Тёмный
No video :(

The Capillarity Phenomenon in Construction and how we break capillary 

Enciclopedia Constructiilor
Подписаться 91 тыс.
Просмотров 41 тыс.
50% 1

In acest video vom generaliza pe intelesul tuturor Fenomenul de capilaritate in constructie, sau fenomenul de capilaritate-osmoza sau umezeala ascensionala, si vom explica de ce este atat de necesar sa fie uat acest fenomen in calcul si sa fie realizate masuri de protectie fata de capilaritatea zidariei, fundatiei sau altei structuri, adica sa raspundem la intrebarea Cum rupem capilaritatea?!
Doneaza de o cafea pe Patreon: / enciclopediaconstructi... Multumesc!
Facebook: / enciclopediaconstructi...
Website oficial: enciclopediaco...

Опубликовано:

 

28 авг 2024

Поделиться:

Ссылка:

Скачать:

Готовим ссылку...

Добавить в:

Мой плейлист
Посмотреть позже
Комментарии : 32   
@EnciclopediaConstructiilor
@EnciclopediaConstructiilor 4 года назад
Orice persoană care dorește o ”consultație individuală” sau răspuns la o întrebare mai complexă, care în fond necesită opinia, timpul și cunoștințele autorului acestui proiect, este rugat să echivaleze întrebarea sa în schimbul unei donații, care se poate realiza atât pe canalul de Patreon: www.patreon.com/EnciclopediaConstructiilor , cât și prin virament în cont bancar. Toți cei interesați sunt rugați să apeleze cu un mesaj pe Pagina de Facebook. Cele mai importante două resurse în viață sunt timpul și cunoștințele, care oriunde în lume un om le schimbă pentru bani, chiar și dvs faceți acest lucru la job-ul dvs, că doar nu lucrați pe gratis și nu oferiți timpul limitat din viața dvs altor persoane pe gratis, de ce ar face-o autorul acestui proiect?! (care defapt a făcut acest lucru până nu demult) Video-urile informative vor continua să fie publicate în mod gratuit indiferent de sursa publicării, și la întrebări/comentarii scurte și rapide se va răspunde în continuare în limita timpului disponibil fără nici o problemă. Multumesc pentru înțelegere!
@VladislavCantea
@VladislavCantea 6 лет назад
Trebuie un video aparte pentru aditivi in beton (ex. Penetron ADMIX) care fac betonul impermiabil si opreste fenomenul de capilaritate.
@EnciclopediaConstructiilor
@EnciclopediaConstructiilor 6 лет назад
Multumesc de sugestie.
@m.m.734
@m.m.734 3 месяца назад
buna ziua. locuiesc intr-o casa de lemn veche care are in vecinatatea ei un versant. de vreo 7 ani am apropiat cladirea pana in versant si am izolat la exterior. dar nu am sapat inainte in jos, pt ca era deja un trotuar de beton de vreo 2 metri si la capatul lui incepea un perete de beton de 1,4 metri care tinea versantul. acum au inceput probleme mari, pt ca in 2 camere s-a pus si parchet laminat peste o podea de lemn veche, si a putrezit podeaua, se lasa parchetul mult..... sunt cele 2 camere de langa fostul trotuar de care am vorbit. deci pt faptul ca nu am posibilitate sa sap un dren la baza casei in exteriorul cladirii noi,(pamantul are 1.5 metri, cred ca stancos, si nu intra nici un escavator acolo .....) vreau sa va intreb daca pot taia in interiorul constructiei noi placa de beton si sa sap un sant pt un dren, care sa evite intrarea umezelii in casa veche de lemn careia prin turnare i s-au astupat si aerisireile care le avea prin intermediul unor caramide cu gauri sub grinda de lemn. Va rog da-ti-mi un sfat.....problema pare grava, poate fi chiar o ciuperca acolo, inca nu am desfacut parchetul laminat sa vad. Concluzia : Ajunge drenul acesta asa cum ati sfatuit sa se faca drenul ascuns prin taierea placii pe o latime de 30cm, (acum in interiorul casei, inainte in exteriorul casei de lemn?)
@adrianpopa9972
@adrianpopa9972 Год назад
Te salut, unele case vechi nu au acea hidroizolație(acel carton bitumat sub primul rand de caramida)care sa împiedice infiltratiile , crezi ca o casa fara acea izolație e compromisa dacă nu o are sub fiecare perete? trebuie demolata toată sau exista solutii și se poate repara , dacă nu este făcută la standardele moderne...?
