Γνωριζοντας προσωπικα τον κ. Καλογηρου και συνομιλωντας μαζι μου μια μερα στον Ωρωπο μου ειπε "ξερεις ποσα πραγματα που δεν εχω πει ποτε μου εχουν χρεωσει τοσα χρονια στον κινηματογραφο?" τι εννοειται κυριε Σπυρο ? τον ρωτησα."Εγω ειπα μονο ,ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΑΡΗ και ουδεποτε ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΑΡΗ.Αυτο το ειναι το ρημαδι...." μου απαντησε χαριτολογωντας.Σπουδαιος ανθρωπος,Σπουδαια και τα βιντεο σου οπως παντα.
Μας πληροφορίες με έναν ευχάριστο λόγο και μας δίνεις πολλές πληροφορίες που με άλλο τρόπο είτε δεν θα μαθαίναμε είτε δεν θα θέλαμε να μάθουμε!!! Σε ευχαριστούμε!!!
Εισαι πολύ μάγκας τελικά φίλε Ανδρονίκε ,από όποια μεριά και να σε δει κανείς! Αλά το χιούμορ σου είναι όλα τα λεφτά! Ευχαριστώ για την πολύ δουλειά που βάζεις για να μας δώσεις αυτά τα υπέροχα βιντεάκια,αλλά θα το ξαναπώ δικαιούσε πολύ μεγαλύτερο κοινό!
Πολυ καλό το βίντεο. Δυναμη! Το παρουσιάζεις (όπως και ολα τα αλλα με τον Ελλ. Κινηματογράφο) με τρόπο εξαιρετικό γιατί σου πάει το θέμα ρε παιχτη, σου ταιριάζει 👌👍 Αλλα και ο Φερμα(ρας) Μαγκιτης από τη φυσιογνωμία και μονο!!
Άλλο ένα πανέμορφο βίντεο φίλε Ανδρόνικε! Ευχαριστούμε πολύ! 😊 ΥΓ. Τον "ρε τον Παναγή ρε?" τον είχα ξεχάσει και πήγα να πνιγώ απ'τα γέλια όταν τον έδειξες 😆
Συγχαρητήρια Ανδρονικε για το απολαυστικό βίντεο. Σε ευχαριστούμε. Θεωρώ ότι μόνο ο Φερμας απέδωσε 100%το χαρακτήρα του μάγκα σαν συνέχεια του Σταυρακα από τον καραγκιόζη.
Εύγε Ανδρόνικε. Ευχαριστούμε για την δημιουργία σου. Θα ήθελα χαριτολογώντας να αναφέρω την μάγκικη συμπεριφορά της Βλαχοπούλου και ιδιαίτερα όταν απαντάει στον Βουτσά "Είπες τίποτα, χοντρούλη;" στο "Κάτι να καίει" του 1964, νομίζω. Καλές γιορτές!
Μιά ωραία απεικόνιση του κλίματος γύρω από τους μάγκες, δίνεται στη ταινία "Ζητείται τίμιος", με χαρακτηριστικές ερμηνείες από Φέρμα, Ζαννίνο και Μποζώνη. Στο κόλπο και ο Περπινιάδης. Διακωμώδηση, αλλά και απομυθοποίηση!
Και η Μπεττυ Μοσχονα στο Πολυτεχνείτης Ερημοσπιτης ως μνηστη του Βεγγου στο κέντρο που κάθονται παίζει πολύ ωραίο τέτοιο ρόλο Βέβαια εδώ που τα λέμε και η Μελίνα Μερκούρη σε πολλούς ρόλους διέθετε κάποια ιδιαίτερη γυναικεία μαγκιά
Όμορφο αφιέρωμα στον πιο δύσκολο ρόλο κατά εμέ στον Ελληνικό κινηματογράφο, αυτό του μάγκα. Και αυτό γιατί έπρεπε να το έχεις και λίγο μέσα σου ώστε να αποδοθεί σωστά...
