Тёмный

Zs si sistemul TT .....cele mai mari greseli.... 

ELECTRIC LIFE
Подписаться 9 тыс.
Просмотров 14 тыс.
50% 1

Ce inseamna Zs si la ce foloseste masurarea lui. Cum protejam o instalatie electrica ,dar si viata?

Опубликовано:

 

10 авг 2022

Поделиться:

Ссылка:

Скачать:

Готовим ссылку...

Добавить в:

Мой плейлист
Посмотреть позже
Комментарии : 98   
@milu.n.
@milu.n. Год назад
Foarte , foarte bine explicat . Aproape în 90% din locuințe găsesc așa ceva și așa cum spui , nu v-or să înțeleagă . Și ce-i mai trist că electricieni de meserie fac așa ceva . Mulțam pentru prezentare ! Toate cele bune .
@liviuprecup4447
@liviuprecup4447 Год назад
Mulțumim. Sănătate...
@silviusulea2061
@silviusulea2061 Год назад
Respect pt ce faci
@cristianmihai1086
@cristianmihai1086 Год назад
Tot respectul !!!
@cristianmantu3899
@cristianmantu3899 Год назад
Salut Lucian! În mare parte specificațiile tehnice ale BMPT Electrica (ST4) sunt cam aceleași cu cele din Germania! Siguranțe NH , RCD 300 ma , tratarea PEN, împamantare locală! Singura diferența ar fi : SLS tripolar în Germania, intreruptor MCB curba C tetrapolar în România, și mai exista și acel DPST pt monitorizare Nul de lucru! Mulțumim! Ești un bun profesionist! 👍
@viorelrusei190
@viorelrusei190 Год назад
Bine explicat
@ioanstelian192
@ioanstelian192 Год назад
Mulțumesc mult
@girbodanutfanel2820
@girbodanutfanel2820 Год назад
Stima si respect ,dupa mine totul se rezolva cind ducem de la contor de ex monofazic un cablu de 3*16mm si atunci avem tot ce ne trebuie ca bucla de defect sa fie in regula la parametri sl mai facem obligatoriu si o impamintare locala
@sebastiancirnu2103
@sebastiancirnu2103 Месяц назад
Abia acum am văzut acest material și aș avea două întrebări: 1. Cam cum ar putea lua foc instalația aia la un defect de izolație dacă nici măcar un mcb nu decuplează? Cu cat rezistența e mai mare cu atât curentul este mai mic așa cum reiese din calculele tale. 2. Rezistența umană are o valoare declarată între 1000-100.000 ohmi, asta depinzând dacă ești ud sau uscat, parcursul curentul prin corp (dacă pui mâna și curentul se scurge printr-un picior rezistența crește, dacă pui o mâna pe fir și curentul se scurge prin cealaltă mâna rezistența scade și așa mai departe) și tot așa. Luând o rezistență medie de 10.000 ohmi, chiar și în nefericitul caz când atingi o fază sau o fază care este la carcasa din cauza unui defect de izolație, conform formulei matematice la o tensiune de 230v cu rezistența de 10.000 ohmi ne dă o valoare de .... 0,023A, ceea ce înseamnă o pișcătură mai serioasă, dar nicidecum deces. Eu sunt convins ca dreptatea îți aparține, dar să nu exagerăm cu afirmațiile. Și eu ca mulți alții ne-am mai electrocutat din neatenție și uite ca suntem vii și dezbatem acest subiect. Șansele ca o persoană să moară electrocutată la priză sau la carcasa unui aparat la 230v este destul de mică, ar însemna să îndeplinească condițiile ideale, să fie umed, să atingă cu ambele mâini, etc. Asta nu înseamnă ca ce a făcut acolo este o porcărie mai mare ca el, în sensul în care un adult poate mai scăpa, dar un copil sigur simte altfel.
@elc-miscellanea
@elc-miscellanea Год назад
Salutare. Multumim pentru acest material foarte util. Cum se poate determina rezistenta de dispersie a prizei de pamant prin calcularea impedantei buclei de defect? Am vazut ca cineva tot promoveaza ca aceasta metoda este conforma unui standard, dar urmarind materialele lui cred ca confunda Zs cu Re.
@cristianborda4134
@cristianborda4134 Год назад
👍👍⚡⚡👋
@adriangeaninoancea7172
@adriangeaninoancea7172 2 дня назад
Bună ziua.Cum rămâne cu diferențialul căci așa o să sară tot timpul.Si nu uita căci calculele care le faci sunt bune …dar nu uita de protecția diferențială.
