Πραγματικά είναι από τους ανθρώπους που μοιράζονται την γνώση τούς με ανιδιοτέλεια κ αγάπη για τον συνάνθρωπο πολύ ειλικρινά σας ευχαριστούμε κύριε Μαρινάκη 👏🌞🙏💯
Εξαιρετική και απολαυστική συζήτηση! Από την οικονομική κρίση και τις παθογένειες του ελληνικού συστήματος....μέχρι και το πολτοποιημένο χάρτινο καλαμάκι...👏👏👏
Εξαιρετική συνέντευξη που όλοι πρέπει να ακούσουν. Η απλότητα και η αμεσότητα που χρειάζεται για να κάνει τους καθημερινούς ανθρώπους να ακούσουν και να ανοίξουν τους ορίζοντες τους.
Ο άνθρωπος είναι μία όαση μέσα στο διαδίκτυο. Λέει με απλό τρόπο αλήθειες, τις οποίες δε θα ακούσεις από άλλους. Καλό θα ήταν να τον βλέπουμε συχνότερα.
Λέει κι ανακρίβειες και μισές αλήθειες. Για άλλη μία φορά, ο κόσμος γοητεύεται από έναν χαρισματικό ρήτορα, με ωραίο δηλαδή λόγο και χάνει λόγω άγνοιας τα μελανά σημεία των λεγομένων του.
@@JohnDoe-cc4xp καθόλου καλός ρήτορας δεν είναι. Το λέγειν του είναι μάλλον φτωχό και η απουσία του από την Ελλάδα το επιβαρύνει αυτό. Εγώ στάθηκα στην ουσία όσων λέει. Αν εσύ διαφωνείς σε κάτι, πες συγκεκριμένα σε τι διαφωνείς και ποια είναι η δική σου άποψη.
@@81StrangeFruit Καθόλου καλός ρήτορας....??? Μάλλον δεν έχεις δει τα βιντεάκια του στο κανάλι του.Δεν εξηγείται αλλιώς. Οσον αφορά την ουσία όσων λέει στην οποία στάθηκες όπως λες, μάλλον δεν κατάλαβες και πολλά. Θα σου πω 2 παράδειγματα μόνο (γιατί για να σου πω συγκεκριμένα οπως μου ζητάς σε τι διαφωνώ, θα πρέπει να κανω ένα βίντεο και να μιλάω περίπου 35 ως 45 λεπτά. Ακόμη κι αυτά τα δύο παράδειγματα που θα σου πω, δες πόσο μεγάλα θα βγουν και ειδικά στον γραπτό λόγο. Πάμε να δούμε..... (που λέει κι ένας γνωστός youtuber) 1ον.... Στο 9:55" και μέχρι το 10:40" αυτά που περιγράφει, λέει ότι αρχίσανε το 2002 και μετά, την εποχή του ευρώ. Μισή αλήθεια. Η νοοτροπία που περιγράφει (δανείσου τώρα, μοίρασε στο λαό και το λογαριασμό άσ’ τον στον άλλον πολιτικό που θα έρθει τις επόμενες δεκαετίες, σπατάλες, κλπ), άρχισε το 1981 επί Ανδρέα Παπανδρέου και συνεχίστηκε για τις επόμενες δεκαετίες και μέχρι τα τέλη του 2009 (που πλέον οι αγορές σταμάτησαν να μας δανείζουν, δηλαδή χρεοκοπήσαμε και μπήκαμε το 2010 στο μηχανισμό στήριξης της Ε.Ε και του ΔΝΤ). Άσχετο, αλλά η ειρωνεία είναι ότι ο «άλλος» στον οποίο άφησε ο Α.