Тёмный

Waarom maakt geld wel gelukkig? (5/5) 

Universiteit van Nederland
Подписаться 252 тыс.
Просмотров 22 тыс.
50% 1

Hoeveel geld heb je nodig om gelukkig te zijn? Volgens onderzoekers zijn mensen die 60.000 euro per jaar verdienen het gelukkigst. Maar ben je dan ook écht gelukkig? Beleidseconome Baarsma geeft haar visie.

Опубликовано:

 

30 сен 2024

Поделиться:

Ссылка:

Скачать:

Готовим ссылку...

Добавить в:

Мой плейлист
Посмотреть позже
Комментарии : 28   
@Teelsambal
@Teelsambal 11 лет назад
30 camera's, 1km rails waar de camera's overheen glijden en 3000 led lampjes voor een VMBO niveau college. Engels en Nederlands door elkaar mixen is ook geen plus, maakt het in ieder geval niet interessanter en voegt niks toe.
@KingIsulgard1
@KingIsulgard1 9 лет назад
In België maakt meer geld niet gelukkiger omdat het extra inkomen toch integraal naar de fiscus gaat.
@barrygol7146
@barrygol7146 Год назад
Ik kan nu alle cliches van stal halen, maar dat ga ik niet doen.....
@vsanden
@vsanden 9 лет назад
Ze spreekt lang over kartelvorming, terwijl dit niet aansluit bij de titel van het verhaal.
@ankejl3830
@ankejl3830 3 года назад
Mijn conclusie na dit college: marktwerking stimuleert kartelvormig. Haar conclusie: kartelvorming is geen goede marktwerking.
@topsander
@topsander 10 лет назад
Ok.. ze is niet spectaculair.. dus? Zolang het (grotendeels) correct is wat ze vertelt en een goed beeld geeft van wat haar vakgebied zoal inhoud vind ik dat ze het niet slecht doet. En economie is nou eenmaal niet zo spectaculair.... Vind het al lang mooi dat dit soort college's gewoon gratis te bekijken zijn eerlijk gezegd..
6 лет назад
conclusie overheid moet ingrijpen in de economie? nee, conclusie moet zijn meer concurrentie als er een monopolie (machtspositie) dreigt te ontstaan. Roepen dat de overheid alles moet oplossen vind ik wel heel erg Marxistisch en dom. Overheid bestaat uit politici die veelal geen fuck weten van de economie, en je gaat hen om een oplossing vragen? zeer naïef.
@barrygol7146
@barrygol7146 Год назад
Wat denkt u zelf?
@g3Rb1n0
@g3Rb1n0 11 лет назад
Zij kan echt voor geen meter presenteren.
@spijkerpoes
@spijkerpoes 10 лет назад
03:22 een schoolvoorbeeld van pseudo-science?
@HexerPsy
@HexerPsy 11 лет назад
Ze kan niet erg goed presenteren, hè? Ik vind het interessant om van allerlei vakgebieden iets te horen - en ook leuk dat het in het Nederlands is, want er is genoeg te vinden in het Engels. Denk aan TED talks bijvoorbeeld. Maar voorlezen van kaartjes, het is geen spreektaal maar schrijftaal... Regelmatig struikelt ze over haar woorden. Ik vind dat ze iemand anders hadden moeten nemen, maar het was wel interessant.
@vsanden
@vsanden 9 лет назад
Wat een slecht verhaal van een academicus. Belgie niet uitleggen of verklaren komt niet goed over, hier zou op moeten worden ingegaan. Verder is het ook zo dat de 'puntenwolk' wel een trend laat zien maar het zag er niet uit als een 'zwak' verband. De kans dat het verband niet opgaat is toch best aanzienlijk ondanks dat het lijntje wel de juiste kant opgaat.
@crimron
@crimron 10 лет назад
Waarom mensen socialist zijn: Denkfout 1: 8 van de 9 landen lieten een positieve correlatie zien tussen welvaart en geluk. 1 op de 9 niet. Quote:"waarom Belgie niet, dat kan ik helaas niet uitleggen want dat staat niet in het artikel". Schijnbaar is de gevonden veelvoorkomende correlatie niet volledig sluitend, maar de conclusie blijft volgens haar dat welvaart geluk veroorzaakt wat nergens is bewezen, en schijnbaar in het artikeltje dat ze opleest ook niet. Zou het zo kunnen zijn dat de stijging in welvaart in Belgie de bevolking ongelukkiger heeft gemaakt, en dat in de 8 andere landen de geluksstijging aan andere factoren te wijten zijn? Hoewel dit waarschijnlijk omgekeerd is is het zeer onverantwoord deze correlatie voor te komen doen als een economische wet. Aan economische wetten kan ter faveure van het geluksgevoel van een bevolking getornd worden. Dit bewijs Belgie in haar grafiek terwijl zij er het tegenovergestelde van maakt. Denkfout 2: hogere concurrentie strijkt de invloed van hebzucht in de markt glad omdat "de consument het bij een ander haalt". Zonder kartelafspraken is het mogelijk dat producenten/concurrenten autonoom beslissen conform marktprijs haar producten aan te bieden, hoewel die marktprijs in feite te hoog is. Ook dit gebeurt uit eigenbelang want ondernemers zijn allerminst dom. Denkfout 3: Hoewel de consument die de kroeg instapt van tevoren moet bezinnen over welk biertje