Тёмный

📚 Een boek uitgeven in Nederland | Hoe werkt het | Robin Rozendal 

Robin Rozendal
Подписаться 4,4 тыс.
Просмотров 7 тыс.
50% 1

Ik heb zelf nog geen boek uitgegeven, maar omdat ik dat wel binnen niet al te lange tijd zou willen, ben ik me al een tijdje aan het orienteren op de uitgevers- en boekenwereld in Nederland. Ik wil namelijk dat mijn boek, als ik het eenmaal af heb, een zo goed mogelijke kans heeft om succesvol te worden. En om dat te bereiken heb ik al een aantal dingen geleerd over de uitgeefmogelijkheden.
Update 2023: boek uitgeven is gelukt! Check mijn boeken en art in mijn online shop:
www.robinrozendal.nl/winkel/
Nu eerst: de dingen die ik tot nu toe heb geleerd over het uitgeven van een boek in Nederland. En daarbij wil ik alvast zeggen: veel punten van mijn lijst zijn niet bepaald bemoedigend… maar juist daarom is het denk ik belangrijk om je hiervan bewust te zijn, zodat je extra goed bent voorbereid om het tóch voor elkaar te krijgen.
1. De boekenmarkt in Nederland.
1. Boekverkopen lopen al jaren terug.
2. Non-fictie verkoopt beter dan fictie.
3. Van alle genres verkoopt fantasy/ scifi/ horror het slechtst. Met de thriller daar net iets boven.
4. Tegenwoordig wordt 2000 verkopen beschouwd als goed.
2. Er zijn grofweg twee manieren om je boek uit te geven:
1. Traditionele uitgeverij
1. Traditionele uitgeverijen krijgen stapels met manuscripten van wannabe schrijvers zoals ik (en jij misschien). Ze hebben vaak niet veel tijd om die allemaal te lezen. Daarom duurt het vaak heel lang voordat ze dat doen, voordat je reactie krijgt. En als je dan reactie krijgt, is dat vaak een standaard afwijzing.
2. Als ze je willen uitgeven zullen ze je helpen met het boek klaar maken. Redigeren, vormgeving, flaptekst, auteursfoto’s, ea.
3. Deze uitgevers rekenen jou geen geld voor het uitgeven. Jij krijgt zelfs geld van hen, meestal een percentage per verkocht boek. Gemiddeld 10 a 12 %.
4. Ze doen ook marketing en verkoop voor je, ze hebben bijvoorbeeld contacten bij media, boekwinkels, ea.
2. Zelf uitgeven / selfpubben. In het engels wordt het wel Vanity Press genoemd.
1. Ook als je zelf uitgeeft kan je dat via een uitgever doen. Er zijn allerlei partijen die dat voor je zouden willen doen.
2. Deze uitgevers helpen je soms met het afmaken van je boek, maar meestal in mindere mate. Goedkoper.
3. Deze uitgevers rekenen jou geld voor het uitgeven van je boek. Daarnaast worden er afspraken gemaakt over opbrengsten. Hoe meer je moet betalen van tevoren, hoe meer je zal ontvangen bij verkoop.
4. Deze uitgevers doen soms een beetje marketing voor je, maar meestal minder dan de traditionele.
3. Het grote verschil tussen de twee is vooral: de traditionele uitgevers nemen een risico. Ze nemen jou de kosten en het werk uit handen en willen daar bij verkoop dus ook meer geld voor. Logisch. En omdat de traditionele uitgevers zelf een risico lopen, en dus baat hebben bij een goede verkoop, doen ze daar dus qua redactie, vormgeving en marketing meer aan. En tussen de twee vormen zijn nog allerlei variaties mogelijk waar je als auteur meer of minder zelf doet.
3. Agenten? Agenten is iets Amerikaans eigenlijk, wat we niet zo vaak zien in Nederland. Agenten hebben contacten bij uitgevers, en kunnen jou als auteur helpen. Het is in opkomst in Nederland, misschien is het hier ook de toekomst.
Ik heb op RU-vid nog meer interessante video's over het schrijven van een boek, verhalen en vol schrijftips gevonden, en er een playlist van gemaakt: bit.ly/2AB7faI (allemaal in het Nederlands)
En een playlist over leren tekenen en schilderen, over olieverf, waterverf, aquarel en meer: bit.ly/2QuY68M
Daarnaast zijn er ook veel engelstalige video's met schrijftips te vinden, die ik zelf graag kijk voor inspiratie voor het schrijven! Ik heb een lijstje gemaakt met mijn favorieten: bit.ly/2WcgPtR
Vind me online:
www.robinrozendal.nl
robinrozendal
robin_rozendal_art

Хобби

Опубликовано:

 

23 авг 2019

Поделиться:

Ссылка:

Скачать:

Готовим ссылку...

