Тёмный
No video :(

TEKNE İMALATINDA KULLANILAN AĞAÇ TÜRLERİ VE KULLANIM ALANLARI... 

Bosa Boats TV
Подписаться 3,5 тыс.
Просмотров 14 тыс.
50% 1

Herkese merhabalar. Bosa Boats atölyesi olarak bize en çok sorulan sorulardan birisini oldukça detaylı bir video ile yanıtlamak istedik. Aynı zamanda bu videonun ahşap tekne yapımı ile alakalı Türkçe kaynak eksikliğini büyük ölçekte gidereceğini umut ediyoruz.
Tekne yapımında en önemli husus ağaç seçimidir. Doğru ağaç doğru yerde kullanılmazsa daha sonraki yıllarda teknenin kalanına nazaran daha hızlı yıpranmaya başlayacaktır. Bu sebeple önce ağaç çeşitlerini, sonra da bu ağaçların nerede kullanılması gerektiğini anlatmak istedik.
Ülkemizdeki "Ahşap teknenin bakımı fiber tekneye göre daha zordur" genel önyargısını bu video ile kırmayı amaçlıyoruz. Doğru ağacı doğru işçilik ile birleştirdiğimizde ise yüzyıllar boyunca yaşayabilecek bir tekne üretmiş oluyoruz. En önemlisi ise bu tekneyi denizcilik kültürümüze bir miras olarak bırakıyoruz.
Bizim kendi üretimlerimizde kullandığımız ağaçlar tamamen sertifikalı ve 1. sınıf ağaçlardır. Bu sertifikalı 1. sınıf ağaçlara ne yazık ki ülkemizde erişmek oldukça güç olduğu için, yurt dışından tedarik etmekteyiz.
Videoyu beğendiyseniz beğen butonuna basmayı ve kanalımıza abone olmayı unutmayın.
Bizi sosyal medyada takip etmek ve bize ulaşmak için;
Instagram: / bosaboats
Facebook: / bosaboats
Web Sitemiz: www.bosaboats.com

Опубликовано:

 

16 апр 2022

Поделиться:

Ссылка:

Скачать:

Готовим ссылку...

Добавить в:

