Тёмный

Tarım ilacı üreten şirketler tohumların kontrolünü nasıl ele geçirdi? - DW Türkçe 

DW Türkçe
Подписаться 805 тыс.
Просмотров 39 тыс.
50% 1

Dünya üzerindeki ticari tohumların yarısı birkaç şirketin kontrolü altında. Genetiği değiştirilmiş #tohum (#GDO'lu) üreten şirketler çiftçilerin neyi, nasıl yetiştireceğini ve dolayısıyla neyi yiyeceğimizi belirliyor. Peki bu duruma nasıl geldik? Ve bundan kurtulmanın bir yolu var mı? #PlanetA
RU-vid kanalımıza abone olmayı unutmayın!

Опубликовано:

 

3 окт 2024

Поделиться:

Ссылка:

Скачать:

Готовим ссылку...

Добавить в:

Мой плейлист
Посмотреть позже
Комментарии : 95   
@muhittinsahin1699
@muhittinsahin1699 2 года назад
Sevgili DW Türkçe çalışanları. Öncelikle teşekkürler. Önemli konuları yakalamakta başarılısınız. Umarım devamını da getirirsiniz. Almanya, genetiği değiştirilmiş tohumlara alternatif oluşturma konusunda, yeterli alt yapıya ve bilgiye sahip tir. Çözüm için siyasi irade gerekmektedir. Bilgi kasalarda saklıdır. Neden çıkmadığını da araştırın.
@msnoteyirmi3331
@msnoteyirmi3331 2 года назад
Dünyanın en büyük GDO şirketini Almanlar aldı
@ahmetcankaya8836
@ahmetcankaya8836 2 года назад
Yaptığınız haberleri takdir ediyor ve devamını diliyorum.
@m.necatisepetcioglu4391
@m.necatisepetcioglu4391 2 года назад
Alman sirketi olan Bayer'in sahip olugu Monsanto hakkinda boyle elestirisel bir vidoe yapilmasi dahi Almanya'da media nin Turkiye medyasindan cok cok cok daha bagimsiz oldugunu gosterir.
@emreak9131
@emreak9131 2 года назад
Eee
@wishmaster6
@wishmaster6 2 года назад
çünkü zaten bayer alman firması değil. Shareholdera bakarsan vanguard , blackrock gibi tüm dünyaya sahip olan amerikan menşeili şirketlerin. Muhtemelen DW de bu iki şirketten birinin sahibi olduğu bir media grubunundur. Çünkü özellikle vanguard neredeyse dünya medyasının %70 ini yönetiyormuş. Düzeltme DW, ARD şirketi diye Alman federal eyalet sistemininmiş. Devlet desteği , yarı devlet kanalı olarak anladım ben
@mertfrat2147
@mertfrat2147 2 года назад
@@wishmaster6 7 milyar insani rockerfeller rotschild ve 2 3 meczupun fonladigi kurdugu sirketler yönetiyor siksan 10.000 kisiler böyle bir düzen nasil kurulur insanlar küresel siyonizme nasil bas kaldirmaz aklim almiyor
@S0NOSMANLl
@S0NOSMANLl 2 года назад
@@wishmaster6 Yanlis bilgiyi duzeltmek isterim. Blackrock bir fon yonetimi sirketidir ve sirket hissedarlari Ingilizdir. Yani kim kimdir anlasilmasi zor bir durumdur.
@wishmaster6
@wishmaster6 2 года назад
@@S0NOSMANLl fon yönetim şirketi değildir demedim zaten Kudret Bey. Sonuçta en büyük hisselere sahip olanlar vanguard ve blackrock. ikisi de fon yönetim şirketi ve blackrockta da en yüksek hisseye sahip olan yine vanguard. Diğer hissedarların içinde dahi yine en yükseklerden vanguard var. Bir nevi hisse inceptionu :D Vanguardın sahibi ise gizli tutulmakta ama Amerikan dünyanın en zengin ve nüfuslu aileleri olduğu biliniyor sizinde bileceğiniz gibi. Bu ailelerin kökenleri konusunda ingiliz oldukları bir gerçek ama para sonuçta en çok amerikaya akıyor.
