Тёмный

Η Ωραία Ελένη δεν πήγε ΠΟΤΕ στην Τροία; | Ελληνική Μυθολογία | The Mythologist 

The Mythologist
Подписаться 192 тыс.
Просмотров 138 тыс.
50% 1

Κι όμως! Η Ωραία Ελένη μπορέι να μην πήγε ΠΟΤΕ στην Τροία!
Ξαφνιαστήκατε; Η Ελληνική μυθολογία είναι γεμάτη εκπλήξεις!
Αν θέλεις να στηρίξεις το Επικό Podcast και το κανάλι The Mythologist μπορείς είτε μηνιαία στο:
Patreon: / themythologist
είτε με μια δωρεά στο:
PayPal: www.paypal.com...
Οι πηγές του σημερινού βίντεο:
«Ελένη», Ευριπίδης:
www.greek-lang...
el.wikipedia.o...)
«Ἱστορίαι», Ηρόδοτος, 2.113-2.120-3.
www.greek-lang...
Wright, M. 2005. Euripides Escape Tragedies. Oxford University Press.
Μπορείς επίσης να μας ακολουθήσεις και στα social media:
Facebook: / thamythologist
Instagram: / thamythologist
Επιμέλεια υποτιτλισμού στα ελληνικά: Νίκος Ντενισλής
Κανόνες σχολιασμού:
Φιλική υπενθύμιση μετά από μηνύματα που έλαβα από fans του καναλιού:
Το κανάλι απευθύνεται σε άτομα που ενδιαφέρονται για τη μυθολογία, την αρχαία ιστορία και την αρχαιολογική επιστήμη. Ενθαρρύνουμε τον πολιτισμένο διάλογο ΑΛΛΑ:
- Δεν επιτρέπονται προσβλητικά και επιθετικά σχόλια (υβριστικές λέξεις, ειρωνεία κτλ.)
- Απαγορεύονται οι επιθέσεις σε θρησκείες και προσωπικά ''πιστεύω''. Δεν είναι εδώ ο χώρος για ''ιερούς αγώνες'' και υπεράσπιση θρησκειών, όπως επίσης και για να βγουν απωθημένα για άλλες θρησκείες. Δεν μας ενδιαφέρει αν πιστεύετε ότι η θρησκεία σας δέχεται επίθεση από κάποιον ή αν θέλετε να δείτε ποιος την έχει μεγαλύτερη (τη θρησκεία). Ο καθένας έχει το δικαίωμα να πιστεύει ό,τι και σε ό,τι θέλει (ανεξιθρησκεία έχουμε) χωρίς να προσβάλλει τους υπόλοιπους.
- Χριστιανοί Ορθόδοξοι, Εθνικοί, Άθεοι κτλ. δεν μας ενδιαφέρουν τα πιστεύω του καθενός. Υπάρχουν καλώς ή κακώς πολλά κανάλια στα σχόλια των οποίων μπορείτε να τσακωθείτε. Όχι εδώ όμως.
- Σεβαστά όλα τα σχόλια που δεν ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες αλλά όσοι δεν επιθυμούν να ακολουθήσουν αυτούς τους κανόνες θα μπλοκάρονται.
Είμαι ο Κωνσταντίνος ή αλλιώς The Mythologist και μέσα από τις σπουδές μου στην αρχαιολογία έμαθα να αγαπάω τη Μυθολογία!
Αποφάσισα να μοιραστώ μύθους για θεούς, ήρωες και τέρατα αλλά και άλλες περίεργες ιστορίες εδώ στο RU-vid!
Η Ωραία Ελένη δεν πήγε ΠΟΤΕ στην Τροία; | Ελληνική Μυθολογία | The Mythologist
Αν σας έλεγα ότι η Ωραία Ελένη δεν πήγε ΠΟΤΕ στην Τροία θα με πιστεύατε; Το ζήτημα δεν είναι αν θα πιστεύατε εμένα αλλά τον Ευριπίδη, τον Ηρόδοτο και τους Αιγύπτιους!
Ο τραγικός ποιητής Ευριπίδης στην τραγωδία του «Ελένη» και ο Ηρόδοτος στις Ιστορίες του μας δίνουν μια τελείως διαφορετική οπτική για την Ωραία Ελένη, τον Πάρη, τον Μενέλαο και τον τρωικό Πόλεμο!
Η Ωραία Ελένη δνε πήγε ποτέ στην Τροία γιατί ήταν στην Αίγυπτο και στη θέση της υπήρχε ένα είδωλο ή απλά το απόλυτο τίποτα!

Опубликовано:

 

30 сен 2024

Поделиться:

Ссылка:

Скачать:

Готовим ссылку...

Добавить в:

Мой плейлист
Посмотреть позже
Комментарии : 472   
@TheMythologist
@TheMythologist 3 года назад
Ένα σοκ το έπαθα! Δεν ξέρω για εσάς. Για πείτε, τι πιστεύετε ότι έγινε εδώ;
@ΚωνσταντίνοςΜπιρτζας
Αν σου πω πως σήμερα στο σχολείο κάναμε εισαγωγή στην Ελένη και μιλήσαμε για αυτό θα με πιστέψεις
@lenavarsou1811
@lenavarsou1811 3 года назад
Πάντα μου άρεσε η εκδοχή ότι η Ελένη δεν ήταν ποτέ στην Τροία. Θυμάμαι την είχα βρει πολλή ενδιαφέρουσα εκδοχή και είχα και καλό βαθμό σ αυτό το μάθημα!! 😆😆😆
@ΔημητρηςΠαπαδημητροπουλος
Το μόνο σίγουρο, είναι ότι είτε πήγε η Ελένη στην Τροία, είτε όχι, ο πόλεμος έγινε για τον πλούτο της Τροίας, κι όχι για ένα κομπινεζον.
@mike-jimpapastef2958
@mike-jimpapastef2958 3 года назад
Νομίζω ότι όλα αυτά ανήκουν στη μυθολογία, ο Τρωικός πόλεμος υποθέτω ότι έγινε για συμφέροντα που έχουν σχέση να κάνουν με γεωγραφική θέση και ισχύει απέναντι σε εμπορικά αλλά και πολεμικά συμφέροντα. Από όσα μπορούμε να γνωρίζουμε ήταν μια αρκετά πλούσια πόλη σε μία πολύ ευνοϊκή θέση, με ένα όχι και τόσο αμελητέο στρατό. Αλλά αυτή είναι μία υπόθεση!!!!!!
@ΟλγαΑρωνη
@ΟλγαΑρωνη 3 года назад
Ν' ασχοληθείτε με το έργο "Αιθέρια Ελένη" του φιλοσόφου Αναστασίου Ασημακοπουλου (Ενωδων)!!!!!!
@elpidadokiwised1790
@elpidadokiwised1790 3 года назад
"Για ένα πουκάμισο αδειανό,για μιαν Ελένη" . Σεφέρης ♡♡♡
@ΚωνσταντίνοςΚουγιεντακης
Καλησπέρα...σε "πέτυχα" τις τελευταίες 10-15 μέρες και έχω πάθει εθισμό με τα βίντεο σου...τα είδα σχεδόν όλα..σήμερα τελείωσα το επικό podcast και τώρα έχουμε μια άλλη εκδοχή!!Συνέχισε έτσι..είσαι τρομερός στην δουλειά αυτή!!
@ΚατεριναΠαπακωνσταντινου-υ9ζ
Κι εγώ όταν τον είχα πρωτοβρει ξεκίνησα να τον παρακολουθώ φανατικά.
@TheMythologist
@TheMythologist 3 года назад
Σαε ευχαριστώ!
@ΠάρηςΔίγκας
@ΠάρηςΔίγκας 3 года назад
@@TheMythologist Το επόμενο βίντεο μπορεί να είναι για τους αστερισμούς!
@mariakaramanou2015
@mariakaramanou2015 2 года назад
Όλοι κάπως έτσι ξεκινήσαμε!!Λίγο η αγάπη για τη μυθολογία λίγο η μεταδοτικότητα του δε θέλει και πολύ!!
@tsok1976
@tsok1976 3 года назад
Αν θυμάμαι καλά, στο σχολείο μας έλεγαν ότι η Ελένη ήτανε η αφορμή για να πάνε οι Αχαιοί στην Τροία . Συμφέροντα οικονομικά και γεωπολιτικά ή απλά για να την κατακτήσουν ήτανε ο λόγος.
@astranautes
@astranautes 2 года назад
Για να κατακτήσεις κάτι έχεις συμφέροντα. Αλλιώς είσαι τρελός τύραννος!
