Тёмный

Toprak İşlemenin Zararları Nelerdir? Organik Madde Nasıl Artar? 

Yunus 's Farm
Подписаться 29 тыс.
Просмотров 37 тыс.
50% 1

Herkese merhabalar. Bu videomuzda bahçe arası toprak işlemeyi masaya yatırıyoruz. Çekim eski ama içerik güncel. Haydi başlayalım.
Toprak Yapısından Bahsedelim
Toprak dediğimiz madde, ana kayaçların fiziksel ve kimyasal olarak ayrışmasıyla uzun yıllar sonucunda oluşabilmektedir. O yüzden çok çok kıymetlidir. Topraktaki canlılığın asıl mimarları ise mikrobiyal varlıklardır. Uygun sıcaklık ve nem, zengin bir toprakaltı mikroorganizma faunasıyla birleşirse verim kaçınılmaz olur. Durum böyleyken eski toprak işleme alışkanlıklarımızı tekrar gözden geçirmemiz gerekiyor.
Günümüzde bağ, bahçe ve tarlalarımızdaki organik madde oranı 1 - 1.5 oranlarına kadar geriledi. Attığımız gübreler eskiden olduğu gibi etki göstermemeye başladı. Verimli topraklarımızı erozyon ve bilinçsiz toprak işlemelerine kaptırdık. Her geçen yıl bir öncekinden daha fazla suni gübre atmamıza rağmen verim hep düşme eğilimi gösterdi. Fazla gübre beraberinde tuzluluğu ve kuraklığı getirdi. Topraklarımız çatladı, başaklarımız küçüldü, meyvelerimiz tatsızlaştı... Bir şeyleri değiştirmenin sizce de vakti gelmedi mi?
Neymiş Bu Organik Madde?
Orman topraklarının neden en verimli topraklar olduğunu hiç düşündünüz mü? Dışardan gübre atılmıyor, ayrıca sulanmıyor, derin derin sürülüp havalandırılmıyor.. İşte Allah'ın düzeninin kusursuzluğu burada kendini gösteriyor. Toprağın görünmez askerleri "Mikroorganizmalar".
Toprak analizlerinde organik maddesi iyi olup diğer besin değerleri düşük çıkan bahçeye pek rastlamadım. Organik maddece zengin topraklar besin stoğu açısından zengin ve bu besinleri ağaca iletmek konusunda son derece uzmandırlar. Attığımız suni gübreleri bile işleyen yine bu canlılardır. Mikoriza mantarların ağacın ulaşamadığı fosforu ağacın adeta pipeti olup besini ağaca ulaştırması bile muazzam bir faydadır.
Organik maddece yüksek topraklar yüksek su tutma kapasitesine sahiptir. Çiftçilerimiz sürüm yapma ile su tutma kapasitesinin artacağı yanılgısından biran önce kurtulmalıdır. Toprak işleme ile toprak küçük parçalara ayrılır ve boşluksuz bir yapı oluşur. Yüzeydeki verimli ve ince toprak yağmurlarla aşağı sızar ve orda pulluk katmanı oluşturur. Bu olay suyun aşağı katmanlara akışını engellediği gibi üstteki toprağın gevşemesine ve erozyona uğramasına sebep olur. Ama organik madde ve materyaller açısından zengin topraklar agregatlaşmış ve gözenekli hale gelmiş olduğundan, suyu sünger gibi emer ve asla erozyonla toprak kaybına yol açmaz.
Organik madde killi topraklarda kil minerallerini parçalayarak aşırı su tutma ve sıcaklarda çatlama problemini ortadan kaldırır. Kumlu topraklarda ise besin ve suyun aşağıya sızmasının önüne geçer ve daha verimli bir toprak yapısı oluşturur.
Toprak İşlemenin Ne Zararı Olur Deme!
1-Toprak işleme, mikrobiyal varlığın kendine ve yaşam alanına zarar verir.
2- Zeytinin besin çeken yüzey kılcal köklerine zarar vererek strese sebep olur. Çoğu çiçek dökümü bu stresten kaynaklanmaktadır.
3-Topraktaki bağlı olan karbonun uçmasına neden olur.
4- Bazı besin maddelerinin okside olarak bitkiye yarayışı olmayan forma dönüşmesine neden olur.
5- Toprakta yatay ve dikey erozyona neden olur.
6- Toprağı güneşe karşı savunmasız bırakarak nem kaybına ve çoraklaşmaya sebep olur.
Peki Organik Maddeyi Nasıl Arttırabiliriz?
1- Aşırı toprak işlemeden kaçın.
2-Toprağa organik atıklar, yanmış hayvan gübreleri, kompost, leonardit vermeye çalış.
3-Bunlara ulaşma imkanın yoksa yeşil gübreleme kapsamında baklagil veya örtü bitkilerinden yetiştir.
4-Mikrobiyal varlık için toprağını serin ve nemli tut. Bunun için malçlama tekniğini kullanabilirsin.
5- Doğal gübre bulma ve yeşil gübre ekme imkanın yoksa leonardit menşeili hümik asit ve organomineral suni gübrelere yer ver.
6- Herbisit kullanmaktan kaçın. Bunun yerine el veya traktör tipi çapalarla yabancı otları biçerek toprak üstüne ser.
Son Söz..
Edindiğim tecrübe ve gözlemlerimden yola çıkarak söyleyebilirim ki; sizlere tavsiye ettiğim maddeleri dikkate alırsanız bir kaç yıl sonra Organik maddece zengin bir bahçeniz olması hayal değil. Doğayla mücadeleye girmeden, doğanın kurallarına ve düzenine göre hareket edersek inanın verim kendiliğinden gelecektir.
Saygılar, sevgiler, selamlar...

Опубликовано:

 

30 сен 2024

Поделиться:

Ссылка:

Скачать:

Готовим ссылку...

Добавить в:

Мой плейлист
Посмотреть позже
Комментарии : 202   
Далее
Yeşil Gübrenin Sağladığı Avantajlar
13:09
Просмотров 20 тыс.
Это нужно попробовать
00:42
Просмотров 440 тыс.
Mevsiminde Tarım - Biyodinamik Tarım | 18.01.2020
48:00
Kimyasal gübreye boşuna para verme, doğalı var!!!
34:51
Zeytinlik’te Toprak İşleme Yapılmalı mı?
8:56
Просмотров 2,5 тыс.
NEDEN OT'LU TARIM?
12:47
Просмотров 35 тыс.