Тёмный

TIMISOARA - de la Pașalâc Turcesc la Republica Banateana ! 

Storytripper
Подписаться 30 тыс.
Просмотров 24 тыс.
50% 1

Timisoara- de la Pasalac Turcesc la Republica Banateana sau istoria asa cum a fost! Temesvar, orasul de pe Bega, mica Viena, Timisoara a vazut si trait multa istorie si prea putin cunoscuta de noi, cei din alte zone ale Romaniei. Banatul este un spatiu special, pe care nu il intelegem in totalitate, aflat sub dominatie habsburgica, turceasca, austro-ungara, ungara, impartit intre Serbia si Romania, multi-etnic, pluri- confesional, acesta a fost motorul dezvoltarii Romaniei. Primele manufacturi au aparut in Banat, primele linii de cale ferata, iluminatul electric, fabrica de bere, tot ceea ce a insemnat industrie ...a aparut intai in Banat. Cu o istorie atat de zbuciumata ar putea fi un lucru de mirare. Daca ne uitam totusi la faptul ca fortele de occupatie si colonistii au venit intotdeauna dinspre vest...poate gasim si explicatiile.
Alte materiale interesante pot fi urmarite accesand linkurile de mai jos:
KATALIN VARGA - luptatoarea pentru drepturile minerilor din Transilvania, tradata de...
Ana Ipatescu - femeia care a salvat guvernul provizoriu revolutionar de la 1848!
• ANA IPATESCU - femeia ...
#storytripper #documentar #istorie
Music: Dawn
by Alexander Nakarada (www.serpentsoundstudios.com)
Licensed under Creative Commons BY Attribution 4.0 License
creativecommons...
Fotografii efectuate de Securitate (filaj) (Timisoara, 17.12.1989) - anexa dosar penal nr. 4/P/1990
Data 10 septembrie 2018
Sursă Propria munca
Autor Partizanu - CC-BY-SA-4.0
Bazat pe o hartă din domeniul public de pe www.demis.nl/
Data 22 ianuarie 2006 (data inițială de încărcare)
Sursă Nu este furnizată nicio sursă care să poată fi citită de mașină.
CC-BY-SA-3.0
Coaliții în Europa între 1725 și 1730. Semnatarii Tratatului de la Viena (30 aprilie 1725) cu albastru și semnatarii Tratatului de la Hanovra (3 septembrie 1725) cu roșu. Prusia, în maro, s-a alăturat mai întâi Alianței Hanovriene, dar ulterior și-a schimbat partea după Tratatul de la Berlin (23 decembrie 1728).
Data Mai 2013
Sursă Acest fișier a fost derivat din: Europe 1748-1766.png
Autor PS Burton - CC-BY-SA-3.0
Moldova , Transilvania și Țara Românească sub autoritatea lui Mihai Viteazul (mai-septembrie, 1600)
Data 2005
Sursă Treptow, Kurt W.; Bolovan, Ioan; Constantiniu, Florin; Michelson, Paul E.; Pop, Ioan Aurel; Popa, Cristian; Popa, Marcel; Scurtu, Ioan; Vultur, Marcela; Watts, Larry L. (1997). O istorie a României , p. 146. Centrul de Studii Române. ISBN 973-98091-0-3 .
Autor Utilizator: Anonimu - CC-BY-SA-3.0
Tablou vechi (frescuri) din Biserica Moldovita.
CC-BY-SA-3.0
Middle_East_Levant.jpg ‎ ( 500 × 500 pixeli, dimensiune fișier: 83 KB, tip MIME: image/jpeg ) - CC-BY-SA-3.0
Fort St. Angelo von See
Data mai 2001
Sursă Lucrări proprii ( Textul original:Eigenes Foto)
Autor ERWEH - CC-BY-SA-3.0
Castelul Cavalerilor Spitalieri din orașul Rodos.
Sursă Propria munca
Autor Poză făcută de Polimerek - CC-BY-SA-3.0
Harta de localizare a Banatului românesc.
Sursă Propria munca
Autor Andrein
Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International , 3.0 Unported , 2.5 Generic , 2.0 Generic și 1.0 Generic .