@CuzinaGias
@CuzinaGias 3 года назад
Εγώ πάλι έμαθα στο σχολείο ότι ο Τρωικός πόλεμος στην ουσία έγινε για το πλούσιο υπέδαφος σε μεταλλευματα, ότι γίνεται και σήμερα με τους πολέμους
@georgios_5342
@georgios_5342 3 года назад
Μόνο που οι άνθρωποι της εποχής του χαλκού δεν χρειάζονταν να κάνουν ολόκληρο πόλεμο για μεταλλεύματα, και το γεγονός ότι η εισβολή έγινε από διάφορες περιοχές των Αχαιών σηματοδοτεί πως ήταν περισσότερο μία κεντρική εντολή. Άρα, είτε ήταν συντονισμένη μετανάστευση/αποικισμός της Τρωάδας, που αργότερα ονομάστηκε Αιολίδα, είτε έγινε με σκοπό τον έλεγχο των στενών του Ελλησπόντου από τους Έλληνες. Χαλκός υπήρχε άπλετος και στην υπόλοιπη Ελλάδα, ενώ η εποχή του σιδήρου θεωρείται πως έχει αφετηρία μετά τον Τρωικό Πόλεμο.
@CuzinaGias
@CuzinaGias 3 года назад
@@georgios_5342 ο αιώνιος έλεγχος δηλ στρατηγικής σημασίας περιοχή από τότε έως τώρα, λίγο τοχεις,, ευχαριστώ για το σχόλιο, έχει πολύ ενδιαφέρον 👍👍
@georgios_5342
@georgios_5342 3 года назад
@@CuzinaGias Παρακαλώ. Φαντάσου το εξής: Πριν από την αρχαϊκή εποχή, ο Εύξεινος Πόντος ονομαζόταν Άξενος Πόντος, δηλαδή αφιλόξενη θάλασσα. Μετά τον έλεγχο των στενών και αφού ουσιαστικά έγιναν μέρος της Ελλάδας (κάπου στα ελληνικά σκοτεινά χρόνια, 1200-800πΧ) και μετά την ανάπτυξη επαρκούς ναυτικής τεχνολογίας, μετονομάστηκε σε Εύξεινο Πόντο, δηλαδή σε "φιλόξενη θάλασσα". Επιπλέον, ο Πόντος είχε σημασία για τους Έλληνες καθώς μεγάλο μέρος του σιταριού που ερχόταν στην ελληνική χερσόνησο ερχόταν από τις εύφορες πεδιάδες που βρέχονται από τον Πόντο. Όλα αυτά συνέβαλαν σε κάποιο βαθμό στην κατάκτηση της Τρόιας. ΥΓ και η Μεγάλη Ιδέα είχε όμοιο μακροχρόνιο στρατηγικό στόχο, δηλαδή την Ελλάδα "των 2 ηπείρων και των 5 θαλασσών". Και οι Βρετανοί με την Ανωτάτη Επιτροπή των Στενών αλλά και ο Κεμάλ Ατατούρκ με τη γενοκτονία των Ελλήνων, όλοι στον έλεγχο του ίδιου σημείου αποσκοπούσαν. Και άλλωστε, ο θρύλος λέει ότι ο Μέγας Κωνσταντίνος σκόπευε αρχικά να κτίσει την Νέα Ρώμη στον Ελλήσποντο, και είδε "σε όνειρο" τον Αρχάγγελο να του λέει πως η περιοχή του αρχαίου Βυζαντίου ήταν καλύτερη. Καλή συνέχεια!
@upmusicgr
@upmusicgr 3 года назад
@@georgios_5342 πιθανό να βρίσκεται μια παρανόηση σε ότι αφορά την ετυμολογία του ονόματος Εύξεινος και αυτό με αφορμή την απόδοση του στην λογική των νέων ελληνικών. Οι νεότερες εκδοχές από το 2010 και μετά αναφέρονται στο φιλόξενος Πόντος. Παλαιότερα όμως ο χαρακτηρισμός ως, Εύξεινος, θεωρείτο Ελληνική επινόηση, μετά και την ελληνική κτήση ώστε ακριβώς αυτή η πολύ δύσκολη και απρόβλεπτη, στην πραγματικότητα, θάλασσα να μην αποθαρρύνει όσους ήθελαν να την πλεύσουν. Εύξεινος λοιπόν ερμηνευόταν ως ευκολοπροσπελαστος και όχι φιλόξενος. Τον Πόντο τον διασχίζει το πλοίο δεν κάθεται να βρει καταφύγιο και φιλοξενία. Υπάρχει και ο όρος Μέλας Πόντος δηλ μαύρος εξού και το karadeniz των γειτόνων μας, δηλ Μαυροθάλασσα.
@ioannisimansola7115
@ioannisimansola7115 3 года назад
Τρίχες. Εμενα στο σχολείο μου είπαν ότι ήταν σημαντικό γεωστρατηγικό εμπόδιο για να πλέόύν όί Έλλήνές πρός τή Μάύρη Θάλασσα. Αλλά η Τροία δεν είχε καν στόλο.
@Fystikia1987
@Fystikia1987 3 года назад
Αυτό που ανταποκρίνεται καλύτερα στην ιστορική πραγματικότητα κατά την γνώμη μου, είναι αυτό που έγραψε και ο μεγάλος Άλκης Αλκαίος. "Πόσες φωτιές στα πέλαγα πόσοι ξενιτεμένοι ήταν για τα διόδια κι όχι για την Ελένη"
@kostaskonstantinou5936
@kostaskonstantinou5936 3 года назад
Έγραψες!!!
@Mazou-tj4ne
@Mazou-tj4ne 3 года назад
Η Ελένη μπορεί να μην προκάλεσε τον Τρωικό Πόλεμο, αλλά σίγουρα έκανε κόλαση την ζωή του Κωνσταντίνου.
@namelessnarrator7271
@namelessnarrator7271 3 года назад
μωρή κατακουζίνααααα
@Mazou-tj4ne
@Mazou-tj4ne 3 года назад
@@namelessnarrator7271 τι θέλεις βλαχαρα;
@KonskaiKGK
@KonskaiKGK 3 года назад
Νομίζω πως τον Αγαμέμνονα δεν τον ενδιέφερε κ πολύ αν οι Τρώες έλεγαν την αλήθεια ή όχι. - Ποιος πήρε την Ελένη; - Ο Πάρης -Τι είναι ο Πάρης; - Τρώας - Πάμε να την κάψουμε! 🤔😅
@ΓιωργοςΣουφ
@ΓιωργοςΣουφ 3 года назад
Εγω παλι βλέποντας την φωτό της ελενης κανω τις εξης σκέψεις 1 Υπηρχε τεράστια ελειψη γυναικών την εποχη εκείνη 2 Ο παρης γούσταρε τα κούγκαρ 3 Ο ζωγραφος ειχε εμμονή με την θεια Ελενίτσα που την ειχε δει γυμνή κάνοντας ματι οταν αυτη εκανε μπάνιο στο χωριό το 1634 Αλλες εξηγήσεις δεν μπορω να δώσω
@zoxlakis1969
@zoxlakis1969 3 года назад
Τύφλα να έχει το game of thrones μπροστά σε αυτή την πλοκή.......
@this_is_kat9887
@this_is_kat9887 3 года назад
Μία ευχάριστη επανάληψη του μαθήματος της Ελένης από την τρίτη γυμνασίου. Μπορεί να ήταν μόλις πέρυσι που έκανα αυτό το υπέροχο μάθημα, αλλά βλέποντας το βίντεο με έπιασε νοσταλγία( ꈍᴗꈍ)
@EvaKalt
@EvaKalt 3 года назад
Όταν ο Ευριπίδης έγινε μάθημα στο γυμνάσιο και ήρθαν τα πάνω κάτω😂😂
@apostolia2124
@apostolia2124 3 года назад
...και τα δεξά ζερβά!🤪😜🤩😘
@valiriamvi8733
@valiriamvi8733 3 года назад
Απλά πολύ καλός.
@theologos2023
@theologos2023 3 года назад
Ένα είναι σίγουρο: ο Τρωικός Πόλεμος έγινε. Το θέμα είναι τα σχετικά με αυτόν πρόσωπα είναι ιστορικά ή μυθολογικά;
@ΠαναγιώτηςΜπλέτσιος-χ9ψ
Το κανάλι σου τα σπάει 💪 Κάνεις εκπληκτική δουλειά ♥️ Είσαι φοβερός αφηγητής 🔝
@zer_yami
@zer_yami 3 года назад
Και λιγα λεσ
@mary_kou
@mary_kou 3 года назад
Πολύ ωραία ανάλυση, όπως πάντα!! Σημειωτέον ότι ο Σεφέρης έφυγε σαν σήμερα.
