți interesul cu noutăți pe care puțini dintre noi le cunoaștem cum trebuie! Excelent ne-ati prezentat modul în care trebuie efectuate tăierile,tehnicile și modul de alegerea tuturor ramurilor. Mulțumesc din suflet! Multă sănătate!
Ce ma bucur pentru acesta explicatie nu voi ajunge un expert dar sigur am invatat cite ceva ,citeva cunostinte am avut de la tatal meu si in timp mereu am tot practicat la nevoe .Buna seara multumesc !
Se vede ca aveti experienta multa in spate, fata de altii care stiu doar sa dea din gura. Multumesc mult pentru explicatii, foarte utile clipurile dvs..
Domnul meu va doresc sănătate maxima, sunteți favoritul meu dintre toți ceilalți care prezintă materiale asemănătoare. Apreciez faptul ca oferiți aceste informații prețioase.
Multumesc din suflet !! In sfarsit , am inteles ! Mi era pur si simplu teama ca nu voi reusi sa ma apuc de visinii mei...De abia acum , am prins curaj !! 🙏Numai bine!🤗
Mulțumesc pentru o explicație pe măsura oricărui novice în ale pomicultura,așa cum sînt și eu. Nu am mai curățat niciodată un copac fructifer dar sper să-mi reușească cu un așa profesor bun !
Din multitudinea de clipuri disponibile pe youtube, nu am gasit nimic despre taierile de inlocuire(intinerire) a ramurilor de rod de 4-5-6 ani batrane care nu mai produc bine. Poate faceti un clip despre inlocuirea ramurilor de rod batrane ptr. diferitele specii de pomi .Multumim ptr. inca un video bine explicat
Informații valoroase ca de obicei bine explicat, domnule Ion sunteți grozav de eficient în explicații, sănătate multă vă doresc și aștept cu mare admirație orice tutorial al dumneavoastră.Doamne ajută!
Vă trimit calde salutări și să fiți Binecuvântați, imi plac explicațiile dvs precum și faptul că se filmează și de la distanță și de aproape. Respect, vouă Suflete frumoase.. Spor să aveți în toate cele bune.
Multumim mult domnule Trofin ! Inca o lectie foarte interesantă si utilă pentru noi cei fara experiență ! Sanatate multă , putere de muncă , si sa ne "instruti" in continuare , chiar avem mare nevoie !
Cel mai bun profesor de pe RU-vid! Mulțumesc pentru toate lecțiile. Vreau să vă întreb, dacă respectăm, și la tăierea în verde, regulile de tăiere la ramura pletoasă? Mulțumesc anticipat!
Ce mi se pare absolut fascinant pe langa informatiile vitale oferite, este ca fiecare comantariu are un raspuns, asta inseamna o adevarata dedicatie catre a educa si a oferi valoare cu adevarat. Mult Respect ! Mie cumnata nu imi raspunde nici la mesajele de bune urari de ziua ei sau ocazii speciale pe motiv ca nu stie numarul de telefon ... de 17 ani suntem rude
Dl.inginer,ca deobicei sfaturi la un maxim de profesionalism! Mă alătur celor care încet încet formăm ,,familia " dv. de învățăcei cu dorință de cunoaștere și vă urez cu mare drag,sănătate și multa putere de muncă. Mulțumesc pentru tot efortul domniei voastre.
Multumim pt. aceasta prezentare . Fiind nou pe canalul Dvs. am parcurs toate tutorialele si ce faceti este arta si pasiune. Se pare ca primavara se instaleaza timpuriu in sudul tarii unde locuiesc , credeti ca se poate icepe taierile in pomi? Sanatate!
Pomii tineri ,pana la intrarea in rodire maxima ,se taie in primavara si pomii intrati pe deplin pe rod precum si cei batrani dar si cei a caror ramuri sunt deteriorate ,se taie idupa recoltare ,dupa 1 august ! Va salut !