@simicidoru9525
@simicidoru9525 Год назад
👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼
@florind.5711
@florind.5711 Год назад
Va salut Sunt trifazat casnic în sistem TT. Din punctul meu de vedere, TT este recomandat la case de lemn cabane etc tocmai din cauza ISC redus. Atenție scrie clar la TT neapărat Rcd/ rcbo Am făcut experimental trecerea la Tncs de la TT și a fost interesant, la scurtcircuit faza pamant a căzut tot jos B16 >RcboC25>C32 general...Mai bine TT pentru cazurile acestea scrie clar în cărțile de specialitate, unde ai risc de incendiu TT este soluția mai ales pt casnic. Dar tncs ar fi bun ca pamantarea întărește centrul stelei trifazate și astfel se elimina daunele în caz de rupere nul. Dar ce te faci când pe pamantarea ta stau zeci de amperi care țin piept nulului rupt la zeci de case în sistem TT . Atenție cazul e documentat în Anglia, revin cu articolul. Și mai e ceva: dacă Electrica montează la modernizare (deja se intampla) tetrapolara(care întrerupe și Pen) cum se face tratarea Pen +Pe (propriu)?
@ionutilies3137
@ionutilies3137 Месяц назад
Explicatii ca la carte, nici macar la cursurile de electricieni nu se invata asa. Foarte bine tine-o tot asa. Eu locuiesc in Danemarca unde majoritatea sistemelor de la case sunt TT iar aici este legal sa ai o priza de pamant de 1667 Ohmi, oare ai putea sti de ce valoarea aici e asa de mare? Stiind ca in Romania e maxim 4 Ohmi.
@d.4.d.
@d.4.d. Месяц назад
In TNC S impamantarea ce valoare are? si daca se considera impamantare acel fir care e legat la un țărus de maxim 1 m si fi 10mm de tabloul enel...casa nu are PE are doar L si N in tabloul de sigurante(vechi) in casa...ce sa fac sa elimin riscul electrocutarii? Pot solicita enel ului sa imi dea un fir PE? Mersi..
@danielardelian2
@danielardelian2 4 месяца назад
Salutare, eu am separare PEN corecta inainte de contor, impamatare locala de vreo 4 Ohm. Am descoperit intamplator cand s-a masurat priza de pamant ca aprox 7% din curentul de pe N se intoarce la transformator prin impamantare. Daca am un consumator de 20A in casa, prin contor trece 20A si apoi se imparte 1.4 A prin impamantare si 18.6 A prin PEN-ul retelei. Oare ce efect de coroziune galvanica are acest curent asupra electrozilor de impamantare? Cati ani rezista?
@beekeeper77
@beekeeper77 Год назад
Teoretic ceea ce explici tu este corect . Însă povestea asta cu tratarea nulului înainte , după , e egală cu 0 dacă PEN e întrerupt între sursa și branșamentul casei. Ceea ce te scoate întotdeauna din rahat rămâne RCCB îl.
@ELECTRICLIFE4U
@ELECTRICLIFE4U Год назад
Pai deaceea se si trateaza . In cazul in care se intrerupe PEN-ul( care este mai mult teoretic si foarte,foarte rar) vei ramane cu impamantarea casei care trebuie sa fie sub 4 Ohmi. Daca e sub 1 Ohm cu atat mai bine. Vei avea o functionare normala a instalatiei ,a protectiilor si vei fi protejat in continuare. Cauta mai mult pe tema asta si te vei lamurii.
@beekeeper77
@beekeeper77 Год назад
@@ELECTRICLIFE4U In cazul in care PEN ul se întrerupe și ai un curent rezidual prin prin RCCB automat la întrerupe, deci cu sau fara 4ohm împământare protectia are loc. Ok , da e normal sa faci tratarea însă am vrut doar sa spun că și fără ai protecție.
@cristianmantu3899
@cristianmantu3899 Год назад
@@beekeeper77 Dacă se întrerupe PEN, RCD montat în blocul de măsură nu sesizează și nu întrerupe. Acest lucru îl face DPST care da comanda bobinei de declanșare care este asociata cu RCD ( RCCB sau RCBO) și întrerupe alimentarea! Aici vorbim de supratensiune sau subtensiune și nu de curent de scurgere.
@beekeeper77
@beekeeper77 Год назад
@@cristianmantu3899 Da nu întrerupe până nu bagi tu degetele în priză. 😀
@luciancotaie8803
@luciancotaie8803 Год назад
In Romania din nh00 intra direct in contor pe urmă merge într-un mcb și pe urmă într-o siguranță diferențială de 300
@nituvasile1751
@nituvasile1751 4 месяца назад
Salut,poți ca să-mi sugerezi o clemă ptr.tratarea nulului la alimentare trifazică?
@claudiuhusaru427
@claudiuhusaru427 Год назад
Buna ziua! Super tare, foarte bine ati punctat. Am o intrebare...daca la o casa s a facut sistemul TT si a iesit o valoare sub 4 ohm, tot nu este in regula ,corect? Adica s a facut de o firma autorizata... a iesit valoarea sub 4 ohm si asta e. Toate bune si frumoase, toata lumea e fericita. Mersi , super videoul pe care l ati facut. La mai multe ;)
@ELECTRICLIFE4U
@ELECTRICLIFE4U Год назад
Nu, nu e ok.....Funcționează dar nu e bine....