@greekfujin7130
@greekfujin7130 3 года назад
Το συγκεκριμενο μαθημα το ξεκινησα φετος στην τριτη. Η παραλλαγη του συγκεκριμενου μυθου μου φαινεται λογικη καθως ουτε ο Πριαμος μα ουτε και οι Τρωες ηταν τοσο τρελοι ωστε να προκαλεσουν ενα τεραστιο και αιματηρο πολεμο για χαρη του Παρι. Να προσθεσω επισης οτι σε 2 μερες γραφω διαγωνισμα και πιστευω οτι με καλυψες αρκετα. Ευχαριστω πολυ!!!
@Stifados
@Stifados 3 года назад
Τι test ρε εμείς θα κάνουμε κατάληψη Καλή επιτυχία πάντως
@valiriamvi8733
@valiriamvi8733 3 года назад
Μόλις είδα το βίντεο και Ναι είναι από τα καλύτερα που διδάχθηκαν στο σχολείο. Μετά την οδύσσεια, Ιλιάδα, ,Αντιγόνη, Ελένη ίσως και Ηρόδοτος. Και αυτά ήταν μόνο στο Γυμνάσιο. Γιατί απλά τοπ τοπ είναι ο Πλάτωνας προσωπική μου άποψη.
@fotiskanou2941
@fotiskanou2941 3 года назад
Βασικά και αντικειμενική καθώς η σύγκρουση Πρωταγόρα Σωκράτη απλά δεν υπάρχει 🤩🍺🤠
@GERKALAGER
@GERKALAGER 3 года назад
@@fotiskanou2941 για το λεφτά τα κάναν ολα
@giorgosrizo1671
@giorgosrizo1671 3 года назад
Ολα έγιναν για τα συμφέροντα των Ελλήνων στα στενά του Βοσπόρου. Οι Μυκηναίοι ηταν φοβεροί έμποροι και ειχαν επεκτατικά σχεδια για να πλουτίσουν.
@andreaskapsomenos7319
@andreaskapsomenos7319 3 года назад
Η ΤΡΟΙΑ δεν κάηκε για την ΕΛΕΝΗ αλλά για τη ΣΕΛΗΝΗ. ΣΕΛΗΝΗ=61=ΤΡΟΙΑ. κι Η ΡΩΜΗ έγινε ο ΗΛΙΟΣ της Μεσογείου γιατί ΗΛΙΟΣ=60=ΡΩΜΗ. Οι ΑΡΙΘΜΟΙ τα κάνουν όλα.
@steliosdok5942
@steliosdok5942 3 года назад
Ελένη.. Fελένη>Σελήνη
@andreaskapsomenos7319
@andreaskapsomenos7319 3 года назад
@@steliosdok5942 ακριβώς!
@nikoskontogiannis1361
@nikoskontogiannis1361 Год назад
Καλησπέρα. Αυτή την εκδοχή με την Αίγυπτο τη θυμάμαι. Την είχαμε διδαχτεί στο γυμνάσιο. Δε ξέρω αν διδάσκεται ακόμα στα γυμνάσια. Τη μόνη λεπτομέρεια που θυμάμαι, ήταν πως η Θεονόη τη ανέφερε σαν αδελφή του Θεοκλύμενου, κι όχι σαν ανηψιά του. Είναι ασήμαντη λεπτομέρεια ίσως. Τώρα τι έγινε ακριβώς πιάσε το αβγό και κούρεψε το όπως σωστά είπες. Πάντως τα βιντεο είναι πολύ ωραία, και ρίχνουν αρκετό φως σε πολλά που δε ξέρουμε. Συνέχισε έτσι φίλε μου :)
@ΝίτσαΜαυροπούλου
@ΝίτσαΜαυροπούλου 3 года назад
Συγχαρητήρια! Πάντα ήξερα ότι ο πόλεμος της Τροίας δεν έγινε για μια γυναίκα. Πιστεύω ότι ο Ηρόδοτος σαν ιστορικός έχει τεκμηριωμενες πηγές, από τον Ευριπίδη ή τον Όμηρο.
@tinasveta1
@tinasveta1 3 года назад
Νεαρέ μου έχω πολλά χρόνια στην πλάτη μου για να φανταστείς στα χρυσά χρόνια του Παπαδόπουλου πήγαινα νυχτερινό γυμνάσιο και κάναμε αρχαία ελληνικά και Ομήρου οδησια μαθαίναμε βυζαντινή μουσική για αυτό και σε θαυμαζω και παρακολουθώ τα βιντεάκια σου και ευχωμε να να τα βλέπουνε όλοι η ελληνες μπας και ξεστραβοθουνε. και πάλι τα συγχαρητήρια.
@lenavarsou1811
@lenavarsou1811 3 года назад
Εγώ είμαι γενιά που διδάχτηκε την Ελένη του Ηροδότου, οπότε και γνώριζα τη συγκεκριμένη εκδοχή. Υπέροχο βίντεο!!
@ninadiamant8937
@ninadiamant8937 3 года назад
Και εγώ. 👍
@mariosantoniadis4496
@mariosantoniadis4496 3 года назад
@@ninadiamant8937 mono 14 eimai kai ego ekana hrodoto ti enoeis?
@ninadiamant8937
@ninadiamant8937 3 года назад
@@mariosantoniadis4496?????
@mariosantoniadis4496
@mariosantoniadis4496 3 года назад
@@ninadiamant8937 ?
@ninadiamant8937
@ninadiamant8937 3 года назад
@@mariosantoniadis4496 pou kollaei i apantisi pou mou egrapses prin????
@vasilikoulaxa
@vasilikoulaxa 3 года назад
Ποια Ελένη...❓❓❓😏 Τι; Μόνο εγώ...;🤔
@Grmario85
@Grmario85 3 года назад
Να κάτι που δεν είχα ξανακούσει. Fascinating.
@l-dracwarthorn2789
@l-dracwarthorn2789 3 года назад
Φυσικά και δεν πήγε στην Τροία! Αφού είχε διαρκείας στην Τέσσερα! Διότι ως γνωστόν η ωραία Ελένη ήταν οπαδός του ΟΦΗ, πολλοί μπερδευόντουσαν και έλεγαν ΠΑΟΚ αλλά οι φανατικοί του ΟΦΗ έχουν και αυτοί Θύρα 4! Ο Πάρης από την άλλη ήταν οπαδός του Άρη πράγμα που τον έφερνε σε συνεχή κόντρα με την Ελένη λόγω των φιλικών σχέσεων Οφητζίδων και Παοκτζίδων! Ο Αγαμέμων από την άλλη γνωστός για τις φιλολυμπιακές πεποιθήσεις του ερχόταν μόνιμα σε κόντρα με τον Παοκτζή Αχιλλέα πράγμα που συνεχίζεται ως τις μέρες μας! Αντίθετα με τους άλλους αχαιούς μόνο ο Αίας δήλωνε ομάδα εξωτερικού καθότι οπαδός του Ajax! Και ναι το γάμησα και ψόφησε!
@Maria_Magou
@Maria_Magou 3 года назад
Δεν το ήξερα ότι οι οπαδοί του ΟΦΗ έχουν και αυτοί την Θύρα 4. Σε ευχαριστώ για την πληροφορία!