Muzeul locomotivei Resita.
Data 20 aprilie 2011, 09:57
Sursă BW gigant
Autor Andrei Tosea din Bucuresti, Ro.
CC-BY-SA-2.0
Biserica Mileniului în 2018, Timișoara, România
Data 26 iulie 2018, 09:28:00
Sursă Propria munca
Autor Turboreactor - CC-BY-SA-4.0
Fabrica de bere, Timisoara, Romania
Aceasta este o fotografie a unui monument istoric din județul Timiș , clasificată cu numărTM-II-mA-06167.
Sursă Propria munca
Autor Radufan , Radu Trifan-CC-BY-SA-2.5
Râul Tamiš în Pančevo, aprilie 2021
Data 29 aprilie 2021
Sursă Propria munca
Autor Vacant0- -CC-BY-SA-4.0

Опубликовано:

 

27 сен 2024

Поделиться:

Ссылка:

Скачать:

Готовим ссылку...

Добавить в:

Мой плейлист
Посмотреть позже
Комментарии : 97   
@Storytripper
@Storytripper 2 года назад
Ați înțeles că mă aflu în vacanță, ocazie cu care am vizitat Timișoara. Am fost curioasa să descopăr urmele lăsate de turci, doar că am găsit un oraș în care influențele habsburgice sunt la tot pasul, că doar nu degeaba i se mai spune și Mica Viena! In două zile nu vezi prea multe, ar fi de stat o săptămână, poate revin cu alta ocazie!
@constantamariagrigore3234
@constantamariagrigore3234 2 года назад
Am auzit ca e un oraș fain, curat, cu flori... După cum spui urme ale istoriei putem descuperi precum un arheolog sau un dedectiv sadea, sa fii sănătoasă sa poți călători și sa ne povestești și noua, mulțumiri.... 😉👍🙏
@Storytripper
@Storytripper 2 года назад
@@constantamariagrigore3234 așa este, Timisoara are o multime de parcuri, zone verzi, spații cu flori, este un oraș verde, i se mai spune si Orasul Trandafirilor, dar intra la concurență cu Targu Mures! Mi-a placut plimbarea cu vaporașul pe Bega, a costat 1 leu si functioneaza in regim de transport in comun dupa un orar fix, la fel ca autobuzele, tramvaiele sau troleibuzele care sunt foarte ușor de utilizat. Sunt peste tot piste pentru bicicliști si trotinete electrice. Este un oras multicultural si tolerant, iti ofera un sentiment de siguranță si confort. Este, totuși, foarte aglomerat, mai potrivit pentru persoanele active, pentru tineri, studenti si antreprenori. Mi-ar placea sa revin fiindca am descoperit ca are foarte multe palate din sec. XIX, inceput de secol XX cu povesti fabuloase care ar merita spuse!😊
@constantamariagrigore3234
@constantamariagrigore3234 2 года назад
@@Storytripper Saru'mana asta îmi moream sa știu... Fii binecuvântată, drag greieras! 😘🙏
@Vilyan
@Vilyan 2 года назад
@@Storytripper asta cu palatele si povestile lor chiar merită documentată. Vin si eu cu dvs. cu aparatul foto si poate cu un reportofon pentru interviuri😁😁😁😁
@Storytripper
@Storytripper 2 года назад
@@Vilyan Cum ar fi?! Din păcate descendenții nobililor austrieci sau maghiari, că și cei ai marilor comercianți nu mai sunt de găsit. Am citit câteva povești, unii au plecat la venirea comuniștilor, proprietățile au fost naționalizate, alții s-au stins în mizerie. Sunt povesti foarte interesante...pentru vremuri când va fi mai mult timp. Mulțumesc pentru susținere!😊
@gabipopescu5195
@gabipopescu5195 7 месяцев назад
Ar trebui să apară acest gen de minidocumentare, ca anexe la manualele de istorie. Felicitări!
@Storytripper
@Storytripper 7 месяцев назад
Mulțumesc!
@gabrieltirlie4696
@gabrieltirlie4696 2 года назад
Sărut mâna. Mulțumesc frumos stimată doamnă.