Ανδρόνικε, είναι τελικά, πολύ λίγα τα συγχαρητήρια μου, θα καταντήσω να είμαι πια γραφικός, λέγοντας μπράβο και πάλι μπράβο. Είναι μια θεματική ενότητα που την περίμενα, και φυσικά την ενσάρκωσες, και πάλι με τελειότητα. Θα κρατήσουμε όλοι, το ρόλο του τιτανομέγιστου, στη '' ΛΟΛΑ ΄΄ , Διονύση Παπαγιανόπουλου. Είναι από τους πιο εκφραστικούς του. Αγαπημένη σκηνή, από την ΄΄ ΙΤΑΛΙΔΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΨΕΛΗ ΄΄ , όταν η Μπιάνκα αναρωτιέται, > , απαντά ο Βάγγος ο Λελουλές. Στο σημείο αυτό να πληροφορήσω όλους τους καλούς φίλους της Kastalia, τι σημαίνει ο όρος ΄΄ Τσιριμπίμ - Τσιριμπόμ ΄΄. Ο συγκεκριμένος τίτλος, αποδίδεται στις γυναίκες εκείνες, που είναι ξηγημένες, απελευθερωμένες αλλά ταυτοχρόνως και ξεκάθαρες. Τις συναντούσαμε πάντα σε μεγάλη αντρική παρέα(πέντε έως οκτώ άντρες), να είναι ανάμεσα τους, η μοναδική γυναίκα, με σκοπό πάντα μα πάντα, τη διασκέδαση. Κάπνιζε, έπινε , χόρευε πάντα πολύ, και κυρίως μιλούσε μάγκικα. Ξεχώριζε με το ενδυματολογικό της στύλ, είχε πάντα έντονο μακιγιάζ, και εδώ να αναφέρουμε και το ύψος της, ήταν πάντα πάνω από 1.65 εκατοστά, ψηλή δηλαδή για την εποχή της,(αναφερόμαστε για την Αθήνα, αλλά και τον Πειραιά, πρίν το πόλεμο του ΄40). Οι αναλογίες της, ο σωματότυπος της, ήταν γυναίκας με προσόντα, στήθος να ξεχωρίζει, καμπύλες, περιποιημένο φρύδι, και σχετικά μακρύ μαλλί, ήταν φυσικά πάντα όμορφη, και η ηλικία της, 23 - 50 ετών . Με τα χρόνια, να περνούν, ο όρος πέρασε, να λέγεται, και στις ευπαρουσίαστες γυναίκες, που ήταν ταυτοχρόνως έξυπνες και πετυχημένες στη ζωή τους. Όλα τα παραπάνω στοιχεία, σίγουρα την κατατάσουν, στο ρόλο της πόρνης, αλλά δεν είναι έτσι. Ο κόσμος πάντα παρεξηγούσε, όταν την έβλεπε να διακεδάζει με τόσους άντρες, και το θεωρούσε δεδομένο , ότι ήταν ερωτική σύντροφος όλων. Η ΙΔΙΑ ΟΜΩΣ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕ ΠΟΙΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΕΑ, ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑΣ, ΘΑ ΗΤΑΝ ΤΟ ΕΡΩΤΙΚΟ ΤΗΣ ΤΑΙΡΙ. Μην ξεχνάμε, ότι ήθελε διασκέδαση και μόνο διακέδαση, στα διάφορα νυκτερινά καταστήματα της εποχής. Έτσι λοιπόν, περίτεχνα την αναφέρει , ο μάγκας Προύσαλης, κατάστημα ΄΄ ΤΟ ΠΑΛΟΥΚΑΚΙ ΄΄ από τη Νέα Σμύρνη. Γιώργος από Κιλκίς Υ.Γ. Είμαι σίγουρος, ότι ο φίλος μου(μας), Ανδρόνικος, μέχρι τα Χριστούγεννα, θα μας έχει έτοιμη μια ακόμη αποκαλυπτική θεματική ενότητα, οπότε δεν λέμε από τώρα, τις ευχές μας.