Добавить в:

Мой плейлист
Посмотреть позже
Комментарии : 61   
@ellisivy4303
@ellisivy4303 3 года назад
Ik heb zojuist na veel werk mijn boek afgerond en naar de eerste proeflezer verzonden. Dank je voor al deze nuttige info.
@RobinRozendal
@RobinRozendal 3 года назад
Wat gaaf, gefeliciteerd!! 😊
@TheOriginalMcJunior
@TheOriginalMcJunior 4 года назад
Toffe video met een hoop informatie. Ik weet al sinds kind dat ik boeken wil schrijven, variërend van fictie naar non-fictie en zelfhulpboeken. Nou heb ik eindelijk de knoop doorgehakt om er serieus mee aan de slag te gaan, en al moet ik nog beginnen met schrijven vind ik het belangrijk om me bewust te worden van het gehele proces. Dat is goed gelukt door middel van jouw video, hartstikke bedankt hiervoor en ik heb me geabonneerd! 😊
@RobinRozendal
@RobinRozendal 4 года назад
Hoi MC Junior, wat leuk dat je er nu echt mee aan de slag gaat! Ben blij dat ik je heb kunnen inspireren met mijn video 😊 Veel succes met schrijven!
@PlusPassie
@PlusPassie 2 года назад
Dank Robin!
@RobinRozendal
@RobinRozendal 2 года назад
Graag gedaan!
@Afieke
@Afieke 5 лет назад
Hoi Robin, wauw wat heb je een leuk en informatief kanaal! Fijn dat je echt de tijd neemt om iets goed uit te leggen ipv het flitsflits in drie minuten te willen vertellen. Ik ben ook bezig met het schrijven van een boek, een psychologische roman/fictie, en mijn eerste serieuze poging, dus ik vind het inspirerend en leerzaam wat je hier deelt. Zojuist ongeveer al je schrijfvideo's in mijn 'later bekijken'-lijst gezet :) Dankjewel! Ps. Ken je (de boeken van) Paul Sebes? Bestseller en de herschreven herdruk Alweer een bestseller. Naast dat hij als literair agent uitgebreid informeert over het agentschap, geeft hij ook een mooi inkijkje in de uitgeverswereld en het boekschrijven.
@RobinRozendal
@RobinRozendal 5 лет назад
Hey Afieke, wat leuk dat je me gevonden hebt! En tof om te horen dat je in hetzelfde proces zit als ik 😃 spannend he?? Zo’n eerste boek! De boeken van Paul Sebes ken ik nog niet, maar zal ik zeker eens gaan bekijken, dank voor de tip!
@BlueAnne
@BlueAnne 5 лет назад
Super interessant. Het is toch wel echt een droom om een keer een boek te schrijven!
@RobinRozendal
@RobinRozendal 5 лет назад
Yeah! Wat vooor boek wil je schrijven?
@BlueAnne
@BlueAnne 5 лет назад
@@RobinRozendal ik wil een boek schrijven in dagboekstijl. Ben er al meerdere keren aan begonnen, maar neem er de tijd niet voor om meters te maken.
@RobinRozendal
@RobinRozendal 5 лет назад
@@BlueAnne Oh dagboekstijl kan heel mooi werken! Ik heb die stijl eens gebruikt voor een wedstrijd en ben er toen 35e van de 200 mee geworden. Wat houdt je tegen?
@ydovandentop1550
@ydovandentop1550 2 года назад
Leuke video
@RobinRozendal
@RobinRozendal 2 года назад
😀
@jonitastupavski
@jonitastupavski 2 года назад
Zou je een video kunnen maken over verfilming van een boek? Hoe je dat zou kunnen bereiken? En misschien ook over het vertalen van een boek?
@RobinRozendal
@RobinRozendal 2 года назад
Oef, grote onderwerpen, waar ik niet echt persoonlijk ervaring mee heb. Maar ik zal eens kijken of ik er wat mee kan. Dank voor je suggestie!
@koollandlust2112
@koollandlust2112 Год назад
Ontzettend leerzame video! Zou je ook een video kunnen maken over informatieboeken schrijven?
@RobinRozendal
@RobinRozendal Год назад
Dank je wel! Wat wil je er precies over weten?
@koollandlust2112
@koollandlust2112 Год назад
