Тёмный

Πλάτωνος ΚΡΑΤΥΛΟΣ. Μάθημα Σ : Κεφάλαια 35ον & 36ον - Γιώργος Λαθύρης-Ιαλυσσός 

Fryktories Web Channel
Подписаться 83 тыс.
Просмотров 7 тыс.
50% 1

Οι ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ παρουσιάζουν τον κύκλο φιλοσοφίας
«ΚΡΑΤΥΛΟΣ ή Περί Ονομάτων Ορθότητος του ΠΛΑΤΩΝΟΣ σε 24 μαθήματα».
Με τον κον ΓΙΩΡΓΟ ΛΑΘΥΡΗ - ΙΑΛΥΣΣΟ, νομικό, φιλόλογο και συγγραφέα, ιδρυτή και διευθύνοντα της Πολιτιστικής-Ερευνητικής Εταιρείας ΗΛΙΟΔΡΟΜΙΟΝ.
Μάθημα Σ : Κεφάλαια 35ον & 36ον.
Το μάθημα παρεδόθη την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021, στην αίθουσα "Τερψινόη" της Πολιτιστικής-Ερευνητικής Εταιρείας ΗΛΙΟΔΡΟΜΙΟΝ (Αριστοτέλους 183, Αθήνα).
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
Τα κείμενα προέρχονται από το βιβλίο ΠΛΑΤΩΝ "Κρατύλος - Περί Ονομάτων Ορθότητος" των Γιώργου Λαθύρη - Μαρίας Μαραγκού. © Εκδόσεις ΗΛΙΟΔΡΟΜΙΟΝ, Αθήνα 2015.
ΚΕΦΑΛΑΙΟΝ 35ον - «Ηδονή, λύπη, ανία, αλγηδών, οδύνη, αχθηδών, χαρά, τέρψις, τερπνόν, ευφροσύνη, επιθυμία, θυμός, ίμερος, πόθος, έρως.»
Εν συνεχεία, αναλύονται ετυμολογικώς ονόματα που δείχνουν θετική ή αρνητική συναισθηματική φόρτιση και συγκεκριμένα τα «ηδονή, λύπη, ανία, αλγηδών, οδύνη, αχθηδών, χαρά, τέρψις καὶ τερπνόν, ευφροσύνη, επιθυμία, θυμός, ίμερος, πόθος, έρως».
Από τις πιο ενδιαφέρουσες ετυμολογήσεις είναι αυτή του «ιμέρου» και η διαφορά του με τον «πόθο» καθώς και η ετυμολόγηση του «έρωτος», χωρίς να υστερούν και οι ετυμολογήσεις των άλλων ονομάτων.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ΚΕΦΑΛΑΙΟΝ 36ον - «Δόξα, οίησις, βουλή, αβουλία, εκούσιον, αναγκαίον.»
Εδώ αναλύονται τα ονόματα «δόξα, οίησις, βουλή, αβουλία, εκούσιον, καὶ αναγκαίον».
Αξιοπαρατήρητη είναι η ετυμολογική σύνδεση των τεσσάρων πρώτων ονομάτων με την βολή του τόξου, πράγμα που εξυπονοεί και κάποιον στόχο.
Αξιοσημείωτο επίσης είναι και το ότι η «βουλή» έχει διττή σημασία.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΟΣ
Βιογραφικό σημείωμα κου Γιώργου Λαθύρη-Ιαλυσσού:
drive.google.c...
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Μπορείτε να βρείτε συγκεντρωμένα όλα τα μαθήματα του κύκλου "ΚΡΑΤΥΛΟΣ ή Περί Ονομάτων Ορθότητος" στον σύνδεσμο: • Πλάτωνος ΚΡΑΤΥΛΟΣ - Γι...
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Για οποιαδήποτε πληροφορία ή καταγγελία, παρακαλούμε, ενημερώστε μας στην κεντρική ιστοσελίδα: www.fryktories.net
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Опубликовано:

 

29 сен 2024

Поделиться:

Ссылка:

Скачать:

Готовим ссылку...