@ioio6148
@ioio6148 8 месяцев назад
Salut , frumos explicat, am o intrebare ,curentul mare de care ai spus pleaca prin transformator dar pe vecinu de ce nu il afecteaza sa ii dea jos siguranta cand se intoarce inapoi ? Stiu ca e poate prosteasca intrebarea dar sunt curios cum e treaba
@PopaAlexandru.
@PopaAlexandru. 6 месяцев назад
De ce? Trebuia sa mai cibzuiesti ...vecinu' nu are are sigurantele tale ,esti legat in paralel cu el . Sau bag sama ca Dorel de la electrica va si inseriat!
@enceanuadin1253
@enceanuadin1253 11 месяцев назад
Si daca ai de la distribuitor pana in casa L1L2L3 PEN ce daci? Si daca N7 zice ca la rezidential sa ai bipolare sau 1P+N..... cum se face? Puteti explica?
@pfaust5068
@pfaust5068 Год назад
Buna ziua.Multumesc pentru toate explicatiile.atentionarile,exemplele care ne ajuta sa intelegem fenomenele si practica in sistemele electrice.Dar,dupa toate explicatiile,ne puteti da solutii pentru rezolvarea problemelor aparute in sistemele TT? Multumesc mult,sanatate si spor la treba.
@gheorghegheorghe3591
@gheorghegheorghe3591 Год назад
Salut Lucian Mi-am construit o casă și cei de la Electrica mi-au tras bransament trifazat iar BMPT l-au pus la limita de proprietate unde au făcut separarea PEN cu o priză de pământ auxiliara (5 ml de platbanda 3x30mm). De la BMPT până la TG sunt aproximativ 15ml și sa folosit cablu cyaby 5x10mm,L1, L2, L3, N, și PE. Eu am la casă făcută pamântare locală cu țăruși și platbanda de 40x4mm măsurată de 1,3ohm cu piesă de separație și conductor de 50mm până în TG. PE-ul de la cablu de alimentare a TG este legat împreună cu pamântarea casei este OK așa? Să unesc platbanda auxiliara de la BMPT la platbanda de pamântare a casei sau e suficient PE de la cablu de alimentare la priza mea de pământ?
@ELECTRICLIFE4U
@ELECTRICLIFE4U Год назад
PE-ul de la pladbanda cu PEN-ul ,acolo unde se separa ,dupa care in RCD-ul lor de 300mA.....Dar cred ca stii deja asta...NU?
@stefan-danielariton4289
@stefan-danielariton4289 7 месяцев назад
Intrebare:sistemul TT se poate reface prin inlocuirea in bmpt cu o tripolara a tetrapolarei si sa se faca separarea in tabloul general din casa?avand si o impamantare facuta corect langa casa?....multumesc de raspuns indiferend care va fi!
@ELECTRICLIFE4U
@ELECTRICLIFE4U 7 месяцев назад
Da , dacă ai și contorul in casă , pentru că trebuie să intrii in contor cu N , nu cu PEN . Deci trebuie sa faci separarea prima dată. Vezi ST4...și unde merge prima dată PEN-ul .Dacă nu , atunci duci impămăntarea pănă la BMPT si faci acolo separarea... ...www.electrica.ro/wp-content/uploads/2015/10/ST4-BMPT1.pdf
@pandav4843
@pandav4843 5 месяцев назад
frumos explicat , o intrebare am tras de fostul proprietar un cablu in pamant cu 4 fire din BMPT cu contoar si MCB si RCD pe general in BMPT in strada .. casa la 30 metri.. IN CASA ajung 4 fire.. am trifazic..cum fac cu impamantarea? in casa am RCd uri dar am in curte si impamantarea proprie neconectata.. cum o conectez tinand cont ca am 4 fire din tabloul mare din starda..si nu cred ca am separarea facuta..nu am cum cu 4 fire..am nevoie de 5... daca pun firu de al impamantarea din curte direct la bara de PE neconectat la N e corect ? se poate numi sistem TT ? unii zic ca da..nu sunt sigur..merci de rasouns
@blackzxr6900
@blackzxr6900 2 месяца назад
Pai dacă ai 4 conductori și nu ai făcută separarea de pen la distribuitor în tablou este foarte bine. O faci la tine în tablou, conectezi la separare și firul de la împământarea ta. Când ai 5 conductori de la distribuitor și ai făcută la ei separare de pen atunci nu mai poți face și tu separare.