Καλησπέρα σας κύριε Ανδρόνικε και χρόνια πολλά, με υγεία, ευτυχια και πάντα τέτοια! Δηλαδης, επιτυχημένα και ζωηρά βίντεο, με νοεις μάγκα μου; 😅 Μπράβο σας για όλο το υλικό που ανεβάζετε και την υπέροχη έρευνα, δική σας και των συνεργατών σας! Εξαιρετικες ερμηνείες και επεξηγήσεις του ελληνικού κινηματογράφου και του κινηματογράφου γενικότερα, θεματικές που δεν " πουλάνε " για αυτό δεν προβάλλονται συχνά. Επίσης, πολύ κατατοπιστικο το πρόσφατο βίντεο με τον αστικό μύθο της " κατάρας " για τον ρόλο του Ιησού! Μάθαμε για ταινίες που ούτε είχαμε ακούσει ούτε διαβάσει ποτέ. Αμέτρητες επιλογές για έρευνα! 😎💯
Ευχαριστούμε για ακόμα ένα ωραίο βίντεο. Να χαίρεσαι τον γιο σου που πατάει στα χνάρια του μπαμπά και κάνει τις δικές του παρουσιάσεις με τον δικό του ιδιαίτερο τρόπο!
Καλησπέρα. Θα έλεγα ο Προύσαλης ήταν εξίσου καλός ως μάγκας στο "Πολυτεχνίτης και ερημοσπίτης" με τον Βέγγο.. Ακόμα, μια καρικατούρα μάγκα ήταν ο Μουστάκας και ο Ρίζος, χρόνια μετά, στην ταινία "Μήτσος ο ρεζίλης"..
Αθηναδωρος Προυσαλης στο "Μία Ιταλίδα από την ΚυψΕΛη", το εξαίρετος στην απόδοση ρόλου του μάγκα καταστηματαρχη χώρου της νύχτας είναι λίγο. Υ.γ. Μετά είδα πως τον περιΕΛαβες.
Πάντως οι μεγαλύτεροι μάγκες ήταν, για 'μένα, οι Γιαλαμάς-Πρετεντέρης οι οποίοι εν μέσω χούντας έφτιαξαν ένα τόσο ρισκαδόρικο (όσο και απολαυστικό) σενάριο για την Κόμισσα της Φάμπρικας. Και με αυτό τον μικρό πρόλογο πετάχτηκα για να σου ζητήσω να ασχοληθείς (αν δεν το έχεις κανει ήδη, οπότε mea culpa...) με το πιο παράξενο κ πολιτικά προκλητικό ίσως σενάριο του maistream ελληνικού κινηματογράφου. Θα περιμένω!//
Αν και εκτός χρονικού πλαισίου, να μην ξεχνάμε και και τον μάγκα ήρωα του Χάρρυ Κλυνν.. "Πρέπει να τα ανθίζεσαι τα υψηλά νοήματα, αλλιώς πώς, κάτσε σπίτι σου ρίξε πασέντζα κι άσε τα επίλυπα απάνω μας. Γιατι εμείς την ανθιζόμαστε τη φτιάξη ρε μάγκα μου. Απαξ κι έριξε τίτλους το έργο πρέπει να ξέρεις πού την πάει ο μάγκας τη δουλειά.." (Αλαλούμ, 1982) Λέω τώρα εγώ.. Πολύ καλό το βίντεο πάντως.
Εξαιρετική δουλειά όπως πάντα! :) Εγώ πιστεύω ότι ακόμα ένας λόγος που ο Προύσαλης καρφώνει την γιαλαντζί Ιταλίδα είναι γιατί τον πρόσβαλε όταν τον είπε "γιαλαντζί δερβίση"... :)
Πρώτη φορά σε είδα, μπράβο και μάγκικο σε δίνω..Αν και σε είδα από ποσταρισμα του σάπιου menhouse που δεν το συμπαθώ καθόλου,πάρα ταύτα τα βίντεο σου είναι πολύ καλές δουλειές,και εδώ χωράει το Εύγε ..
Ρε φίλε μωλεις τώρα σε γνώρισα μέσου αυτού του βίντεο και βρέθηκα εδώ κατά τύχη διότι έψαχνα ποιος ηθοποιός έλεγε το "τσιριμπιμ τσιριμπομ" είχα μια διαφωνία με τον πατέρα μου και με έκανε εντύπωση ο τίτλος του βίντεο και το παρακολουθήσαμε. Πολύ ωραία τα εξηγήσες μπράβο! Θα δούμε και τα άλλα βίντεο σου ελπίζω να βγάλεις και νέα γιατί λοιπουν τέτοια βίντεο πιστεύω.