Мой плейлист
Посмотреть позже
Комментарии : 41   
@barslarsson
@barslarsson 4 месяца назад
Harika bilgiler , tekne yapımı ve ahşabın tarihin arka sayfaları,.. hayranlıkla izledim. Ağzınıza sağlık..
@sercanpektas27
@sercanpektas27 5 месяцев назад
Arayan, öğrenmek isteyen, merak eden insanlar için çok kıymetli bilgiler. Teşekkürler.
@Batuhankaygan976
@Batuhankaygan976 10 месяцев назад
Geleceğe gönderilmiş harika bilgiler. Sizi hayranlık ile takip ediyor ve bilgilerinizden faydalanıyorum.
@altnkumes9657
@altnkumes9657 Месяц назад
selamlar elinize emeginize saglık süper anlatım ve bilgi paylaşımı icin teşekkürler hayranlıkla izledim
@cengizalperatilla
@cengizalperatilla 2 года назад
Anlattıklarınızdan sayfalarca not aldım. Paylaştığınız engin bilgi ve tecrübeniz için sonsuz teşekkürler.
@BiAcayipRota
@BiAcayipRota Год назад
Çok kıymetli bilgiler vermişsiniz bol bol not aldım. Çok teşekkür ediyorum🙏♥️
@cansizyilmaz
@cansizyilmaz 2 года назад
Çok detaylı güzel bir anlatım çok teşekkür ederim Paylaştığınız engin bilgi yi paylaşım önemli Tebrik Ederim 👏👏👏
@gokhanuzun165
@gokhanuzun165 Год назад
Emeğiniz için çok teşekkürler. Ağzınıza sağlık.
@huseyinyuksel78
@huseyinyuksel78 10 месяцев назад
Tesekkkurler
@N5K3G
@N5K3G 2 года назад
Video için çok teşekkürler.
@hayrettincebeci4843
@hayrettincebeci4843 2 года назад
Yapıştırıcılar hakkında bir videyo Güzel olur bu. Bilgiler kolay bilgiler değil Birde 5-6 metre pirat benzeri bir tekne postalar ve omurgalılarda kontra pilaktan yapılabilinir mi kontra pilak yapıştırma hakkinda biraz bilgi güzel olurdu iyi calismalar ( bu arada t-shirt harika )
@hayatiturker5687
@hayatiturker5687 Год назад
Teşekkür ederim.
@tuncavolga5142
@tuncavolga5142 2 года назад
Çok değerli bilgiler. Teşekkürler.🙏
@ismailseker1048
@ismailseker1048 2 года назад
Harika bilgiler. Çok teşekkürler.
@muratcaglayan26
@muratcaglayan26 2 года назад
Emeğinize sağlık ,harika bir video olmuş
@mehmetyucel6487
@mehmetyucel6487 2 года назад
özel ve değerli bilgiler için teşekkür ederiz
@erhanyilmaz2731
@erhanyilmaz2731 2 года назад
ne kadar guzel anlatiyorsun kardesim selamlar kolayliklar dilerim
@ahmetsenelt9629
@ahmetsenelt9629 2 года назад
çok teşekkür ederiz. çok değerli bilgiler vermişsiniz.Halk arasında dut,ıhlamur,zeytin,ceviz gibi ağaçların da adı geçiyor.Birer cümleyle değinebilirseniz sevinirim. Tekrar teşekkür ediyor,başarılar diliyorum.
@armaganhakkarikan9236
@armaganhakkarikan9236 2 года назад
Emeğinize ve ağzınıza sağlık.
@ilkerkalendar579
@ilkerkalendar579 2 года назад
Emeğinize sağlık. Değerli bilgiler verdiniz. Yalnız bizde sloep tarzı bir tekne ile uğraşıyoruz. Ve salmasına kayın ağacı yerleştirip kıvamlı polyester ile döküm yaptık. Üzeirnede cam elyaf döndük. Yani anlayacağınız sizin kayınla yapmayın dediğiniz her şeyi yapmışız. Geri dönmek çok zor. Nedir tavsiye üstad
@bosaboatstv9120
@bosaboatstv9120 2 года назад
Merhaba, çok teşekkür ediyorum. Bu durumda tavsiyede bulunmak biraz zor. Kayın ağacı iç mobilya donatılarında kullanılabiliyor. Masif dikmeler kapı çerçeveleri gibi bölümler… Beyaz kayın veya kayın kütüğün öz odununa yakın kısmı sürekli ıslak kaldığı durumlarda daha iyi dayanıyor fakat sürekli ıslanıp kuruma durumunda en dayanıksız cinstir diyebilirim. Tavsiye konusuna geri dönersek eğer… Yaptığınız işin ömrünü bekleyip dikkatli kullanmanızı tavsiye edebilirim. Eğer omurgasına fazla yük binen bir tekne ise bir süre sonra mutlaka ağacı kontrol edin. Çünkü çürüme hızlı gerçekleşir ise omurgayı güçsüz bırakacaktır.
@ilkerkalendar579
@ilkerkalendar579 2 года назад