@l-dracwarthorn2789
@l-dracwarthorn2789 3 года назад
@@Maria_Magou τι μαθαίνει και κανείς από την ωραία Ελένη ε;
@Protivogazovic
@Protivogazovic 3 года назад
@@georgechouchlias263 Greeks with ajax: ξου ξου
@Protivogazovic
@Protivogazovic 3 года назад
@@georgechouchlias263 ποιος ήταν Παναθηναϊκός
@Protivogazovic
@Protivogazovic 3 года назад
@@georgechouchlias263 xaxaxaxaxaxaxaxaaxaax
@lehovo1982
@lehovo1982 3 года назад
όλα γίνανε για το λιμάνι της Τροίας
@spiridon7321
@spiridon7321 3 года назад
Επιμένω Σου το επισήμαναν και άλλη φορά,μην χρησιμοποιείς ορολογία ξένων γλωσσων η πανώρια Ελληνική γλώσσα περιέχει σοφία λαμπρότητα αρετές σπάνιες χρησιμοποίησες δύο φορές τη λέξη original αφού μας υπερκαλύπτει η πρότυπο λέξη της Ελληνικής.Συγνωμην αλλά λατρεύω τηγλωσσα μας γεια χαρά με απέραντη εκτίμηση για το θεάρεστο έργο που έχεις επωμιστεί.Σπυρος
@spiridon7321
@spiridon7321 3 года назад
Πρότοτυπο Γνησιο εννοούσα συγνώμην η τεχνολογία με προδοσε
@fayem4091
@fayem4091 3 года назад
Αχχχ μου θύμησες την τρίτη Γυμνασίου που την μελεταγαμε αυτή την τραγωδία... Το αγαπημένο μου μάθημα ήταν !!! "Ανέμελα" χρόνια μέσα στο άγχος είμασταν για τα διαγωνίσματα... Μετά για τις πανελλήνιες μετά για τα μαθήματα στην σχολή και το αθάνατο "πότε θα πάρεις πτυχίο;;" Παρότι να σημειωθεί ότι άργησα μόνο εξάμηνο λόγω της πτυχιακής που πήγε πίσω το πείραμα λόγω καραντίνας Covid19.... Με έφαγαν τα αρχαία και δεν πήγα θεωρητική ... Σε όποια χώρα και αν υπήρχα θα ήμουν φιλοσοφική δαγκωτό ... Αχ τι να κάνεις έτσι τα έφερε η μοίρα η άτιμη η κακούργα και πήγα θετική και τώρα τσιμπάω σαν το σπουργίτι ότι βίντεο podcast (κυρίως στο τρέξιμο) ντοκιμαντέρ σχετικό με φιλοσοφία, μυθολογία, λίγη ιστορία (γιατί μισώ ότι έχει σχέση με χρονολογίες) και ότι άλλο σχετικό Πάλι καλά που έχουμε και το κανάλι σου -και λέμε τον πόνο μας- και μαθαίνουμε και κάτι
@MrRadjen1976
@MrRadjen1976 3 года назад
Imagine this was the same language that the Greeks and Trojans spoke 3200 years ago in Troy...awesome😉
@thewarlockgr6076
@thewarlockgr6076 3 года назад
Είδα προσφάτως την εκδοχή του ΚΘΒΕ επάνω στην Ελένη του Ευριπίδη και ξαναθυμήθηκα την αρχική μου άποψη για το έργο: αν και ο Ευριπίδης φτύνει στο πρόσωπο τα σύμβολα σε αυτό το έργο (που μοιάζει πιο πολύ με την Οδύσσεια παρά με την Ιλιάδα όσο αφορά την δομή των χαρακτήρων και το λέω αυτό γιατί αφορά χαρακτήρες του Τρωϊκού κύκλου) δεν μου αρέσει πολύ που μειώνει την αληθινή Ελένη, σαν να μην άξιζε να είναι η αφορμή της μεγάλης σφαγής (ενώ ο Όμηρος την έκτισε για να είναι ιδέα αρκετή για ότι συνέβη). Πριν συνεχίσω ξεκαθαρίζω ότι μιλώ καθαρά για το καλλιτεχνικό κομμάτι των χαρακτήρων και των δομών των έργων γιατί το ιστορικό κομμάτι είναι άλλο και το ανέλυσες πολύ καλά και σε άλλα βίντεο. Επιστρέφω λοιπόν και λέω, ότι έχει ναι μεν ενδιαφέρον να δούμε ξανά το μήλο της έριδας από άλλη πλευρά, μια πιο αθώα πλευρά (ένα alternate reality βασικά) αλλά μειώνει την σημασία του συμβάντος και παράλληλα την αυξάνει. Ο παραλληλισμός εδώ είναι πως ο πόλεμος γίνεται για το τίποτα, είναι μάταιος. Ενώ και στην ορίτζιναλ εκδοχή δεν ήταν. Η κλασική συνήθεια του Ευριπίδη να φέρνει στο ανθρώπινο αυτά που ανήκαν στο θεϊκό (και είναι πολύ ωραίο αυτό). Έτσι όπως τα έγραψα είναι κάπως συγκεχυμένα και περίπλοκα, αλλά το γενικό νόημα είναι ότι ενώ είναι πολύ σπουδαίο έργο η Ελένη προσωπικά με ενοχλεί κάπως το ότι στο μεγαλύτερο μέρος του η Ελένη είναι απλώς άμοιρη ευθυνών. Στο τέλος βέβαια τα πράγματα μπαίνουν στην θέση τους και γίνεται αφορμή της σφαγής των ανδρών του γιού του Πρωτέα αλλά και αυτό ακόμα μετριάζεται απ' την ανακωχή στο τέλος. Και πάλι καταλαβαίνω το πολιτικό σχόλιο του Ευριπίδη σε όλο αυτό, αλλά καθαρά ως θέμα πλοκής αποδυνάμωσε λίγο έναν πολύ ισχυρό χαρακτήρα.
@KAOTSOUKI
@KAOTSOUKI 3 года назад
Αδερφή του (των) Διoσκούρων, η μεσσάτη, μα καλά, κρυπτεία δεν πέρασε κανένας; Η δορά της επιφάνειας της Σ-ελένης. Και ο νοών νοείτω. Plasma fainomenon. Το ωραιότερο πλάσμα του κόσμου. ru-vid.com/video/%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BE-zCpj1kha4Ug.html
@vougioukasstavroula7503
@vougioukasstavroula7503 3 года назад
Συγχαρητήρια για ένα από τα καλύτερα βίντεο σου. Υπέροχο θέμα, πολύ ωραία ανάλυση, πολύ ωραία αφήγηση!!! Εγώ έχω αδυναμία σε αυτή την τραγωδία του Ευριπίδη, και ότι έχει σχέση με αυτήν έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για μένα. 👍
@GabrielPalOfficial
@GabrielPalOfficial 3 года назад
04:35 Ο Μενέλαος είναι αυτός; Νόμιζα θα έλεγες ότι εμφανίστηκαν οι Vikings.
@TheMythologist
@TheMythologist 3 года назад
Ναι ο Μενέλαος είναι!
@helgathegreat
@helgathegreat 3 года назад
Δεν Εχω δει ακόμη το βίντεο αλλά πριν συνεχίσω να το βλέπω ξέρω οτι ο Ευριπιδης εξέτασε αυτήν την υπόθεση με σκοπό να δώσει ενα αντιπολεμικό μήνυμα!
@davalikos1481
@davalikos1481 3 года назад
3η γυμνασίου vibez 😂
@rafaelkokas1531
@rafaelkokas1531 3 года назад
Έκανα στην Τρίτη Γυμνασίου την Ελένη του Ευριπίδη και μου άρεσε πολύ η όλη υπόθεση αλλά επίσης πέτυχε ο ίδιος ο Ευριπίδης να δώσει το μήνυμα που ήθελε .
@helgathegreat
@helgathegreat Год назад
​@@davalikos1481Μετα απο 1 έτος είδα το σχόλιο λολλλ ακριβώς αυτο !
@helgathegreat
@helgathegreat Год назад
​@@rafaelkokas1531Μετα απο 1 έτος είδα το σχόλιο λολλλ, συμφωνώ κι εμένα στην γ τάξη γυμνασιου ηταν το αγαπημένο μου μαθημα
@constantinaandreou3787
@constantinaandreou3787 2 года назад
Η Θεονόη δεν ήταν αδελφή του Θεοκλύμενου αφού ήταν και οι 2 παιδιά του Πρωτέα; Ακόμη, νομίζω πως η Ελένη αναφέρει ότι ο Τρωϊκός πόλεμος έγινε για να δικαστεί ο Αχιλλέας και να μειωθεί ο πληθυσμός της Γης.
@thiosbasilis
@thiosbasilis 3 года назад
Κωνσταντίνε πολύ ενδιαφέρον το βίντεο, νομίζω σου το είχα ξανά στείλει, ότι υπάρχει ένα κανάλι οι Φρυκτωρίες που κάθε τόσο καλεί φιλολόγους- αρχαίων ελληνικών που ασχολούνται με πιο εμπεριστατωμένη μελέτη γύρω από τα κείμενα. Η αγαπημένη μου είναι η Ελένη- Ωρειθυια Κουλιζακη! Θα μου άρεσε να σας έβλεπα μαζί σε μια συνεργασία. 🙏🙏🤗🤗
@Mrheysuzy
@Mrheysuzy 3 года назад
Η Ιλιάδα αναφέρεται στο διάστημα. Ολόκληρο το έργο είναι μια αλληγορία. Ηωραία Ελένη ειναι η σελήνη και γενικά όλα τα πρόσωπα και οι καταστάσεις έχουν κεκαλημένα νοήματα!