Παπανδρέου (και όχι μόνο) το λογαριασμό, έμελλε να είναι ο γιος του, ο Γιώργος Παπανδρέου, 30 σχεδόν χρόνια μετά. 2ον Από το 10:40”μέχρι και το 11:05’ λέει κυριολεκτικά σαχλαμάρες. Λέει στο 10:40”«ένα αρνητικό της ευρωζώνης, όχι του ευρώ συγκεκριμένα, αλλά της ευρωζώνης….. κλπ, κλπ» Ευρωζώνη, είναι η ζώνη του ευρώ. Αφορά το ευρώ, είναι ταυτόσημες έννοιες. Πώς τις ξεχωρίζει….? Στα επόμενα δευτερόλεπτα, λέει «ακόμη κι αν δεν είχαμε ευρώ και είχαμε δικό μας νόμισμα και μπορούσαμε να δανειζόμαστε με χαμηλά επιτόκια επειδή λόγω του ότι είμαστε προσκολλημένοι στην ευρωζώνη…. κλπ, κλπ» Αυτό είναι αντιφατικό που λέει! Αν είχαμε δικό μας νόμισμα, ΔΕΝ θα ήμαστε «προσκολλημένοι στην ευρωζώνη». Σε αυτήν είναι όσοι έχουν ΕΥΡΩ….!!! Όχι δικό τους νόμισμα! Ουτε επίσης αυτό που υποθέτει (στον αλλοπρόσαλλο για όλους αυτούς τους λόγους συλλογισμό του), ότι θα είχαμε χαμηλά επιτόκια δανεισμού ισχύει… Είναι μια ΥΠΟΘΕΣΗ…! Δεν προκύπτει από πουθενά ότι θα έιχαμε χαμηλά επιτόκια δανεισμού με δικό μας νόμισμα…! Αυτά που σου περιγράφω παραπάνω εντελώς επιγραμματικά, αφορούν 1 λεπτό και 10 δευτερόλεπτα από τη συνέντευξη των 75 λεπτών. Καταλαβαίνεις λοιπόν γιατί ΔΕΝ γίνεται να αναλυθουν εδώ τα λάθη και οι μισές αλήθειες που λέει. Σημειωτέον, λέει και πάρα πολλά σωστά που ισχύουν. Το θέμα μου όμως, δεν είναι αυτά.
Από τα χειρότερα, αλλά σηκώνει συζήτηση μεγάλη κι εδώ δεν μπορεί να γίνει. Επιγραμματικά θα πω μόνο ότι ο κ. Μαρινάκης είπε πολλές ανακρίβειες και πολλές μισές αλήθειες.
Εξαιρετική συζήτηση.. Το μόνο για το οποίο έχω ένσταση είναι ο "ραγιαδισμος". Το αναλύει εξαιρετικά στα βιβλία του ο καθηγητής Γ. Μαυρογορδατος ότι αυτές οι απόψεις διαστρεβλωνουν την ιστορική έρευνα και δεν τεκμηριωνονται..
το ότι ο Κοσμάς Μαρινάκης χαρακτήρισε πρακτικά τον νόμο για τους ελεύθερους επαγγελματίες κατοχικό νόμο θα έπρεπε να συζητιέται σε όλα τα δελτία ειδήσεων και να έχουν ιδρώσει υπουργοί αν ήμασταν κανονική χώρα
Ανοίξτε τα αυτιά σας Έλληνες και ακούστε ανθρώπους σαν τον κ. Μαρινάκη ... Τέτοιους ανθρώπους πρέπει να πείσουμε και να έρθουν να διοικήσουν τον τόπο για να πάει ψηλά...
Εννοείται πως έχουμε τους πολιτικούς που μας αξίζουν. Εμείς τους ψηφίζουμε. Ο αγνός πολιτικός δεν θα κάνει πολλα (ρουσφέτια κτλ) και δεν θα τον ψηφίσει ο ψηφοφόρος
Ρωτάμε πολλές φορές τον κ.Μαρινακη για το αν θα κατέβει στην πολιτική ή όχι . Αλλά δεν ρωτάμε κάτι το οποίο κατά την γνώμη μου θα ήταν πάρα πολύ χρήσιμο. Γιατί η κυβέρνηση ανεξάρτητου παράταξης δεν προσλαμβανουν τον κ.Μαρινακη για συμβουλευτική; Όχι μόνο τον κ. Μαρινάκη . Ανθρώπους σαν τον Μαρινάκη σε κάθε θέση και υπουργείο που θα συμβουλεύουν τους εκάστοτε πολιτικούς για τις κινήσεις τους και σε συννενόηση όλων αυτών μαζί να λαμβάνονται οι αποφάσεις και οι ενέργειες.
