Тёмный

Yeşil Göl Doğa Sistemi - Gömbe Kaş 4K UHD 

Mehmet Sökmen Tv - Video Post Productions
Подписаться 111 тыс.
Просмотров 1,2 тыс.
50% 1

/ @mehmetsokmentv
ISBN 978-605-88104-0-2
Yeşil Göl Doğa Sistemi - Gömbe Kaş 4K UHD
Anadolu coğrafyası dünya kara sisteminde olağan üstü benzersizdir. Bu bölümde bizimle birlikte Akdeniz Batı Toros sisteminde yolculuğa çıkın, doğa okulunun benzersiz yaratımlarında Gömbe Yeşilgöl’ü tüm özellikleri ile tanıyın. Sabah ve sonraki zamanda ışık konumlarında çekimlerimizdeki yansımalar olağan üstü büyüleyici güzelliktedir.
Yeşil Göl, Gömbe Akdağ'da 36.55 Kuzey-29.61 Doğu paralelleri arasında yer alır. Akdağ karstik bir dağdır ve gölün yeşil rengini karstik oluşumlardan aldığı düşünülmektedir. Gölün deniz seviyesinden yüksekliği 1.823 metre, derinliği 7 metre olarak ölçülmüştür. Gölün yüzeyi alanı 11,2 hektardır. Gölün doğu bölgesinde su batar ve daha aşağı kesimlerden çıkarak Gömbe Ovası’nı sular
Yeşil Göl, Batı Akdeniz Bölümünün Teke yöresinde yer alır. Batı Torosların en yüksek zirvelerinden 3014 m rakımlı Akdağ Kütlesi’nin doğu yamacındadır. Genel olarak Pleistosen buzullaşmasına maruz kalmış Akdağ Kütlesi yamaçlarında jeomorfolojik bakımdan günümüz erozyonel süreçlerinin başında, flüvyal etkinin yanısıra, 11.700 yıl ve sonrası buzul dönemin ürünü olan heyelanların önemli bir rolü bulunmaktadır.
Muhteşem doğa oluşumları, anıt ardıç ağaçlarına ev sahipliği yapan Yeşilgöl ve Uçarsu Şelalesi sahası aynı zamanda doğa okuludur. Burada geçmiş bin yılda yaşayan dağ aslanlarının izleri hala sürülebilir. Göl sahası Şili Patagonya bölgesine çok benzeyen sarp ve vahşi doğa oluşumlarının merkezidir. Geçmiş bin yılın iklim koşulları burada dağ aslanları ve diğer üst yırtıcı memelilerin yetişmesini olanaklı kılmıştır.
Bu denüdasyonel yamaç süreçleri bölgede derin kaya ve moloz kaymaları ve düşmeleri şeklinde gelişmektedir. Akdağ Kütlesi’nin doğu ve güney yamaçlarında yoğunlaşan kütle hareketleri, litolojik faktörlerle birlikte, kütlenin doğu ve batı yamaçları arasında topografik bir asimetri yaratmıştır.
Sabah ışık konumunda Güneş ışıklarının zaman zaman göl üzerinde oluşturduğu farklı yansımalardan farklı görüntüler yansır. Güneş belirli zaman aralıklarında Yeşil Göl üzerinde, muhteşem renklerdeki yansımaları yaratır.
Günümüzde de halen aktif olan bir çok heyelan kütlesi genel olarak saha alanında ekstrem yağışlar ve ani kar erimeleri ile tetiklenerek yeniden aktivite kazanmaktadır. Ortalama hacimleri 102-105 m3 arasında değişen heyelanlar topografik eğim değerleri bakımından %25 üzerindeki alanlarda yoğunlaşmışlardır.
Akdağ Kütlesi’nin doğusundaki yamaçlar aynı zamanda kaya-moloz kaymaları ve akmalarına ilişkin depoların kalınlığının arttığı zondur. Bu heyelanlara ilişkin depo kalınlıkları 5-100 metreler arasında değişiklik gösterirken; bu depolarının en kalın olduğu kesim, Yeşil Göl’ün de içinde yer aldığı, heyelan sınıflamasına göre kaya kayması türündeki heyelandır.
Yeşil Gölde çekimlerimizde ailesinin görülen tek ferdi sıcakkanlı ördek bağırarak eşini arıyordu. Toroslardaki doğal güzellik Yeşil Göl Antalya'nın Kaş İlçesi'nde batı Torosların en yüksek noktası olan Akdağ'ın eteklerindedir. Göl, güzelliğiyle insanı hayran bırakıyor.
Bu heyelanın bölgede yer alan diğer heyelanlara göre yüksek hacminin dışında Akdağ’ın doğu kesiminde heyelan gölü içeren tek heyelandır. Yapılan arazi gözlemleri sonucu heyelanların topografik yamaç lokaliteleri, oluştukları yamaç yüksekliği ve lokal rölyef değerlerinin doğu kesiminde benzer olmasına karşın heyelan gölünün bu kesimdeki varlığı dikkat çekicidir.
Ağustos sıcağında bile buz gibi sularında yüzülmesi adeta imkânsız olan gölün hemen yanı başında, metrelerce yüksekten süzülen Uçarsu Şelalesi yer alıyor. Akdağ’ın doruklarına yakın bir kaynaktan gökyüzüne doğru fışkırarak şelaleye dönüştüğü için Uçarsu bu adı alıyor.
Yeşil Göl’ün oluşmasında etkili olan jeololik özelliklerdeki heyelan gölü kışın karlar altında vahşi bir güzellik sunarken, yaz aylarında da içmeye doyum olmayan buz gibi kaynak sularıyla insanlara arınma duygusu veriyor.
Litolojideki farklılıklar kütle hareketlerinin oluşmasına uygun ortam hazırlamıştır. Stratigrafik olarak kalın kireçtaşı kütlelerinin altında, kiltaşı-kumtaşı bantlarının neden olduğu kayma yüzeyi ters eğimler oluşturan kütle hareketlerini tetiklemiştir.
---------------------------------------------
Kamera/Metin Yazım : Mehmet SÖKMEN
Seslendirme : Rüksan Atak SÖKMEN
Çekim Tarihi : 22.07.2020
Prodüksiyon Yapım Tarihi: 17.08.2020
Video Prodüksiyon Yapım, Yayın Ve Yönetmeni: Mehmet SÖKMEN - 0532 525 84 93
web: www.mehmetsokmen.tv
/ mehmetsokmen1

