Το Ινστιτούτο Ρωσικής Γλώσσας «ΜΙΡ» στην Αθήνα, ιδρύθηκε το 2005 και είναι έκτοτε ένα μέρος γεμάτο αγάπη για τη ρωσική γλώσσα και τον πολιτισμό. Το 2020 συμπληρώνουμε 15 χρόνια λειτουργίας!
Το κανάλι του Ινστιτούτου «ΜΙΡ» δημιουργήθηκε το 2012 με σκοπό την διάδοση της ρωσικής γλώσσας στο χώρο του ελληνικού διαδικτύου. Εδώ, δημοσιεύουμε μαθήματα της ρωσικής γλώσσας ως ξένης για αρχάριο επίπεδο (τα βίντεο καταγράφονται σε συνεργασία με το κανάλι ATTICA), μοιραζόμαστε τις επιτυχίες των μαθητών μας (αναγνώσεις ποιημάτων, διηγημάτων, εκτέλεση τραγουδιών) και ανοίγουμε την πόρτα στο ρωσικό πολιτισμό και τη ρωσική νοοτροπία.
Στο κανάλι μας θα βρείτε όλα όσα αφορούν τη γλώσσα, τη Ρωσία του χθες, του σήμερα και του αύριο.
Συνδεθείτε και εσείς! Είμαστε διαθέσιμοι για οποιαδήποτε συνεργασία και θα χαρούμε πολύ να καλωσορίσουμε νέα μέλη!
Χαίρομαι που ξεκινησα ρώσικα μαθήματα με μια Ναταλία 😊 σούπερ κατανοητά ,και βοηθαει πολύ που δείχνεις κοινές λέξεις, φαίνεται λιγότερο μπελάς και πιο οικείο.
Πιθανότατα σταμάτησε λόγω του πολέμου που είναι η Ρωσία και όλο αυτό το πολιτικό δράμα, μπορεί να μην είναι και αυτό αλλά υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να είναι. Ελπίζω κι'εγώ να επιστρέψει όμως.
Καλησπέρα, μπορείτε να εξηγήσετε το άτονο Ε (γιε), δεν θυμάμαι να το είδα στα προηγούμενα βίντεο. Σε όλες τις λέξεις στον πίνακα στο τέλος του βίντεο το Ε προφέρεται ως ε ή ι (πιτερμπουργκ).
Καλησπέρα σας! Τα φωνήεντα «е» και «я» προφέρονται ως [и] όταν είναι άτονα , είτε στην αρχή, είτε μέσα στις λέξεις. Δηλαδή , όταν δεν τονίζονται. Στο τέλος της λέξης ωστόσο, προφέρονται κανονικά ως "γιε" και "για".
Σας ευχαριστούμε πολύ για τα μαθήματα!!! Συνεχίστε τα μαθήματα με την επεξήγηση στα Ελληνικά, γιατί έτσι μας βοηθάτε περισσότερο στο να καταλάβουμε την Ρωσική γλώσσα καλύτερα. ❤🇷🇺
Για το ρήμα жить λέτε ότι ανήκει στην πρώτη συζυγία ενώ τελειώνει σε ить δεν ανήκει στην δεύτερη? Και γιατί στην κατάληξη του πρώτου προσώπου ενικού γράφουμε με у αντί για ю? Ευχαριστώ
Το ρήμα "жить" είναι ρήμα πρώτης συζυγίας, αλλά αποτελεί επίσης εξαίρεση στο σύστημα των ρημάτων της 1ης συζυγίας λόγω της μη κανονικής κατάληξης σε πρώτο πρόσωπο - жив-У. Ιστορικά, υπήρξε αύξηση του В στη ρίζα της λέξης και η μετάβαση του -Ю στο -У για την αντίστοιχη προφορά - живУ, και όχι живЮ, που δεν είναι τυπικό για την προφορά στα ρωσικά. Ωστόσο, οι τονισμενες καταλήξεις - Ёшь, -Ёт, -Ём, -Ёте, -Ут δείχνουν ότι το ρήμα "жить" ανήκει στην πρώτη σύζευξη. Θελουμε να σημειώσουμε ότι το -И σε αυτό το ρήμα δεν είναι κατάληξη. Σας ευχαριστούμε και περιμένουμε τις απορίες σας !
Nαταλια ευχαριστώ τα λες παραπολυ απλά και κατανοητά επίσης πολύ σημαντικό γράφεις όμορφα και είναι εύκολο να τα μάθουμε 🙏🙏🌹🙋♀️🇬🇷😘.. Πολύ χρήσιμα τα μαθήματα. Περιμένουμε και άλλα!!
Παρά το γεγονός ότι το πάρκο είναι ανοιχτός χώρος, έχει πάντα φράγματα και φράχτες. Έτσι, στη γλωσσική συνείδηση θεωρείται ως ένας κλειστός κλεισμενος χώρος. Εξ ου και η χρήση της πρόθεσης "в", και όχι "на". Ένα παρόμοιο παράδειγμα μπορεί να δοθεί στην περίπτωση - "на улице", αλλά "в переулке". Ο στενός χώρος ενός στενού συνδέεται στο μυαλό των φυσικών ομιλητών με έναν κλειστό χώρο. Για αυτό και λέμε "в переулке". θα χαρούμε να λάβουμε τις νέες ερωτήσεις σας! Нeсмотря на то, что парк является открытым пространством, он всегда имеет заграждения, ограду. Таким образом в языковом сознании видится как закрытое, замкнутое пространство. Отсюда и использование предлога "в", а не "на". Подобный пример можно привести в случае с - "на улице", но "в переулке". Тесное пространство переулка ассоциируется в сознании носителей языка с закрытым пространством. Будем рады вашим новым вопросам!
Μια χαρά είναι το βίντεο. Δεν φτάνει που η γυναίκα μας ξεστραβώνεις στο τζαμπέ, έχεις και απαιτήσεις βλέπω... Αν δεν γουστάρεις πλήρωσε να μάθεις. Αλλιώς μόκο "εξυπνάκια" Ελληναρά.
Καλησπέρα και Καλή Χρονιά ! Εχω πολύ ελεύθερο χρόνο και θέλω να τον αξιοποιήσω . Σκέφτομαι να ξεκινήσω να μαθαίνω ρωσσικά από αυτά τα βιντεάκια . Ευχαριστώ Πολύ !