Тёмный

Van Zwart Wit naar straalmotor - Deel 3 

Nederland Door De Jaren Heen
Подписаться 1,1 тыс.
Просмотров 2,9 тыс.
50% 1

Het begon allemaal op een stukje heide bij Soesterberg, waar in 1913 de Luchtvaartafdeling (LVA) werd opgericht. Aanvankelijk bestond de LVA slechts uit één gehuurd vliegtuig en een handjevol personeel, maar al snel groeide de vliegdienst uit tot een organisatie met tientallen toestellen. Tijdens het interbellum fungeerde Fokker als de belangrijkste leverancier van vliegend materieel. De nationale vliegtuigbouwer leverde lestoestellen, verkenners, bommenwerpers en jachtvliegtuigen, waaronder de bekende en futuristisch ogende G1. In mei 1940, tijdens de Duitse invasie, beschikte het inmiddels tot Wapen der Militaire Luchtvaart (ML) gepromoveerde Nederlandse luchtwapen over circa 125 gevechtsklare vliegtuigen. In amper vijf dagen werd de ML vrijwel geheel uitgeschakeld. Slechts een klein aantal militairen wist rond de capitulatie naar Groot-Brittannië uit te wijken, waar het zich aansloot bij de Britse luchtstrijdkrachten. Versterkt met vrijwilligers van overzee, dienstplichtigen uit niet-bezette landen en Engeland vaarders namen zij aan de zijde van de geallieerden deel aan luchtstrijd boven West-Europa. Dit personeel vormde na afloop van de Tweede Wereldoorlog het fundament waarop de nieuwe luchtmacht werd opgebouwd. Een belangrijke gebeurtenis was de indienststelling van de Gloster Meteor, het eerste straalvliegtuig in Nederlandse dienst. Al in juni 1939 had het Britse Air Ministry aan Gloster de opdracht gegeven een tweemotorig jachtvliegtuig met straalaandrijving te ontwikkelen. Na de bouw van enkele prototypes koos de eerste Meteor in maart 1943 het luchtruim.
Hieruit werd de Meteor F. Mk.4 ontwikkeld, die was bestemd voor de Royal Air Force, maar ook voor de export. Nederland was een van de landen die besloot tot de aanschaf van de Meteor. In juni 1948 landen op Vliegbasis Twenthe de eerste drie toestellen.
Nederland kocht een aantal toestellen direct bij Gloster in Groot-Brittannië, terwijl Fokker voor de Nederlandse en Belgische Luchtmachten in de naoorlogse jaren 330 Meteors in licentie bouwde. In totaal ontving de leger luchtmacht 266 toestellen, waaronder 45 Meteor T. Mk.7 tweezitters. Deze documentaire geeft een beeld van het eerste straalvliegtuig van de Nederlandse luchtstrijdkrachten, waarbij specialisten antwoord geven op de vraag hoe de luchtmacht in een periode van wederopbouw in staat was dit jachtvliegtuig te vliegen en te onderhouden en op welke problemen zij daarbij stuitte. Zo komt onder meer aan bod wat de gevolgen waren van het ontbreken van een schietstoel in de F. Mk.4.

Опубликовано:

 

30 окт 2024

Поделиться:

Ссылка:

Скачать:

Готовим ссылку...

Добавить в:

Мой плейлист
Посмотреть позже
Комментарии    
Далее
Van Zwart Wit naar straalmotor - Deel 2
20:57
Просмотров 3,4 тыс.
Noam Chomsky - Why Does the U.S. Support Israel?
7:41
Самое большое защитное стекло
00:43
12 Terg mij niet. Seahawk
26:25
Просмотров 8 тыс.
Farewell F-16 Fighting Falcon | Onze Luchtmacht
4:39
Просмотров 1,1 тыс.
Hitler in Colour (4K WW2 Documentary)
1:10:44
Просмотров 13 млн
Herbertus Bikker "de Beul van Ommen"
29:24
Просмотров 123 тыс.