@@bosaboatstv9120 fiber olduğundan omurga için çok yük bindiğini düşünmüyorum. İçden motor yerine kıç tarafından motoru takacağımızdan salması boşa çıktı. Bizde dolduralım dedik.. Postaların kalıplarını alıp yerleştirme aşamasındayız. Postaları tabi yine bu tamamen fiber kapladığımız kayın ağacına bağlıyacağız (kayıının su ile temas yok).. iç mekanı yapmak için daha çok bu postalar. Siz dediniz ya kayın tamamen kapatılmaz. O bizi biraz endişeye sevk etti. Teşekkürler verdiğiniz bilgiler için.
@ibrahimuzun3532
@ibrahimuzun3532 Год назад
Kimisi gizler, siz paylaşıyorsunuz kıymetli bilgilerinizi. Allah razı olsun. Bir sorum olacak iskelet imalatında kayın agaç kullanıyoruz. İşlendikten sonra ağaçta çalışmalar başlıyor. Birinci sınıf kereste alınıyormuş, nem değerinde de sorun yokmuş. Ustamız nerde yanlış yapıyor. Kerestenin lif yönlerini mi dikkate almalı yatar daire testereyle keserken ?
@bosaboatstv9120
@bosaboatstv9120 Год назад
Çok teşekkür ederim. Kayın gibi sık lifli keresteleri yatar daire ile biçmek doğru değildir. Yüksek devirli olduğu ve ağaçta sıkışarak ilerlediği için ağacı ısıtır ve soğumaya başlayınca kavlama yapar. İyi bir kalite hızarla biçip planya ve kalınlıkta kalibre etmenizi tavsiye ederim.
@kaptanmehmet149
@kaptanmehmet149 2 года назад
agzına saglık
2 года назад
Emeginize saglik. Oldukca aydinlatici oldu. Merak ettigim sulfata yani okaliptus agacinin úlkemizde yetismesi, sık lifli damarsiz ve saglam olmasina ragmen neden bu sektorde kullanilmadigini aciklayabilirmisiniz
@bosaboatstv9120
@bosaboatstv9120 2 года назад
Teşekkür ederim, Okaliptus ana vatanı Avustralya olan bir ağaç ailesi ve yaklaşık 700 e yakın türü bulunmakta. Ülkemizde yetişen türü kereste ve tekne imalatına uygun değildir. Mavi sakız türü uygundur fakat, yoğunluğu 900 kg üzerinde kalmaktadır. Tekne inşasında kullanılmıştır ve iyi sonuçlar alınmıştır fakat tomruktan kereste çıkarmak diğer ağaç türlerine göre çok daha zordur ve teknik bilgi ister. Çapraz biçim, çeyrek biçim düzgün yapılmalıdır ki elde edilen kereste düzgün formlara kavuşabilsin. Gövdesinde çok fazla su bulundurduğu için kuruma süresi hızlıdır ve bu aniden sertleşmesine ve çatlamasına sebep olur. Bu da işçiliği zorlaştırır. Öz odunu daha uygundur fakat dış odunu kendi kimyasal yapısını daha fazla barındırır. Bu da çalışmayı zorlaştıran ayrı bir unsur. Boyaya direnç gösterir mesela. Verniğe daha uygundur. Ağaçları İmalat sahasına göre sınıflandırırken tüm aile değil içindeki türlere odaklanmak gerek. İğne yapraklılar mesela. Çam ailesi, baktığımızda hepsine çam diyebiliriz fakat içlerinden bir kaç türü ayrı işler için çok kullanışlı oluyor diğerleri uygun görülmüyor… 🙂
@irfanbasar9005
@irfanbasar9005 Год назад
Çok teşekkürler ustam, izniniz olursa kaynak gösteremek kaydiyla, ahşap tekneler üzerine hazırlamakta olduğum bitirme tezimde kullanmak isterim.
@bosaboatstv9120
@bosaboatstv9120 Год назад
Rica ediyorum. Tabiki kullanabilirsiniz..
@erdemgurel8844
@erdemgurel8844 Год назад
Kayın-meşe-çam grubu ağaçlardan birisini seçerek laminasyon yöntemi ile posta ve omurga yaparaktan 6-7m tekne inşa etmek istiyorum sizce hangi ağacı seçmeliyim ? Evladiyelik bir tekne değil hem acemilik hem de istediğim formda bir tekne üretmek için hangi ağacı seçmeliyim ?
@bosaboatstv9120
@bosaboatstv9120 Год назад
Merhaba, kayın ağacından olmayacağını videoda belirtiyorum zaten. Meşe ise iyi seçilmiş olmalı. Form konusunda gelince tekne formları gelişi güzel ortaya çıkan formlar değildir. Islak yüzey ve taşıma dengesi gibi bir çok hesaplama gerektirir. Ağaç konusuna çok takılmayın. Meşe gibi pahalı bir ağaca da gerek yok. Sarıçam veya karaçam kullanın ama bir projeniz olsun. Çünkü kendini geliştirmek sonunda ortaya ne çıkacağı belli olmayan bir tekne ile olmaz. O biraz da hatalar zinciri ile ilerlemek olacaktır.