@mp4338
@mp4338 Год назад
Teoria si practica impamintarii (GND) este un capitol din electricitate care nu s-a finalizat inca. Inca se fac studii, masuratori, teste, descoperiri, etc. pt. ca aceasta operatie nu este simpla pre cum o cred multi specialisti si amatori. Teoria si practica impamintarii nu trebuie ignorata. In caz contrar aceasta poate produce distrugeri f. scumpe intr-un timp extrem de scurt. Standardele de impamintare impun max. 4 ohm pt. instalatia electrica a casei si max. 1 ohm pt. paratraznet. O alta teorie si practica impun eliminarea curentilor parazitari care se pot crea in circuitele de impamintare din cauza anumitor surse de voltaj la diferite potentiale. Impamintarea salveaza personalul de exploatare si aparatura electrica si electronica tot mai sofisticata. Electronica de astazi, la 5v, 3,3v, 1,8v, este asa de sensibila pe circuitele de interfatare ca se distrug f. rapid. In orice circuit electronic teoria si practica impun 0v si nu tensiuni reziduale de diferite valori care depasesc limita de 0V pt. fiecare valoare de tensiune continua din aparatura electronica. S-ar dori 0v dar f. greu de realizat. Deci se cere sa se obtina valoarea cea mai mica posibila pt. 0v al GND, vorbesc din nou de digital voltage. Referitor la alte genuri de circuite de impamintare sint cerinte de impamintare pt: circuitele electrice de forta, de telecomunicatii, de GND digital, GND analog, etc. Deci trebuie dat mare atentie la acest lucru. Instalatia de impamintare trebuie facuta in ideea sa devina stea, cu punctul central al stelei sa fie punctul comun de intilnire, de conectare al diferitelor impamintari. Paratraznetul sa fie impamintat separat. Este total interzis conectarea firului de GND in serie intre carcasele consumatorilor. Fiecare consumator trebuie sa aiba firul lui de GND care se va conecta la bereta de GND din panoul electric. Aparatura electronica de astazi se conecteaza la GND dupa studierea documentatiei insotitoare. Va doresc spor la lucru. Keep going.
@catalincostache6953
@catalincostache6953 Год назад
Desteptii care mi-au facut bransamentul nu au vrut sa ma lase sa leg impamantarea naturala a casei, ma puneau sa o leg la firul de PE din TG-ul din casa. Ei au facut o impamantare de vreo 200 de ohmi prin care au facut tratarea PEN-ului si a trebuit sa o fac pe banii mei tratarea cu impamantarea mea. Este in regula daca am dus impamantarea de la platbanda prin piesa de separatie cu fir de 16 mmp cupru? Firul are cam 3 m lungime dar nu mai am loc sa intru direct cu platbanda in BMPT. Multumesc
@PopaAlexandru.
@PopaAlexandru. 6 месяцев назад
Pamantarea casei cade in sarcina clientului sa o faca si sa fie sub 4ohmi . La BMPT se realizeaza o impamantare auxiliara de catre furnizor . Era datoria lor sa faca tratarea nului cu impamantarea casei ... suntem doar in Romania . Practic o faci in primul tablou din locatie (pe barba ta) si mai mergi cu rugaminti sa nu puna RCCB in BMPT .Daca e cu RCCB atunci back to the past direct in copilarie : cu PacPac in rolul principal dar de data asta diferentialul . Un MCB e necesar in loc de RCCB .
@gm0525
@gm0525 Год назад
Salut Lucian. As vrea sa ne explici ce se intampla dacă fac corect tratarea neutrului dar priza mea de pământ are o valoare mare,sa zicem undeva peste 10 ohmi. Multumesc ,si te felicit pentru informatiile pe care ni le dai.
@ELECTRICLIFE4U
@ELECTRICLIFE4U Год назад
Cel mai sanatos e sa masori Zs si o sa vezi si Isc ca sa iti faci o idee.Poti sa ai o impedanta mari si datorita contactelor imperfecte, a conductorilor deteriorati si multi alti factori.....
@cristianolteanu2544
@cristianolteanu2544 Год назад
Am găsit întâmplător acest filmuleţ şi din curiozitate, l-am urmărit. Chestiunea adusă în discuţie nu se rezumă doar la câteva desene mâzgălite pe o hârtie şi nici nu poate fi abordată de necunoscători. O să încerc să răspund la întrebarea dumneavoastră, adică PEN separat corect, pe o priză de pământ locală cu rezistenţa de dispersie mai mare de 10 Ohm. Teoretic, rezistenţa prizei de pământ a distribuitorului e de 1 Ohm, care legată în paralel cu priza locală prin separarea PEN-ului va conduce la o rezistenţă efectivă de 1/Re=1/R1+1/R2, adică valori foarte mari ale curentului de defect şi o funcţionare promtă a MCB-urilor. Dar vine Bau-Bau, adică distribuitorul ne lasă fără priza de pământ şi ne trezim că în loc de TN-C-S, avem TT şi atunci impedanţa buclei de defect se duce în bălării. Nu intru în detalii sau calcule. Ideal ar fi să aveţi montat un RCCB de 30 mA şi un dispozitiv de monitorizare fază.