αυτοί που λες ονομάζονται τεχνοκράτες και υπάρχουν πολλοί που συμβουλεύουν κυβερνητικά στελέχη. Για παράδειγμα πολλοί από τους καθηγητές που είχαμε στην ΑΣΟΕΕ (καθηγητές πανεπιστημίου δηλαδή όπως καλή ώρα όπως ο Μαρινάκης) δούλευαν και σαν σύμβουλοι κυβερνητικών-υπουργικών γραφείων. Οι πολιτικοί δεν σκαρφίζονται τους νόμους και τα μέτρα από μόνοι τους. Απλά το θέμα είναι η λεγόμενη ευθυγράμμιση κινήτρων, ότι για παράδειγμα ένας οικονομολόγος μπορεί να προτείνει μια μείωση επιδομάτων που ο πολιτικός να κρίνει ότι θα δυσαρεστήσει την εκλογική του βάση. Γι' αυτόν τον λόγο οι οικονομολόγοι προτείνουν και συμβουλεύουν, οι πολιτικοί παράγοντες όμως είναι υπεύθυνοι για να τολμήσουν ή όχι και να λάβουν τις αποφάσεις, ανάλογα με τα δικά τους κίνητρα που συνήθως έχουν να κάνουν με την εξυπηρέτηση ομάδων πίεσης και ιδεολογικού ακροατηρίου, και φυσικά με την επανεκλογή τους.
@@Blacknightgr1 μα δεν είπα να γίνει πολιτικός . Σύμβουλος είπα να γίνει . Να έχουμε τεχνοκράτες σε θέσεις τέτοιες ώστε να συμβουλεύουν τους αρμόδιους. Με συγχωρείτε αν δεν έγινα απόλυτα αντιληπτός
Γιατί δεν λειτουργεί έτσι η πολιτική. Τα κριτήρια όπως παρατηρείς είναι να βολέψουμε συγγενείς προθυπουργου (οικογενειοκρατια), ψηφοφόρους ίδιου χρώματος (πχ γαλάζια παιδιά κλπ) κ ότι έχει μίζα. Αν δεν έχει μίζα δεν το επιλέγουμε. Αν ο γνώμονας κ τα κριτήρια επιλογής ήταν να σωθεί η χώρα τότε ναι θα έπαιρναν τέτοια αξία άτομα.
Καταπληκτικός ο κ. Μαρινάκης, έχω δει και πολλά από τα βίντεό του για τα οικονομικά. Σαν νομικός ο ίδιος, αν αυτό θα μπορούσε να ήταν έναυσμα, αλλά και απόδημος (έχω ζήσει και στη Νοτιοανατολική Ασία πάνω από 15 χρόνια), θεωρώ πως οι νομικοί κανόνες στην Ελλάδα είναι πολύ κακής ποιότητος, καθαρά παρεμποδιστικοί, δαιδαλώδεις και σχεδόν πάντοτε επιτυγχάνουν το ακριβώς αντίθετο, από αυτό που επιδιώκουν, το λεγόμενο ratio legis. Γράφονται κυριολεκτικά στο γόνατο. Πάνω σε αυτή την κακονομία πατάνε και οι βυζαντινές, δαιδαλώδεις διαδικασίες, με τα πάμπολα αδικαιολότητα ¨δικαιολογητικά¨ και τα πολλά steps. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα και περιουσίες να καταστρέφονται, αλλά και επιχειρήσεις. Είναι κάτι που δεν μπορεί και να μετρηθεί εύκολα, διότι πώς μπορεί κανείς να μετρήσει τις χαμένες ευκαιρίες; Ίσως να μπορεί να γίνει κάποια ποιοτική ανάλυση. Έχοντας ζήσει βασικά στη Σουηδία από το 1976, μου φαίνεται πως η πραγματική διαφορά μεταξύ των δύο χωρών είναι το κανονιστικό πλαίσιο, διότι στη Σουηδία δεν γράφεται ποτέ νόμος στο γόνατο, υπάρχει συγκεκριμένη διεργασία, κατοχυρομένη συνταγματικά, που επιτάσσει πριν κατατεθεί ένα νομοσχέδιο να προηγηθούν δύο τεχνικές μελέτες, από επιτροπές ειδικών (και όχι πολιτικών). Μεταξύ των δύο αυτών μελετών, μεσολαβεί ένα διάστημα που ο οποιοσδήποτε μπορεί να εκφράσει τις απόψεις του στην επιτροπή ειδικών, μερικοί, μάλιστα, περιλαμβάνονται σε μιά λίστα που τους υποχρεώνει να εκφέρουν γνώμη, π.χ., αν το θέμα του νόμου είναι οι συγκοινωνίες, οι συγνκοινωνιολόγοι, που διδάσκουν στο πανεπιστήμιο υποχρεούνται να γνωματεύσουν μετά την πρώτη έρευνα (και πληρώνονται για αυτό). Με λίγα λόγια, αν και δεν μπορώ να το τεκμηριώσω με οικονομικούς όρους, εμπειρικά πιστεύω πως η κακονομία (και η πολυνομία, που είναι σχεδόν συνώνυμο) έχει σοβαρότατες συνέπειες στην οικονομική πρόοδο μιας χώρας. Θα άξιζε μιά ακαδημαϊκή μελέτη πάνω σε αυτό, οπωσδήποτε interdisciplinary.
