Тёмный

Yetişkinlikte otizm | Tanı nasıl konulur? Nasıl tedavi edilir? 

medyascope plus
Подписаться 13 тыс.
Просмотров 16 тыс.
50% 1

Yetişkinlikte otizm tanısı alınabilir mi?
Kim tanı koyabilir? Tanı konduktan sonra ne oluyor?
Otistik özellikleri olan kişiler hangi durumlarda otizm yelpazesine dahil oluyor?
Kadınlarda ve erkeklerde farklılık gösteren belirtiler neler?
Çocuklukta otizm tanısı alan kişiler erişkinlikte ne oluyor?
Sosyal medyanın erişkinlikteki otizm belirtilerinin tanınmasına ve farkındalığın artmasına yönelik etkileri nelerdir?
Kendisinin ya da bir yakınının otistik özellikler gösterdiğini düşünen birisi kime başvurmalıdır?
Türkiye Psikiyatri Derneği tarafından hazırlanan Psikiyatriden Gündeme'de bu hafta Batuhan Işık Çakmak, konuğu Prof. Dr. E. Cem Atbaşoğlu ile yetişkinlikte otizm konusu üzerine konuşuyor.
Psikiyatriden Gündeme (109): Yetişkinlikte otizm | Tanı nasıl konulur? Nasıl tedavi edilir?
28.01.2023
***********
KATIL butonuyla Medyascope'a destek olabilirsiniz ➤ bit.ly/3fmHOfP
PATREON'dan Medyascope'a destek olabilirsiniz ➤ bit.ly/3mIbaLb
RU-vid kanalımıza abone olmayı unutmayın ➤ bit.ly/3zj6IHO
Medyascope Plus ➤ / medyascopeplus
Spor kanalımıza abone olun ➤ bit.ly/31FPBDw
Medyascope English ➤ bit.ly/3B3IpAb
Web sitemizi mutlaka ziyaret edin ➤ medyascope.tv/
Medyascope Sosyal Medya Hesapları:
➤ Facebook: / medyascopetv
➤ Instagram: / medyascope
➤ Twitter: / medyascopetv
➤ Twitter: / medyascopespor
#Yetişkin
#Otizm
#TanıKonması
#TedaviYöntemleri
#PsikiyatridenGündeme
#CemAtbaşoğlu
#BatuhanÇakmak
#CANLI
#Canlı
#live
#Medyascope
#sondakika
#haber
#livestream
#livestreaming
#News
#Turkey
#Türkiye
#podcast

Опубликовано:

 

27 янв 2023

Поделиться:

Ссылка:

Скачать:

Готовим ссылку...

Добавить в:

Мой плейлист
Посмотреть позже
Комментарии : 41   
@mon4711
@mon4711 9 месяцев назад
Şu ana kadar bu konuda izlediğim en anlayışlı ve güncel konuşmayı siz yaptınız. Özellikle erişkinlerden ve kadınlardan bahsettiğiniz için ayrıca teşekkür ederim. Bu konuda Türkçe kaynakların önümüzdeki yıllarda artmasını diliyorum.
@sinankolukisa5293
@sinankolukisa5293 3 месяца назад
36 yasindayim Hayatimda hersey 2022 kasim ayinda değişti 2022 kasim ayinda 3 yas 3 aylik oglumun göz teması olmamasi ve bir takim otizm belirtileri tasimasi nedeniyle psikiyatra goturduk ve ogluma otizim tanisi koyuldu gecirdigimiz bir bucuk yil boyunca cok yogun egitimler aldirdik kendimizde cok konu hakkinda bilgilendik ve cok yol kat ettik ama bu bilgiler ve. Ogrendiklerimiz ışığında kendimde de problemler oldugunu anladim ilk okulda 2. 3. 4. Sinifta anneme derdim hic benim arkadasim yok derdim ve olmazdi da arkadasim bundan 10sene oncesine kadar insanlarla goz temasi kuramazdim gozlerimi kacirirdim 10 sene kamuya girdim ve surekli vatandaşla diyalog halinde bir meslege basladim bunu buyuk olcude yendim ama hala yeni tanistim birisinden gozlerimi kacirabiliyorum bir kiyafeti giyince onu kendime yakistirinca hep onu giymek istiyorum cocuklugumdan bu yana cok dakik im ne is hsyatimda ne okul hayatim da gec kalmadim uyuya kalmadim kurallara talimatlara uyma konusunda cok titizim ve 15yildir fitnes yapiyorum beni fitnes a baglayan antrenman programının duzenli bir rutin ve siralama halinde olmasi 2 hafta. Sporagitmedigimde steryotip hareketler yapmaya basliyorum ornegin parmaklarimla sayi saymak gibi ornegin. Ayagimi titretmek ayak parmaklwrimi sirayla kipirdatmak gibi anladigim kadariyla spor beni rahatlatiyor sporun saglamis oldugu rutin beni regule ediyor spor yapmayinca istem disi hareketlerle rugule olmaya çalışıyorum mesela ise giderken hep ayni yoldn gidiyorum plan plan hersey planli ve en kotu yanim da dikkat daginikligi var birsey okurken aklima baska seyler geliyo hatta unutuyorum okudugumu
@CuteCatsofIstanbul
@CuteCatsofIstanbul Год назад
34 yaşında insanlardan hep kaçmış, Oscar ödülünü kendine hak gören bir kadınım - yıllarca farklı tanılarla tedaviler gördüm, hep kendimi yalnız ve anlaşılmamış hissettim. 2 sene önce RU-vid'da yabancı birinin kanalı sayesinde otizmli olabileceğimi fark ettim. Online tüm testleri yaptım ve hepsi otizme işaret ediyor. Son birkaç aydır bunun 'resmi' olması konusunda içimdeki his güçlendi çünkü hayat cidden çok zor. Hayatın zor olmasından daha da zor benim aklım, beynim ve bana inandırmaya çalıştığı = 'Sen aptalsın, zayıfsın, tembelsin, arkadaş/sevgi/mutluluk hak etmiyorsun' diyor, beni çok karanlık yerlere sürüklüyor; oysaki tüm mantığım 'hayır sen kendini uzaylı gibi hissediyorsun çünkü otizmlisin' dediğinde o karanlıktan çıkabiliyorum.
@physicistapollo
@physicistapollo Год назад
Merhaba , ben de 21 yaşındayım ve yazdıklarınızın aynısını harfi harfine hissediyorum. Ben de son iki üç yıldır kendimi anlamaya çalıyorum: Otizmli miyim değil miyim diye. Doktora gitmek istiyorum ama hangi doktor onu da bilmiyorum. Kaldım öylece.
@CuteCatsofIstanbul
@CuteCatsofIstanbul Год назад
@@physicistapollo Yaz bitsin, devlet hastanelerinde psikiyatri uzmanlarına görüşücem (malum her şey pahalı). Ve okuduklarım, yaşadıklarımını kağıttan okuyup, onlara direkt sorucam. Çok bir şey beklemiyorum ama belki belki bir yönlendirme/doktor ismi verirler. Sende aynısını yap derim. Ben 21 yaşında neden bu kadar farklı olduğumun nedenini bilseydim, hayatımı ona göre planlamış olurdum ama ben geç kaldım, senin hayatın yeni başlıyor 😻
@physicistapollo
@physicistapollo Год назад
@@CuteCatsofIstanbul Merhaba, yazdıklarınız için teşekkür ederim. Ben bu yaşımda bile geç kalmış hissediyorum. Internetten birkaç doktor buldum, ben de onlara gitmeyi düşünüyorum. Bakalım, zorlu ve uzun bir süreç.