@@RobinRozendal Met welk Progamma je grafisch vormgeven kan doen
@RobinRozendal
@RobinRozendal Год назад
@@koollandlust2112 Ah ok! Adobe Indesign wordt daar veel voor gebruikt, maar ik weet daar eerlijk gezegd niet super veel van!
@MrKim-ff7ji
@MrKim-ff7ji 2 года назад
Hoi Robin, bedankt voor je uitleg! Wat nou als je zelf een website maakt en je boeken online gaat verkopen zonder enige publisher?
@RobinRozendal
@RobinRozendal 2 года назад
Dat kan zeker 😃 Gewoon doen! Je bent dan aan het 'selfpubben' of zelf uitgeven. Kijk ook vooral in de Facebook groep 'Hangplek voor Nederlandstalige selfpubbers', daar is veel informatie, kennis en ervaring over dit onderwerp!
@MrKim-ff7ji
@MrKim-ff7ji 2 года назад
@@RobinRozendal
@soumwise
@soumwise 5 лет назад
Dank voor deze nuttige video! Ik zie online vaak begrippen voorbijkomen mbt (de markt voor) het uitgeven van fantasyboeken maar vaak is het dan inderdaad in de context van de VS of de UK. Ik vraag me dan steeds af hoe het in Nederland werkt; dit geeft zeker wat duidelijkheid. Ik zie op twitter ook wel eens een soort wedstrijden voorbijkomen waarin je je verhaal heel kort moet ‘pitchen’ in een paar regels; als een uitgever of agent daar dan interesse in heeft dan ‘liken’ ze je tweet en dan mag je ze mailen met hun manuscript. Relatief laagdrempelig had ik het idee, omdat je dan niet in ‘de stapel’ terechtkomt maar weet dat er actief naar manuscripten gezocht wordt binnen de tijdspanne van die wedstrijd (en de hashtag van die wedstrijd). Ik hoop ook dat er meer aandacht komt voor fantasyboeken in/uit Nederland (ik ben zelf nog lang niet aan uitgeven toe maar ook als lezer zou het leuk zijn meer fantasy van Nederlandse bodem te zien).
@RobinRozendal
@RobinRozendal 5 лет назад
Wat fijn dat je er wat aan hebt! En leuke tip over die pitchwedstrijden op twitter. Ga ik zeker eens checken 😃
@dDoven-gl4uf
@dDoven-gl4uf 4 года назад
Bedankt voor de video! Het heeft zeker geholpen. Ik heb nog wel een vraag: Wat voor apps/programma's raad je aan, om in te schrijven? Ik zelf ben vaak begonnen in Word, maar misschien zijn er nog betere opties? Alvast bedankt
@RobinRozendal
@RobinRozendal 4 года назад
Hoi EstJoe! Leuk dat je me gevonden hebt! Ik heb toevallig laatst een video gemaakt over Scrivener, dat is het programma wat ik gebruik om in te schrijven, dus die kun je op mijn kanaal vinden! Maar Word is op zich ook heel prima hoor.
@dDoven-gl4uf
@dDoven-gl4uf 4 года назад
@@RobinRozendal Hartelijk bedankt. Ik zal hem zeker even kijken 😊. Fijne dag verder
@serena7371
@serena7371 4 года назад
Ik gebruik Wattpad. Daar heb ik ook veel online vrienden die me helpen om mijn werken te bekritiseren :)
@dDoven-gl4uf
@dDoven-gl4uf 4 года назад
@@serena7371 Bedankt voor je reactie, ik zal het bekijken 😊
@RobinRozendal
@RobinRozendal 4 года назад
@@serena7371 Dat klinkt ook handig!
@ariederuiterleestkoopmanin616
@ariederuiterleestkoopmanin616 5 лет назад
Een verkoopresultaat van 2000 exemplaren is voor een beginnend schrijver wel érg optimistisch. Al verkoop je er 200, dan mag je nog niet ontevreden zijn. Want de verkoopcijfers zijn niet afhankelijk van de kwaliteit van een boek, maar van de bekendheid van de auteur. Schrijven moet je maar om één reden doen: omdat je het zelf leuk vindt. Trouwens: mooie en goede informatie! ^Arie
@ariederuiterleestkoopmanin616
@ariederuiterleestkoopmanin616 5 лет назад