@gm0525
@gm0525 Год назад
Mulțumesc! Am deja montate aceste dispozitive,si am refăcut și priza de pământ locală.
@ELECTRICLIFE4U
@ELECTRICLIFE4U 7 месяцев назад
👍👍👍@@cristianolteanu2544
@nituvasile1751
@nituvasile1751 4 месяца назад
​@@cristianolteanu2544Sau măcar un RCD,minim
@nituvasile1751
@nituvasile1751 4 месяца назад
Cum faci tratarea nulului în TG pe trifazat?
@prison249
@prison249 Год назад
De acord cu explicatiile tale dar cum procedam cand in casa iti intra 2 fire iar in bmpm avem diferential si nu putem face tratarea neutrului. Cand le-am zis meseriasilor de la electrica distributie sa nu imi puna diferential in bmpm au zis ca ce îi invat eu pe ei meserie ,iar cand am contactat distributia au zis ca ei asa lucreaza peste tot si ca este necesar montarea diferentialului in bmpm pentru a impiedica sustragerea de energie.Acum despre ce tratare a nulului mai vorbim in acest caz ? In acest caz m-am conformat si eu ,am batut 4 tarusi de 1,5m la distanta de 3 m si am ramas in sistem TT ,chiar distributia mi-a recomandat acest lucru,vedeti ca nu intotdeauna oamenii sunt de vina.
@cristianmantu3899
@cristianmantu3899 Год назад
Va salut!. La BMPM Electrica accepta și sistemul TT! Conform specificației unificate ST3 (2019) care are la bază SR.-EN.... blocul de măsură monofazat se poate conecta și în sistem TT (vezi ST3). La BMPT aceași Electrica nu accepta decât sistemul TN! Aștept un răspuns de la o persoană avizată de la Electrica de ce BMPM se poate conecta în sistem TN și TT și BMPT numai în sistem TN!. O să revin cu explicații!.
@prison249
@prison249 Год назад
@@cristianmantu3899 Chiar as fi curios de raspunsul lor,sa stii ca am ridicat aceasta problema mai multor persoane care fac diferite filmulete aici pe youtube dar cei mai multi au ocolit problema iar altii au zis sa insist la distributie sa schimbe diferentialul din bmpm ca potrivit normelor in vigoare nu se mai accepta sistemul TT ,nici monofazat nici trifazat,mai departe................
@ELECTRICLIFE4U
@ELECTRICLIFE4U Год назад
Si cei de la electrica sunt oameni si trebuie sa stie ....Peste tot pe planeta TNC se transforma in TNC-S si se trateaza PEN-ul.De multe ori PEN-ul este trecut prin diferential fara sa fie separat si ce iti ramane e sa transformi TN in TT , batand un tarus sau mai multi de unde iti tragi PE , ceea ce e ilegal si periculos mai ales cand nu ai RCD. Baietii astia sunt prea nepasatori si nici macar nu isi pun intrebarea cum o sa isi puna proprietarul RCD de 30 mA cad ei pun de 300mA prin care a trecut PEN-ul. Daca isi puneau intrbarea ,,Oare ce valoare are Zs si Isc” atunci intelegeau ce se intampla in instalatie.......
@cristianmantu3899
@cristianmantu3899 Год назад
@@prison249 Așa cum am spus , am revenit cu clarificări!. Conform S T3- JT modificat 2020 intrat în vigoare la 31.12.2020 , BMPM se va lega la pământ numai în sistem TN! (Legarea la nul... PEN-UL rețelei) .Așadar Electrica conform Specificației unificate va conecta începând cu anul 2021 BMPM, BMPT pentru contractele după aceasta dată numai în Sistem TN!.Respectiv TNC -S la blocul de măsură. Spre abonat pleacă N și PE separat!. Producătorii de blocuri de măsură se vor conforma specificației tehnice unificate!. (Vezi ST3 -JT 2020).
@gabrielgherman2562
@gabrielgherman2562 Год назад
Mdaa... Sînt multe gospodării în ro., inclusiv a mea, unde ce ați desenat sînt ozeneuri. Branșament, înnădit în câteva locuri prin torsadare, chiar de către profesioniști, contor (smart), tablou original din marmură, cu fuzibile și... restul. De tratat, mă tratez eu cu o bere acum.
@zakdell
@zakdell Год назад
Sunt electrician la început de drum am o întrebare Stiu ca tratarea nulului se poate face și in tabloul din casa dar nu am găsit pe nimeni sa îmi explice dacă este corect ca tratarea nulului sa fie făcută după contor practic sa intre Pen in contor și după sa îl tratez Întreb pentru ca majoritatea BMPT-urilor nu au tratarea făcută de către distribuitor așa ca trebuie făcută cumva după BMPT de către electricianul care executa instalația clădirii Deci se poate face tratarea nulului după contor ?