@designer8970
@designer8970 2 года назад
MÜKEMMEL BİR HABERCİLİK ,TEKRAR TKRAR BRAVO DİYORUM....DW AİLESİNE TEŞEKKÜRLER .....
@2ey_nep
@2ey_nep 2 года назад
Okadar önemli bir konukii hiç birşey den lezzet alamıyoruz…malesefff
@Kutluk_
@Kutluk_ 2 года назад
"Petrol ile hükümetleri, gıda ile insanlığı kontrol edersiniz." Henry Kissinger
@muratakbulut5856
@muratakbulut5856 2 года назад
"YAKARSA DÜNYAYI GARİPLER YAKAR" MÜSLÜM GÜRSES
@hakanadl1401
@hakanadl1401 2 года назад
Haberi sunan spikerin sesi çok iyi ya.
@gunesay4188
@gunesay4188 Год назад
Bundan 10 - 15 yıl öncesine kadar bahçemizde bolca ve hiç zahmetsiz, hatta gübreleme ve ilaçlama yapmadan, mantar hastalığı başta olmak üzere bitki hastalıkları ile mücadele etmek zorunda kalmadan, yabani bitki kadar kolay, zahmetsiz, lezzetli organik sebzeler yetiştiriyorduk. Bu sağlıklı sebze fidelerini çiftliklerden, bahçelerden satın alabiliyorduk. Geçen sene sebze fidelerini aldığımız çiftlikte konuyu orada görevli bir çiftçiye sorduk ve bu fidelerden nerede bulabileceğimizi, son yıllarda ektiğimiz fidelerin ürün vermeye başlaması ile hastalanıp bitkinin öldüğünü anlattık. Çiftçi şunları söyledi; "O bahsettiğin tohumlar 2014 yılında (yanılmıyor, yanlış hatırlamıyorsam, 2004 veya 2014) birden kayboldu, bu yeni tohumlar geldi yerine. Bizde aynı konudan şikayetçiyiz. Yazın ortasında bitkiler hastalanıp sarararak ölüyorlar, verim alamıyoruz" Emek, zaman, para ve sulama masrafları, kullanılan kimyasallar, vitaminler, hastalıklara karşı kullanılan ilaçlar ve sonucunda ürün alamıyorsunuz... Artık neredeyse bahçede kendi sebzelerimizi yetiştirmekten vazgeçeceğiz. Bahçede doğal çıkan şifalı yabani bitkileri koruyup çoğaltmaya karar verdik artık, sebze bahçesine yabani otları ekeceğiz, doğa ile toprak ile uyumlular. Sulama ilaçlama yada herhangi özel bakım talep etmiyorlar. Karahindiba, ısırgan otu, devedikeni, sığır kuyruğu, yonca, kuzukulağı, sarımsakotu, ebegümeci, çoban çantası, muz, hanımeli, sirken, ismini hatırlamadığımız yabani otlar bahçede doğal çıkıyor ve çoğaltıyoruz. Bugün yol kenarlarından, doğal yetişmiş 2 küçük labada bitkisi alarak ekledik... Orijinal tohumların saklandığı kıyamet ambarı hakkında konuşulduğunu duymuştuk. Kıyamet geldi ise o tohumları kim ekecek? Kıyamet Allah istediği için mi gelecek yoksa hırslı insanların doğaya, yaratılmışlara müdahalesi, doğanın dengesi ile oynaması sebebi ile mi gelecek? Allah'ın insana hediye ettiği nimetleri bozmak, insanların bu hakkını ellerinden almak kimin aklı yada hakkı? Adaletli bir Allah varsa neden hastalıklara, insanların acılar çekmesine izin veriyor diye sormamız ne kadar haklı?
@mga9646
@mga9646 2 года назад
Cargill neden bu listede yok ??
@Mortal.Zombie
@Mortal.Zombie 2 года назад
Ölen arılarımızın hesabını kim soracak?
@kenanalsrt5153
@kenanalsrt5153 2 года назад
Hut ab . Harikasınız...
@mrbalci0762
@mrbalci0762 2 года назад