Опубликовано:

 

15 сен 2024

Поделиться:

Ссылка:

Скачать:

Готовим ссылку...

Добавить в:

Мой плейлист
Посмотреть позже
Комментарии : 6   
@AhmetTeke.
@AhmetTeke. Год назад
Oldukça detaylı ve bilimsel bir paylaşım olmuş, elinize sağlık! Gidip görmek istiyor insan :)
@MehmetSokmenTv
@MehmetSokmenTv Год назад
Çok teşekkür ederim Sevgilerimle
@memetyildirim7787
@memetyildirim7787 Год назад
Videoda emegi geçenlere teşekkürler. Göl hakkinda bir şeyler yazmaya korkuyorum ki dogal özelliginin bozulmasindan korkuyorum...
@MehmetSokmenTv
@MehmetSokmenTv Год назад
Çekinmeden yaz, hemen herkes rantçılar dahil biliyor. Ne zaman isterlerse rantçılar burayı da mahvedecek. Sevgilerimle
@bunyaminteke8542
@bunyaminteke8542 Год назад
Emeğinize sağlık balık varmı acaba bu gölde
@MehmetSokmenTv
@MehmetSokmenTv Год назад
Yok
Далее
Vibes in Ney York🗽❤️! #shorts
00:26
Просмотров 20 млн
КТО БОИТСЯ КЛЕЩЕЙ?? #shorts
00:18
Просмотров 2,1 млн
Gömbe Yaylası Belgeseli - TRT Avaz
51:34
Просмотров 1 млн
3 CİNSİYET 1 İNSAN - David Reimer'ın Hikayesi
14:05
21 Yıllık SAT Komandosu İtirafları
42:07
Просмотров 539 тыс.
The Secret Routes of Migratory birds | Documentary
52:45
Zara yeşil ördek gibi
3:17
Просмотров 75 тыс.
ALBERT - Dahilerin Dahisi - Belgesel - 1. Bölüm
18:06