Тёмный

پنج عامل لذت از زندگی، مصطفی ملکیان 

شرح آرزومندی
Подписаться 33 тыс.
Просмотров 19 тыс.
50% 1

استاد مصطفی ملکیان
۵ عامل لذت از زندگی
عامل اول
انسان در زندگی باید میان خواسته‌ها و نیازهایی که اگر برآورده شوند سیری می‌آورند و خواسته‌ها و نیازهایی که اگر برآورده شوند نه‌تنها سیری نمی‌آورند بلکه گرسنگی بیشتر می‌آورند تفکیک کند.
خواسته‌ها و نیازهایی را که انسان در زندگی دارد به اعتباری می‌توان به دو قسم تقسیم کرد: آنهایی که وقتی انسان به دنبال برآورده‌ کردنشان می‌رود وقتی برآورده می‌شوند انسان از آنها سیر می‌شود، مثل خوردن، نوشیدن، خوابیدن، غریزه جنسی، هرچند که سیری از هرکدام در مدت زمان متفاوتی حاصل می‌شود. اما بعضی خواسته‌ها و نیازها هستند که هرچه بیشتر ارضا شوند بیشتر گرسنگی می‌آورند و به تعبیر اپیکور به آب شور می‌مانند، مثل قدرت، ثروت، جاه و مقام، شهرت، محبوبیت، حیثیت اجتماعی و علم.
بنابراین، یکی از خطاهایی که اپیکور از آن بازمی‌داشت این بود که انسان همه خواسته‌ها و نیازهایش را مثل خوراک و نوشاک سیری‌پذیر تلقی کند. اما جالب اینجاست که اپیکور می‌گفت انسان اگر به جستجوی لذت متراکم است باید به دنبال خواسته‌ها و نیازهایی برود که هرقدر بخواهد سیر نمی‌شود، چون انسان به آن دسته خواسته‌ها و نیازهای دیگر را هرچه بیشتر برآورده کند کمتر لذت می‌برد و بنابراین نه‌تنها با برآوردن آنها لذتش متراکم نمی‌شود، بلکه کمتر و کمتر می‌شود.
اما این لذتهای سیری‌ناپذیر دو قسم‌اند: آنها که در عین اینکه لذت انسان را تراکم می‌بخشند هزار مشکل هم به وجود می‌آورند، مثل قدرت، ثروت، جاه و مقام، حیثیت اجتماعی و شهرت؛ و آنها که در عین اینکه لذت انسان را تراکم می‌بخشند آن مشکلات را هم در پی ندارند، مثل حقیقت‌طلبی، علم‌طلبی، جمال‌طلبی و عدالت‌طلبی. این لذات مثل سیر و سلوک معنوی‌اند که هرچه انسان پیش می‌رود و پاک‌تر می‌شود بیشتر طالب پاکی می‌شود و مثلاً اگر ابتدا در پی راست گفتن بود حالا می‌خواهد سخن نادقیق نگوید بعد می‌خواهد سخن مبهم نگوید، بعد اصلاً کم بگوید، بعد جز به ضرورت نگوید، بعد اصلاً اگر می‌تواند به‌جای گفتن بنویسد و بعد کلاً تراپیست شود و حتی بالاتر.
عامل دوم
اساساً مادیات انسان را به زیگزاگ درد و رنج و ملال می‌کشانند؛ تا انسان چیزی را ندارد از نداشتنش دچار درد و رنج است و وقتی آن را به دست آورد دچار رنج ملال می‌شود و بنابراین هیچ‌گاه با مادیات لذت متراکم حاصل نمی‌آید. اپیکور در نامه‌ای به شاگردش می‌نویسد: امروز نبودی سه دانه انجیر تازه خوردم! یعنی از خوردن سه دانه انجیر آنقدر لذت می‌برد که در نامه‌اش به آن اشاره می‌کند و این نشان می‌دهد که حتی به خوردن انجیر هم دید متعالی دارد.
عامل سوم :