Tebrik ederim. Umarım tohum bankaları güvende olur.
@muratfatihkazan8714
@muratfatihkazan8714 2 года назад
Burada anlatılan tohum bankaları işleme şekilleri doğru değil tohum çimlenme kabiliyetiniz soğuk hava deposuda olsa belli bir süre koruyabilir yapılan iş belirli aralıklarla o çeşidin üretilmesi ve elde edilen tohumların uygun ortamda azami süre ile saklanmasının teminidir. Konu yukarıda anlatıldığı gibi basit bir konu değildir bitki ıslahçılarına düşmanlık yaratılmaktadır.
@canx428
@canx428 2 года назад
Cok Cok Önemli 👍👍👍👏👏
@gokalpx1386
@gokalpx1386 2 года назад
geçen gün gelecek bilimde kanalında konuşan hocayada selam yolluyorum karşı değilmiş yapay tohumlara karşı değilim demeden önce keşke araştırma yapsaydın bilime yakışır şekilde. bilim insanı işte videodaki öğrenci gibi olur.
@gokalpx1386
@gokalpx1386 2 года назад
azcık aklınız varsa yayın bu videoyu belki birşeyler yapılır.
@omer-zi9fx
@omer-zi9fx 2 года назад
Facebook ta atalık tohum grupları olduğunu biliyor musunuz ? Bulunduğunuz illler de buluşmalara katılıp tohumları alıp çoğaltabilirsiniz. Sizin de vermek istediğiniz tohum olursa Türkiye çapında dağıtılır.
@egementunc3175
@egementunc3175 2 года назад
Türkiye’de, Avrupa’da yaşayan insanların bu konular hakkında endişelenmesine gerek yok çünkü GDO’lu tohum üretmek ve satışının yapılması yasak. Hatta Avrupa’da yaşanabilecek kıtlık ihtimaline karşı GDO’lu tohum araştırması yapılabiliyor iken Türkiye’de bu bile yasak.
2 года назад
Bu durumda, bahçeli konutlar öne çıkar, organik tohumlarla bu şirketlere bağımlılığı en aza indiren mikro tarım modelleri uygulanır. Yasal engellerden veya anlaşmalardan dolayı, organik tohumlar, ezber dışı yollarla temin edilir.
@lburgaz1
@lburgaz1 2 года назад
Bizim ülkemiz bu konuda neler yapabildi ? Yerli ata tohumu ? Gelistirebildilermi?
@nalan7620
@nalan7620 8 месяцев назад
Tek kullanımlık tohumlar.Domateste GDO kullanılıyor.Biber de kullanılmıyor.Fakat ilaçlama orantılı yapılıyormu?Besin yoluyla zehirleniyormuyuz?Doğal tohuma dönülmeli çünkü eski lezzet yok yemeklerimizde.Etlerde de .Bunlar benim düşüncem ve deneyimlerim.Bende müthiş bir damak tadı var ve dengeli beslenmeye önem veriyorum.
@yakupsekban7650
@yakupsekban7650 2 года назад
Bu Yapılan kâr ve Kazanç Amaçlı işler Neye Benziyor biliyormusunuz Ben Kâhin Değilim Ama Bence Gelecek yüzyįllarda ki Değişimlerde Devletlerin Otoritesini veya Yerini Bu Özel Şirketler Alacak
@emreak9131
@emreak9131 2 года назад
Bunu 2 3 yıldır düşünüyorum. Zaten şuanda bile şirketler yönetiyor
@yakupsekban7650
@yakupsekban7650 2 года назад
@@emreak9131 Aferim Emre ūstūn Zekân ićin Çok Tşk Ederim
@muraterdogan5528
@muraterdogan5528 2 года назад
Devletler şirketlerin kuklaları haline geldi.
@yakupsekban7650
@yakupsekban7650 2 года назад
@@muraterdogan5528 Evet Doģru Tarihte Kralların Padişahların yanında Papazlar Dinadamları vardı Ta ki Balina yağından Gaz yağına(Petrol) geçilen Tarihte iş adamları sio lar şirketler Geldi
