Тёмный

Werking kleurentelevisie Philips (1967) 

Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid
Подписаться 61 тыс.
Просмотров 21 тыс.
50% 1

Van 12 t/m 17 november 2013 vindt het Amsterdam Animation Festival plaats in Eye Film Instituut. In dat kader hebben we enkele animatiefilms uit ons archief opgediept, waaronder deze prachtige animatiefilm van Philips uit 1967 over de werking van de kleurentelevisie:
De kleurentelevisie werd in Nederland geïntroduceerd op 21 september 1967. De eerste uitzendingen in kleur werden uitgezonden vanaf de electronicabeurs Firato. In deze animatiefilm gemaakt door Philips wordt de werking van een kleurentelevisie uitgelegd aan de hand van getekende animaties.
Deze video of jouw TV-favoriet op DVD bestellen?
Ga naar: www.beeldengeluid.nl/tvfavoriet

Кино

Опубликовано:

 

20 сен 2012

Поделиться:

Ссылка:

Скачать:

Готовим ссылку...

Добавить в:

Мой плейлист
Посмотреть позже
Комментарии : 21   
@markvandergriend3359
@markvandergriend3359 Год назад
Mijn grootouders waren rond 1970 de eersten in de familie met kleurentelevisie. In mijn herinnering was alles paars.
@Gijs7156
@Gijs7156 8 лет назад
toch wel speciaal hoe oude films dingen beter kunnen uitleggen dan tegenwoordig
@BenvanBroekhuijsen
@BenvanBroekhuijsen 10 месяцев назад
Fascinerend, ik heb nooit begrepen hoe een tv ervoor zorgde dat de juiste kleur werd geraakt op het juiste moment. Ik vraag me dan af hoe trinitron dat dan weer deed.
@masculineguy37
@masculineguy37 11 лет назад
Leuk!
@Bazz1982
@Bazz1982 3 года назад
Alle tv-uitzendingen werden toen nog via antenne uitgezonden, kabel-tv was toen alleen nog maar direct van de camera naar een aangesloten tv, dus logisch dat men toen dacht aan industriele toepassing en nog niet niet aan kabeldistributienetwerken zoals we nu kabel-tv kennen
@ramonv6559
@ramonv6559 Год назад
Bijzonder interessant, voor een leek goed te begrijpen. De voice over lijkt op de stem van oud nieuwslezer Rien Huizing.
@markvandergriend3359
@markvandergriend3359 Год назад
Ik denk Fred Emmer.
@riteshpahladsingh3819
@riteshpahladsingh3819 6 лет назад
Een der meest fascinerende uitvindingen van de mens.
@wimmartens874
@wimmartens874 5 лет назад
Ritesh Pahladsingh 2
@alexstevensen4292
@alexstevensen4292 3 года назад
Eigenlijk is het Y-R en Y-B wat het kleurensignaal is waarbij Y de luma is. Dus het is luma - (min) rood en luma - blauw. Dit heet YUV volgens mij en het is precies zo dat een grijsbeeld geen chroma signaal bevat. De U en V signalen zeggen eigenlijk 'meer of minder rood/blauw'. Dus bij een positief U signaal zal het beeld rooier worden en bij een negatief wordt het cyaan. maargoed 'het is al langdradig genoeg' zullen ze gedacht hebben..
@saskiavanhoutert3190
@saskiavanhoutert3190 3 года назад
Het zou misschien wat beter uitgelegd zijn als werd gezegd dat de pixels of dots van de lichtkleuren, rood, groen, blauw zich kunnen mengen tot een hoeveelheid van kleuren , de ellipsvormige pixel geeft hierbij eigenlijk de beste contrastweergave en zetbreedte. Opmerkingen worden gewaardeerd.
@saskiavanhoutert6081
@saskiavanhoutert6081 Год назад
Bij deze wil ik mij corrigeren, de ellipsvormige pixel is minder toereikend. Het moet de ronde puntvormige pixel zijn die een betere contrastweergave en zetbreedte heeft.
@Tyronejizz
@Tyronejizz Год назад
​@@saskiavanhoutert6081Ik waardeer de correctie.
@johneygd
@johneygd 9 лет назад