@marietaion6834
@marietaion6834 2 года назад
Mulțumim pentru poveste, astfel înțelegem istoria, cum că orice imperiu care dăinuie mai mult de 1 secol cade în urma războaielor induse de imperiu. Grav este că nu ne cunoaștem istoria poporului nostru pt că vedem cum istoria se repetă la un nivel modern sub privirile noastre. La cât mai multe narațiuni despre adevărata istorie a poporului nostru și de ce nu și a vecinilor noștri.
@Storytripper
@Storytripper 2 года назад
Imperiile cad...mentalitatile raman. Daca vrem sa intelegem lumea in care traim, avem nevoie sa cunoastem lumea care a fost, nu se poate altfel. Toate popoarele au un trecut si acesta se intrepatrunde cu cel al vecinilor, al nostru a fost asa...mai complicat, ca al unei mici natiuni din aceasta zona agitata a Europei! Mie mi se pare incredibil ca nu ne-am disipat, desi sângeram și astăzi.
@marietaion6834
@marietaion6834 2 года назад
@@Storytripper Corect! Nu s-a disipat, fiindcă mai există conștiință de neam care arde ca o făclie vie.
@ppn194
@ppn194 2 года назад
@@Storytripper Să reflectați: Țările române, de la descălecarea lor mai târzie (merită o comparație cu ce a fost în Vest cu cine a înființat țările de azi peste populațiile latinofone) nu au încetat să rămână sibiecte de drept internațional (așa cum a fost acela prin secole) și prin ele România de azi (care este mai veche decât Italia sau Germania, din același pdvd). Ceea ce nu se poate spune despre nicio altă țară din jur, care au încetat să existe vreme de secole.
@nicolaiesorin
@nicolaiesorin 10 месяцев назад
de fapt Romania nu vrea sa zica adevarul crud ca de fapt Transilvania si Banatul nu au dorit unirea cu Romania ci a fost impusa de puteriile criminale.
@seaman5705
@seaman5705 3 месяца назад
@@ppn194 Ce subiect de drept internațional a fost Tara Românească după 1600 , poate și mai devreme ? Cu exemple , te rog !
@Vilyan
@Vilyan 2 года назад
Foaaarte bine documentat. Poate puteți sa faceți o investigație si despre Reșița si zona Banatului de Munte care, dupa parerea mea se dezvolta in parte si separat față de Banatul de Câmpie. 😁😁
@Storytripper
@Storytripper 2 года назад
Hmmmm... Reșița, ce oraș minunat. Am locuit acolo câțiva ani, ce locuri...Văliug, Bocsa, Crivaia, Semenic ! Frumoase amintiri!😊
@Vilyan
@Vilyan 2 года назад
@@Storytripper Da, zona frumoasa si interesanta cu sate pline de legende.😁😁😁
@ileanamarindiu7749
@ileanamarindiu7749 2 года назад
🌟 Deferență profundă și cu mai abitir respect, distinsă doamnă, pentru munca depusă în realizarea acestui videoclip de excepție, o lecție de istorie prezentată excelent! 📟 👍 📘💖
@Storytripper
@Storytripper 2 года назад
Mulțumesc!😊
@Mill....1965
@Mill....1965 Месяц назад
Mai e un eveniment petrecut imediat după 1918 .Sârbii ocupă Timișoare,dar nu știu dacă au rezistat o lună,îndemnați să o părăsească de marile puteri victorioase de atunci.
@Janifo-br4mn
@Janifo-br4mn 8 месяцев назад
Losonczy. Se citește Loșonți.
@Mill....1965
@Mill....1965 Месяц назад
Într-un interviu al lui Ioan Hollender timișorean de etnie evreu actualul director al operei vieneze,spunea că avea cam 10-12 ani când au intrat trupele fasciste în Timișoara.El fiind din familie unde se vorbea și germana,el se bucura,și îi saluta pe băieți conform Reich ului.Dar mama lui știa care e treaba cu evreii ,și,plângea.....Nu au deportat evrei din Timișoara,fiindcă aparțineau de Regatul României,dar din Ungaria de atunci(1941-45) Oradea,Satu Mare.... cu grămada,mai ales fiind vorbitori de maghiară.