@lorandgergely3676
@lorandgergely3676 4 года назад
Felicitari pentru video! Am o casa terminata in rosu dar nu s-a facut hidroizolatia exterioara a fundatiei si nu am subsol nici demisol. E ok sa fac hidroizolatia peretelui fundatiei cu solutie lichida bitumoasa? Nu as dori cu membrana bitumoasa pentru ca se aplica la cald si nu prea am aceasta posibilitate. E buna si solutia lichida pe baza de bitum? Oricum peste urmeaza polistiren extrudat. Multumesc frumos de sfat.
@EnciclopediaConstructiilor
@EnciclopediaConstructiilor 4 года назад
Multumesc. Ar fi mai bine membrana bituminoasa, insa daca nu doriti, puteti aplica grunt bituminos, apoi mastica bituminoasa, apoi aplicati placile de polistiren extrudat, insa atunci peste acoperiti cu membrana cu crampoane.
6 лет назад
Mulțumesc, totul este destul de clar, dar ce facem dacă nu sa respectat regulele de hidroizolații in timpul construcției și apa totuși patrunde în fundatie, subsol sau in temelia casei. Este vreo metoda, posibilitate de a hidroizola acesta după ce sa ridicat construcția și apa deja se acumuleaza in pereți și la podele subsolului, fundației?
@EnciclopediaConstructiilor
@EnciclopediaConstructiilor 6 лет назад
Trebuie de sapat pana la talpa fundatiei si de incercat de hidroizolat bine fundatie. Deasemenea se va face un trotuar de minim 1 metru de la casa + o fasie de polietilena de inca 1 metru de la trotuar spre exterior pe sub pamant, ca cat mai putina apa sa ajunga la fundatie. Ce tine de interiorul subsolului, se va avea grija sa se ventileze foarte bine si deja sa se foloseasca utilajele necesare sa elimine apa de acolo. La fel se vor lua masuri industriale de uscare a peretilor - am zis industriale deoarece sunt ventilatoare si dezumificatoare care se folosesc in constructii care usuca mai rapid o casa. Acestea sunt sfaturile generale insa mereu in dependenta de caz pot fi si alte solutii, doar la fata locului se poate lua deciziile corect.
@alionaradu4421
@alionaradu4421 4 года назад
Din cite stiu, in R.Moldova din motivul ca e o zona seismica, se interzice de a hidroizola intre fundatie si zidarie cu izolanti in rulouri gen ruberoid s.a. pentru ca pui casa pe „schiuri „ vorba unui arhitect. Se poate de hidroizola numai cu amestec pe baza de de ciment(cimet+nisip 1/1). Ori se poate de ignora regula respectivă? Sau este alta metoda de a rupe capilaritatea intre zidarie si fundatie in zone seismice altele decit cele expuse de Dra?
@EnciclopediaConstructiilor
@EnciclopediaConstructiilor 4 года назад
Va inteleg preocuparea. In RM unde sunt in vigoare inca GOST-urile ruse si spatiului CSI, e diferit de normele UE si romane, la care fac foarte des referire (sunt cat de cat mai noi cu update-uri). In UE, inclusiv Romania, tara seismica - nu este interzis de a folosi hidroizolatii solide intre fundatie si zidarie, totusi chiar si la ei, dar si la noi si in alte parti, exista arhitecti si constructori si pro si contra acestei solurii, deoarece o solutie ideala nu exista in prezent! Adica: - Daca hidroizolezi cu rulouri hidroizolatie solida, elimini problema fenomenului de capilaritate care poate ajunge in zidarie si aduce cu sine in timp problemele mentionate in acest video, INSA, cum spuneti si dvs, apare dezavantajul ca la un cutremur masiv, zidaria o poate lua intr-o parte, neavand aderenta buna de fundatie, SAU - Daca nu hidroizolezi normal intre fundatie si zidarie, si folosesti hidroizolatii improvizate chiar si cu tencuieli cu adaosuri impermeabilizante, ai avantajul unei prize bune intre zidarie si fundatie, insa oricum aceste tencuieli nu sunt atat de eficiente, crapa, si pot lasa capilaritatea in timp sa isi faca incet treaba. O solutie ideala nu exista, insa parerea mea este de a efectua un cumul de alte solutii care 'niveleaza' dezavantajele altor solutii care sunt in detrimentul antiseismic sau capilaritate. Iata un complex de solutii: 1) Fundatia numaidecat se face pe strat minim 10 cm pietris, apoi folie polietilena, apoi beton de egalizare. Daca exista probleme cu panza freatica, se mai pune deasupra betonului de egalizare ruberoid sau alte membrane hidroizolante, si abia apoi se armeaza cofreaza toarna fundatia. 