آهستگی در زندگی موجب تراکم لذت می‌شود و مواجهه باعجله با زندگی مانع لذت بردن از همه آن چیزهایی می‌شود که می‌توانند زندگی انسان را لذت‌بخش کنند؛ زندگی همواره در سکون لذت خود را نشان می‌دهد. یکی از رواقیون می‌گفت زندگی مثل تکه‌نانی است که در معرض آفتاب قرار گرفته است و به‌آرامی اندک‌اندک روغن نان به بیرون درز می‌کند و آن را تر می‌کند؛ لذت زندگی در حکم این روغن نان است که تنها در اثر روندی آرام و آهسته خود را آشکار می‌سازد. به فواید دیگر آهستگی (در فهم و در اخلاقی شدن انسان) کاری ندارم و اینجا فقط از منظر بعد زیبایی‌شناختی‌اش آن را مطرح می‌کنم. هر کاری را که دوست ندارید اگر با تمأنینه انجام دهید حتماً از آن لذت خواهید برد و هر کاری را که دوست دارید اگر با عجله انجام دهید از آن لذت نخواهید برد.
میلان کوندرا، نویسنده پست‌مدرن روزگار ما، رمان کوچکی دارد به نام آهستگی، که در آن تمام سخنش این است که انسان چون عجله می‌کند کل زندگی خود را عاری از لذت کرده است. از پیامبر اسلام هم نقل شده است که «الطمأنینه من الرحمان و العجله من الشیطان». در ادبیات، مائده‌های زمینی آندره ژید نمونه خوبی است که می‌گوید وقتی زردآلویی را می‌خوری اول خوب در دهانت فشارش بده بعد لاشه آن را فروبده.
اگر دقت کرده باشید هرجا در کتابی نقلی از فرزانگان می‌شود سخن از آرامش آنهاست، چون آنها می‌خواهند هیچ چیز زندگی را از دست ندهند از این رو با آهستگی با زندگی مواجه می‌شوند. با آهستگی انسان مزه‌ها و رنگهای جدیدی کشف می‌کند و رنگها و مزه‌های قبل نیز زیباتر به نظر می‌آیند. از این‌رو، هر وفت اپیکور در باغش کسی را می‌دید که می‌دود نگهش می‌داشت و می‌گفت آهسته‌آهسته برود تا هم به آنجا رسی و هم به اینجا؛ هم لذت رسیدن به مقصد را بری و هم لذت ماندن در مبدأ را.
وقتی انسان عجله می‌کند جز از دست دادن تمرکز چیزی حاصل نمی‌کند.
عامل چهارم
هر کس باید از زندان خود بیرون آید. تا وقتی کسی در زندان هست هرچه برای او بیاورند از آن لذت نمی‌برد. اگر زندانبان انسان خودش باشد هیچ وقت نمی‌تواند از زندان خود بگریزد. به این دلیل بسیار کمتر از آنچه باید لذت ببریم لذت می‌بریم که تصویری در ذهن دیگران از خود ایجاد کرده‌ایم که هر وقت خود واقعی انسان می‌خواهد از چیزی لذت ببرد وجود این تصویر مانع می‌شود، مبادا این تصویر در ذهن دیگران مخدوش شود. بنابراین، انسان نمی‌تواند لذت بالقوه‌ای را که زندگی در اختیارش نهاده است به فعلیت برساند.
عامل پنجم
انسان باید بکوشد به لذت ناب دست یابد. گاه انسان فقط به بعد لذت‌بخشی امور خیره می‌شود و به درد و رنجهایی که برمی‌انگیزند بی‌توجه است و تنها وقتی از آنها لذت برد کم‌کم درد و رنجهایشان آشکار می‌شود، به قول معروف بعد از هر مستی‌ای بالاخره خمار و درد سری هم هست. به تعبیر علی‌بن ابیطالب: «اذکروا انقطاع اللذات و بقاء التبعات». اپیکور می‌گفت انسان باید به دنبال لذاتی باشد که المی در پی ندارند، چون زمان الم پس از لذت را دیگر نمی‌توان با لذت پر کرد و بنابراین لذت متراکم حاصل نمی‌شود.
منبع : درسگفتار روانشناسی اخلاق

Опубликовано:

 

4 июн 2019

Поделиться:

Ссылка:

Скачать:

Готовим ссылку...