@CuteCatsofIstanbul
@CuteCatsofIstanbul Год назад
@@physicistapollo Yok, kesinlikle geç kalmadın. 20li yaşlar kendini tanımaya ve dünyaya tanıtmaya başladığın yaşlar, bir çok ilkin yaşandığı yıllar, onun için de epey zorlayıcı olabiliyor. Bu aşama doktorlardan destek almak sana çok yardımcı olacaktır.
@physicistapollo
@physicistapollo Год назад
@@CuteCatsofIstanbul Yazdıklarınız için teşekkür ederim, bundan sonrasında umarım her şey hepimiz için güzel olur.
@eyllezel17
@eyllezel17 2 месяца назад
Bu konuda maalesef bazı doktorların bilinçsiz olduğunu çok gördüm. Geçen sene kendimde otizmde şüphe ettiğim için bir profesöre gittiğimde, otistikler göz teması bile kuramaz saçmalama diyerek azarlamıştı. Ben bu konuda çok fazla araştırma yaptım, hala yapıyorum. Ancak Türkiye'de inanılmaz bir kaynak yetersizliği var. Bazı terimlerin bazen Türkçe karşılığı bile eksik geldi bana şahsen. Bu konuda test edilmek ulaşılması zor gibi geliyor. RAM'lara sorduğumda yetişkin olduğum için engel raporu isteniyor test edilmem için. Ancak durumun da saçmalığı bu. Ben zaten bir durumdan şüphelendiğim için test edilmek istiyorum. Raporum olsa bir değerlendirme sonucu çıkmış olması gerekir. O değerlendirme için test gerekir. Ama test için rapor isteniyor. Çok çıkmaz bir durum. Doktorlara gidilince de dediğim gibi maalesef benim deneyimim kendimi dinletememe yönünde. Daha ağzımı açmadan susturulduğum onlarca zaman oldu. Umarım bu konuda insanların farkındalığı artar ve test edilme yöntemlerine ulaşım kolaylaşır.
@huseyinokur7567
@huseyinokur7567 19 дней назад
@eyllezel17 Merhaba şuan ne durumdasınız peki teşhis koyuldumu benimde kendimle ilgili şüphelerim var siz nerelerden araştırma yaptınız yardımcı olursanız sevinirim
@eyllezel17
@eyllezel17 19 дней назад
@@huseyinokur7567 Evet aldım teşhisimi. Ankara Üniversitesi Hastanesi çözüm oldu en son. Biraz çekindiğim için psikoloğum şüphelendi otizmden dedim ama zaten zamanında ilk söyleyenlerden biri de psikoloğumdu. Ve teşhis kriterlerine uyduğunu düşündüğüm davranışlarımı listeleyerek gittim kolaylaştırması için. Psikiyatri psikoloğa yönlendirdi test etmesi için ve bazı dikkat testleri ve yanlış bilmiyorsam mmpi adında bir değerlendirme testi yaptı. Ama otizm adına bir testleri yoktu. Türkiye'de devlet kurumlarında olduğunu zaten sanmıyorum her ne kadar dünya çapında uygulanan testler olsa da. Herhangi bir rapor falan verilmedi çünkü 25 yaşındayım. Nasıl olsa yaşıyorlar bir sorunları yok diye düşünülüyor ama durumum karışıklığını bildiklerini sanmıyorum. Zaten raporun da maddi hariç bir yardımı yok. Araştırmalarımı da çok fazla yerden yaptım. Tiktok kullanıyorsanız ben orada otizm hakkında çok fazla video paylaştım. Teşhis kriterleri, özellikleri, maskeleme kavramı gibi şeylerle alakalı. Kullanıcı adım @luc.id7 belki ismimle de bulabilirsiniz, Eylül Ezel Elibol. Eğer ingilizce biliyorsanız da bir sürü kaynak önerisi de yapayım bakabilirsiniz. Otizm Kaynakları 1. Otizm değerlendirmesi için kullanılan testleri içeren site: embrace-autism.com 2. Makale okumak için site: www.ncbi.nlm.nih.gov Benim özellikle beğendiğim makaleler: - Measuring the Autistic Women’s Experience (AWE). www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10742621/ - Centering the Inner Experience of Autism: Development of the Self-Assessment of Autistic Traits. www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10024271/ - Self-reported camouflaging behaviours used by autistic adults during everyday social interactions. www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8814950/ - Autism spectrum disorder. www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8900942/ - Conceptual analysis of autistic masking www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8992880/ Siteden otizmi aratıp çeşitli konularda bir sürü makale inceleyebilirsiniz. 3. Tiktok'ta izleyip yararlı bulduğum videolar: vm.tiktok.com/ZMMv2JUQF/ 4. Kitap önerisi: Unmasking Autism - Devon Price zlibrary-global.se/book/23348940/f555ec/unmasking-autism.html?ts=1954 Kitabın Türkçesi de mevcut (Otizmin Maskesini İndirmek) 5. Türk bir profesör doktorun yetişkinlerdeki otizmi anlattığı yazı: www.oced.org.tr/yetiskinlikte-otizm/ 6. Asperger/Otizm: www.thetransmitter.org/spectrum/why-fold-asperger-syndrome-into-autism-spectrum-disorder-in-the-dsm-5/