2) Fundatia se hidroizoleaza si la interior si la exterior (si cu hidroizolatie lichida, si solida). 3) Se face drenaj imprejurul fundatiei. Daca exista probleme cu panza freatica, se face si drenaj de reducere a panzei freatice. 4) Zidaria se incastreaza si armeaza bine in stalpisorii sau stalpii structurii de rezistenta. Problema `schiurilor` apare mai mult la peretii de umplutura/compartimentare care nu sunt armati si incastrati asa bine in structura de rezistenta. 5) Daca se doreste, se poate folosi la fundatie beton cu impermeabilizator in masa care scade capilaritatea in acesta. 6) Nemijlocit intre fundatie si zidarie, as curata suprafata, as da cu primer, hidroizola lichid, si apoi fie primul pat de mortar as folosi mortar cu aditivi de impermeabilizare, sau as aplica membrane/rulouri hidroizolatie solida aplicate/fixate la cald, care se lipesc practic de fundatie. Doar a asterne hidroizolatia fie ea si ruberoid (in nici un caz carton bituminos), eu niciodata nu recomand. Ea la fel trebuie sa fie prinsa / lipita / aplicata cu flacara de fundatie, ca sa se tina normal, in caz contrar, sunt deacord cu arhitectul care va spus ca asa zidarii sunt ca pe schiuri. Sanatate!
@alionaradu4421
@alionaradu4421 4 года назад
@@EnciclopediaConstructiilor multumesc de raspuns desfasurat si profesionist.
@EnciclopediaConstructiilor
@EnciclopediaConstructiilor 4 года назад
@@alionaradu4421 Cu multa placere.
@danielenache54
@danielenache54 3 года назад
Care este după părerea dvs cea mai simpla metoda de a izola termic si hidro, o fundatie? Va multumesc
@vasilezaharia998
@vasilezaharia998 4 года назад
Ok - La pereți BETON, 4/4 Cum să Izolez, ce materiale Să folosesc la bloc. Vă rog. Aștept Răspunsul dvs 🙏 Cum scap de mucegai ?🙏
@EnciclopediaConstructiilor
@EnciclopediaConstructiilor 4 года назад
Cam multe intrebari si un pic neordonate. Scrie-ti un mesaj paginii de facebook Enciclopedia Constructiilor si discutam acolo.
@danieldan8774
@danieldan8774 5 лет назад
Te-am înțeles... Izolație intre boltar și fundație. Dar: cum va mai face priza adezivul sau moltarul cu fundația,in moment ce ai un material plastic intre cele două??? Te rog,dacă poți să explici in cateva cuvinte...
@EnciclopediaConstructiilor
@EnciclopediaConstructiilor 5 лет назад
Inteleg preocuparea dvs, eu tot as dori sa am siguranta si in priza dintre zidarie si fundatie, insa din considerentele mele personale, inteleg ca este mai importanta protejarea zidariei de umiditatea capilara, decat priza primului strat de fundatie, mergandu-se oarecum la un usor compromis. In acest sens sunt pareri impartite: 1) unii spun ca nu trebuie zidaria sa faca priza cu fundatie, ci stalpii, putand hidroizola in pace. Avantajul este ca rupem bine capilaritatea, insa in cazul unui seism, exista riscul ca zidaria sa "joace" un pic. 2) pe cand altii spun ca totusi o priza oarecare nu ar strica, fapt pentru care recomanda hidroizolatii rigide (pe baza de ciment, nisip, apa etc). Avantajul este ca se obtine o priza, insa dezavantajul este ca riscam ca capilaritatea sa treaca. 3) iar altii indeobste folosesc beton impermiabil pentru placa de beton, hidroizolatie lichida doar sub zidarie si mortar hidroizolant sub primul rand de zidarie. Avantajul este ca exista si priza si pare ca si ruperea capilaritatii, dezavantajul este o placa de pierde mai multa caldura, dubii in privinta "impermiabilitatii" betonului si mortarului, si in general multi tot la prima metoda ajung. Asadar, sunt 3 mari pareri, si in practica cred ca ve-ti intalni acelasi raport de oameni care va sustine in parte fiecare parere, deja decizia e a dvs sau constructorilor casei dvs.