@steliosdok5942
@steliosdok5942 3 года назад
Επιτέλους, μία ενδιαφέρουσα άποψη έξω από τα τετριμμένα κ τις κακοήθειες του Ηροδότου! Ελένη, Fελένη, Σέλας>Σελήνη ~= το θάμπος, το φώς που θαυμάζεται χωρίς να καίει. Ψάξε την εορτή Ελενηφόρια..
@ΛΕΥΤΕΡΙΆΣΤΗΝΒΌΡΕΙΟΉΠΕΙΡΟ
Παλικάρι και δάσκαλε τίποτα δεν είναι μύθος οι αρχαίοι ελληνες ήξεραν πολύ καλά τι έκαναν. Μια Ελένη τότε γράφτηκαν τόσα βιβλία που την πήραν με το ζόρι. Φανταστείτε σήμερα παλικάρι μου πόσες ελενες πηγαίνουν αφιλοκερδώς και πόσα βιβλία πρέπει να γραφτούν καμία φορά κάθομαι και σκέφτομαι έχουμε όντος σχέση με τους αρχαίους Έλληνες η είμαστε πλανόδιοι λαοί που κατά τύχη γεννηθήκαμε σε ετούτον τον ιερό τόπο. Θα έδινα τα πάντα να ζούσα μια μέρα στην αρχαία Ελλάδα.
@ΟλγαΑρωνη
@ΟλγαΑρωνη 3 года назад
"Ας νεκταρίσουμε για να μη νεταρίσουμε"... ΕΝΩΔΩΝ!!!!
@jimmy_dias
@jimmy_dias 3 года назад
τι καλυτερο πριν την μεσογειακη σιεστα
@Theoteta
@Theoteta 3 года назад
καταρχάς να (ξανα)πω πως δεν πιστεύω πως ένας πόλεμος θα γινόταν για εναν έρωτα σε καμία φάση της ιστορία. Μπορεί να ήταν η αφορμή (χλωμό, αλλά ας του δώσω ένα λόγο ύπαρξης), αλλά όχι η αιτία. Οπότε, ναι, θα μπορούσε ο Όμηρος να ξέρει την ιστορία πως έγινε (πιο κοντά χρονικά, οπότε και προφορικές παραδόσεις να υπήρχαν κάποια ψήγματα αλήθειας θα είχαν, όχι;;;), αλλά την άλλαξε για χάρη της τέχνης (βλ. Χόλλυγουντ στις μέρες μας) και του τι μηνύματα μπορεί να ήθελε να περάσει. Οπότε θα έλεγα ότι είναι λογικό ο Ηρόδοτος να λέει ότι η Ελένη δεν ήταν στην Τροία. Πάντως αυτοί οι Αιγύπτιοι βρε παιδί μου μας είχαν κάψει στην αρχαιότητα!!! Μια λένε στον Σόλωνα (αυτός δεν ήταν;;) για την Ατλαντίδα, μια λένε στον Ηρόδοτο τα της Τροίας (είχαν λέει και τρελά αρχεία -ισχύει; - που να τους αμφισβητήσεις εύκολα). Υπάρχει κάτι άλλο που να έχουν πληροφορήσει τους αρχαίους ημών προγόνους ότι ήταν διαφορετικό απ' ότι το ήξεραν ή μάλλον απ' ό,τι το ξέρουμε;;; Αααα!!! Κι έγινες αρχαιολόγος φαντάζομαι γιατί όλο αυτό το μπέρδεμα είναι συναρπαστικό!!! Είναι σαν puzzle ή σα να προσπαθείς να λύσεις γρίφους!!! Φαντάσου να λύσεις κάποιον!!! Τι όχι;;; αχαχαχαχαχα
@spyridonnotidis3392
@spyridonnotidis3392 3 года назад
ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ ΜΑΣ ΛΕΝΕ ΟΤΙ Ο ΟΜΕΙΡΟΣ ΔΕΝ ΗΤΑΝ Ο ΜΟΝΟΣ ΠΟΥ ΕΓΡΑΨΕ ΤΗΝ ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΥΠΗΡΧΑΝ ΚΕ ΑΛΟΙ ΟΜΕΙΡΟΙ ΠΟΥ ΕΠΡΟΣΘΕΣΑΝ ΣΕ ΑΦΤΗΝ ΚΕ ΚΑΝΙΣ ΑΠΟ ΑΦΤΟΥΣ ΔΕΝ ΠΟΛΕΜΙΣΕ ΣΤΗ ΤΡΟΙΑ Η ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΗΤΑΝ ΦΑΚΗΡΙΔΕΣ Η ΚΑΤΙ ΑΛΟ, Ο ΜΟΝΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΒΕ ΝΑ ΓΡΑΨΟΥΝ ΤΗΝ ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΤΟΣΟ ΛΕΠΤΟΜΕΡΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΙΔΙΟΣ Ο ΠΟΛΥΜΗΧΑΝΟΣ Ο ΔΥΣΕΑΣ ηταν εκει επολεμισε εκαψε αν την τροια κε ο ιδιοσ ταλεποριθηκε δεκα χρωνια να γηρυση στην ιθακι ΚΕ ΔΕΝ ΤΟ ΑΠΟΚΛΕΙΟ ΟΤΙ Ο ΔΥΣΣΕΑΣ ΕΓΡΑΨΕ ΤΗΝ ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΜΕ ΤΟ ΨΕΒΔΟΝΗΜΟ ΟΜΕΙΡΟΣ ΗΤΑΝ ΓΝΩΣΤΟΣ ΓΙΑ ΠΡΑΝΚΣ με πολυ μυαλο.αποψημου ειναι οποσ κε αλων
@e.p5092
@e.p5092 3 года назад
Επισης στην ελενη του Ευριπίδη νομιζω πως η Ελενη σκιαγραφείται εξυπνοτερη πιο διορατικη και πονηρη απο τον Μενελαο. Και μάλιστα χαρις καποιο τεχνασμα που μηχανευτηκε γυναικα καταφεραν να ξεφυγουν πραγμα πρωτοποριακό θα ελεγε κανεις για εκεινη την εποχη
@takistatakis8499
@takistatakis8499 3 года назад
παρότι η Ελένη ήταν παιδί του Δια η Ηρα ήταν αυτή που έδωσε εντολή στον Ερμη να φτιάξει ένα ομοίωμα της Ελένης από αιθέρα και να πάει την original στον Πρωτεα που ήταν δίκαιος και έμπιστος. Ο Πρωτεας προερχόταν από την γενιά του Νηρεα που σαν τιτάνας είχε το χάρισμα της προφητείας, που πέρασε και στην Θεονοη, αδερφής του θεοκλημενου
@Lady_Ath
@Lady_Ath 3 года назад
Η Θεονόη ήταν αδελφή του Θεοκλύμενου απ όσο θυμάμαι 🤨.Σωστά;
@KatiaRinaAXA
@KatiaRinaAXA 3 года назад
Μενέλαε, αγάπη μου έλα πάρε με από δω!
@phytosneophytou6197
@phytosneophytou6197 3 года назад
Φοβερος, με πολλές γνώσεις. Μπράβο Κωνσταντίνο, συνέχισε την εξαίρετη δουλειά. Εντελώς τυχαία σε ανακάλυψα και εχω και εγώ εθιστεί. Χαιρετισμούς από Κύπρο!
@panospikachu6321
@panospikachu6321 3 года назад
Τα νέα στοιχεία λένε ότι δεν υπήρξε Ελένη στην Τροία, άλλος ήταν ο λόγος επέμβασης...
@JohnKampouropoulos
@JohnKampouropoulos 2 года назад
Εξαιρετικό το κανάλι! Ως φιλίστωρ σε παρακολουθώ με πολύ ενδιαφέρον. Καταπιανεσαι με όχι τετριμμένα θέματα, κι αυτό κάνει τα βίντεο ακόμη πιο αξιοπρόσεκτα.
@cristianshark6623
@cristianshark6623 3 года назад
Ο Ηρόδοτος δεν είναι Θουκυδίδης. Ο Πλούταρχος έχει γράψει ολόκληρο έργο που αμφισβητεί την αξιοπιστία του Ηροδότου. συνέχισε το έργο!
@andreastsakmaktsoglou4057
@andreastsakmaktsoglou4057 2 года назад
Με τόσους αιώνες διαφορά ποιος είχε καλύτερες πηγές
@Lakonas78
@Lakonas78 3 года назад
Αν θές μπορείς να πείς ό,τι η Ηλιάδα μας διδάσκει το πόσο κρατά ένας αγώνας ανάμεσα δύο δυνάμεις. Οι Τρώες ήταν η παλιά δύναμη και οι Αχαιοί η νέα ανερχόμενη. Η Ωραία Ελένη ίσως είναι η παρομοιώση των αγορών για τις οποίες έκαναν το πόλεμο αναμεταξύ τους για το ποιά δύναμη θα υπερισχύσει και θα τις κυριαρχήσει από την άλλη.