@ianosescuion9218
@ianosescuion9218 Год назад
Losonczi István. Citeşte Loşontzi Iştván. Cum e turcul aşa-i şi pistolul.
@Storytripper
@Storytripper Год назад
Imi pare rau ca nu stapanesc pronuntia specifică limbii maghiare.
@ianosescuion9218
@ianosescuion9218 Год назад
@@Storytripper Nu e nimic îti( vă) sărim în ajutor dacă va fi nevoie.☝🤣👍
@nicolaiesorin
@nicolaiesorin 10 месяцев назад
Deci fara suparare din ce stiu eu este ca romanii din Transilvania si Banat nu au dorit unirea cu Romania ceea ce nu spine nimeni . Din pacate istoria este ascunsa si pit garanta daca ar fii maine alegeri ptr independenta Transilvaniei si Banatului majoritatea romaniilor din zonele Tr si Ba ar alege clar independenta.
@stativamaricel8862
@stativamaricel8862 Год назад
Hei ,hei ,ești în urma cu istoria adevărată ,,ai timp să înveți .,
@ovidiudeica2083
@ovidiudeica2083 2 года назад
Numele românesc al Banatului este Temișana.
@stefandupcsik3837
@stefandupcsik3837 2 года назад
Aceeași problemă specifică cu pronunțarea numelor și denumirlor din limba maghiară. De ce nu se poate pronunța corect și simplu, de ce trebuie întotdeauna pocit și inventat ceva? Numele apărătorului Timișoarei este Ștefan(Iștván) Loșonți. Așa se scrie in limba română și așa se pronunță in orice limba.
@Storytripper
@Storytripper 2 года назад
Multumesc pentru vizionare si comentariu! Mi-am însușit observația, de acum voi ști cum sa pronunt...Loșonți, din pacate nu am avut langa mine un vorbitor de maghiara ca sa ma ghideze. Știți cum este pentru romani, nu o facem intenționat, daca nu esti nativ maghiar sau nu traiesti printre unguri, iti este greu sa te descurci cu pronuntia, exact ca și pentru maghiari cu accentul sau cu felul in care nu pot pronunta anumite cuvinte si le adaptează de nici nu intelegi ce spun. Puțintică înțelegere de ambele părți, că doar nu ne-om lua din asta acum!🙂
@dorudru
@dorudru Год назад
Pentru ca limba maghiara este o limba asiatica si este greu de pronuntat de catre europeni
@victoriagherca5006
@victoriagherca5006 2 года назад
În acel timp , ca și acum , cel mai puternic îl căsăpea pe cel mai slab și îi lua averile. Ce contează că țara noastră este bogată ? Totdeauna vom fi deposedați de bunurile pe care vom reuși să le acumulăm.
@Storytripper
@Storytripper 2 года назад
😢
@eliasn.477
@eliasn.477 11 месяцев назад
E doar o prețiozitate livrescă.
@nicolaemarian7009
@nicolaemarian7009 2 года назад
....Storytriper...pana a face afirmatii despre Timisoara , ca pasalâc, mai intai trebuie sa stii tu ce inseamna PASALÂC....Timisoara fost pasalâc (PASALÂC = forma de organizare teritoriala a Imperiului otoman, ce cuprinde un teritoriu de cca 200 ha. cu o populatie de cca 400 mii oameni)....documentarea cea mai buna pentru ce a insemnat ocupatia otomana pe teritoriul care acum este Romania, trebuie sa citesti cca 20 de carti de istorie, mai ales Istoria Imperiului Otoman, in Dobrogea...acest teritoriu a fost sub ocupatia otomana peste 400 de ani...Dobrogea a fost RAIA turceasca...ce insemna RAIA?...pune mana si citeste multe carti, nu casca gura la tampeniile TV sau la SMART...