Όπως πάντα, υπέροχος και καθηλωτικός! Αν και, να σου πω την αλήθεια, περίμενα μια μικρή, έστω, αναφορά στον "Ατσίδα" (με το "στρίβειν δια του αρραβώνος"). Ο Στέφανος Στρατηγός ζορίζεται από τον Ντίνο Ηλιόπουλο, ο οποίος πιέζεται από τον Βαγγέλη Πρωτόπαππα, και αυτός, με τη σειρά του, από τον Κώστα Παπαχρήστο. Ο πιο μάγκας, επικρατεί;...
Ισως θα έπρεπε να αναφερθεί και η μοναδική περίπτωση εμφάνισης σε ελληνική ταινία ενός "αυθεντικού" μάγκα, του Γιώργου Μπάτη, ο οποίος προσπαθεί (ανεπιτυχώς) να "παίξει" έναν χαρακτήρα που γνώριζε πολύ καλά, στην ταινία "Οι παπατζήδες".
Η έκταση που μπορούσε να απλωθεί η λέξη/έννοια "μάγκας" φαίνεται πως ήταν πολύ μεγάλη για να καταφέρει να "περάσει" επί της ουσίας στην Ελληνική φιλμογραφία, παρόλο που είχε διαθέσιμο τον πολυγραφότατο και ουσιαστικό γνώστη του θέματος Νίκο Τσιφόρο...
Γεια σου Ανδρόνικε παντός ο Φαίδωνας Γεωργίτσης δεν ήταν και τόσο μάγκας στις θαλάσσιες τις χάντρες ξέχασες τον μάγκα Σωτήρη Μουστάκα στην ταινία ο γλυκοψευτης η Μήτσος ο ρεζιλας (1984) αγαπημένη ταινία μου και πολύ γελιο
Προτεινόμενο αφιέρωμα στο μέλλον. Ο στρατός και τα σώματα ασφαλείας στον ελληνικό κινηματογράφο και στον ηθοποιό που φόρεσε όλες τις στολές στρατού, αστυνομίας και πυροσβεστικής τον Κώστα Παπαχρήστο.
Πολυ ωραιο, μπραβο.Θα ηθελα να προσθεσω οτι η ετυμολογια της λεξης μανγκας η μαγκας προερχεται κατα πασα πιθανοτητα απο την λεξη mangal η οποια αποτελει εναν ακομα προσδιορισμο του "τσιγγανου" εκτος τωμ λεξεων rom και cigan .
Διαφωνώ απόλυτα, με ίδιο σκεπτικό, ο μεγαλύτερος μάγκας ήταν ο Βέγγος, που σε όλες του τις ταινίες νοιαζόταν μόνο για τους άλλους κ όχι για τον εαυτό του. Ο μάγκας με την έννοια την παλιά, που δεν σήκωνε μύγα στο σπαθί του ήταν ο φερμας.
Ευγε φίλος. Απόλαυσα το βίντεο σου. Οκ. Στον τρόπο που μιλάς. Και στο κείμενο σου. Διαπιστώνω. Οτι πλησιάζεις αρκετά... Θα έλεγα τον αξέχαστο. Σκηνοθέτη. Δαλιανίδη. Που είχε πενα δυνατή για Σενάριο. ( κωμωδία) Ισως... Να έχουμε επηρεαστεί από της πολλες ταινίες του. Αλλά αυτην την εντύπωση μου βγάζεις.