Azi va contrazic pentru placerea dialogului, si eliminarea neclaritatilor. Unii spun ca nu se fac taieri la visin primavara, doar ce este uscat se taie si ca taierile se fac in verde dupa fructificare. Tuns primăvara, vișinul poate deveni mai sensibil la fluctuațiile de temperatură din acel an . Acest lucru se întâmplă pentru că va intra în vegetație la scurt timp de la efectuarea tăierilor si va fi afectat de ingheturile tarzii cum am avut anul trecut si am mancat putine visine. Desigur materialul prezentat clarifica multe. Vad si eu in visinii mei (de vreo 5 ani) acum crengi subtiri si uscate umbrite, in mod clar nu am stiut ce-i pleata chiar daca am citit despre ea si nu am intelesc aproape nimic. Clipul dumneavoastra vine pentru mine cu multe noutati: formare in forma de vas cu crengi dispuse in coada de peste, sau formare etajata dar cu conditia ca etajele superioare sa nu se suprapuna (sa nu umbreasca ) etajele inferioare, taierea corecta a pletelor la ultimul buchet de mai sa la un mugur vegetativ aflat cat mai aproape de sarpanta dar lasand si muguri de rod, taierea la un singur cep cand ai o gramada de lastari verticali (pe partea de sus a sarpantei), taierea la lunigmea de o foarfeca a lastarilor mai lungi orizontali, taierea la cep de 4-10 cm la lastarii de sus in functie de numarul mugurilor vegetativi ramasi pe cep. Desi prezentarea este clara si "fara echivoc" termen invatat de la dumneavoastra in clipul precedent, mai este de lamurit cum scapam de ingheturile tarzii de ce prefera unii sa nu taie primavara visinul si fac principalele taieri dupa recoltare? Stima, unchiul meu, profesorul meu, si cand spun unchi ma refer la "ma simt apropiat ca si cum va cunosc de o mie de ani si faceti parte din familia mea".
Va salut ! Da taierile la visin si cires se fac in verde ,dar ce v-am prezentat eu se refera la taierea in uscat si asta pentru ca sunt multe situatii cand nu sau facut taierile in verde si nu putem lasa pomul asa pana data viitoare !
Buna ziua, foarte interesante sfaturi si va multumesc pentru faptul ca ne impartasiti din experienta vasta pe care o aveti. va rog sa mi spuneti ce pot face daca pe unele crengute ale visinului apar din cand in cand urme de clei. Eu pe unele le am eliminat cu foarfeca pot efectua un tratament anume? Va multumesc si va doresc numai bine. V as ruga totodata cand mai puteti sa ne spuneti cum putem cobori rodul la nectarin spre partea de jos a scheletului acestuia. Va multumesc frumos pentru tot.
Da este o forma frumoasa ,dar ca sa fie si reusita ,trebuie sa aveti un cires de talie mica ,sa cunoasteti tipul de fructificare(de preferinta pe buchete de mai ,pe ramuri multianuale )si de asemeni sa detineti cunostinte despre taierile de intinerire a liderilor !
Da ! Pomi fructiferi :PRUN(Stanlay,Centenar,Tuleu Gras ,President,Blufry,Anna Spath,CIRES(Stela,Van,Galben,Bigareau burlat,Germersdorf,Cordia,Summit.MAR(Golden spur,Red love,Starkrinson,Champion,Florina,Idared.PAR(Nasti,Cure,Willias,Untoasa Hardy,Favorita lui Klap,Rosioara de Cluj,Abatele fetel.GUTUI(Bereszki,Constantinopol.VISIN(Meteor,Crisana.CAIS(Goldrich,Umberto,Sulmona,Cais negru,Sulina.PIERSIC(Superba de toamna,Cardinal, Paraguay,Red haven,nectared,COLUMNAR(Mar,Par,Prun,Visin.ALUN,NUC. Vita de vie :Muscat Hamburg,Cardinal,Italia,Moldova// Cabernet,Muscat Otonel,Riesling,Feteasca regala,Feteasca neagra. Pret12 ,din pepiniera si 15 prin curierat ! preturi:pomi prin curier 25,din pepiniera 20.Vita de vie prin curier 15,din pepiniera 12 lei .columnari 35 lei.
Va salut cu respect. Recomandati-mi va rog,un soi de visin rezistent la inghet,ca la noi in zona moldovei sunt ingheturi tarzii de primavara chiar cand copacii sunt in plina floare.
Va salut ! Dupa mine soiul Crisana pare mai rezistent ,dar cautati ca in luna august sa-i administrati o fertilizare cu Mineralgold hd potasio ! Valabil la toti pomii !
Multumesc frumos! Am totusi o nelamurire...Eu stiu din alte reportaje, ca visinul ARBUSTIFORM , are rodul in varful ramurilor anuale. Deci daca se scurteaza ramurile se pierde rodul...Deci, pana la urma, scurtam toate ramurile mijlocii, pentru orice tip de visin??? Ca eu nu mai inteleg nimic, domnule Ionica???? Cu respect.
@@pomicolanalbant calinmitea-ts4sg se refera probabil la acest video: ru-vid.com/video/%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BE-H4E44Ao9zHA.html . Si eu sunt interesat de parerea dvs. Multumesc
@@pomicolanalbantMultumesc frumos! Dar eu intrebam altceva...Absolut la TOTI visinii li se scurteaza ramurile orizontale??? Avand in vedere ca la unii visini rodul se afla in varful ramurilor...
Va salut ! Cand vorbim de ramra pleata ,vorbim de ramuri de schelet sa-u ramura de semischelet si trebuie scurtate pentru mentinerea pozitiei ! Nu face acest lucru ,cu acelai scop ,in cazul ramurilor de rod !