@Storytripper
@Storytripper 2 года назад
Mulțumesc frumos pentru vizionare si comentariu. Va astept cu cele 20 de titluri care sa trateze istoria Romaniei si a Imperiului Otoman, ma intereseaza foarte mult si promit sa le citesc! Apropos...am renuntat la televizor acum 6 ani si m-am întors la biblioteca mea, care contine peste 700 de carti stranse cu mare trudă într-o viață.🙂
@nicolaemarian7009
@nicolaemarian7009 2 года назад
@@Storytripper ...poate ca biblioteca ta contine sute de carti...cate carti "contine scufita ta"?...eu la 17 ani citeam (ptr. prima data) "Mizerabilii" lui Hugo...apoi am mai citit-o inca de doua ori pana la 25 ani...asta-i doar un exemplu...bac-ul se dadea dupa 11 clase...deja la 18 ani aveam citite 160 de carti cu teme diverse (beletristica, documentare, povesti, etc.) toate inregistrate in 4 caiete de dictando...mi--am format o educatie intelectuala "nemteasca"...nu cate carti am putut avea in biblioteca, ci cate "carti am in scufita" si ce a ramas dupa citire conteaza....revenind la subiectul din clipul tau, Imperiul Otoman n-a lasat generatiei noastre multe artefacte, cum au facut romanii lui Traian (nu Basescu!) care au fost "in vizita" pe aceste meleaguri acum 2000 de ani...de la turci au ramas multe retete de bucatarie...sultanii mergeau in campanii de lupta impreuna cu "o armata" de bucatari si cofetari...si-acum in bucataria romanilor sunt multe preparate culinare , turcesti la origine, desi datorita inculturii, romanii nu stiu asta...cateva preparate turcesti...SARMA, MUSACA, CHIFTEA, MICI, ARDEI UMPLUTI , toate preparatele care contin carne tocata, dar turcii foloseau carne de batal, oaie, sau vita.... romanasii "le-au adaptat' dupa gusturile lor, folosind carne de porc, dar savoarea lor (cu carne de porc) nu-i la fel ca cele facute cu carne de oaie...in anii '50 micii se faceau ca la turci, din carne de oaie si erau foarte gustosi (se faceau in Dobrogea, orasul meu natal fiind la Malul Marii)...ciorba este tot turceasca...celebra ciorba de burta se facea in orasele din Dobrogea, erau inca bucatari ce stiau sa o faca...in tara nu se prepara bine aceasta ciorba....tot din burta de vita se prepara TUSLAMA, un preparat care foloseste burta de vita fiarta bine, cu smantana si alte cateve ingrediente...este delicioasa daca e facuta de un bucatar bun...nu-i cunoscut acest preparat in tara, se facea doar in Dobrogea, daor Dobrogea a fost RAIA turceasca 4002 de ani, unde stapani erau turcii....si-acum mai traiesc (dar mult mai putini) turci in Dobrogea, stranepotii celor de-acum 400 de ani.......musacaua de face in 3 variante : 1 - cu cartofi, 2 - cu vinete, 3 - cu rosii, ....varza gatita cea mai gustoasa se face cu carne de batal, pilaf...si in Banat se prepara pilaful sarbesc, unde pe langa orez se adauga cateva legume...turcii "i-au vizitat" si pe sarbi si "i-au invatat" sa gateasca pilaf, dar sarbii l-au adaptat dupa gusturile lor...in Timisoara la express-urile cu mancare se gasea pilaf sarbesc, dar nu cu carne de oaie (asta era inainte de 1989...acum nu stiu daca se mai gaseste).....in anii '50 existau macelartii (cum erau inainte de comunism) si se gasea carne de batal sau miel...asta pe scurt...preparatele din lapte cunoscute la noi, sunt la origine turcesti: celebrul IAURT, KEFIR, SANA, SMANTANA, lapte batut, etc. ...in ani '50 in orasele din Dobrogea erau placintarii unde se facea placinta cu telemea de oaie (hmm ce buna este) si iaurt din lapte de oaie, in castroane de pamant....lingura statea pe verticala drept in castronul cu iaurt...din pacate s-au dus acele vremuri din cauza comunismului...sa trecem la DULCIURI turcesti....e cunoscuta in toata lumea BACLAVAUA, facuta cu mult fistic, sau miez de nuca...foile de placinta subtiri, sunt creatie turceasca....si acum in Turcia sunt concursuri anuale de facut foi de placinta foarte subtiri...asa ceva se poate vedea la TV-urile turcesti, aflate in pachetul de canale TV, pentru Dobrogea...este fascinant sa vezi cum turcoaicele fac celebrele foi de placinta....tavile pentru preparate la cuptor, sunt totdeauna rotunde, la turci......tot in Dobrogea se facea acest produs cel mai bine...alte dulciuri facute in tara, dar nu ca cele facute in Turcia: halva, acadea, nuga, halvita, placinta cu telemea de oaie (mult mai gustoasa decat cea cu branza de vaci), bezea, sau delicioasa bautura racoritoare BRAGA, facuta din fermentarea taratelor de grau...din carne de oaie se prepara (doar in Dobrogea) GHIUDEM-ul sau BABIC-ul...era uscat ca salamul de Sibiu, dar are alta savoare.. condimentate cu mult piper....toate astea si inca multe altele, nu le gasesti in cartile din biblioteca ta...la buna vedere....P.S. - Cu ani in urma veneam la Timisoara cu probleme, unde aveam un prieten care a fost directorul fabricii de confectii "BEGA" (R.I.P.)...statea pe strada Paris....
