Тёмный

07 - Ubuntu'da Paket Yönetimi: apt Komutuyla Paket Yükleme ve Silme 

Ali Dogan Aydin
Подписаться 1 тыс.
Просмотров 1,1 тыс.
50% 1

Merhaba,
Sıfırdan DevOps Engineer olmak için hazırladığım video serisinin yeni videosu sizlerle. Bu video içeriğinde Linux temelli işletim sistemlerinde paket yönetimi konusunu işledim. Paket nedir, paket yöneticisi(apt, yum, zypper) ne işe yarar, Ubuntu'da yeni bir paket nasıl kurulur, kurulu paket nasıl silinir ve mevcut kurulu olan paketler nasıl güncellenir gibi konuların hepsini terminal örnekleriyle birlikte öğrenebilirsiniz.
Eğitim içeriğinde öğrendiğimiz komutlar:
- apt-get update
- apt-get ugrade
- apt-get dist-upgrade
- apt-get install
- apt-get remove
- apt list --installed
Bu komutlar dışında apt servisinin repository'lerinin tanımlı olduğu source.list dosyasına da kısa bir giriş yaptık. İleride bu konuyla ilgili yapacağım ikinci bir videoda apt servisine yeni bir repository ekleyip burdaki paketlerin nasıl yüklenebileceğini de anlatacağım.
Yavaş yavaş Linux temelleri başlığındaki konuları bitiriyorum. İleriki videolarda Jenkins kurulumunu yapıp kendimize bir CI/CD ortamı yaratacağız. Geri kalmamak için bütün videoları izlemenizi tavsiye ediyorum.
Sonraki videolarda görüşmek üzere…

Опубликовано:

 

24 сен 2024

Поделиться:

Ссылка:

Скачать:

Готовим ссылку...

Добавить в:

Мой плейлист
Посмотреть позже
Комментарии : 9   
@handeakdeniz7516
@handeakdeniz7516 10 месяцев назад
Harika anlatim🙌🏼 Cok tesekkurler🙌🏼
@alidoganaydin
@alidoganaydin 10 месяцев назад
Ben de teşekkür ederim :)
@milban30
@milban30 11 месяцев назад
Çok güzel anlatıyorsunuz..Ağzınıza sağlık..
@alidoganaydin
@alidoganaydin 11 месяцев назад
Teşekkürler sağolun
@milban30
@milban30 11 месяцев назад
@@alidoganaydin Sizden bir şey istesem.. ikinci laptopumda sadece Ubuntu vardı. Sanırım 17 18 veya 19 ncü sürümdü. 23.04 e yükseltmek için tüm çabalarım sonuç vermeyince ve çevremden de yardım alamayınca kaldırıp Windows dönüş yapmak istedim. Bios ile boğuşmalarımdan da netice alamayınca zaten eski olan ama çok kullanışlı olan 17” Samsung laptopumu sinirden yok pahasına sattım. Linux ve Ubuntu ile onca edindiğim alt yapının heba olmasını istemiyorum. Bu nedenle mevcut windows 11 yüklü Hp laptopumda Windows’un başına bir iş gelmeden yanına Ubuntu kurmak istiyorum. Ben ne yaptım? Virtual box kurdum. Ubuntu 23.04 iso indirdim. Rufus denilen ufak yardımcı programın internette gösterdiği gibi yol gösterişi bana uymuyor! Orada takılınca gerisine cesaret edemiyorum. Hp bios ayarlarında USB ile başlat komutunu çalışır hale nasıl getirilir bilmiyorum. Biosurgery açıyorum boot kısmına geliyorum,orada tükeniyorum:). Kendimce çok şey bildiğimi sanıp ta adım bile atamama gerçeğiyle karşılaşınca bayağı moralim bozuluyor,bozuldu bile. Bu konu canınızı sıkabilir, sizinle mi uğraşacağım diyebilirsiniz. Saygı duyuyorum ve çalışmalarınızda yürekten başarılar diliyorum.
@cseberkunal
@cseberkunal 11 месяцев назад
Hocam guzel video icin tesekkurler! Apt gibi bir cok paket yoneticisi var snap, yum, homebrew gibi. Sizce bunlarin avantaji/dezavantaji var mi, hangisini kullanmak daha iyi?
@alidoganaydin
@alidoganaydin 11 месяцев назад
Ben de teşekkür ederim. Burda en önemli kriter hangi işletim sistemini kullandığınız. Çünkü homebrew sadece macos'ta kullanılan bir paket yöneticisi, yum Red Hat dağıtımları için standart paket yöneticisi ve apt de Debian tabanlı işletim sistemleri için kullanılan paket yöneticisidir. Bunlar arasında işletim sistemine bağlı olarak pek de seçme şansı olmuyor.(yum Red Hat olmayan bazı dağıtımlara da kurulabiliyor ama paket uyumsuzluklarıyla karşılaşılma ihtimali yüksek) Bunlar arasında snap cross-distribution olarak çalışıyor, yani birçok Linux dağıtımı tarafından desteklenir. Dezavantaj olarak söyleyebileceğim tek şey yapılan karşılaştırmalara göre bu paket yöneticisi sistem kaynaklarını özellikle disk alanını diğerlerine göre daha fazla kullanıyor.
@burakcanyukselen
@burakcanyukselen 11 месяцев назад
Hocam selamlar videolarınızı ilgiyle takip ediyorum. Bir sorum olacak, apt-get remove ile paket silerken bu paket ile yüklenmiş bağımlı paketlerde siliniyor mu?
@alidoganaydin
@alidoganaydin 11 месяцев назад
Selamlar teşekkür ederim. apt-get remove komutu dependency’leri silmiyor çünkü ilgili paketten sonra kurulan başka paketler için de aynı dependency kullanılıyor olabilir. Bu şekilde silinmiş paketlerin artık kullanılmayan dependency’lerini temizlemek için apt-get autoremove komutunu kullanabilirsiniz. Bu komut mevcut paketler ve dependency’leri analiz edip kullanılmayanları siliyor. Yine de silmeden önce listeye göz gezdirmekte fayda var. Gereksiz dependency’leri silerken sizin için gerekli olanların silinmeyeceğinden emin olmak lazım
Далее
Boxing !! 😂
00:21
Просмотров 2,4 млн
How To COMPLETELY Remove Applications On Linux
16:14
Просмотров 85 тыс.
Ubuntu Kurduktan Sonra Yapılacak İşlemler
47:38
Просмотров 25 тыс.
VMware ile Sanal Makine Oluşturma ve Ubuntu Kurulumu
24:40
Boxing !! 😂
00:21
Просмотров 2,4 млн