Добавить в:

Мой плейлист
Посмотреть позже
Комментарии : 33   
@hananehasadi1490
@hananehasadi1490 6 месяцев назад
پاينده باشيد استاد سعادت نداشتم كلاسهاي حضوري شما رو شركت كنم خدا رو شكر ميكنم اينجا از بيانات و كمالات شما استفاده ميكنم و مطمئنم يه روزي به آرزوي قلبيم ميرسم
@farahnazshakeri8728
@farahnazshakeri8728 8 месяцев назад
پاينده و سلامت باشین استاد عزیز ❤
@mohammadmoradi9490
@mohammadmoradi9490 2 месяца назад
استاد جان 🙏🌷🫀
@hayedehsafdarian7009
@hayedehsafdarian7009 Месяц назад
چقدر عالی
@mustafahabibi608
@mustafahabibi608 3 года назад
هر وقت سخنان آقای ملکیان رو گوش میکنم، هیجان من رو برای بیشتر آموختن زیاد میکنه. خیلی خوشحالم که از دنیای اینستاگرام زدم بیرون و سخنرانیهای استاد رو با دقت گوش میکنم. خیلی تشکر!
@SharheArezoomandi
@SharheArezoomandi 3 года назад
سلام و عرض ادب. بله اینستاگرام که واقعا خیلی جو مبتذلی داره. و اتفاقا همین هم علت اینه که تاحالا فیلتر نشده . ممنون از شما
@shimaazimi
@shimaazimi 2 года назад
@@SharheArezoomandi این الفاظ از شما بعیده ! مبتذل ! من که کانال های مبتذل ندیدم احتمالا شما پیج های زرد دنبال کردید من توی همون اینستاگرام رو هم پیج افراد فرهیخته رو دنبال میکنم. هر شبکه اجتماعی برای دلیل خاصی ایجاد شده دلیل بر این نیست که شما یوتیوب رو میپسندید افراد در اینستاگرام را تحقیر کنید. توی تمام این شبکه های اجتماعی شما میتونید فرهیخته بشید و بالعکس.
@jetzt_hier1341
@jetzt_hier1341 Месяц назад
43:00 ارتباط متقابل دوپامین و تمرکز و توجح
@user-uz1ni4vo4i
@user-uz1ni4vo4i 3 года назад
پاینده باشید، استاد بزرگوار.
@SharheArezoomandi
@SharheArezoomandi 3 года назад
🙏🙏🌷
@mahmoodshirvani2011
@mahmoodshirvani2011 2 месяца назад
امکان دارد ،کل درسگفتار روانشناسی اخلاق استاد ملکیان را بارگذاری کنید؟ با تشکر
@siminsharifi2944
@siminsharifi2944 3 года назад
سپاسگزارم؛عالی:سلامت باشید و سعادتمند
@malakehdeljoo5476
@malakehdeljoo5476 3 года назад
گویند مرا که معشوق تو زشت است و سیا / گر زشت و سیاه است مرا چیست گناه / من عاشقم و دلم به او گشته تباه / عاشق نبود زعیب معشوق آگاه
@ak8026
@ak8026 Год назад
بسیار آموزنده و عالی . ممنون از شما استاد⚘️نقش تعهد و اجتماع در مورد خود بودن چگونه باید باشد؟ حد و حدود آنرا که باید تعیین کند ؟
@gholamjelvani7852
@gholamjelvani7852 4 года назад
من کم دادن ،منتظر، روزی هستم، که نخبگان ما بیشتر ، حد اقل نصف وقت سخنرانی خود را به سوالات اختصاص دهند. روشهای قدیم برای نسل معاصرکم نتیجه بوده است.
@jetzt_hier1341
@jetzt_hier1341 Год назад