Mιλαμε εαν κατεβαινε ποτε στις εκλογες ο Mr Greekonomics θα τον ψηφιζα με τα δυο χερια!Ο ανθρωπος ξερει να μιλαει και ξερει τι να πει.Ειδα μονορουφι την συνεντευξη και δεν βαρεθηκα δευτερολεπτο.Οικονομικα με μεγαλο ενδιαφερον αληθεια εγω πρωτη φορα βλεπω!Σουπερ εκπομπη,συγχαρητηρια.
Επίσης, δεδομένης της κατάστασης που επικρατεί στα ελληνικά σοσιαλ, αλλά και γενικότερα στα σοσιαλ με την ευκολία που δίνει η ανωνυμία αλλά και η έκθεση απόψεων χωρίς αντίλογο, πολύ φοβάμαι για αυτό που λέει ο Μαρινακης για την εμφάνιση ατόμων που δείχνουν σωτήρες online αλλά στην πράξη δεν ξέρουν που πάνε τα 4. Βλέπε τραμπ, κασελακη αλλά και άλλους …
OK. OK. OK. OK. Έλεος. Μπορείς και καλύτερα. Δεν πετάμε ένα απλό ΟΚ σαν απάντηση σε κάτι που εμείς ρωτήσαμε. Επεξεργαζόμαστε την απάντηση που λάβαμε και απαντάμε αναλόγως. Ή εστω δεν απαντάμε τίποτα. ΟΚ !!!!!!!!?
Εκεί που είχα δει τις συνεντεύξεις του κοσμα από 3 φορές τις τελευταίες μέρες, και δεν είχα άλλη συνέντευξη να δω. Πετάχτηκε αυτή!! 😂 Ίσως μια από τις καλύτερες συνεντεύξεις που έχει δώσει ο Κοσμάδος μέχρι σήμερα, την ευχαριστήθηκα άσχημα…
Μου λείπει μία συζήτηση από οικονομολόγους στο τι μπορούμε να παράγουμε ως χώρα... Δλδ σε κάνει οικονομολόγο απλά παρατηρώντας την κατάσταση...χ Μάλιστα..για τον Κοσμά τι να γράψω... Άψογος "παρατηρητής" δεν το λέω ειρωνικά...
καλησπέρα κοσμά τι μπορούμε να κάνουμε για τα παιδιά που βρίσκονται στο έλεος του θεού και είναι πολλά στην Ελλάδα ; Υπάρχει μεγάλη κατηφόρα ,όχι να γίνουν ζητιάνοι οι γονεις αλλά να κάνουμε δουλειές να τα ζούνε και άς μη βγαίνει τίποτα . Τί κουπί να τραβήξουμε μετά σε βάλτο και μόνοι με τα κουνούπια παρέα.. τα σέβη μου .