Добавить в:

Мой плейлист
Посмотреть позже
Комментарии : 24   
@Fryktories-Web-TV
@Fryktories-Web-TV 3 года назад
Στο πλαίσιο της κοσμιότητος και του ήθους που επιθυμούμε για το κανάλι μας, θα σας παρακαλούσαμε να συμπράξετε μαζί μας, προκειμένου όλοι μαζί να προβάλουμε στον έξω κόσμο την Ελληνική γραμματεία με ήθος. Δεν θα θέλαμε υποτιμητικά ή υβριστικά σχόλια προς οιονδήποτε, σχόλια γραμμένα σε greeklish καθώς και μακροσκελείς τοποθετήσεις. Τα αντίθετα των ως ανωτέρω δεν θα δημοσιοποιούνται. Πιστεύουμε σε εσάς και στην ποιοτική σας υπόσταση. Σας ευχαριστούμε.
@giannatza1612
@giannatza1612 3 года назад
Κάθε φορά που ακούω τα θεία λόγια του Σωκράτη νοιώθω αυτήν την τέρψην που περιγράφεται κε Λαθύρη.
@Persikirm
@Persikirm 3 года назад
Ευχαριστούμε πολύ! Αυτές οι ομιλίες είναι ανεκτίμητες!!!
@Αντωνης.Ηλιακης
@Αντωνης.Ηλιακης 3 года назад
Πολύ ορεο ενημερωτικό υλικό που θα το χρειαστώ για να καλυτερέψει η σημασία των λέξεων που λέμε
@dimitriosmarangosolefkadio2872
@dimitriosmarangosolefkadio2872 3 года назад
ΧΑΙΡΕ ΔΙΔΑΣΚΑΛΕ ΚΑΙ ΑΔΕΡΦΕ
@maritamaltezaki8588
@maritamaltezaki8588 3 года назад
Ευχαριστούμε!
@christinakalamaki9185
@christinakalamaki9185 3 года назад
Εξαιρετική η ανάλυση του κυρίου Λαθύρη Ιαλυσού.Αληθινή ΤΕΡΨΙΣ!
@GNtagiannis
@GNtagiannis 3 года назад
τον διδαξαντα με την τεχνην ην χρηιζωσι μανθανειν..........μεταδοσιν ποιησασθαι (φιλ αδεια τροποποιηθεν)
@Fryktories-office
@Fryktories-office 3 года назад
Ωραία "τροποποίηση"! Χρειαζόμαστε τον Ιπποκράτη για την ψυχική και πνευματική υγίεια, όπως ακριβώς και για την σωματική. Σας ευχαριστούμε πολύ.
@veronicalogotheti5416
@veronicalogotheti5416 3 года назад
Gracias
@GeorgiosVe
@GeorgiosVe 3 года назад
Ευχαριστούμε τις Φρυκτωρίες και τον κ.Λαθύρη για την υπέροχη σειρά! Στα Ηθικά Νικομάχεια ο Αριστοτέλης αναφέρει πως μερικοί θεωρούν την ηδονή ως το μέγιστο αγαθό. Ποιά έννοια έχει εκεί η λέξη ηδονή, την σημερινή της ευχαρίστησης ή την ετυμολογία του Σωκράτη; Ή λέξη ίμερος είναι πραγματικά εντυπωσιακή! Είναι σαν η ψυχή και ο στόχος της να έλκονται σαν δυο μαγνήτες !! Κρίμα που έχει εκλείψει από το λεξιλόγιό μας.
@Iliodromion
@Iliodromion 3 года назад
Πράγματι, ο Αριστοτέλης στα Ηθικά Νικομάχεια αναφέρεται πολλές φορές στην έννοια της ηδονής και διακρίνει την άποψη αυτών που συσχετίζουν την ηδονή με το ηδύ και τα εξωτερικά πράγματα «ἑκάστῳ δ᾽ ἐστὶν ἡδὺ πρὸς ὃ λέγεται φιλοτοιοῦτος… τοῖς μὲν οὖν πολλοῖς τὰ ἡδέα μάχεται διὰ τὸ μὴ φύσει τοιαῦτ᾽ εἶναι», από την άποψη αυτών που αναζητούν την κατά φύσιν και κατ’αρετήν ηδονή, που έχει ωφέλεια και διάρκεια «τοῖς δὲ φιλοκάλοις ἐστὶν ἡδέα τὰ φύσει ἡδέα· τοιαῦται δ᾽ αἱ κατ᾽ ἀρετὴν