hij het liefste aan zijn lippen zet, gebeurt dit in werkelijkheid niet (genoeg om een goede concurrentiesfeer te creeeren). Dit suggereert ze zelf en toont vervolgens duidelijk aan hoe in de supermarkt een directere keuzevrijheid leidt tot een lagere prijs (per liter). Hierdoor kan de brouwerij eisen aan de kroegbaas stellen, en het is daarmee denkbaar dat deze onredelijk zijn. Als ik 8 uren per dag wil werken, maar weinig keus in werk heb, ben ik in feite degene die van tevoren moet beslissen welke "kroeg" ik inloop voor het beste biertje (salaris/cao). Bij een hoge werkloosheid kunnen werkgevers, net als de brouwerij aan de kroeg, aan mij (soms onredelijke) eisen stellen. Dit bewijst dat salarissen en cao's beter niet aan de vrije markt overgelaten kunnen worden, maar in overleg met vakbonden en een strenge overheid geindiceerd moeten worden. Kleine addendum: indien het laatste niet gebeurt, krijg je een onevenredig groeiende ongelijkheid omdat de productie die een werknemer representeert minder afwijkt dan het salaris/cao die een werkgever kan voorstellen/opleggen. In andere woorden: voor hetzelfde geleverde werk kan een werkgever dezelfde productie "verkopen" terwijl het salaris/cao door de zee van sollicitanten laag gehouden kan worden. (supermarktprincipe). Zo heeft de crisis tot buitenproportionele ongelijkheid geleid. Wederom kan alleen een strenge overheid hierop ingrijpen. Hoewel de vrije markt geweldig is, is ze geen wondermiddel voor haar eigen foutieve aspecten.
@sjwimmel
@sjwimmel 11 лет назад
Interessant college. Als ik Prof. Dr. Baarsma feedback mag geven: U gebruikt consequent het vakjargon, wat op zichzelf goed is om het publiek bekend te maken met die termen. Maar het zou misschien ook goed zijn om een keer een samenvatting of voorbeeld in 'Jip en Janneke taal' te gebruiken. Niet omdat het nu niet te volgen is, maar omdat het voor afwisseling zorgt, het maakt de stof minder droog. Ondanks dat dus een interessant college, het bevestigd mijn vermoeden dat ik veel te veel voor mijn pilsje betaal.
@johannesverstegen4747
@johannesverstegen4747 11 лет назад
Barbara Baarsma for president.....Als ze in Den Haag nou eens zo zouden gaan denken. Mijn stem zou ze zo krijgen!
@flowersunshine325
@flowersunshine325 6 лет назад
"de markt corrigeert zichzelf, omdat de concurrenten naar de marktmeester gingen" Dat betekent dus wel dat er een marktmeester (overheid) nodig is om de markt in het gareel te houden zodat de verschillende bedrijven eerlijk kunnen concurreren. Oftewel: de markt corrigeert zich zelf níet, maar geeft slechts aan de overheid aan dat er correctie nodig is. Van een professor verwacht toch minder verhullend taalgebruik.
@AustinPowersNL
@AustinPowersNL 11 лет назад
Zo dat is jammer zeg, heb 2 verschillende posts (op dit college en op het college van prof Haring) geplaatst welke schijnbaar een kritische kanttekening hadden + verwijzingen waarom ik daar kritisch over ben. Zijn ze gewoon verwijderd. Schijnbaar mag je niet kritisch zijn bij de Universiteit van Nederland en wordt alles als absolute waarheid beschouwd bij de Uni. #censuur Erg jammer want het ze gaven goede punten voor discussie.
@renswijgers7455
@renswijgers7455 9 лет назад
Maar helaas zij er ook mensen die nooit genoeg hebben en er zijn ook van die keiharde mensen die niets uit durven te geven en 10 eurocent 20 keer omdraaien ........Ik best een hoop collectte's gelopen en ook daar heb ik wat ervaring mee op mogen doen.
@DJ_MH_Remixes
@DJ_MH_Remixes 7 лет назад
Sorry schat maar dat is geen broodmes
@thegreatmonster
@thegreatmonster 9 лет назад
Daarom breng ik ook altijd mijn eigen fles bier en als ik in zo'n café aan de bar hang, vraag ik aan de barman of die hem voor mij opent.
@MarGoManS
@MarGoManS 11 лет назад
Geld maakt niet gelukkig, maar wel gelukkiger.
@s.addouchi2858
@s.addouchi2858 11 лет назад
Echt weer een onderwerp waar iedereen met gezond verstand wel de juiste mening over kan geven. Ik vindt trouwens dat haar onderwerpen echt ver van interessant zijn.
@ghorys
@ghorys 11 лет назад
De college's worden er niet vermakelijker op!
@svennyzooi
@svennyzooi 11 лет назад
zeiksnor, 't is misschien niet het meest vermakelijke college maar wel minstens zo interessant. Wees een beetje dankbaar dat dit gewoon gratis te zien is!
@ghorys
@ghorys 11 лет назад
Ik zeg niks over de inhoud alleen over de vorm! Bedankt voor je constructieve reactie!
Далее
One of the Greatest Speeches Ever | Steve Jobs
10:31
Hoe kun je vanaf de aarde zwarte gaten herkennen? (5/5)
15:26