το ωραιο ειναι οτι καθε φορα με τον Μαρινακη κάτι μαθαίνεις. Σημαίνει και ο ιδιος είναι ανήσυχο μυαλό και ψάχνεται. Αντίθετα δυστηχώς με τους πιο πολλούς ακαδημαϊκούς/καθηγητές που σου λένε outdated ή απλά μη εφαρμόσιμες πληροφορίες και βγαίνεις στην εργασία και δεν ξέρεις που σου παν τα 5.
40:00 καλως η κακως ο αρχικος σκοπος του ελληνικου πανεπιστημιου ειναι να παρεχει με κρατικη επιδοτηση τη δυνατοτητα να μαθεις ενα επαγγελμα ωστε να ανελιχθεις κοινωνικα, γι αυτο βλεπει και τον ρολο του καθηγητη ως διεκπαιρεωτικο
Νομίζω ότι θα διαφωνήσω με αυτό που λέει. Τι πάει να πει "ο πολιτικός τη δουλειά του κάνει;" Τι είδους δουλειά είναι αυτή που παίρνουν στο λαιμό τους ολόκληρες γενιές; Τους βγάζει λίγο λάδι ή εμένα μου φαίνεται; Η ανηθικότητα είναι ΟΚ; Τα ψέματα είναι ΟΚ; Ε, λοιπόν, δεν είναι.
Το είπε στην αρχή, η δουλειά του είναι να υποστηρίζει τα συμφέροντα των ελίτ που τον προμοτάρισαν εις βάρος βέβαια των υπολοίπων γιατί χωρίς αυτούς θαταν ανύπαρκτος πολιτικά....ο δήθεν "πολιτικός"
Γιατί λέει για μόνο το 5% που βγάζουν 50 χιλιάδες το χρόνο; Ξέρει κάτι σε σχέση με τα πραγματικά δεδομένα ή το υποθέτει ; Μπορεί να είναι περισσότερο ή λιγότερο
Η απάντηση στις ερωτήσεις κοινού για τους μισθούς έχει να κανει με τη σουί γκένερις παρεμβατικότητα του κράτους. Πολυεθνικές υπάρχουν στην Ελλάδα, στα πολύ μεγάλα αστικά κέντρα, προς το παρόν. Και δε θα έρθει να επενδύσει κανείς σοβαρά όσο ανέχεται ο Έλληνας αυτή την ποιότητα πολιτικού προσωπικού.
γιγαντοσωμε ξεχασες οτι το kasselaki εχει πισω του και μια σι.αι.ει .. που θα τον χρησιμοποιηση οσο ειναι χρησιμος επισης γενικα τα πραγματα τα βλεπεις πολυ ΣΤΡΕΒΛΑ .. ισως βεβαια φορας παραμορφωτικους φακους και σε βοηθουν πολυ !!!
πολυ σωστο το οριο που ειπες των 40000 50000 και πανω υπαρχουν συμβολαια των 100000 200000 μεγαλομεγαλων που ειχαν και αυξηση εως 25% αλλα ο φουκαρας των 5000 εως 20000 τον χρονο δεν μπορει να το καταλαβει
Εντωμεταξύ πιο διεφθαρμένη χώρα από την Σιγκαπούρη δεν θα βρεις. Βασικά όλη της η ύπαρξη είναι η διαφθορά. Η πολιτική δεν είναι το φόρτε σου τα βίντεο πάνω στην επιστήμη σου έχουν ενδιαφέρον. Καλή συνεχεια
Κυριε Μαρινακη,εχω μονο μια ερωτηση να κανω. Αναφερθηκατε στους μισθους των καθηγητών Πανεπιστημίου και στο οτι δεν κανουν κατι τα Πανεπιστημια να κρατησουν τους καλούς. Και τους αφηνουν να φυγουν. Ενας καθηγητης με ποιον διαπραγματευεται το μισθο του στο Πανεπιστημιο; Επειδη δεν εχω καταλαβει εντελώς το πώς διοικούνται τα Πανεπιστημια. Επίσης σας έκοψε ο οικοδεσπότης και δεν ειπατε πως βλεπουν οι Ρωσοι την Ελλαδα.
Από την στιγμή ποθ ο τρομερός καλεσμένος σου αποδέχεται ότι η πολιτική είναι μία δουλειά και ο πολιτικός κοιτάει το συμφέρον του, τα υπόλοιπα που λέει είναι ανοησίες.