πράξεις, ὥστε καὶ τούτοις εἰσὶν ἡδεῖαι καὶ καθ᾽ αὑτάς». Και μάλιστα επισημαίνει ότι όλη η Ηθική αρετή σχετίζεται με αυτή την βασική αντίθεση μεταξύ ηδονής και λύπης «Περὶ ἡδονὰς γὰρ καὶ λύπας ἐστὶν ἡ ἠθικὴ ἀρετή· διὰ μὲν γὰρ τὴν ἡδονὴν τὰ φαῦλα πράττομεν, διὰ δὲ τὴν λύπην τῶν καλῶν ἀπεχόμεθα. Διὸ δεῖ ἦχθαί πως εὐθὺς ἐκ νέων, ὡς ὁ Πλάτων φησίν, ὥστε χαίρειν τε καὶ λυπεῖσθαι οἷς δεῖ· ἡ γὰρ ὀρθὴ παιδεία αὕτη ἐστίν».
@GeorgiosVe
@GeorgiosVe 3 года назад
@@Iliodromion Χαίρομαι για την απάντησή σας. Αρκετοί αντιμετωπίζουμε επιφανειακά σήμερα και θεωρούμε ως κάτι το μεμπτό την αναζήτηση της ηδονής, θεωρώντας την ως ευχαρίστηση των σαρκικών απολαύσεων. Με την έννοια όμως της ωφέλειας της ψυχής μας, και κατά συνέπεια την ευχαρίστηση αυτής, έχει βαθύτερες διαστάσεις. Καθότι η ψυχή μας τέρπεται από κάτι που την ωφελεί, αυτό είναι επιθυμητό και όχι μεμπτό.Διότι κάτι το οποίο είναι βλαβερό δεν μπορεί να ωφελήσει, άρα και η τέρψη (της ψυχής) ως μέσο επίτευξης της ηδονής (της ψυχής) ή και το αντίστροφο, μπορεί να θεωρηθεί ως κάτι καλό.
@apostolosstylianopoulos7631
Εξαιρετικη αποδοση Ευχαριστουμε για την φωτιση
@konstantinospapaioannou2588
@konstantinospapaioannou2588 3 года назад
!
@fri_jasmin
@fri_jasmin 3 года назад
Θα μπορούσαμε να έχουμε τον σύνδεσμο της ομιλίας του παλαιχθονος;
@Fryktories-office
@Fryktories-office 3 года назад
Καλημέρα σας, κα Χατζησταματίου. Η ομιλία στην οποία αναφέρεται ο κος Λαθύρης εδόθη στον Πολιτιστικό Σύλλογο "ΠΑΛΑΙΧΘΩΝ" Κορίνθου και κινηματογραφήθηκε από τις Φρυκτωρίες. Έχει τίτλο «Πλάτωνος ΚΡΑΤΥΛΟΣ: Ανάλυση Συναισθημάτων και Ψυχικών Καταστάσεων» και βρίσκεται στο κανάλι μας, στον σύνδεσμο ru-vid.com/video/%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BE-5TbX5z19eTM.html. Ευχαριστούμε πολύ.
@ggeorgios
@ggeorgios 3 года назад
Καλησπέρα, κ. Λαθύρη εάν δεν κάνω λάθος σε κάποια εκπομπή σας είπατε ότι άλλο νόημα έχει ή λέξη μετανοώ καί άλλο νόημα έχει ή λέξη μετανιώνω, ή ετυμολογία τής λέξεως Μετανιώνω ποία είναι;
@Iliodromion
@Iliodromion 3 года назад
Το ρήμα μετανιώνω που χρησιμοποιείται σήμερα, ως συνώνυμο του μετανοώ, προέρχεται από το αρχαίο ρήμα μεταγιγνώσκω που μεταπλάστηκε στην πορεία του χρόνου σε μεταγνώνω και μετανιώνω. Μετανοώ σημαίνει “αλλάζω αντιλήψεις, τρόπο σκέψεως, νοοτροπία”, ενώ μετανιώνω σημαίνει “νιώθω διαφορετικά, τώρα που γνωρίζω…”, όπως απλά και παραστατικά το λέει η παροιμία: “Στερνή μου γνώση νά σ’ είχα πρώτα”!
@ggeorgios
@ggeorgios 3 года назад
@@Iliodromion Σάς ευχαριστώ πάρα πολύ.
Далее
Офицер, я всё объясню
01:00
Просмотров 3,9 млн
Это нужно попробовать
00:42
Просмотров 336 тыс.
Офицер, я всё объясню
01:00
Просмотров 3,9 млн