@ionutpiglesan8348
@ionutpiglesan8348 Год назад
Daca PEN ul nu este intrerupt pana in casa ,atunci poti face tratarea in primul tabloul. Asta inseamna sa ai un MCB 1P in BMPM sau 3P in BMPT.
@ELECTRICLIFE4U
@ELECTRICLIFE4U Год назад
@@ionutpiglesan8348 Si sa nu fie trecut PEN-ul prin RCD. Am mai vazut....minuni de felul asta . Daca e trecut prin RCD si e sigilat tabloul , nu mai poti face separarea si tratarea.Exact in felul asta sunt multe case, dupa care au batut un tarus si ala era PE-ul. Adica au transformat in sistem TT , cu un Zs mare si Isc foarte mic
@adrianapostol5385
@adrianapostol5385 11 месяцев назад
Nu lucrez in domeniu dar am si eu doua nelămuriri! E normal ca împământarea casei să se unească cu impamantarea de la stalp ? Rcbo -ul nu se pune dupa contor ?
@ELECTRICLIFE4U
@ELECTRICLIFE4U 11 месяцев назад
Ba da. RCCB si RCBO se monteaza dupa contor. In fata contorului se afla sig. NH si SLS-ul care intrerupe doar fazele....ru-vid.com/video/%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BE-Sg3NdzedYHo.html
@adriancaziuc1413
@adriancaziuc1413 5 месяцев назад
Salutare, daca m-as uita ca un nespecialist la ce ati desenat, as vedea ca e bine cu acei curenti mici de scurtcircuit. Daca in cazul prezentat unesc faza cu PE-ul si curentul de scurtcircuit este mai mic decat valoarea maxima a curentului suportata de cablu, ce se arde?
@ELECTRICLIFE4U
@ELECTRICLIFE4U 5 месяцев назад
Intradevăr , asta e o intrebare de ,,nespecialist”. In video vorbim de curentul de scurtcircuit prezumat și impedanța buclei de defect ZL-PE, și cum sunt influentate de sistemul TNC-S sau TT,dar și de tipul de protectie(curba de declanșare). Impedanța ZL-N (impedanța rețelei sau rezistența internă a rețelei) va avea intotdeauna o valoare mare a curentului de scurtcircuit prezumat,dacă nu sunt probleme de conexiune sau deteriorări ale cablurilor,oxidări...etc......La ZL-PE e altceva ....Dacă faza se duce la carcasa unui aparat pe care il foloseste copilul tău , mai ai dubii la ce au spus 100000 de mii de ingineri in electricitate? ????
@bogdanposircaru3744
@bogdanposircaru3744 5 месяцев назад
Cum rcd înainte de contuar? Poate SLS , SPD , contuar si dupa aia urmat de un RCD!
@cosmincosmin11
@cosmincosmin11 Год назад
interzis? haha. Pai in Sibiu asa se face, la indrumarea operatorului de distributie. Am vorbit cu electricieni particulari, cu maistrul pe zona de la Electrica, cu anagajati de la Electrica de pe teren care schimbau transformatoare cazute in cartier, toti au spus ca asa este corect: impamantarea clientului complet separata de ce vine de la ei. In bmpt este evident diferential, deci nu se mai poate trata niciun neutru
@cristianmantu3899
@cristianmantu3899 Год назад
@@relust9030 Salut! Cei de la Electrica au , ST4 (2019) care specifică clar funcționarea și echiparea BMPT! . Din păcate majoritatea BMPT sunt neconforme! PEN nu este separat, protecțiile nu sunt adecvate, lipsește împamantarea!. Nu cred că trebuie să luăm Electrica drept model! Conform specificației ST4 elaborat și aprobat de specialiști lor la blocul de măsură trifazat trebuie obligatoriu sa se facă separarea PEN ( N-Pe) și împamantarea locală! De acolo pleacă spre abonat PE și N separat. Deci sistemul TT nu este acceptat! Poți conecta împamantarea proprie, la PE care vine din BMPT dar abonatul se afla în sistem TN!
@ELECTRICLIFE4U
@ELECTRICLIFE4U Год назад
@@cristianmantu3899 EXACT
@notDacian
@notDacian Год назад
Salutare, am un bransament vechi la sat, trifazic unde nu am RCD doar sigurante fuzibile, acum sunt in procesul de a face o impamantare calumea
@ELECTRICLIFE4U
@ELECTRICLIFE4U Год назад
@@notDacian Cel mai bine e inainte....
@Sim_Tiby
@Sim_Tiby Год назад
@@cristianmantu3899 Cum se afla in sistem TT? Daca a fost facuta tratarea si separarea PEN in BMP, cu țăruș tehnologic, si au adus in casa L - N - PE, si in casa iti legi priza de pamant locala la PE-ul distribuitorului, este sistem TNC-S cu PE-ul intarit cu priza de pamant locala.