@arnimas40
@arnimas40 Год назад
Doktorla nasıl iletişime geçebilirim?
@zek2zek6
@zek2zek6 4 месяца назад
Cem beyin iletişim bilgilerine bereden ulaşabiliriz? Internette güncel bir adres veya telefon bulamadım.
@whatever.w
@whatever.w Год назад
Yetişkinim ve otizmli olduğumu düşünüyorum ama tabiki kendi kendime teşhis koyamam bunun için bir uzmana danışmam gerek fakat yetişkin otizm konusunda tanı koymak zor oluyor dolayısıyla uzmanı iyi seçmek gerekiyor. Biz doğru bir teşhis almak için doğru uzmanı nasıl bulabiliriz acaba ?
@hydradragonantivirus
@hydradragonantivirus 9 месяцев назад
Son durum nedr bana kondu.
@fatihtaman2428
@fatihtaman2428 9 месяцев назад
​@@hydradragonantivirusNE GİBİ DURUMLARDAN MUZDARİPSİN
@ceydakahveci
@ceydakahveci 6 месяцев назад
ben de şüpheleniyorum ama ben psikiyatriye çok gittim majör depresif ve borderline tanısı kondu yani
@whatever.w
@whatever.w 5 месяцев назад
@@fatihtaman2428 burada yazamayacak kadar uzun ama kısaca söyleyecek olursam insanlarla iletişimde, çevremle uyumumda, sosyal ipuçları anlamakta zorluk çekiyorum.
@beng2620
@beng2620 4 месяца назад
yetişkin otizmi hakkında bilgili ve kendini güncel tutmuş bir psikiyatr'a gitmeniz gerekiyor. Birçok yetişikin otizm'li kişi yazdığınız gibi sebeplerden dolayı yanlış teşhis ediliyor ya da teşhis konulmuyor. Videoda konuşan doktor Cem Atbaşoğlu'ndan randevu almayı düşünüyorum ben de en kısa zamanda. Yüksek işlevli otizm olduğunu düşünüyorum kendimde. Ankara'da yaşıyorsanız siz de öyle yapın. Ya da imkanınız varsa Ankaraya gelin bunun için. Türkiye de bu konuda uzman psikiyatr bulmak zor.Google'a doktorun ismini yazınca muayehane adresi çıkıyor.@@whatever.w
@sabihagoksutezer817
@sabihagoksutezer817 12 дней назад
Bahsedilen yayına ulaşamadım. Ulaşmış biri var mıdır?
@gzs8345
@gzs8345 Год назад
tanı nasıl mı konur. psikaytriye aileden birisi veya kendisi gider anlatır. psikaytri hemen tanıyı koyar. rosenhanın deneyini anlatsanıza
@keremcayhan6169
@keremcayhan6169 Год назад
Psikiyatr nasıl tanıyı koyuyor acaba
@mvrtgt
@mvrtgt Год назад
@@keremcayhan6169test, kendini anlattıktan sonra vbvb.
@hydradragonantivirus
@hydradragonantivirus 9 месяцев назад
Dediğini dinliyor tak diye tanıyı koyuyor.@@keremcayhan6169
@elifsk5331
@elifsk5331 2 месяца назад
👏
@leekeater1527
@leekeater1527 Год назад
"Yüksek işlerlik" teriminin kullanılması çok talihsiz olmuş. "İşlerlik" makinede olur, insanda değil.
@ahmetumutakkas993
@ahmetumutakkas993 11 месяцев назад
İnsanı makineye benzetmek bence talihsizlik olmazdı.
@mtberk
@mtberk 5 месяцев назад
Ben olumsuz anlam çıkarmak konusunda sizle hem filir değilim ama genede sormak isterim, sizce nasıl bir kelime kullanılmalı?
@beng2620
@beng2620 4 месяца назад
işlerlik değil, "yüksek işlevli" denir otizmli bireylerden bahsederken kullanılan terim bu. Yanlış duydunuz sanırım
@pelin3925
@pelin3925 3 месяца назад
"high functioning" in türkçeleştirilmiş hali. o yüzden iğreti duruyor ama "functioning" işlevsel dışında bir şeye de çevrilemez.
Далее
Schoolboy - Часть 2
00:12
Просмотров 3,2 млн
ТЫ С ДРУГОМ В ДЕТСТВЕ😂#shorts
01:00
кажется, началось
00:45
Просмотров 1,6 млн
Prof. Dr. Celal Şengör hastalığını anlatıyor
8:06
Otizm ve Asperger Bozukluğu Dersi
59:10
Просмотров 8 тыс.
Schoolboy - Часть 2
00:12
Просмотров 3,2 млн