@m.alierol
@m.alierol 2 года назад
Yanlız darı koçanını ateşte yaktığında, resimdeki gibi oluyor. Sarı halini unutursun! Öyle lezzetli oluyor ki...
@mertsert8248
@mertsert8248 2 года назад
Tüm yatırımlarını tesislerini yerle bir edin mücadele neymiş görsünler.
@samirmahmudlu
@samirmahmudlu 2 года назад
Super
@aydinaydemir327
@aydinaydemir327 2 года назад
Bayer in sonu gelmiş... Geleneksel tarıma yönelmek için Kolombiya dan organik tohum ithal etmek gerekecek. Peki geleneksel tarımda tarladaki zararlı otları dikenleri vs nasıl yok edeceğiz? Asıl bu sorunun cevabı verilmeden çözüm bulunamaz ve Bayer tekellesmeye devam eder. Camerali bir robot yapıp tarladaki zararlı otları kökünden sokmemiz mümkün olabilir mi?
@huseyinn3452
@huseyinn3452 10 дней назад
RU-vid da izlediğim bir videoda dikenlerin suni gübre kaynaklı olduğunu söylüyordu.Suni gübreler tıpkı suni ilaç gibi zehir zararlı.Nasıl üretildiğini araştırabilirsiniz. Benim fındık bahçemde verimli bölgede diken çok az. (Yıllarca suni gübre atılmış bir bahçe)Son 3 yıldır atmıyorum Yani topraktaki organik maddeyle ilişki diken durumu bence
@huseyinn3452
@huseyinn3452 10 дней назад
Zararlı otları dikenleri yok etme yolları da var kimyasalsız.
@ufukdadali
@ufukdadali 2 года назад
hektaş şirketinin bu konu da ki görevi nedir bilen yazarsa sevinirim
@aykutayatan624
@aykutayatan624 2 года назад
👍👍
@haldunatas
@haldunatas 2 года назад
Corteva benim farming simulator 22 oyununda kullandığım tohum ve gübre markası
@vengeance9255
@vengeance9255 2 года назад
👍👏👏
@dutsesi
@dutsesi 2 года назад
Böyle önemli konularda isim vererek ilerlemeniz çok başarılı. Dewam Dw 👌🏼
@funkyy1772
@funkyy1772 2 года назад
Arkadaşlar karpuz hakkında bilgisi olan var mı gdo yüzünden mi tatsız oldular
@BorsaVeBitcoin
@BorsaVeBitcoin 2 года назад
Monsanto bugün tohum satmayı durdursa dünyaya yine krize gireriz ülke olarak
@DontLookUp17
@DontLookUp17 2 года назад
KURAKLIK, İklim değişikliği su kıtlığı nediyle GDO'lu gıdaya daha çok muhtaç kalacağız,
@muratfatihkazan8714
@muratfatihkazan8714 2 года назад
Tam olarak doğru şeyleri anlatmıyorlar.
@cloneeja
@cloneeja 2 года назад
Ata tohumlarını toplayın
@azaraliyev2064
@azaraliyev2064 2 года назад
Biraz daha uyuyun
@norwai
@norwai 2 года назад
oooof offfffffff
@user-bh1xs2ut1v
@user-bh1xs2ut1v 2 года назад
Noldu?
@pantepember
@pantepember 2 года назад
"Doğal olan iyidir" düşüncesi bir safsatadır. Bu hataya düşmeyelim.
@AG-ig8uf
@AG-ig8uf 2 года назад
Maalesef cok gec, adamlar GDO gibi sacma bir terim bile uydurmus. Yedigimiz TUM bitki ve hayvanlarin yaban ecdadlarina gore sayisiz mutasyonu ve hibridlesmesi var, yani hepsi GDOdir.
@ilker6340
@ilker6340 2 года назад
Doru
@VegansAreTheHealthiest
@VegansAreTheHealthiest 2 года назад
teşekkürler
Далее
İran sanıldığı kadar güçlü mü?
12:49
Просмотров 3,4 тыс.
Türkiye'de Schengen vizesi almak neden zorlaştı?
12:16
Keneviri yasaklamak hata mıydı? - DW Türkçe
9:48
Просмотров 249 тыс.