Γειά χαρανταν Ανδρονικε. Νομίζω ότι τιμής ένεκεν, αν και δεν ήταν ηθοποιός τον Ζαμπέτα καθότι όλα τα περάσματα του απο τις ελληνικές και οι λίγες ατάκες επί του έργου που έλεγε ήταν μαγκικες. ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΑΙΖΕΙ ΡΟΛΟ. Με πιάνεις;;;;
Καλησπέρα Ανδρονικε. Πολύ όμορφο το αφιέρωμα για τον μάγκα και ποιος είναι, αλλά νομίζω ότι έπρεπε να πούμε τι είναι ο "μάγκας" κατά τον ελληνικό πολιτισμό & κατά τον ελληνικό κινηματογράφο. Σε ότι αφορά την μπέσα.... "Γιατί ντρέπομαι να σου 'ξηγηθω μπαμπεσικα", ποιος έχει την σήμερον; Θα μπορούσες κάποια στιγμή να ασχοληθείς με την ελληνική γλώσσα που την έχουν "πειράξει" ;
πολύ καλός κ αναλυτικός όπως πάντα κ ανδρονικε περιγράφετε λεπτομερώς την έννοια του μάγκα της παλιάς εποχής. επίσης θα μπορούσατε να προσθέσετε κ των φούντα που έπαιζε ένα μάγκα του πεζοδρομίου
Ο Μουστάκας ήταν Βιολιστής ή Βιολονίστας. Όχι Βιολιτζής. Αν ήταν το τελευταίο, είναι πολύ πιθανόν να μην χρειαζόταν ν' αλλάξει "τύπο" μουσικής. Πάντως δεν επιμένω πολύ σ' αυτό, γιατί δεν θυμάμαι καλά τί έλεγαν στην Ταινία.
Της Νύχτας τα Καμώματα 1957. βρήκα ένα βίντεο 8,11 λεπτά με μάγκες: Γιάννης Γκιωνάκης, Θανάσης Τζενεράλης, Φραγκίσκος Μανέλλης, Αθηνόδωρος Προύσαλης και Ρίζος το παιδί γκαρσόνι.
Παρουσιαζεις σφαιρικα, εμπεριστατωμενα και με γλαφυροτητα ολα τα θεματα και βγαινει ενα πολυ ομορφο αποτελεσμα. Ανακαλυψα προσφατα το καναλι και βλεπω σιγα σιγα ολα τα βιντεο στα οποια ειναι εμφανες το μερακι σου κ η αγαπη σ' αυτο που κανεις. Παρεπιπτοντως ειμαστε "σειρες" Μαιος του '70 κι εδω. Υπαρχει μια ταινια με 4 ιστοριες, το "Ζητειται τιμιος" του '63 που ο Φωτοπουλος σα ζητιανος ειναι σε ενα κουτουκι με παραδιπλα μια παρεα κουτσαβακια ψευτομαγκες, (Φερμας Ζανινο) που περιμενουν τον "μεγαλο" (Μποζωνης) ο οποιος το μονο μεγαλο πανω του οταν εμφανιστηκε ηταν το κομπολοι του. Τελικα τις τρωει απ το Φωτοπουλο καθως οντως αυτος ηταν ο μόνος αληθινος μαγκας στο μαγαζι. Παιζει μπουζουκι κ τραγουδαει ο Περπινιαδης στη σκηνη. Ειναι η μονη ιστορια της ταινιας που 'βλεπεται" και βγαζει γελιο.
Άμα χρησιμοποιούμε την λέξη Μύσταξ τότε στην Γενική είναι Μύστακος. Όχι Μύστακα. Αλλιώς ας λέγατε Μουστακιού. Και μετά αντί της Μυστακοφόρας θα έπρεπε να ειπωθεί της Μυστακοφόρου. Αλλά αυτό "το χαρίζουμε" μπορεί να πει κανείς ό,τι έχει καθιερωθεί και έτσι πλέον.
Τέλος θα Ντον έτρωγε; Φαντάζομαι κάπου "χαμηλά" στον Χάρτη της Ελλάδας το λέτε έτσι. Αλλά πόσο δύσκολο θα ήταν να λέγατε θα τον, απλά χωρίς "ν" πριν από το "τον";
Με την εννοια του Σταυρακα, κουτσαβακη...σιγουρα ο Φερμας. Με την ευρεια εννοια, θεωρω οτι κορυφαιος, οπως και κορυφαιος ¨σκληρος¨ του Ελληνικου κινηματογραφου, ηταν ο Νικος Τσαχιριδης.
Το εντυπωσιακό ειναι οτι η Λολα και το δεσποινίς διευθυντής γυρίστηκαν ταυτοχρονα στα στούντιο του Φίνου. Εκει φαινεται το μεγαλείο του Παπαγιαννοπούλου. Σημειωτέον στο θεατρο το ρολο του Αλεξανδράκη τον ειχε παιξει ο Κούρκουλος.