@Storytripper
@Storytripper 2 года назад
Multumesc pentru informatiile oferite. Astept in continuare cele 20 de titluri, ca un biet învățăcel de la magistrul lui. O recomandare..."tonul face muzica". 🙂
@nicolaemarian7009
@nicolaemarian7009 2 года назад
@@Storytripper ..eu sunt in Germania unde am infiintat o firma de productie, cu 2 nemti, acum 22 ani....mi-am vandut partea de actiuni partenerilor...stau aici unde "the life is better" ...voi fi acasa pentru 8-10 zile sa-mi platesc o serie de facturi, poate la toamna...merg la mormantul alor mei parinti...asta e tot ce ma leaga de tara...in rest ce sa vad?...rahat de caine peste tot?...numai tolomaci peste tot?...mi-e greata ...daca poti sa ma intelegi este bine...daca nu, ...NU!...
@Storytripper
@Storytripper 2 года назад
Domnule dragă, vă doresc o viață frumoasă în Germania, fericire și liniște sufletească! Am umblat si eu destul prin lume si prin viață...fericirea o gasesti acolo unde te duce sufletul, banii...sunt importanti, dar nu ajuta întotdeauna! Nu eu trebuie sa vă înțeleg, eu sunt un povestitor a ceea ce vad si simt, nu trebuie sa fim toti la fel, fiecare este fericit in felul lui! Zile senine si ganduri bune !
@noras.9774
@noras.9774 2 года назад
Felicitari pt documentar, bine realizat si cu o voce si intonatie, demna de o actrita! Sunt din Timisoara si ma bucur pt ca cineva si-a adus aminte ca exista in Romania orasul Timisoara si regiunea Banat
@Storytripper
@Storytripper 2 года назад
Timișoara rămâne pentru toți românii primul oraș declarat liber de comunism, asta că sa vorbim doar de istoria mai recentă! Azi in Timișoara, mâine în toată țara!😊
@noras.9774
@noras.9774 2 года назад
@@Storytripper Nu ma refeream la lucrurile de genul acesta, ci la faptul ca este un oras fumos, cu arhitectura conceputa de arhitecti austrieci, in aceasi perioada ca in Viena( Secession), oras multi etnic si cultural ( teatrul german, maghiar si evreiesc), un rau Bega, care este canalizat tot de austrieci si de aceea nu suntem inundati 😂parcurile de-alungul apei, etc
@dumitrupaven7934
@dumitrupaven7934 2 месяца назад
Două aspecte ar fi de precizat 1. La capturarea Cetății Timişoarei ( 2400 de apărători - se pare mult mai importantă decât Cetatea Belgradului - 700 de apărători) ...musulmanii au căsăpit toți creştinii , deşi au promis, ça de altfel cam peste tot ... inclusiv şi la cucerirea Constantinopolelui că dacă se vor preda nici un creştin nu va pății nimic. 165 de ani mai târziu armata imperială austriacă, nu numai că nu à ucis nici un musulman, dar aceştia au putut pleca cu toate bunurile pe care le-au putu încărca în carele pe care le aveau la dispoziție. 