En sorry voor de sombere toonzetting, maar ik denk dat het goed is om niet te optimistisch te zijn. 😊
@RobinRozendal
@RobinRozendal 5 лет назад
@@ariederuiterleestkoopmanin616 Aan de ene kant heb je gelijk, en ben ik ook zo. Ik verwacht niks. Aan de andere kant moet je ook streven naar het beste en niet bij voorbaat al denken dat het niet gaat werken. Hoog inzetten is de enige manier om ver te komen.
@atalantanehmourafantasyart3774
@atalantanehmourafantasyart3774 3 года назад
@@ariederuiterleestkoopmanin616 Het kan als onbekende beginnende auteur, maar het is heel hard werken en geluk hebben dat je iets hebt geschreven wat goed in de markt ligt. Een pakkende cover is ook heel belangrijk. Plus dat je het zelf heel veel moet promoten, dus zelf ook wel gevoel voor marketing moet hebben. Ik haal met mijn boeken en e-books deze aantallen.
@AppleCore360
@AppleCore360 4 года назад
Heel erg bedankt voor deze video! Ik ben zelf ook aan het rondkijken als beginnende fictie schrijver. Dat is inderdaad een lastige weg om onderzoek in te doen. Er wordt in Nederland ook weinig (Nederlandse) fictie uitgegeven. Wat het lastiger maakt, wat kwam er eerst? Het kip of het ei. Wordt er weinig fictie verkocht omdat er geen markt voor is of is de markt zo klein dat er te weinig mensen Nederlandse fictie kunnen vinden. Ik zit namelijk wel in kringen waar veel Engelse en Amerikaanse fictie boeken worden gelezen. Maar het is lastig inschatten of ik mezelf daar valse hoop mee geef.
@RobinRozendal
@RobinRozendal 4 года назад
Mooie vraag! Ik vraag me inderdaad ook wel af of de kleine markt voor Nederlandstalige fictie nou oorzaak of gevolg is. 🤔 Maar uiteindelijk is er maar 1 ding wat wij schrijvers kunnen doen: ons best doen om iets te schrijven wat zó goed is, en daar zoveel marketing voor doen, dat het wél gaat werken. En ja, over valse hoop... dat zul je nooit weten. Ik vind dat ook soms lastig. Ik denk dat als je een boek schrijft wat jij graag wil lezen, je echt wel een kans maakt. In elk geval heb je dan 1 persoon blij gemaakt: jezelf! Toevallig begon ik net een nieuwe serie op RU-vid over schrijven te kijken, en die gaat hier ook wel over. Misschien heb je er ook wat aan: ru-vid.com/video/%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BE--6HOdHEeosc.html
@AppleCore360
@AppleCore360 4 года назад
@@RobinRozendal top, ik zal het bekijken, bedankt voor je reactie!
@stefanievanmol4941
@stefanievanmol4941 3 года назад
Hoi Robin, ik volg je kanaal nog niet zo heel lang, maar wou toch graag een opmerking schrijven. Selfpubben is namelijk geen vanity press, groot verschil daarmee.
@RobinRozendal
@RobinRozendal 3 года назад
Hoi Stefanie, leuk dat je er bent 😊 En oh ja, ik weet dat dat niet hetzelfde is! Heb ik het in deze video laten overkomen alsof dat hetzelfde is? Dat was zeker niet mijn intentie, dan had ik dat duidelijker moeten uitdrukken, sorry voor de verwarring! Ik wil vooral beginnende selfpubbers waarschuwen voor vanity, maar verder is selfpubben het stoerste wat er is 😃
@stefanievanmol4941
@stefanievanmol4941 3 года назад
@@RobinRozendal Ja waarschuwen voor Vanity is zeker een must. Selfpubben is inderdaad stoer, maar op zich is een boek schrijven en het afwerken ook al stoer vind ik :-)
@RobinRozendal
@RobinRozendal 3 года назад
@@stefanievanmol4941 Daar heb je zeker gelijk in 😊
@stephanie4451
@stephanie4451 4 года назад
