Тёмный
No video :(

Tilburg (NL), de klokken van de Korvelse Kerk 

Leander Schoormans
Подписаться 1,2 тыс.
Просмотров 903
50% 1

Tilburg (NL), de klokken van de Korvelse Kerk
In 1850 ontstond een zelfstandige parochie voor de wijk Korvel, aan de zuidkant van Tilburg. Er werd daarvoor ook een kerk gebouwd, naar het ontwerp van architect Van Tulder. Naarmate deze kerk te klein werd, werd in 1923 tot 1924 een nieuwe kerk opgezet: ditmaal een ontwerp van de Cuypers-familie. De expressionistische en neoromaanse elementen uit het interbellum keren terug in dit gebouw. Pas later werd een toren bij de kerk gebouwd. Er is erg weinig veranderd sinds de kerkwijding in 1924, enkel nieuwe ramen, een altaar en wat muurschilderingen werden aangebracht. Tegenwoordig is de kerk aan de eredienst onttrokken en heeft ze een functie als Gezondheidscentrum.
De twee klokken, welke in 1927 aan Pastoor van Gelder van de Parochie Korvel ter gelegenheid van zijn 12 1/2-jarig Pastoorschap werden aangeboden, zijn thans gereed gekomen in de fabriek van de Fa. Petit en Fritzen te Aarle-Rixtel. Ze hadden de tonen g1 en a1. Helaas zijn ze in 1943 afgevoerd en omgesmolten. Een geplande derde klok kwam door gebrek aan geld niet meer tot stand. Al in januari 1945 - ruim twee maanden na de bevrijding van Tilburg - ondernam men actie voor de financiering van de klokken. Dit keer werd de derde klok wel gerealiseerd. Bij het zilveren priesterfeest van Wijnand van der Waarden was dit een geschenk van de parochianen: de kleine klok werd ook vernoemd naar de pastoor. De andere klokken werden genoemd naar de andere kerkelijke leiders; zowel de paus als de bisschop, Wilhelmus Mutsaerts. De twee kleine klokken passen zeer goed bij elkaar, de grote die in 1946 is toegevoegd, is helaas een kwart toon te hoog uitgevallen, daardoor is het volgelui onaangenaam onzuiver. Sinds de sluiting van de kerk worden klokken niet meer gebruikt en onderhouden. Gelukkig zijn er plannen om ondanks de sluiting de uurslag en het luiden intact te houden en een nieuwe maatschappelijk relevante functie te geven aan het geheel.
1 - Pius XII - Petit & Fritsen, 1946 - 1252 mm - 1285 kg - e1 - 19 cents
2 - Wilhelmus - Petit & Fritsen, 1945 - 1043 mm - 670 kg - g1 - 59 cents
3 - Wijnand - Petit & Fritsen, 1945 - 924 mm - 475 kg - a1 - 64 cents
Hartelijk dank aan Eric de Roo voor het mogelijk maken van deze opname, en voor Peter van Gestel voor de algehele organisatie.

Опубликовано:

 

23 апр 2023

Поделиться:

Ссылка:

Скачать:

Готовим ссылку...

Добавить в:

Мой плейлист
Посмотреть позже
Комментарии : 7   
@Klokkenexpert
@Klokkenexpert Год назад
Leuk dat er van deze kerk in Tilburg een binnenopname van is van mooie petit en Fritsen klokken
@werkgroepdetorenklok91
@werkgroepdetorenklok91 Год назад
Het was interessant om de klokken en de constructie te controleren op mogelijke gebreken. Tot mijn verbijstering was in de loop der jaren wel een prachtige klokkenstoel geplaatst, maar deze was niet op de juiste wijze afgesteld, waardoor de luidassen nu centimeters uit het waterpas hangen. De klokken waren destijds van goede kwaliteit, maar door slechte ophanging zijn ze definitief beschadigd. Verder zijn de klokken absoluut niet in balans; klok 1 hangt een paar honderd kilo uit balans; kleppen kun je er zo wel goed mee. Aan èèn kant is er een forse schade ontstaan in de slagring waar de klepel hem raakt.1/8 slag de klok draaien is de enige optie om hem veilig te luiden zonder te barsten. Ook hangen de klokken scheef; dat zie je aan de positie van de klepels; het scheelt vele cm! Verder staan de klepel-assen iets geraaid in de klok t.o.v. de constructie. Hierdoor willen de klepels extra slingeren. De klepels zijn allemaal aan een nieuw ingebracht klepeloog- met- montageplaat bevestigd. Ook dit is slecht uitgevoerd; de klokken zijn definitief beschadigd. Het leer in klok 3 is volledig weggesleten; de klepelplaat is mogelijk ook ingesleten. Door het vele vet was dit niet te zien, maar wèl te horen . De uurslaghamer schuurt langs de klok1. Alleen met hèèl veel liefde en tijd en geld kan dit gelui nog goed functioneel gemaakt worden. Of er uberhaupt nog ooit geluid mag worden met dit gelui is nog een hoofdstuk apart.
@NielsvanderGiessen
@NielsvanderGiessen Год назад
De doorboringen met de platen waar de klepels aan hangen is helaas goed te horen, er resoneert duidelijk iets mee. Leuk dat het in beeld is gebracht. Bij het volgelui gaat er bij het beeld van de kleine klok iets niet helemaal goed. Benieuwd hoe de heringebruikname vorm zal krijgen!
@engelbertschoormans
@engelbertschoormans Год назад
Tsja. Bij de grote klok is dat idd te horen. Dat was niet zo tijdens het luiden ter plekke… wat stom, ik dacht alles goed gesynchroniseerd te hebben, maar hij is toch een keer (precies goed) verschoven. Er zijn ergere dingen 😇
@NielsvanderGiessen
@NielsvanderGiessen Год назад
Met name bij de kleine klok hoor ik het juist sterk. De rest zij je vergeven, het is geen dagelijkse routine 😝
@kerkklokkenNL24
@kerkklokkenNL24 Год назад
Heel mooi ik vind de klokken zelf ook machtig zeer mooie opname👍
@jessomann9852
@jessomann9852 Год назад
Fijn dat dit eindelijk gedocumenteerd is! Bizar kleinde luidwielen trouwens. Kwalitatief zijn het aardig goede klokken. Zeker ook bijzonder dat de twee kleine uit 1945 zijn!
Далее