tja ik begrijp dat het mogelijk is om rgb kleuren naar zwart/wit om te zetten voor zwart/wit tv, en ik begrijp dat kleuren tv's zo ontworpen zijn dat ze originele zwart/wit uitzendingen kunnen weergegeven in zwart/wit,door het contrast signal in averechts om te zetten naar de rgb kleuren zodat de 3 kleuren kanonsbuizen tegelijk zullen oplichten voor zwart/wit weergave. Tja ik begrijp dat het mogelijk is om kleur groen naar het contrast signaal om te zetten voor zwart/wit tv en dat 'n kleuren tv dat contrast signaal weer terug omzet naar kleur groen ,maar Wat ik niet snap is dit, sins alle 3de RGB kleuren worden omgezet naar zwart/wit voor zwart/wit tv's ,vraag ik me af hoe de kleuren tv dat contrast signaal weer omzet naar het groene signaal, want je kan weliswaar dat contrast signaal weer naar groen omzetten maar je kan niet de grijstinten van rood en blauw meer wegfilteren omdat die er gemixed mee zijn dus, Hoe voorkomt men dat de grijstinten van rood en blauw naar groen worden gefiltert? want ik neem aan dat het alleen de bedoeling is om de grijstinten van groen weer terug om te zetten naar groen, en niet de grijstinten van de overige kleuren. Want anders krijg je incorrdcte kleuren op het scherm. Mijn theorie is dat om dit mogelijk te maken, dient het contrast signaal zodanig gecodeerd te zijn, dat op 'n zwart/wit tv gewoon alle grijstinten van de RGB kleuren worden weergegeven , terwijl de kleuren tv het gecodeerde signaal herkend om zo de rode en blauwe grijstinten eruit te filteren zodat alleen de grijstinten van het groene signaal overblijft en deze vervolgens weer naar groen kunnen worden omgezet voor correcte kleuren op het scherm. Anders weet ik het ook niet.
@JoostHillemans
@JoostHillemans 11 лет назад
Die werkt hetzelfde, alleen geen electronen kanon maar een plasma dat die kleuren genereert...
@philipsfanboy6423
@philipsfanboy6423 3 года назад
plasma televisie gone
@easycompzeelandold2521
@easycompzeelandold2521 Год назад
Waar moet het toch heen met de wereld, deze uitvinding zal nooit wat worden. We hebben toch genoeg aan zwart-wit televisie en bovendien wat voegt het nieuws op de beeldbuis nou toe aan de avondbladen en de radio, al die bewegende beelden zijn niet goed voor ons brein.
@johneymute
@johneymute 9 лет назад
1 hoe komt het dat de kleuren rood en groen niet vervormt raken waneer ze o.a het blauwefilter passeren en Hoe komt het dat de kleur groen niet vervormt raakt waneer het de kleuren rood en blauw paseren in 'n video camera??? Ik zal mij zelf niet verbazen als de kleuren wel misvormt zijn op deze manier omdat ze elkaar hiermee negatief beinvloeden omdat de kleuren nooit echt helder waren. Ik weet dat rgb kleuren naar zwart/wit kunnen worden omgemixt voor oude awart/wit tv's, In theorie kan 'n kleuren tv kleur groen achterhalen door rood en blauw af te trekken d.m.v de gecodeerde grijstinten van rood en blauw weg te filteren. ,kennelijk zet 'n kleuren tv 'n zwart/wit/contrast signaal in averechts om naar rgb kleuren zodat de 3 kleuren kanonen tegelijk zullen oplichten voor zwart/wit weergave, 'n zwart/wit tv negeert het kleuren signaal, maar dat leid vaak tot interferentie in het beeld in de vorm van chroma dots, omdat 'n notch filter vaak ontbreekt bij oude zwart/wit tv's, want zo'n notch filter filtert het kleuren signaal weg,met alleen achterlating van het zwart/wit signaal.
@telocho
@telocho 11 месяцев назад
Een kleurenbeeldbuis in die tijd mixte het signaal: het helderheidssignaal gaat naar de kathode en de kleurverschilsignalen maar de wehneltcilinders. Het optellen/aftrekken van de kleursignalen gebeurd dus direct in de beeldbuis zelf. De eerste beeldbuizen werden niet met RGB aangesloten. Latere types wel.
@ramon7446
@ramon7446 10 лет назад
Lol
Далее
Philips in Nederland
24:51
Просмотров 25 тыс.
Philips Natlab Eindhoven
24:59
Просмотров 22 тыс.
The Problem With These Headlights
17:55
Просмотров 796 тыс.
📺 The last black & white TV ever made 📺
12:36
Просмотров 1,7 млн
Bedrijfsfilm over draadomroep PTT
11:30
Просмотров 15 тыс.
Philips VCR N1700 videorecorder 1978
37:50
Просмотров 20 тыс.
Philips Factory Thirties
35:49
Просмотров 147 тыс.
2 oktober Televisie (1951)
7:30
Просмотров 34 тыс.
мы в телеге - hahalivars
0:54
Просмотров 2,1 млн