@romulusbuta9318
@romulusbuta9318 5 лет назад
Daniel dan .....zidurile + acoperișul sunt SUFICIENT de grele ....la fel și forma rezultată, de cutie răsturnată. ....încât să NU alunece pereții de pe fundație
3 года назад
Salut. Sub zidul de caramida. Adica unde se intrerupe capilaritatea, trebuie sau poate fii pus polistiren extrudat ? Constructie pe cadre...vorbesc
@EnciclopediaConstructiilor
@EnciclopediaConstructiilor 3 года назад
Salut, nu. Sub ziduri adica intre placa de beton si zidarie trebuie sa fie hidroizolatie. Termoizolatia deja se include pe plan vertical in cazul zidariei.
3 года назад
Multumesc
3 года назад
Ce aduce rau daca este pus?
@EnciclopediaConstructiilor
@EnciclopediaConstructiilor 3 года назад
@ Si unde e priza zidariei cu structura de rezistenta? Unde e calculul fortelor de compresiune si altele la o astfel de zidarie? Poate dvs ceva incurcati, insa la structuri in cadre se practica rosturi seismice sau de genul cu polistiren de 1-2 cm care se pune pe plan vertical intre zidarie si stalpi, si posibil si orizontal intre zid si grinzi (sus), nicidecum jos la baza zidului chiar daca e de umplutura/compartimentare.
@cristinabaldovin2932
@cristinabaldovin2932 3 года назад
Cum pot scapa de umezeala daca casa este din caramida cu fundatie tot din caramida si umezeala este la un perete in interior si sa ajuns pana la jumatatea peretelui udatura si tot se intinde.Credeti ca ar fi bine sa torn beton sub zid ??
@valerio4759
@valerio4759 3 года назад
Lucrez de 36 de ani in constructii o ideie ar fi sa taiati zidul pe portiuni mici 1m si sa introduceti un material pt izolat nu stiu cum se numeste in romaneste este ceva ca din plastic...
@wisdomofafoton
@wisdomofafoton Год назад
@Cristina Baldovin ati reusit ceva? Sunt intr'o situatie similara..
@MrInstalator
@MrInstalator 5 лет назад
Si daca folosesc beton impermeabil pt fundatii? Ma refer la adaugarea de apa de sticla in betonul pt fundatii...E bine sau nu?
@EnciclopediaConstructiilor
@EnciclopediaConstructiilor 5 лет назад
Apa de sticla are proprietati bune ca aditiv pentru a face betonul mult mai impermiabil la apa. Eu mai coresc as crede ca il face mai rezistent la umiditate, nu chiar impermiabil cum se spune. Sunt deacord ca fenomenul de capilaritate a apei in fundatiile respective poate fi mai incet, insa personal nu cred ca este chiar intr-u totul eliminat. Parerea mea, este sa folositi macar spre exterior si hidroizolare traditionala, chiar daca folositi apa de sticla la fundatie.
@ionuturdes9423
@ionuturdes9423 Год назад
Am utilizat apă de sticlă la prepararea betonului pentru fundație (placă și soclu), de asemenea am preparat și o soluție pe bază de apă de sticlă cu care am dat două straturi după uscarea betonului; rezultatul: în zona de fundație mai expusă la umiditate, apa a urcat prin capilarități pe soclu fiind chiar foarte prezentă în interiorul casei - drept urmare, nu aș miza pe vreun efect miraculos al apei de sticlă în ceea ce privește hidroizolarea. Tot va trebui să sap în jurul soclului și să fac tratamentul clasic pentru hidro-termoizolare, apoi trotuare și probabil aplicarea inclusiv pe acestea de tratament hidrofob
@ionelcretu2183
@ionelcretu2183 2 года назад
De 3 metri lățime Este bine să faci trotuarul
@EnciclopediaConstructiilor
@EnciclopediaConstructiilor 2 года назад
Despre trotuare si pavaje avem alte video-uri.
Далее
Rules for pouring concrete when building a house
13:27
Просмотров 130 тыс.
New Dyna Skin is OP🥵🔥 | Brawl Stars
00:16
Просмотров 305 тыс.
Casă la roșu , etapa 1( fundația)
14:14
Просмотров 43 тыс.