2. Ca să respectăm adevărul istoric, trebuie să recunoaştem fără să indrugăm minciuni atât de bine folosite pe vremea comuniştilor că, Timişoara şi Banatul nu au fost niciodată pământ s-au ținut românesc. În perioada 1550 românii nu reprezentau nici 10 cel mult 10% din totalul populației care de fapt era foarte rarefiată din cauza în mare parte à componenței mlăştinoase à zonei abia după ce au fost marile colonizări şvăbeşti, cehe, slovace şi italiene s-au făcut desecările şi marile lucrări de canalizare . Românii au fost colonizați în sec XIX şi mai ales în perioada interbelică ( ardeleni în marea lor majoritate din Țara Moților) şi cea mai mare parte în perioada comunistă ) moldoveni şi olteni) schimbând total componența etnică a Banatului. Toate aceste culminând cu "vânzarea" şvabilor de către Ceauşescu şi exodul à celor ce au mai rămas după anii 1990. Astfel dezastrul acestei zone fiind total din punct de vedere etnic ... Banatul din cea mai înaintată zonă chiar din Europa la acea perioadă ... rămânând astazi cu cele mi mici investiții din partea guvernului român ... din care face acum parte. Ne-am putea imagina unde era Timişoara acum dacă făcea parte din Austria ?... ipotetic vorbind ... doar ipotetic!
@sorintimofte3809
@sorintimofte3809 2 года назад
Temeswar .. orașul unde mi-am petrecut cei mai frumoși ani ai tinereții … ! Din ‘78… cu discotecile ‘53.. MV la studenți .. Casa Tineretului.. CFR.. Chiar și 2 Aprilie .. Mi-e dor de Timișoara !
@Storytripper
@Storytripper 2 года назад
Este un oras foarte frumos! Ati fost norocos să trăiți acolo!😊
@paulrobu71
@paulrobu71 2 года назад
Sorin Timofte --- replica mea de mai sus e pentru tine, dar calculatorul le așează cum vrea el
@TJohn-iu6xd
@TJohn-iu6xd 2 года назад
O iluzie de moment ar fi fost aceasta republica, în interes maghiar. Au incercat ceva similar in zona Calatei. Noroc ca nu i-a crezut nimeni.
@Storytripper
@Storytripper 2 года назад
Așa este, a durat două săptămâni!
@zoltanzaban3615
@zoltanzaban3615 2 года назад
Pacat ca vb aiurea
@TJohn-iu6xd
@TJohn-iu6xd 2 года назад
@@zoltanzaban3615 Lăsați, ca va cunoastem, doar noi v-am crestinat.
@zoltanzaban3615
@zoltanzaban3615 2 года назад
@@TJohn-iu6xdun john nu poate crestina, doar in alt caz, dar mandria ta ca ai fi facut ceva, este cam ciudata
@mariakappes3611
@mariakappes3611 7 дней назад
In zilele noastre prsedintele maghiar Victor Orban lucrează la un nou Stat maghiar mare cu deschidere spre Adria.
@danamunteanu3866
@danamunteanu3866 7 месяцев назад
Un adevarat Nato a luptat la Timișoara.
@Adrian-ww2jj
@Adrian-ww2jj Месяц назад
Daca tot amintiti de printul Eugen de Savoya, ca un foarte important general al Austriei, trebuie amintit ca el este cel ce i-a invinsi pe turcii asediatori ai Vienei, si in acest fel a marcat un moment crucial in istoria Europei.
@mariakappes3611
@mariakappes3611 7 дней назад
👍 Azi in Europa ne lipsește un Eugen de Savoya.