@fernandopalare2412
@fernandopalare2412 2 года назад
Πάρα πολύ ενδιαφέρον βίντεο. Αν αφήναμε τους μύθους και συγκεντρωνόματαν, ας πόυμε, στην ιστορία. Η άλωση της Τροίας και όσα γεγονότα συνέβησαν το 1240-1250 π.Χ. σύμφωνα με τον Ήρόδοτο, δεν θα μπορούσε να ήταν ένας εμφύλιος πόλεμος μεταξύ της Αχαϊκής συμμαχίας και τρώων για την επικράτηση και κυριαρχία του Αιγαίου πελάγους;
@TheMythologist
@TheMythologist 2 года назад
Σίγουρα είναι μια από τις κύριες θεωρίες. Υπάρχουν και άλλες ενδιαφέρουσες και θα τις δούμε όλες μαζί σε κάποιο μελλοντικό βίντεο!
@eliast2351
@eliast2351 3 года назад
Πατέρας της Ιστορίας είναι ο Θουκυδίδης. Ο Ηρόδοτος συμπεριλαμβάνει δεισιδαιμονίες, μύθους και θρύλους, τοπικές δοξασίες στις 《Ιστορίαι》 του. Οπότε, δεν θεωρείται αξιόπιστος ως προς αυτά που λέει για την Ωραία Ελένη.
@TheMythologist
@TheMythologist 3 года назад
Ναι αλλά ο Ηρόδοτος έχει το προσωνύμιο «πατέρας της ιστορίας»
@nuktan
@nuktan 3 года назад
Δεν ήταν ή Ελένη ο λόγος για να γίνει ο πόλεμος. Η Ελένη ήταν το πρόσχημα.
@ΓιωργοςΖαχαριου-π6φ
Μυθολογία τ ε λ ο ς Τορα αρχιζει η παρα Μυθολογία..παραφιλολογια . καλύτερα ..Τόσα.χρονια .. Περασαν,έγιναν ερευνες και Μελέτες.απο διάφορους Και καταληξανε σε αυτα.που Μαθαμε και που πιστεψαμε Εσενα περιμεναμε να μας Πεις ολα αυτά που λες; Μηπως σε άλλο επεισόδιο Θα μας πεις ότι πηρες Συνέντευξη.απο την ΕΛΈΝΗ στην Αιγυπτο ????
@TheMythologist
@TheMythologist 3 года назад
Φυσικά και θα πάρω συνέντευξη από την Ελένη. Και εννοείται θα την προβάλλω ζωντανά εδώ στο κανάλι. Γι' αυτό μείνετε συντονισμένοι!
@johnathanboy9331
@johnathanboy9331 2 года назад
εγω που ειμαι 3 γυμνασιου....
@dinos9607
@dinos9607 3 года назад
Πολλά θα μπορούσαν να είχαν γίνει. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν σηκώνεται ένας συνασπισμός απλά και ωραία για να απαιτήσει μια γυναίκα, ακόμα και βασίλισσα, πίσω. Φέρεται οι Τρώες (απόγονοι Αρκάδων αποίκων) να είχαν προηγούμενα με τους Αχαιούς. Εάν λάβουμε υπό όψιν ότι οι Αχαιοί δεν ήταν ντόπιοι στην Πελοπόνησο όπως οι Αρκάδες και ότι κάποιους αιώνες πριν κατέβηκαν από την Ήπειρο-Μακεδονία-Στερεά όπως έκαναν αργότερα και οι Δωριείς ίσως υπήρχε μια έντονη διαμάχη Αχιαών και Αρκάδων η οποία συνείχστηκε κλιμακωτά ως τον Τρωϊκό πόλεμο. Μπορεί όντως να έγινε και ένα σκάνδαλο με τη Σπαρτιάτισα (Αχαιή βέβαια, όχι... Δώρισσα) βασίλισσα, μπορεί να προκάλεσε κάποιος πρίγκηπας εν ονόματι Αλέξανδρος και με το δευτερώνυμο Πάρης, αλλά τις λεπτομέρειες δε μπορούμε να τις ξέρουμε. Δεν θα ήταν π.χ. παράλογο να πει κανείς ότι ο Πάρης πήρε την Ελένη και την πήγε Αίγυπτο για να απογύγει και την οργή του Μενέλαου αλλά και την οργή των δικών του πίσω στην Τροία για το ατόπημα που έκανε. Το μόνο σίγουρο όμως είναι ότι ο πόλεμος δεν έγινε τσάμπα. Έγινε για ξεκάθαρα συμφέροντα ελέγχου του Αιγαίου από τις Ελληνικές δυνάμεις (Αχαιροί και Δωριείς) του δυτικού τμήματος έναντι των Ελληνικών κυρίως αλλά όχι μόνο δυνάμεων του Ανατολικού τμήματος (απόγονοι Αρκάδων πιθανώς και Αιολών - να σημειωθεί ότι και οι Φρύγες ήταν απόγονοι Ελληνικού φύλου της Δ.Θράκης, των Βρυγών). Ανέφερα Δωριείς στην Τροία; Φυσικά και ήταν εκεί. Τους έφερε ο Αχχιλέας.
@gigilagoumitzi2011
@gigilagoumitzi2011 3 года назад
Έχεις πρόβλημα με τις ημερομηνίες όταν ζούσε η Ελένη ήταν η μηκυναικη εποχή δηλαδή 1200 π.Χ. τότε ήταν ο τρωικός πόλεμος τι δουλειά έχει το έτος 412π.Χ.;,η ο Ηρόδοτος;έγινε ο τρωικός πόλεμος όμως βρέθηκε η Τροία στις ανασκαφές αλλά δεν έγινε για την Ελένη παρά για να ελέγχουν οι Έλληνες τα στενά της Προποντίδας αυτά για να είμαστε πιο σωστοι
@ΓιωργοςΖηρουνης
@ΓιωργοςΖηρουνης 3 года назад
Μου το είχε πει η 2η μεγάλη αδερφή μου ότι η Ελένη δεν πήγε στην Τροία και το άλλο με τον Αγαμέμνονα που δολοφονήθηκε από την Κλυταιμνήστρα. Όταν το έμαθα έπαθε ένα μικρό σοκ η βεβαίωση ήρθε το 2017 όταν πήγα Γ' Γυμνασίου που ήταν στα μαθήματα στο σχολείο
@basos1888
@basos1888 3 года назад
Αιγυπτιος Βασιλιας οταν εμαθε για τα 2 παιδια: u did what! Μενελαος που ειχε πλεον ανεμο: well, if it works...
@arabelladelboschetto
@arabelladelboschetto 3 года назад
Πολυ καλη δουλεια, μπραβο! Εγω, με τη σειρα μου, θα προτεινω σε οσους εμαθαν τωρα αυτη την εκδοχη του μυθου να κανουν και μια βολτα απο την Ελενη του Σεφερη :)
@tesa9576
@tesa9576 3 года назад
Υπέροχο video!! Εξαιρετική δουλειά!! Κανονικά θα πρέπει να διδάσκεται στο σχολείο!! Τόσες πληροφορίες δεν τις μάθαμε ποτέ!! Αυτό που μας είχαν πει και αυτό στο δημοτικό ήταν ότι ο πόλεμος έγινε για τις εφορες πεδιάδες της Τροίας. Όπως και να έχει Σ ευχαριστούμε για άλλη μια φορά!!
@dimitris291084
@dimitris291084 3 года назад
Καταρχάς συγχαρητήρια για το κανάλι σου και το ποιοτικό περιεχόμενό του. Ο εν λόγω πόλεμος προφανώς δεν έγινε για τα μάτια της ωραίας Ελένης, αλλά για επεκτατικους λόγους.
@evdi4263
@evdi4263 3 года назад
Απο σκηνής φιλόσοφος ο Ευριπίδης, όπως εχει χαρακτηριστεί. Ακόμα ένα μεγάλο Μπράβο Κων/νε. Ελπίζω να ακούσουμε περισσότερα και για τα υπόλοιπα μέγαλα έργα των αρχαίων δημιουργών.
@gastoneduck
@gastoneduck 3 года назад
Το έργο του Ευριπίδη, Ελένη, στηρίχθηκε στον Στησίχορο. Σατυρικός λυρικός ποιητής και τραγουδοποιός. Δεν ήταν ιδέα του Ευριπίδη.
@ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣΚΑΒΑΔΑΚΗΣ
Ο τρωϊκος πόλεμος έγινε για να ανοίξει ο ο δρόμος του εμπορίου προς τον Εύξεινος Πόντο. Οπότε η αρπαγή της Ελένης ήταν μια καλή δικαιολογία. Κατά τη γνώμη μου ο Ηρόδοτος έγραψε την αλήθεια.
@SARRIIRINI
@SARRIIRINI 3 года назад
Αν ο Παρης δεν κατάλαβε ότι η Ελένη ήταν είδωλο τότε πρέπει να αμφιβάλουμε για την νοημοσύνη του.Κατα τα άλλα το βίντεο εξαιρετικό
@despinalefi6207
@despinalefi6207 3 года назад
Σε ευχαριστώ καταρχήν για την πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση των θεμάτων σου. Είμαι λάτρης της μυθολογίας και στην κυριολεξία κολλάω με τις απίθανες ιστορίες.
@greenteam4528
@greenteam4528 3 года назад
Για την ωραία Ελένη και την υπόσταση της μπορούμε να μιλάμε για ώρες ατελείωτες μένοντας μόνο και μόνο στον συμβολισμό της, είτε του Ομήρου είτε του Ευρυπίδη
@Pavlos_Charalambous
@Pavlos_Charalambous 2 года назад
Ο Αιγύπτιοτης πατέρας μου , όταν ήμουν μικρός μου είχε πει αυτή την έκδοση της ιστορίας. Το αστείο είναι ότι ο ίδιος δεν γνώριζε από που το ήξερε απλά του το είχε πει η μητέρα του 😃
@mikemav
@mikemav 3 года назад
Αυτο κάνουμε φέτος στην 3η Γυμνασιου😂
@milamepsyxologika
@milamepsyxologika 3 года назад
Φιλαρακι σωραιος
@ΘοδωρηςΑδεμης
@ΘοδωρηςΑδεμης 3 года назад
Δε πήγε στην Τροία, στην τέσσερα πήγε.
@ΧρύσαΓαβαλά
@ΧρύσαΓαβαλά 3 года назад
"Να δώσουν την Ελένη, να πάρουν την Ελένη...". Αντικείμενο είναι η Ελένη;;;Άποψη δεν έχει; Τέλειο το βίντεο όπως πάντα!!
@MotNgao
@MotNgao 3 года назад
Φοβερό βίντεο!! Δεν είχα ποτέ ακούσει για αυτήν την εκδοχή του Ευριπίδη για την Ωραία Ελένη, και μάλιστα για την αναφορά του Ηροδότου!! Συγχαριτήρια για την τρομερή δουλειά σου στο κανάλι, Κωνσταντίνε! Χαιρετίσματα από τη Βραζιλία!
@ody9969
@ody9969 3 года назад
Εξαιρετική δουλειά
@GiorgosMelis88
@GiorgosMelis88 2 года назад
ένας ταξιτζής μ είπε οτι όλα γιναν για τα πετρέλαια !
@xrhstosmek9741
@xrhstosmek9741 3 года назад
Ωραία δουλειά!! ΜΠΡΆΒΟ ΣΥΝΈΧΙΣΕ!!
@anastasiak8724
@anastasiak8724 3 года назад
Παιδιά έχει κάποιος να προτείνει κι άλλα κανάλια σαν του Κωνσταντίνου που ενισχύουν την μόρφωση μας με έναν τόσο ευχαριστο τρόπο; Ευχαριστώ!!!
@TheMythologist
@TheMythologist 3 года назад
Astronio, The Skeptic Theory, Καθημερινή Φυσική, Mad Scientist!
@anastasiak8724
@anastasiak8724 3 года назад
@@TheMythologist Ευχαριστώ για την απάντηση. Συνέχισε έτσι! Το περιεχόμενο του καναλιού είναι εξαιρετικό!
@ΤόλιςΓραμματόπουλος
Εγώ προσωπικά πιστεύω ότι η Ελένη ήταν τελείως φανταστικό πρόσωπο αλλά θα ήθελα να κάθομαι σε μία γωνία και να βλέπω οπλίτες να έχουν την ακόλουθη συζήτηση: -Δώστε την πίσω! -Ποιά!? -Ξέρετε ποιά! -Κυριολεκτικά δεν έχω καμία ιδέα -Την ωραία Ελένη την γυναίκα του Μεναίλαου που έκλεψε ο Πάρης! -Τί ******(ότι πιστεύει βάζει ο καθένας στα αστεράκια) μου λέτε πρωινιάτικο; -Επίθεση
@loragavrielatou3755
@loragavrielatou3755 3 года назад
Μύθος ίσον πηγή ιστορικής αφήγησης με κοινωνιολογικά στοιχεία επιφορτισμένη μεσα στα χρόνια!!! Κοινώς καπνός χωρίς φωτιά δεν υπάρχει!!! Τέλειο βίντεο!!! Συγχαρητήρια Κωνσταντίνε !!!
@helenev7894
@helenev7894 3 года назад
Αχ..Ελενη..! Πολυ καλη εκδοχη!..
@mitsospapas3306
@mitsospapas3306 3 года назад
Πρέπει να σε προσλάβουν στο υπουργείο παιδείας για να κάνεις σεμινάρια στους φιλόλογους για το πως πρέπει να μεταδίδουν τη γνώση και την πληροφορία......!!!!
@ΑλέξανδροςΦωστίνης-δ5ζ
This sh*t has more plot twists than Τόλμη και γοητεία!!!!
@ΝικολαοςΓιαννακας-ρ7π
Γιατί Μυθολογία...κ όχι ιστορία αφού υπάρχουν τάφοι, στοιχεία κ ευρύτατα,όπως αγάλματα κτλ... Κάτι για να γίνει μύθος, ήταν ιστορία...κάτι για να γίνει ιστορία πρέπει να είναι αληθινό...(ρωτάω κ περιμένω μια σωστή απάντηση κ όχι τρολλαρισμα...)
@EvaggeIos
@EvaggeIos 3 года назад
Για αρχή θα παρεκλίνω λίγο από τα όρια σχολιασμού και θα πω πως μακάρι να μην είχε καεί η βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας και να είχαμε όχι απλά περισσότερες αλλά όλες τις πληροφορίες. Σε κάθε περίπτωση μου φαίνεται λογική κάθε προσέγγιση ως προς την αιτία του πολέμου, στην οποία η Ελένη δεν εμφανίζεται. Να πω το εμπόριο των αχαιών; Να πώ η στρατηγική σημασία της Τροίας; Να πώ για σφαίρα επιρροής των εμπολέμων; Ότι και να έγινε, δε θεωρώ απίθανο η Ωραία Ελένη να μην είχε πατήσει ΠΟΤΕ το πόδι της στην Τροία. Και φυσικά μάλλον δέχομαι τον Ηρόδοτο.
@ΑΠΟΣΤΟΛΟΣΤΣΕΤΟΓΛΟΥ
Πρέπει για πολλούς και διαφορους λόγους να μας λές και που υπάρχουν γραμμένα αυτά τα οποία μας λές.
@tasosGRvocals
@tasosGRvocals Год назад
Ελενη, εκει που πας κοίτα να εισαι ευτυχισμένη.. (Καρβέλας, άσχετο αλλά έπρεπε να το πω 😅)
@ΔημήτρηςΑνδρονικίδης-φ7γ
Ο Αλέξανδρος, ιστορικό πρόσωπο, πήγε και προσκυνησε στον τάφο του Αχιλλέα. Ο Αλέξανδρος δεν ήταν τρελός, άρα ο τάφος υπήρχε. Άρα ο τρωικος πόλεμος έγινε.
@Anonymous.29-x2w
@Anonymous.29-x2w 3 года назад
Συγχαρητήρια για την άψογη δουλειά που κάνεις με τα βίντεο σου.. Κι εμείς ένα σοκ το πάθαμε.. Για τον Ηρόδοτο νομίζω ότι γνωρίζουμε περισσότερα για την ζωή του , πότε έζησε και τι έγραψε .. Από την άλλη για τον Όμηρο μόνο εικασίες μπορούμε να έχουμε για το πότε και που έζησε , ποτέ έγραψε.. Δίλημμα..
@Neo-R.
@Neo-R. 3 года назад
Κουφάθηκα τώρα...Ούτε εγώ το είχα ξανακούσει αυτό...