سلام استاد بزرگوار دقیقا برعکس به قضیه نگاه میکنن .تصور ایشون اینه رفتار اهسته باعث ارامش میشه اما برعکس ارامش باعث رفتار اهسته میشه. سطح اضطراب انسان ها به دلایل مختلف متفاوت هست. انسان برای بقا زندگی میکنه اگر این بقا به هر دلیلی به خطر بی افته مثلا بیماری یا درگیر معاش بودن برای خانواده این سطح استرس و اضطراب اجازه نمیده صحبت های ایشون رو بفهما چه برسه به اینکه بخواد تمرین کنه اهستگی رو .ولی وقتی همه چیز بر وقف مراد هست و سطح اضطراب در پایین ترین سطح هست ناخوداگاه رفتار کند میشه چون انسان ذاتا بدنبال لذت هست
@jetzt_hier1341
@jetzt_hier1341 2 года назад
39:00 به نظرم خیلی احمقانست که مقایسه کنیم مثلا تجربه لذت رو بین دو انسان .
@harresmessi8078
@harresmessi8078 5 лет назад
امروز این درسگفتار را در مسیر دانشگاه (مونیخ) در مترو گوش میدادم، کیف و لذت بردم❤
@SharheArezoomandi
@SharheArezoomandi 5 лет назад
;)
@saeidsafaei8931
@saeidsafaei8931 7 месяцев назад
استاد تحصیلاتت چیه.کی هستی کجا زندگی میکنی.چه میکنی چند سالته
@harresmessi8078
@harresmessi8078 7 месяцев назад
@@saeidsafaei8931 رشته تحصیلی ام لیسانس در مطالعات خاورمیانه
@farzadkhaleghi250
@farzadkhaleghi250 3 года назад
سلام ادمین جان ، امیدوارم وجودت سرشار از آسایش باشه، مرسی بابت مطلب زیبات/ میشه لطف کنید پیج تلگرام یا اینستاگرامش را برام لینک کنی؟
@SharheArezoomandi
@SharheArezoomandi 3 года назад
سلام فرزاد جان ممنون از لطفت، خدمت شما: t.me/mostafamalekian
@farzadkhaleghi250
@farzadkhaleghi250 3 года назад
@@SharheArezoomandi 💚🌹
@jetzt_hier1341
@jetzt_hier1341 2 года назад
41:00 بستگی داره شخص چقدر اورال فیکسیشن داشته باشه. این در همه صدق نمیکنه.
@Amin-dq1fu
@Amin-dq1fu 3 года назад
اینکه خلاصه ی ویدئو ی یک ساعت و چهل دقیقه ای در توضیحات آن آورده شده ، باعث میشود اگر فردی فرصت تماشای همه ی ویدئو را ندارد ، از آن بی بهره نماند. با سپاس
@SharheArezoomandi
@SharheArezoomandi 3 года назад
🌷🌷سپاس از همراهی شما امین جان
@siminsharifi2944
@siminsharifi2944 3 года назад
صدا قطع و وصل می شد
@SharheArezoomandi
@SharheArezoomandi 3 года назад
ممنون که گفتید، بررسی خواهد شد
@Ghooghnos000
@Ghooghnos000 3 года назад
هزار حیف قطع وصل میشه صدا
@parvinmahmoodi7345
@parvinmahmoodi7345 Год назад
استاد خیلی ماهی اما لطفا یک کم تندتر و خلاصه تر حرف بزنید به خدا خنگ نیستیم.
@jetzt_hier1341
@jetzt_hier1341 Год назад
فلسفه مشکلش اینه معلول و علت میدونه و علت رو معلول
@mahmoodshirvani2011
@mahmoodshirvani2011 2 месяца назад
امکان دارد ،کل درسگفتار روانشناسی اخلاق استاد ملکیان را بارگذاری کنید؟ با تشکر
Далее
معنای عزت نفس، مصطفی ملکیان
34:54
حکمت به چه معناست؟ مصطفی ملکیان
1:06:05
WALL OR FALL 🙈
00:10
Просмотров 11 млн
مصطفی ملکیان - خاموشی (سکوت)
42:50