@erdemgurel8844
@erdemgurel8844 Год назад
@@bosaboatstv9120 teşekkür ederim aydınlattığınız için marangozculuk oynamama kararı aldım
@Germa654
@Germa654 Год назад
Merhaba, 15 yıllık amatör denizci ve makine mühendisiyim, uzun zamandır izlediğim en faydalı videolardan biri, meşe olayına gözü kapalı girmemem gerektiğini anlamış bulunuyorum. Amatör olarak bir kayık projesi üzerinde çalışmaya başladım, şu an dizayn ve çizim aşamalarındayım, ağaçları ve işleme yöntemlerini inceliyorum, Bodrumlu tanıdığım denizci dostlar ve tirhandil ustaları ile görüşebildiğim kadarıyla Karaağaç ve Dut da belli bölümlerde kullanılıyor, özellikle posta ve bodoslamalarda Karaağaç, koçboynuzu ve babalarda Dut tercih ediliyor, bu iki ağacın kullanım alanları ve özellikleri ile ilgili özet bilgi paylaşabilirseniz çok sevinirim. Sizinle tanışıp bir çayınızı içmeyi çok isterim, selamlar
@bosaboatstv9120
@bosaboatstv9120 Год назад
Merhaba, teşekkür ediyorum. Bahsettiğiniz dut ve Karaağaç kerestelerinin ikisi de kullanılabilir. Tekne imalatında ağaç seçimi bir çok ayrı detaydan etkilenmektedir. Kullanımının uygun olduğunu düşündüğümüz bir çok ağaç türünün değişik bölgelerde yetişen birden fazla çeşidi mevcuttur. Dut suya dayanımı yüksek olduğu için geçmişte tekne imalatında kullanılmıştır fakat sürekliliği olmayan bir kereste olduğundan imalatçılar pek tercih etmez. Günümüzde daha çok müzik aletleri yapımında kullanılmakta ve nesli tükenmekte olan ağaçlar sınıfında yer almaktadır. Dut hiç bir zaman tekne imalatında ana tercih olmuş bir ağaç değildir. Karaağaç ise başta da bahsettiğim gibi yanlış cinsi seçilirse uygun değildir. İngiliz Karaağaç bulabilirseniz eğer ki bu cinsin adı çubuk karaağaçtır. Kullanmanızı tavsiye ederim. Karaağacın diğer türleri bu cinsi kadar dayanıklı ve işlevsel değildir. Bu riski almak yerine iyice ve doğru yöntemle kurutulmuş beyaz meşeyi de tercih edebilirsiniz.
@kadakunefe
@kadakunefe 9 месяцев назад
emeginize saglık.cok degerli bilgiler. ne yaık ki cahili bol bir milletiz.Bilgiye ulasmak bu kadar kolaylasmışken ogrenmeye direnç gostermek bize mahsus sanırım. Boylesi detaylı bilgiyi merak eden kimse olmamış yazık
@osmansimli627
@osmansimli627 4 месяца назад
Seki metre lik tekne mazeme si kaç para 8 m e 250
@bodrumlu048
@bodrumlu048 Месяц назад
En hafif dayanıklı ağaç nedir sarma,omurga,bosolamalar,eğrilerde kullanabilcegimiz en hafif sağlam ağaç nedir ustam
@bosaboatstv9120
@bosaboatstv9120 Месяц назад
@@bodrumlu048 akajou kullanabilirsiniz.
@muhlisozdamar8636
@muhlisozdamar8636 Год назад
Çok teşekkürler harika bilgiler. Kestanenin su altında başarısına 20 yaşında Sürmene yapısı 10 metrelik teknemin su kesimi altında karina boyasını komple kazıyınca şahit olmuştum. Armuz arası hatalı beş küçük parça dışında tertemiz ağaçla karşılaştık. Kestanenin tekne üst yapısında dayanıklılığının farklı olduğu söylenmişti. Bu görüş doğru mudur.?
@bosaboatstv9120
@bosaboatstv9120 Год назад
Üst yapıda kestane ve meşe gibi sert ağaçları kullanabiliriz fakat kuvvetli yapılarından dolayı güneş altında, dönme, kavlama, çatlama gibi sorunlarla karşılaşma olasılığı yüksektir.
@aydinvesimay6640
@aydinvesimay6640 2 года назад
.
Далее
şişme bot kumaşları hakkında sohbet
11:25
Просмотров 6 тыс.
DÜNYACA ÜNLÜ BODRUM GULETLERİ
13:01
Просмотров 242 тыс.
Qora Gelik
00:26
Просмотров 420 тыс.
Vİda Çeşitleri ve Kullanım Yöntemleri
32:23
Просмотров 8 тыс.
LAMİNASYON TEKNİĞİ İLE POSTA YAPIMI
10:16
Просмотров 12 тыс.
177 : Neden ağaç tekne seçtim ?
26:16
Просмотров 21 тыс.