Hoi. Als je een boek schrijft. Is er dan ook een weg dat je maar 1 exemplaar kan produceren. Voor je zelf. Of is er meestal minimaal aantal boeken dat je dan moet produceren?
@RobinRozendal
@RobinRozendal 4 года назад
Volgens mij kan dat wel ja, bij partijen zoals Pumbo!
@stephanie4451
@stephanie4451 4 года назад
@@RobinRozendal dankjee 😊
@casii8603
@casii8603 3 года назад
Is het verplicht om naar de uitgever te gaan of kan ik dat ook zelf doen en wat moet ik dan doen en waar moet ik opletten? Ik ben een boek aan het schrijven over kernenergie en ik heb zelf weinig interesse in het uitgeven daarvan. Ik doe het om mensen kennis hierover te geven, dus kan hier nog wel wat hulp bij gebruiken :). Groetjes Cas
@RobinRozendal
@RobinRozendal 3 года назад
Hoi Cas, je bent helemaal niks verplicht! Je kan naar een traditionele uitgever gaan, of het helemaal zelf doen, wat jij wil. Ik heb een paar weken terug een video gemaakt waarin ik de verschillen tussen traditioneel en zelf uitgeven heb besproken, misschien heb je daar ook wat aan!
@Fatimatalha-uo6ld
@Fatimatalha-uo6ld 5 месяцев назад
ik hb via dagbesteding gedaan, hb er toch spijt van, wil me 2 zelf doen
@RobinRozendal
@RobinRozendal 5 месяцев назад
Ohh tjonge... nou ja, het was een leerzame ervaring dan? Nu weet je goed wat je wilt.
@Fatimatalha-uo6ld
@Fatimatalha-uo6ld 5 месяцев назад
@@RobinRozendal juist niet want hbb niet ervarren
@RobinRozendal
@RobinRozendal 5 месяцев назад
🙁
@---ot6rp
@---ot6rp 4 года назад
Wst als ik mijn boek in andere taal is
@RobinRozendal
@RobinRozendal 4 года назад
Dan geef je het gewoon in die taal uit. Geen probleem toch? Er zijn vast genoeg mensen die die taal kunnen lezen, en die jouw boek zouden willen lezen! Je 'afzetmarkt' is dan gewoon anders. En ik zou als ik jou was, als je een traditionele uitgever wil benaderen, wel kijken of ze boeken in die taal uitgeven.
@Phil-xo6jk
@Phil-xo6jk 3 месяца назад
Met de verkoop van 2000 boeken heb je in Nederland echt geen bestseller te pakken. In Nederland spreken we van een bestseller wanneer een boek bijzonder goed verkoopt. Volgens de algemeen geaccepteerde normen wordt een boek als een bestseller beschouwd wanneer het meer dan 10.000 exemplaren verkoopt. Deze grens is niet officieel vastgelegd, maar dient als een gangbare richtlijn binnen de Nederlandse uitgeverswereld. Het aantal verkochte exemplaren is echter niet de enige factor die een boek tot bestseller maakt. De snelheid van de verkoop speelt ook een belangrijke rol. Een boek dat binnen een korte periode na verschijning de 10.000 exemplaren bereikt, wordt vaak als een bestseller gezien. Daarnaast is de zichtbaarheid van het boek in de media, zoals verschijningen in bestsellerlijsten, ook een belangrijke indicator van het succes.
@RobinRozendal
@RobinRozendal 3 месяца назад
Dat waren inderdaad ook de getallen die ik online vond. Ik wilde het alleen nuanceren, omdat je in verschillende genres en niches dat soort aantallen eigenlijk nooit haalt, maar ook binnen die niches zijn er verschillen te benoemen tussen boeken die beter en slechter verkopen.
@Phil-xo6jk
@Phil-xo6jk 3 месяца назад
@@RobinRozendal Is de video met Pumbo ook door jou gemaakt?
@RobinRozendal
@RobinRozendal 3 месяца назад
Ik heb inderdaad een paar video's met Pumbo gemaakt ja! Ik weet niet welke je bedoelt?
Далее
Zo schrijf je een boek! 📖 📚
6:19
Просмотров 8 тыс.
Hoe worden boeken ingebonden? | Doen Ze Dat Zo?
3:00
Просмотров 152 тыс.
You have to stir it good 👌 (ib: tt/michael_bias)
0:21