@mihaicorneliu
@mihaicorneliu Год назад
15:03
@georgegeorge1286
@georgegeorge1286 Год назад
Bună ziua . La un apartament se poate face tratatea nulului după contor . Menționez că in apartament î-mi intră două fire ,nul și fază , iar înpămantarea a luato de pe un fir din cupru care la găsit in doză de langă contor . Ar trebui nulul și aceea înpamantare să fie puse intro piesa de separație după care să inpărțim nulu la bara de nul și PE la bara de protecție . Sau cum e în cazul meu a dus nulu la o bară si acel cablu la bara de înpămantare separate . Mulțumesc anticipat și scuze pentru anumiți termeni greșiți că nu sunt de meseriee dar sper să fiu ințeles
@Sim_Tiby
@Sim_Tiby Год назад
Chiar daca nu esti de meserie, ai putea macar sa folosesti semnul de intrebare acolo unde intrebi ceva, altfel intelegem ca este o afirmatie, nu o intrebare. Nu, la apartamente nu trebuie facuta separatia, pentru ca a fost facuta jos in firida principala. Deci cu N se merge direct in bra de N si cu PE direct in bara de PE.
@ionutpiglesan8348
@ionutpiglesan8348 Год назад
Daca Isc e "prea mare" nu e posibil la un scurtcircuit sa pice si C16-le si C32 din BMPM ? :))
@cristianmantu3899
@cristianmantu3899 Год назад
Salut! Între C 32 BMPT, BMPM și C 16 circuit exista trei trepte de selectivitate! Și avem conform unui tabel de coordonare ( selectivitate) limita de selectivitate 1.5 KA ! Asta înseamnă că în cazul unui scurtcircuit până la 1500 A întrerupătorul din circuit C 16 deconecteaza primul! Dacă curentul de scurtcircuit depășește aceasta valoare atunci deconecteaza și C 32 din BMPT,BMPM ! Întrerupătorul din amonte trebuie să aibă capacitate de rupere mai mare decât cel din circuit. C 32 din BMPT,BMPM trebuie să aibă capacitate de rupere de cel puțin 6KA!
@ionutpiglesan8348
@ionutpiglesan8348 Год назад
@@cristianmantu3899 Teoretic C16 declanseaza la curent de sc de 160A si C32 la 320A nu ? Deci la curent de sc de 320A nu e posibil sa declanseze ambele ?
@ELECTRICLIFE4U
@ELECTRICLIFE4U Год назад
@@ionutpiglesan8348 Curentul de scurtcircuit (Isc sau Ik) se afla in momentul cand masori impedanta buclei de defect Zs (pe fiecare circuit in parte )si sunt invers proportionale.Adica ,daca impedanta scade atunci curentul de scurcircuit prezumat( presupus, estimat) creste ceeace e bine .Asadar masurand impedanta putem determina pe circuitul respectiv , daca MCB-ul de pe acel circuit va declansa corect. Contactele imperfecte de pe acel circuit ,sau conductorii deteriorati...etc. duc la marirea impedantei si implicit la scaderea curentului de scurtcircuit prezumat ,astfel MCB-ul nostru s ar putea sa nu mai functioneze corect.....
@cristianmantu3899
@cristianmantu3899 Год назад
@@ionutpiglesan8348 Selectivitatea intreruptoarelor automate este de trei tipuri: Ampermetrică, La scurtcircuit, Cronometrică. Întrerupătorul din BMPT C 32 de exemplu are o întârziere la declanșare de câteva zeci de milisecunde față de întreruptorul din circuit C16! Acest lucru îi permite întreruptorului din circuit sa deconecteze primul la un curent de păna 1,5 KA . Pentru o mai bună înțelegere a subiectului consultați un tabel de coordonare( selectivitate).
@carlomarco1895
@carlomarco1895 Год назад
Boala romanilor , suferă de ei ! N ai cui sa i explici si e mai bine sa i lasi in lumea lor
@neluadrianbumbac5281
@neluadrianbumbac5281 7 месяцев назад
Daca am aceiasi situatie,doar ca tratarea nului sa facut la bmpt este problema?
@ELECTRICLIFE4U
@ELECTRICLIFE4U 7 месяцев назад
Acolo trebuie să se facă. Și in contor trebuie să intre N și nu PEN, adică acolo se face separarea si tratarea ...