@georgekolias
@georgekolias 3 года назад
Μην αλλάξετε την εισαγωγή σας, και μην σκεφτείτε ξανά ότι αυτά που λέτε και ο τρόπος που τα λέτε θα μειώσει τους followers. Όσο ψάχνεις για την αλήθεια, τόσο μένεις με τους λίγους. Η Ελένη ήταν ανέκαθεν το love story που χρειαζόταν ο δημιουργός, για να πει την ιστορία με ποικιλία αισθητικής. Σύμβολικά θεωρώ ότι παρουσιάζεται και συνδέεται με τον πόλεμο. Περισσότερο φαίνεται πως συνδέεται με την ιστορία σαν αφορμή. Προφανώς δεν είναι καινούριο φρούτο η προπαγάνδα, και όπως και τώρα, έτσι και τότε η ιστορία γράφεται από τον νικητή. Ένδεχομένως και οι αρχαίοι μας πρόγονοι, στην προσπάθεια τους να ελέγξουν ένα "γείτονά" τους για χι ψι γεωπολιτκούς και οικονομικούς λόγους, έπρεπε να εξηγήσουν στο (δεινόν) πλήθος γιατί έστελνε τα παιδιά του σε ένα πόλεμο. Ο Ευριπίδης ήταν θεωρώ ο πιο ριζοσπάστης από τους τραγικούς! Αντιπολεμικός και ανθρωπιστής, δίκαιος, χωρίς να δειλιάζει να αντιπαραθέσει την αντίθετη πλευρά σαν αδικημένη, βλέπε "Τρωάδες". Μπορεί η χρήση της Ελένης από τον Ευριπίδη να έγινε σαν "remake". Κοινή τακτική για υπερπαραγωγές. Σίγουρα δεν ήθελε να δηλώσει ότι ο πόλεμος έγινε χωρίς λόγο, αλλά πιο πιθανό να ήθελε να φέρει τους θεατές απέναντι στον προβληματισμό "εάν δεν ισχύει ο λόγος που σας είπαν, τότε αναρωτηθείτε ποιός είναι πραγματικός ο λόγος". Ο δε Ηρόδοτος σαν ψυχρός ιστορικός παραθέτει γεγονότα από έγκυρες -κατά τα λεγόμενα του- πηγές κι έτσι προκύπτουν, κατά την δική μου εκτίμηση, η διαφορετικές αναφορές στα γεγονότα. Καλή συνέχεια σε όλους!!!
@mikelauri80
@mikelauri80 2 года назад
Φίλε Μυθολογέα (Mythologist), μια μικρή επισήμανση/διόρθωση: ο Ευριπίδης ήταν Σαλαμίνιος στην καταγωγή (έχει βρεθεί και η σπηλιά που αποσυρόταν για να γράψει τα έργα του). Αθηναίος ήταν μόνο ως προς την "πολιτογράφηση" (επειδή η Σαλαμίνα άνηκε στην Αθήνα)
@aggelikiargitakou2954
@aggelikiargitakou2954 Год назад
Η σημερινή τεχνολογία, ίσως δίνει και μιαν απάντηση για την Ελένη που πήγε στην Τροία... αυτήν του Ευρυπίδη... στην Τροία, λοιπόν, έφθασε το "ολόγραμμα" της Ελένης, αυτό που δημιουργούν οι σημερινοί ηγέτες και στέλνουν στα δελτία ειδήσεων, ενώ οι ίδιοι πίνουν τον καφέ τους στο σπίτι τους... σάματι δεν ήσαν τεχνολογικά τόσο προηγμένοι οι Έλληνες, ώστε να το κάνουν; ...και τί μας λέει ο Όμηρος για κελινο το μαγικό καράβι των Φαιάκων ή τόσα άλλα για τις Θεο- Επι-φάνειες, που ξέρεις καλλίτερα από εμάς και θα θέλαμε να σε ακούσουμε να τα διηγείσαι... συγχαρητήρια και πάλι!
@ΧρήστοςΚηπουρος-θ6ι
@ΧρήστοςΚηπουρος-θ6ι 5 месяцев назад
Η ωραία Ελένη ήταν κρυμμένη σε περιοχή του Δήμου Αφίδνες για αυτό και όταν νίκησαν οι Σπαρτιάτες τον μόνο Δήμο που δεν πείραξαν ήταν τον παραπάνω Δήμο προς τιμής της βασιλισας τούς που έμεινε εκεί!@@
@komni
@komni Год назад
Σίγουρα ο Όμηρος έχει παραποιήσει πολλά στα έπη του. Ας μην ξεχνάμε πως "έθαψε" την παρουσία του Παλαμήδη. Άλλωστε συγγενής του ήταν ο Οδυσσέας.
@ΙΩΑΝΝΑΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ-κ5ψ
@ΙΩΑΝΝΑΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ-κ5ψ 9 месяцев назад
Πολύ ενδιαφέρον και αυτό το βίντεο αν και εγώ προτιμώ την εκδοχή του Όμηρου όπου η Ελένη εμφανίζεται ως μία γυναίκα με όλες τις ανθρώπινες αδυναμίες της . Εξάλλου είναι λίγο απίθανο μία τόσο όμορφη σαγηνευτική γυναίκα και αντικείμενο του πόθου όλων των αντρών να είναι πιστή σε έναν και μόνο άντρα. Και ο Πάρης από την άλλη δεν μπορεί να ήταν τόσο χαζός ώστε να μην καταλαβαίνει ότι έκανε έρωτα με ένα άψυχο ομοίωμα. Η εκδοχή του Ευριπίδη την οποία ομολογώ ότι δεν γνώριζα μου θυμίζει παρατραβηγμένο χολιγουντιανό σενάριο επιστημονικής φαντασίας με στοιχεία εικονικής πραγματικότητας και χάπι εντ. .
@OPiONShouter
@OPiONShouter 2 года назад
Εξαιρετική ανάλυση και θα προσπαθήσω να "κουρέψω το αβγό": Το ξέρω ότι στην τραγωδία του Ευριπίδη φαίνεται ο Μενέλαος ως κάπως "χαζός" όταν κάνει τη σκέψη ότι μπορεί να είναι άλλη Ελένη αυτή που αναφέρουν στην Αίγυπτο, αλλά θα μπορούσε κάλλιστα να πρόκειται για κάποιου είδους ενοποίηση μύθων της "πιο ωραίας γυναίκας" (που μάλιστα φέρνει την καταστροφή, σύμφωνα με το όνομά της). Βέβαια αποκλείεται να έχει γίνει δεκαετής πόλεμος, και αν αυτός ήταν δεκαετής, μόνο για να πάρουν πίσω μία γυναίκα, αν θυμάμαι σωστά από το σχολείο, πρόκειται για επανάσταση αποικίας απέναντι σε μία μητρόπολη, ή την πρωτοκαθεδρία του Αγαμέμνονα. Επειδή ειδικά στον Ηρόδοτο μπλέκονται πάρα πολύ οι μύθοι με τις ιστορίες, μου είναι δύσκολο να τον δω ως αξιόπιστη πηγή, αν και χαίρομαι που τώρα ξέρω ότι έχει υπόβαθρο η ιστορία που πλάθει ο Ευριπίδης. Έχω την αίσθηση ότι για την κλασική αρχαία Ελλάδα η Αίγυπτος πολλές φορές αναφέρεται ως εκείνο το μέρος που μπορεί να έχει πάει κάποιος δικός τους αλλά είναι μακριά, περίπου όπως αναφέρει σήμερα ένα παιδί κάποιον ξάδερφο στην Αμερική. Νομίζω ότι πιστεύω ότι η Ελένη όντως μπορεί να μην ήταν στην Τροία (ούτε στη Σπάρτη), αλλά δεν πιστεύω ότι ήταν στην Αίγυπτο.
@konstantinosdavakis4813
@konstantinosdavakis4813 3 года назад
Εγώ βρίσκω το απλό επιχείρημα του Ηροδότου κατά κάποιο τρόπο σωστό.Θεωρώ ότι η πραγματική αιτία του πολέμου ήταν ο έλεγχος του εμπορίου στην ευρύτερη περιοχή ,απλά χρησιμοποιήθηκε σαν αφορμή η απουσία της Ελένης,η οποία δεν ξέρω πως,αλλά έφτασε στην Αίγυπτο.Θεωρώ απίθανο να κατόρθωσε να μπήκε σε τρωικό καράβι,χωρίς να γίνει αντιληπτή από κάποιο πολίτη ή στρατιώτη της Σπάρτης!Επίσης δε βρίσκω το λόγο για τον οποίο ένας Αιγύπτιος θα έλεγε ψέματα στον Ηρόδοτο.
@Survivor91
@Survivor91 3 года назад
Την Ελένη του Ευριπίδη την είχα δει στο θέατρο πριν 20 χρόνια περίπου... Και αργότερα όταν την έκανα στο σχολείο την θυμόμουν...
Далее