Ga weer beginnen na 20 jaar met de modeltreinbouw en zag even niet waar ik moest beginnen, maar na het zien van dit filmpje weet ik nu weer zoveel, dat ik de juiste keuze kan maken. Dank hiervoor.
Ik heb een vraagje. Ik ga een baan starten. Heb nog wat wisselstroom locs van vroeger. Momenteel heb ik wat C rails. Maar ik denk erover om K rails te nemen omdat ik dan wissel en gelijkstroom locs kan gebruiken. Hoe gaat dit precies in zijn werk? Kan je beide samen laten rijden zowel wissel als gelijk? En welk digitaal systeem moet ik dan gebruiken?
Hallo, net je interessante filmpje bekeken. Mag ik vragen welk besturingssysteem je gebruikt( analoog of digitaal). Ik wil zelf weer gaan beginnen en denk aan Dinamo en ITrain.
@@19mikeslaats91 bedankt, dan weet ik dat, ik zit er namelijk over na te denken om een aantal roco AC locs om te bouwen naar DC. Zijn er verder nog significante verschillen tussen de DC en AC locs, behalve de sleper en de paar draden die omgesoldeerd moeten worden?
Even een verbetering van alle loks en treinstellen die in in de hand heb gehad waren de assen geisoleerd en liggen ze intern via een printspoor of draad aan elkaar. Wisselstroom wagens hebben massieve wielen dus zijn ze niet geisoleerd. Nog een verschil tussen wisselstroom en gelijkstroom wielen is de flens hoogte die is hoger bij wissel.
Ik heb het niet gelezen, maar C-rails is ook te gebruiken voor 2rail. Je kunt namelijk beide rails scheiden door een verbinding door te knippen. Alleen in K-rails beter geschikt voor 2rail rijden door het rail profiel wat anders is bij C-rails.
Beste Mike, ik heb mn treinbaan weer eens uit de schuur gehaald, ik rijd op de M rail, maar mijn vraag is ik zou graag overstappen op de C rail van Marklin, is dat mogelijk, dus rijden mijn locs daar gewoon op ? Gr Mike
Wisselstroom treinen hebben een sleper. En die rijden op marklin rails. Een trein zonder sleper is een gelijkstroom trein. En die rijd op rails zonder de puntjes in het midden van de rails.
Dank je voor de video. Best wel onhandig eigenlijk, die twee systemen. Ik werk met Trix maar heb nog oud Märklin materiaal van mijn vader gekregen. Dat is niet compatibel met Trix... Ik heb wel net een hele reeks oude metalen Märklin-wagons kunnen converteren naar gelijkstroom doordat ik online nog wat Hamo-wielen heb kunnen kopen. Daar ben ik heel blij om. Maar ik vraag me af of oude Märklin locomotieven ook geconverteerd kunnen worden naar gelijkstroom. Dat is onmogelijk, vermoed ik?
Je hoeft niet persé HAMO wielen te kopen. Als je (oude) Märklin wagons hebt kan je bij je treinenwinkel gewoon twee rail wielstellen kopen (Veelal nog aangeduid met gelijkstroom wielen) Locomotieven ombouwen is wat ingewikkelder. De wielen moeten nl geïsoleerd worden en de motor omgebouwd.
Marklin/Trix are designed to run on marklin tracks - Trix is the DC version of marklin As far as inter opeability bewteen the DC/AC systems no they aren't easily run together so you either have to go with one or the other
Mike, ik heb een brandende vraag over een Minitrix Tenderloc 12354. Hoe verkrijgt deze loc zijn stroom, ik zie bij de kleine voorwieltjes wel een koper contact plaatje maar hoe hij contact met de rails maakt niet. De normale locs hebben een sleepcontactje aan de binnenkant. Heb jij daar een antwoord voor.
Ey hmm idd er zouden aan de zijkant sleepkontacten moeten zitten. Verder ken ik het model niet. Je zou dat kunnen infomeren bij www.pohetrains.nl mvg mike
@@19mikeslaats91 Ik ga het gewoon proberen en kijken of het loopt! Hoop dat ‘niet al te best’ niet betekent dat er daadwerkelijk geen beweging in zit 😂
Ik had vroeger een Tix Express verzameling . Dat is dus wel 1 analoge 3 rail gelijkstroom systeem. Alleen door de dikke flenzen van de wielstellen, kunnen deze loks enkel alleen maar op de Trix express 3 rail baan rijden. Op bijvoorbeeld een märklin rails stoten de flenzen tegen de bielzen vd rails aan. Ik rij nu met märklin digitaal en met C Rails
Ik heb een vraag over de marklin K-rail. Als je een wissel en een gelijk stroom locomotief erop zet, doen ze het dan ook allebei? Want het zou mij leuk lijken om met gelijk en wisselstroom te rijden zonder dingen te monteren en demonteren.
Het is wel mogelijk om met 3rail en 2rail tegelijk te rijden maar het is wat werk want je zul de baan in blokken moeten gaan opdelen. Zodat je per blok kunt kiezen of 3rail of 2rail.
Je hebt het over de Marklin K rails die je ook kunt gebruiken met gelijkstroom omdat de staven niet elektrisch verbonden zijn. Is daarbij nog verschil tussen de 2100 en de 2200 serie? Ik vraag dat omdat ik rond kijk op marktplaats en zie beide series.
die slechtere kwaliteit rails van lima en dergelijke.... Ik zie gaatjes in die bielzen. Dienen die ergens voor? Zoals bijvoorbeeld spijkertjes om de rails vast te zetten? En als je die goedkope rails op de juiste manier vast zet, is het dan niet vrij goed te gebruiken?