@neluadrianbumbac5281
@neluadrianbumbac5281 7 месяцев назад
@@ELECTRICLIFE4U asta am.inteles😁dar nu am cum sa ajun la bmpt cu pe sau invers de la bmpt la tg cu pe de la furnizor,am 4 fire in loc de 5 si nici nu am cum sa leg pamantarea garajului cu bmpt u distanta mare 60 de m🙈🙈
@sabing9029
@sabing9029 8 месяцев назад
Va salut, ma uit de plăcere la asemenea video-uri dar am impresia ca tratarea Pen se face in Tg nicidecum in bmpt
@cv2303
@cv2303 Год назад
Ti-am rugat pe email ceva mai de nisa
@mp4338
@mp4338 Год назад
Inainte de toate rezolvati cu monofazatul din prizele electrice. Standardul nu este corect 100%. Treceti la standarde: FRANTA, USA, JAPONIA, UK, etc. unde steckerul intra in priza doar intr-o pozitie si faza si nulul isi pastreaza pozitia. Desteptarea.
@danutandreica9851
@danutandreica9851 11 месяцев назад
Contor , nu contoar :-)
@andreicojocaru350
@andreicojocaru350 Год назад
In spania se foloseste sistemul tt si ei zic ca sistemul asta este cel mai bun si ei sunt cu un pas înainte față de Europa in electricitate
@ELECTRICLIFE4U
@ELECTRICLIFE4U Год назад
😀😀😀
@ELECTRICLIFE4U
@ELECTRICLIFE4U Год назад
Masoara-mi Zs si Isc ....sa vedem cat iese in sistemul TT.....Daca stii la ce foloseste....
@andreicojocaru350
@andreicojocaru350 Год назад
@@ELECTRICLIFE4U Nu lucrez in domeniu eu am spus doar ce mi a zis un inginer de aici
@ELECTRICLIFE4U
@ELECTRICLIFE4U Год назад
@@andreicojocaru350 OK....
@agent2topcoffee256
@agent2topcoffee256 Год назад
Păi daca fac impamantare cu rezistenta sub 0.2 e clar ca e bine. Si excluzi si tâmpeniile ăstora de la Electrica când reușesc sa întrerupă PE-ul lor si sa rămâi in pom.
@tehnicianenergetic9794
@tehnicianenergetic9794 Год назад
🇮🇱🇮🇱🇮🇱💁💁💁💁👆👆👆🤔🤔🤔🤔ÎMI DAȚI UN SFAT ? MENȚIONEZ ÎNTRE CASA CASA ȘI CONTOR ESTE O DISTANȚĂ DE 230 m AM TRIFAZAT ÎMI VIN 4 FIRE DE LA CONTOR CUM POT TRATA NULU ,DEOARECE AM DIFERENTIAL LA CONTOR ,IAR LA CASA AM FĂCUT ÎMPĂMÂNTARE 40 m LINIAR TARUSI INTE EI AU DISTANȚĂ DE 4 mI NALTIMEA DE 2m A TARUSILOR ,DAR ÎMI SARE DIFERENȚIALUL DE LA CONTOR DACĂ SA FĂCUT TRATAREA NULULUI,IAR CEI DE LA RENEL NU DORESC SA ÎMI PUNĂ ALTA SIGURANȚA TRIPOLARA IN LOC DE DIFERENTIAL ,CARE ESTE SOLUȚIA ? !!!
@PopaAlexandru.
@PopaAlexandru. 6 месяцев назад
De cand ai fugit din Romania? Termenii ' nu e voie ' si 'interzis ' sunt ca un fel de injuraturi de mama asa ca ti-a suierat glontul pe la ureche ! (vecinul cu parul) Cam trebuie sa te rogi si sa duci multa munca de convingere cu persoanele astea ... pe principiul ' pana acuma a mers asa si vi tu sa ma inveti ca nu e bine! ' . Am patit asta cu un frate ! Situatia e si mai grava , are un cablu de 3x2,5 cu pierderi la masa ,impamantarea vine in tablou pe FY2,5 si separatia ... ce e aia?? In tablou numai C20 sau 25 .Deja s-a electrocutat la dus ... Nu mai am ce face decat sa strang bani de inmormantare. poate am noroc sa se aprinda casa cand nu e acasa . In concluzie unii mai bine isi taie gatul decat sa scoata o suta,doua .
@luciancotaie8803
@luciancotaie8803 Год назад
Tu spui de omul ăla ca are egou mare , dar de electricienii carora le explici și nu vor să înțelega, ce mai spui?
@floreaalexandru1942
@floreaalexandru1942 Год назад
Nu înțeleg, nu că n-ar vrea! Aici e buba...și nici nu vor sa recunoască 🙂
@florincheche163
@florincheche163 11 месяцев назад
👍
Далее
TN-C-S sau TT....Discutii interminabile.Cum se face?
30:36
Electrica-Sistem TN-C si TN-C-S
13:49
Просмотров 168 тыс.
Sistem TN-C-S sau sistem TT ??? Ce alegeti ???
5:44
Tablou electric trifazat cu SPD typ2
29:07
Просмотров 16 тыс.
Tratarea Nulului (mare atentie) (Sistem TN-C,TN-C-S)
11:47
O mică simulare a rețelei TN-C / TN-C-S
10:19
Просмотров 37 тыс.