@vladnicu9052
@vladnicu9052 2 года назад
După mai bine de patru sute de ani, strănepoții lui Mihai Viteazu au cucerit orașul. 😏
@Adri2Ana
@Adri2Ana 2 года назад
,,Ehei,hei,hei!!"💯♥️ Mulțumesc!🌿👍
@Storytripper
@Storytripper 2 года назад
😁
@lupualb7681
@lupualb7681 2 года назад
Mulțumiri! Felicitari!🌺🌺🌺
@Storytripper
@Storytripper 2 года назад
Mulțumesc!😊
@constantamariagrigore3234
@constantamariagrigore3234 2 года назад
O pagina din istoria noastră scumpa regăsim și aici, spectaculoasa documentare, binecuvântări cerești, urări de bine cu aprecieri sincere, o seara plăcută și liniștită. 😉👏💯👍🙏
@Storytripper
@Storytripper 2 года назад
Mulțumesc !😊
@constantamariagrigore3234
@constantamariagrigore3234 2 года назад
@@Storytripper Ai putut ajunge la festivalul medieval de la Sighișoara??!
@Storytripper
@Storytripper 2 года назад
@@constantamariagrigore3234 Urmeaza sa merg si la Sighisoara saptamana viitoare, inainte de festival. Anul acesta nu mi-am pregătit ținută si evit mulțimea, cu alta ocazie am sa ma organizez si in directia asta. Acum este despre liniște, suflet, împăcare cu sine, voi merge la Biserica din Deal, acolo gasesc tot ce am nevoie. Sunt materiale pe canal despre Sighișoara si vor mai urma si altele!🤗
@venomvenom9926
@venomvenom9926 2 года назад
@@Storytripper timisoara apartine lui lotzy si istvan si a lui unchiu yanosh
@razvan0069
@razvan0069 2 года назад
Thanks!
@Storytripper
@Storytripper 2 года назад
😊
@Storytripper
@Storytripper 2 года назад
Mulțumesc frumos!💫
@lupania1
@lupania1 2 года назад
Super prezentare a istoriei !
@Storytripper
@Storytripper 2 года назад
Multumesc frumos!😊
@cocococosila4178
@cocococosila4178 2 года назад
Vorbesti numai prosti !1019 - Timișoara (Tibiscum/Tibiskos/Tibiskon/Timbisko/etc.) este menționată pentru prima datâ în documente scrise ale Împăratului Bizantin Basil II 1154 - Geograful arab Sarif al Idrisi, în lucrarea sa "Cartea plăcerilor", descrie drumul de la Cavorz (Karlowitz/Sremski Karlovci) la Timișoara, trecând prin Cnez (Satchinez,Knez); acesta declară că Timișoara este "un oraș plăcut...ce oferă mari bogății". 1177 - Prima mențiune a Castrului Tymes într-un document medieval. Nu maghyarii au construit Timisoara,
@Storytripper
@Storytripper 2 года назад
Multumesc pentru vizionare si comentariu. Castrul Tymes a fost identificat la Jupa in Caras-Severin, Universitatea de Vest din Timisoara a publicat o serie de studii despre existenta acestuia, organizare, istorie, localizare, in epoca romana a existat un Comitat Timis, dar acesta nu avea centrul in zona Timisoarei si Tibiscum a fost identificat ca fiind Jupa. Prima atestare documentara a Cetatii Timisoarei apare in documentele maghiare. Va mai astept cu precizări binevenite, care pot clarifica sau completa informațiile oferite.
@truscageorge4310
@truscageorge4310 2 года назад
Banatul Ardealul pina la Tisa a fost de strămoși daci și acum vecinii ar vrea să pună mîna pe Ardeal și Banat i cunosc bine trăiesc între ei.
@margina1117
@margina1117 Год назад
@@Storytripper "Cea dintâi amintire despre oraşul Timişoara se face în anul 1203, când comite de Timiş era Poth. De la sine se înţelege, că îndată ce exista comite de Timiş, deci comitatul Timiş, Trebuie să fi avut comitatul şi o capitală, care nu putea fi decât Timişoara" - Dr. Nicolae Ilieşiu - Timişoara - monografie istorică - Ed. Planetarium, Timişoara 2012.
Далее
POVESTE DE VIATA - ECATERINA CONACHI SALVEAZA UNIREA !
27:49
Istorii ascunse: Valea Nădragului (@TVR Timişoara)
23:56
5 minute de istorie - Provincia Banat
5:11
Просмотров 84 тыс.
Istoria primului Tar al Moscovei - Ivan cel Groaznic
29:07
Deportaţii: Un tren în necunoscut (@TVR3)
48:00
Просмотров 75 тыс.