Heb je nog een voorkeur voor het rijden met gelijk- of wisselstroom? Heeft de één een voordeel t.o.v. de ander, of maakt het met de huidige digitale technieken niet meer uit? Persoonlijk gaat mijn voorkeur uit naar gelijkstroom, altijd een hekel gehad aan die sleper en met dat ompolen vroeger sprong de loc een eind vooruit.
Ik denk dat een hoop van de connectie problemen opgelost kan worden met ATF.(automatisch transmission fluid) zelfs de LIMA rails kan hierdoor verbeterd worden. de oxidatie op de aluminium rails is een halfgeleider, en de toevoegingen in ATF zorgen ervoor dat die halfgeleider zeer goed geleidt,waardoor zelfs deze rails goed te gebruiken is. ook bij andere legeringen (zoals Fleischmann profi of Märklin C-rails zorgt ATF . het verhaal dat de stroomdoorvoering beter is bij Märklin beter is klopt al lang niet meer, misschien mede door die ATF. Overigens is de echte 3-rail uitgebracht door Trix express, waarbij er 2 massa's waren (per spoorstaaf 1) en de fase via een middenrail. (bij märklin de puntcontacten). Bij Märklin digitaal maakt men ook gebruik van gelijkstroom, het verschil is daarin het protocol waarin de decoders spreken. (ook dit is ondehevig aan veranderingen, tegenwoordig spreken de Märklin decoders ook DCC)
Beste Mike, bij 5:17 vertel je dat Lima een slechte verbinding maakt omdat de rails van aluminium zou zijn. Waarom blijft mijn magneet er dan zo vast opzitten ? Lima rails is gewoon een legering van metaal en nikkel. En de reden dat ik dat denk is omdat…… Ik de Lima rails in een badje met water en ammoniak heb gelegd om jarenlang vuil van gebruik en opslag wilde verwijderen. Door dit badje kreeg ik een donker waas op de rails, die ik er met een doek weer vanaf kon wrijven. De rails ziet er als nieuw uit. Nikkel slaat ook zwart uit in aanraking met ammoniak volgens mij. Ik heb toevallig mijn oude Lima rails niet weggegooid. Deze heb ik al bijna 40 jaar. Voor nu rijd ik op Fleischmann (messing rails) omdat dit een hele goede geleider is en het oxideren duurt jaren. Elke week een poets wagon of poets blokje doet wonderen. Met vriendelijke groet Antwan
Leuke film. Het is beter niet meer te spreken over gelijkstroom en wisselstroom. Dat stamt uit de analoge tijd toen Märklin echt op wisselstroom reedt en middels een schakelpuls van rijrichting veranderde. Bij digitaal is alles nl een soort van wisselstroom. Beter is om het verschil tussen Märklin en (vrijwel) alle andere merken aan te geven met drie rail of twee rail.
Deze video schreeuwt dus om een vervolg ;-) Want hoe kan digitaal nu een "soort van wisselstroom" zijn? Het is DC of het is wisselspanning; het is analoog of het is digitaal. Bij analoog is het spanningsverschil een maat voor de snelheid, bij digitaal een bit-reeks met ééntjes en nulletjes die door de trein geinterpreteerd worden. De digitale bit-reeks kan gesuperponeerd zijn op een wisselspanning of een modulatie van een wisselspanning, kan gesuperponeerd zijn op een gelijkspanning (of gesuperponeerd op 0 Volt). Het digitale signaal kan differential zijn of single. Maar digitaal kan NOOIT "een soort van wisselspanning" zijn.
Men noemt het een soort van wisselspanning voor de leken onder ons. Het is in werkelijkheid een gelijkspanning waar een digitaal in blokvorm signaal overheen word gestuurd. Als je dit gaat meten met een simpele meter lijkt het wisselspanning.
sorry maar als je digitaal rijd is er geen gelijk of wissel stroom meer dan heb je een digitaal signaal.ik rijd perfect op mijn 3 rail baan met gelijkstroom loc's waar een sleepkontact onder gezet kan worden .piko en rocco brengen nu loc's uit waar dit dus standaard af fabriek voorzien is .dus 3 rail DCC met de dr5000 werkt perfect
@@KeviNissan ik weet het hahaha maar in praktijk lijkt het er wel op je moet alleen de ruwe(hoekjes) eraf halen😉🤣 maar begrijp je , je kan ook 3rail in gelijkspanning maken en 2 rail in wissel maar moet alleen veel onbouwen😱😅
Ik heb zelf jaren lang märklin gereden. Sinds 2 jaar ben ik overgestapt naar gelijkstroom, persoonlijk vind ik gelijkstroom prettiger omdat het gewoon rustiger loopt en het maakt een stuk minder geluid, over het algemeen dan
op de beurzen kun je soms wel eens je slag slaan. Ga naar Duitse beurzen als je goedkoper Nederlands materieel wilt. Want daar is Nederlands materieel niet zo in trek. Wel natuurlijk van een Duitser kopen. Want er staan ook vaak gewoon Nederlanders op de beurs. En die verkopen hun Nederlands materieel wel duurder.
Hello, goodbye Mike Heel interessant. Als kind begon ik lang geleden met Lima. Omdat het voor ons niet te duur was. Inderdaad Lima werkt vaak niet altijd goed, maar ja het was niet zo duur.. Na een aantal jaren stilstand ben ik weer wat begonnen. Nu vraag ik mij af passen alle merken rals of locs bij Lima. Bijv. van Fleischmann of van een ander merk. Bij werken o.a. wissels soms niet zo goed meer of ze zijn stuk. Alvast bedankt. Met een groet.